Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Utazz biztonságosan!

Group of young people
© shutterstock.com - Petrenko_Andriy
Függetlenül attól, hogy kivel és hová utazol, nagyon fontos, hogy épen és egészségesen érj haza külföldi utadról. Az alábbiakban hasznos tanácsokat olvashatsz arról, hogyan tudod elkerülni, hogy a külföldi kaland balul üssön ki.

1. Vigyázz az egészségedre: feltétlenül váltsd ki és vidd magaddal az európai egészségbiztosítási kártyát. Érdemes letöltened okostelefonodra a kártya használatát ismertető ingyenes alkalmazást, hogy könnyen kapcsolatba tudj lépni a helyi segélyszolgálatokkal abban az országban, ahol éppen tartózkodsz. Ha Európán kívülre vagy olyan európai országba utazol, ahol nem veheted igénybe az európai egészségbiztosítási kártyát, feltétlenül köss utasbiztosítást. Tanácsos ezenfelül összeállítanod és magaddal vinned egy kisebb elsősegélycsomagot, benne kötszerrel, sebtapasszal, jóddal, fertőtlenítőszerrel stb.

 

Vészhelyzet esetén az EU bármelyik országában vezetékes és mobiltelefonról egyaránt ingyenesen hívhatod a 112-es segélyszámot. A hívást fogadó ügyeletesek több idegen nyelvet beszélnek. Hogy pontosan melyeket, az országonként változó.

 

Mielőtt távoli, egzotikus helyre utazol, gondoskodj arról, hogy az összes szükséges védőoltást megkapd. Orvosodtól kérj tanácsot arra vonatkozóan, mire kell különösen odafigyelned egészséged védelmében.

 

2. Ismerd meg a jogaidat: függetlenül attól, hogy vonattal, repülővel, busszal vagy hajóval utazol, az EU területén megilletnek bizonyos utasjogok. Ezek a jogok védelmet biztosítanak a számodra járatkésések és járattörlések esetén, és lehetővé teszik, hogy a mozgáskorlátozott utasok megfelelő segítségben részesüljenek. Ha letöltöd mobilalkalmazásunkat, bárhol és bármikor utána tudsz nézni, milyen jogok illetnek meg utasként.

 

3. Ne tartsd az összes pénzed egy helyen: amikor utazol, ne tartsd a nálad lévő összes készpénzt és a bankkártyáidat ugyanazon a helyen. Legalább egy bankkártyát és némi készpénzt tárolj másutt, ne a zsebedben vagy a poggyászodban. Ha ellopják vagy ha elveszted a bankkártyád, feltétlenül jelentsd be az esetet a rendőrségnek, és a lehető leghamarabb tiltsd le a kártyát a banknál.

 

4. Ne tartsd a tárcád a hátsó zsebedben: ha nem akarod, hogy kizsebeljenek, tartsd a pénztárcád ruhád elülső vagy belső zsebében, különösen olyanban, melyet be lehet gombolni.

 

5. Készíts elektronikus másolatot az úti okmányaidról: szkenneld be személyi igazolványodat, útleveledet, valamint a kiváltott vízumokat stb., és küldd el az elektronikus másolatokat a saját e-mail címedre. Így akkor is hozzájuk tudsz férni, ha az eredeti dokumentumokat elveszted, vagy ha azokat ellopják tőled. Ha ez megtörténik, fordulj a rendőrséghez, és vedd fel a kapcsolatot hazád helyi nagykövetségével vagy konzulátusával.

 

6. Légy óvatos azokkal, akiket nem ismersz: ne bízz meg maradéktalanul idegen emberekben – ne menj velük ismeretlen helyekre egyedül, és ne fogadj el tőlük enni- és innivalót, se ajándékot. Arra se vállalkozz, hogy valamilyen csomagot eljuttatsz helyettük valahova.

 

7. Ne tedd közszemlére az értékeidet: magától értetődik, hogy sehol, ismeretlen helyen meg különösen nem biztonságos értékes ékszereket viselni, mint ahogy az sem bölcs dolog, ha drága ruhában, nyakunkban sokat érő fényképezőgéppel járunk-kelünk. Nem tanácsos a rossz szándékú emberek figyelmét felhívni magunkra, és a zsebmetszők, tolvajok célkeresztjébe kerülni.

 

8. Ne hagyd őrizetlenül a holmidat: aligha kell magyarázni, miért nem célszerű lerakni a táskád, vagy a hátizsákod a földre a lábadhoz, illetve felakasztani a széked háttámlájára. Fontos, hogy a poggyászodon feltüntesd a neved és a címed, és hogy a bőröndödet, csomagjaidat mindaddig szemmel tartsd, amíg fel nem adod őket.

 

9. Ne legyél hős: ha abba a borzasztó helyzetbe kerülsz, hogy megtámadnak, add át a tárcádat, az órádat, a mobiltelefonodat stb. a támadónak. Ha ellenállsz, azzal kockára teszed a testi épségedet.

 

10. Csak biztonságos körülmények között használd a hitelkártyád: a nyilvános helyeken, pl. az internetkávézókban található számítógépek esetében fennáll a veszély, hogy olyan szoftvert telepítettek rájuk, mellyel rögzíteni tudják a begépelt adatokat – pl. a bankszámlával, bankkártyával kapcsolatos jelszót, kódot stb. –, és így vissza tudnak élni azokkal.

 

11. Rendszeresen adj hírt magadról: útitervedet oszd meg családtagjaiddal, barátaiddal, és időről időre hozd a tudomásukra, hogy vagy, merre jársz. Így ha valami baj ér az úton, tudni fogják, hol keressenek. Ma már szinte mindenütt van internet, és a barangolási díjak is olcsóbbak, ezért sokkal könnyebben kapcsolatot tudsz tartani a szeretteiddel.

 

12. Készülj fel alaposan: olvass utána, milyen biztonsági kockázatokkal kell számolnod azokon a helyeken, ahová igyekszel, mik a helyi szokások, mely városrészeket veszélyes egyedül felkeresned stb.

 

13. Légy körültekintő ott, ahol nagy a tömeg: a tömegközlekedési eszközökön – a zsúfolt metrókban, vasútállomásokon, liftekben –, a turistalátványosságoknál, a piacokon és egyéb forgalmas helyeken érdemes különösen óvatosnak lenned. Ne vond magadra a figyelmet, és a lehetőségekhez képest próbálj meg magabiztosnak mutatkozni. Ne látsszon rajtad, hogy nem ismered a környéket, még akkor sem, ha eltévedsz.  Végezetül azt tanácsoljuk, hogy csakis hivatalos taxival utazz.

 

Ne feledd: a legfontosabb az, hogy ne hagyd otthon a józan eszed!