Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Wat bedoelen we met "mobiel" zijn in de Europese Unie?

European Youth Week 2013
© Eurodesk
Het gaat vooral om kansen benutten: je kunt de studie, baan, stage, vrijwilligersplaats of uitwisseling kiezen die het best bij je situatie past.

De Europese Unie biedt je allerlei mogelijkheden om voor langere of kortere tijd naar een ander land te gaan. Je leest het allemaal op de Europese Jongerensite.

 

Stage lopen

Een stage is een van de beste manieren om te ervaren wat werken eigenlijk inhoudt. Tegelijk doe je ervaring op en leer je er wat nuttigs bij voor je toekomstige carrière. Als je een beroepsopleiding volgt, kun je bijvoorbeeld stage lopen op het gebied van wetenschap en innovatie, maar er zijn natuurlijk nog allerlei andere mogelijkheden.

 

Vrijwilligerswerk doen

Je kunt ook, net als een groeiend aantal leeftijdsgenoten, vrijwilligerswerk doen in een ander EU-land en kiezen voor het werk dat het best bij jou past. Je kunt je inschrijven voor online-activiteiten, een vrijwilligerskamp of voor het Europees vrijwilligerswerk.

 

Werken

Zelfs nu de werkloosheid onder jongeren in Europa hoog is, kun je nog steeds op zoek gaan naar een baan in het buitenland. Zo'n keuze maak je trouwens niet voor altijd: er is ook werk voor kortere duur, bijvoorbeeld als au pair of vakantiekracht. Wat je ook kiest, het is belangrijk om te weten wat je rechten zijn voordat je je in het avontuur stort.

 

Studeren

Studeren in een ander land is niet alleen goed voor je opleiding, je culturele bagage en je persoonlijkheid, het kan ook je latere carrière een beslissende wending geven. Maar studeren in het buitenland hoeft niet per se in de klas te gebeuren, er zijn nog andere manieren om te leren.

 

Buiten Europa

En je mogelijkheden stoppen niet bij de grenzen van Europa: je kunt ook elders in de wereld terecht voor culturele uitwisselingen, stages, vrijwilligerswerk en jongerenuitwisselingen.

 

Je komt er niet uit?

Om tijd uit te sparen kun je van Eurodesk een lijst van mogelijkheden in Europa krijgen, waarvoor je je in de komende twee maanden kunt inschrijven.

 

Je kunt natuurlijk ook gewoon op de Facebook- en Twitter-pagina's van Eurodesk actuele informatie vinden over mogelijkheden voor jongeren.

Gepubliceerd: Ma, 02/06/2014 - 12:54


Tweet Button: 

Gerelateerde links


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!