Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Turvallista matkaa!

Group of young people
© shutterstock.com - Petrenko_Andriy
Miten sitten matkustatkin, tärkeintä on turvallisuus. Tutustu seuraaviin vinkkeihin, jotta seuraava ulkomaanmatkasi sujuu ongelmitta.

1. Huolehdi terveydestäsi: Muista ottaa mukaan eurooppalainen sairaanhoitokorttisi. Lataa älypuhelimeesi sairaanhoitokortin ilmainen mobiilisovellus, niin saat nopeasti selville, mistä saat apua, jos sairastut matkallasi. Jos matkustat Euroopan ulkopuolelle tai sellaiseen maahan, jota eurooppalainen sairaanhoitokortti ei kata, on matkavakuutus ehdottoman tärkeä. Ota mukaan myös peruspakkaus ensiaputarpeita, esimerkiksi laastareita ja desinfiointiainetta.

 

Hätänumeroon 112 voi soittaa kaikissa EU-maissa maksutta kaikista puhelimista.  Puheluihin vastaajat puhuvat yleensä useita kieliä.

 

Jos matkustat eksoottiseen kohteeseen, varmista, että rokotuksesi ovat ajan tasalla, ja ota selvää, onko kyseisessä maassa syytä varautua joihinkin erityisiin terveysuhkiin.

 

2. Tunne oikeutesi: Matkustitpa sitten junalla, lentokoneella, bussilla tai laivalla, sinulla on EU:ssa tiettyjä matkustajan oikeuksia, joihin voit vedota, jos matkasi viivästyy tai peruutetaan tai jos sinulla on liikkumiseen liittyviä erityistarpeita. Lataa älypuhelimeesi jo ennen matkaa matkustajan oikeuksia koskeva mobiilisovellus.

 

3. Älä säilytä kaikkia rahojasi samassa paikassa: Kun matkustat, älä säilytä käteistä rahaa ja pankki- ja luottokortteja samassa paikassa. Jos mahdollista, älä kanna kaikkea mukanasi, vaan säilytä ainakin yhtä korttia ja jonkin verran käteistä rahaa jossain muualla. Jos korttisi katoaa tai varastetaan, ilmoita asiasta poliisille ja ota yhteyttä pankkiisi heti kun voit, jotta saat korttisi kuoletettua.

 

4. Älä säilytä lompakkoa takataskussasi: Varo taskuvarkaita – pidä lompakkosi etu- tai sisätaskussa. On hyvä, jos taskun saa suljettua.

 

5. Säilytä matkustusasiakirjoistasi kopiot verkossa: Skannaa henkilötodistuksesi, passisi tai viisumisi ja lähetä kopio niistä omaan sähköpostiisi. Näin pääset käsiksi kopioihin, jos alkuperäiset asiakirjat katoavat. Jos kadotat henkilöpaperisi tai ne varastetaan, ota yhteyttä poliisiin ja maasi konsulaattiin tai suurlähetystöön.

 

6. Varo vieraita: Aseta rajat sille, miten paljon luotat uusiin tuttavuuksiin. Mieti ennen kuin lähdet heidän kanssaan epämääräisiin kortteleihin tai hyväksyt ruoka- tai juomatarjouksen. Älä ota kuljetettavaksesi paketteja tai lahjoja.

 

7. Älä pröystäile: Missään – varsinkaan tuntemattomassa paikassa – ei kannata leveillä kalliilla koruilla tai vaatteilla tai kantaa hienoa kameraa näkyvästi kaulassaan. Varo, ettet kiinnitä itseesi ei-toivottua huomiota ja joudu varkaiden kohteeksi.

 

8. Älä jätä tavaroitasi valvomatta: Julkisilla paikoilla ei kannata jättää kassejaan jalkojen juureen tai roikkumaan tuolin selkämykseltä. Merkitse matkatavaroihisi nimesi ja osoitteesi äläkä jätä laukkujasi valvomatta ennen kuin ne luovutat ne ruumaan.

 

9. Älä leiki sankaria: Jos joudut ryöstön kohteeksi, anna lompakkosi, kellosi ja puhelimesi ryöstäjälle mukisematta. Jos vastustelet, saatat joutua väkivallan uhriksi.

 

10. Käytä luottokorttiasi varoen: Esimerkiksi nettikahviloiden julkisessa käytössä olevissa tietokoneissa voi olla ohjelmia, jotka tallentavat kaikki näppäilemäsi tiedot, vaikkapa salasanasi.

 

11. Pidä yhteyttä läheisiisi: Ilmoita säännöllisesti perheellesi, missä liikut ja mihin olet seuraavaksi menossa. Näin he voivat paremmin selvittää olinpaikkasi, jos jotain yllättävää tapahtuu. Verkkovierailupuhelut ovat halventuneet ja nettiyhteys on nykyisin saatavilla lähes kaikkialla, joten yhteydenpito on paljon helpompaa kuin ennen.

 

12. Ota asioista selvää ennakolta: Lue tietoa matkakohteestasi, jotta voit varautua mahdollisiin turvallisuusongelmiin ja tutustua paikallisiin tapoihin ja tiedät, mitä kulmakuntia on syytä välttää.

 

13. Pidä silmät auki joukkoliikenteessä: Pysy varuillasi ruuhkaisissa metroissa, rautatieasemilla, hisseissä, turistikohteissa, toreilla ja kaikkialla, missä liikkuu paljon ihmisiä. Pidä matalaa profiilia ja vältä antamasta sellaista vaikutelmaa, että olet eksyksissä. Jos oikeasti eksyt, pysyttele rauhallisena.  Älä luota pimeisiin takseihin.

 

Kun lähdet matkalle, pidä mielessä nämä vinkit ja ennen kaikkea muista ottaa mukaan terve järki!