Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Veilig op reis!

Group of young people
© shutterstock.com - Petrenko_Andriy
Ongeacht waar en met wie je op reis gaat, zorg altijd goed voor je veiligheid. Hieronder vind je een paar tips om te voorkomen dat je van een koude kermis thuiskomt.

1. Zorg voor je gezondheid: neem je Europese zorgpas (EHIC) mee op reis. Heb je een smartphone, download dan ook de gratis EHIC-app die je in het buitenland kan helpen de hulpdiensten te bereiken. Als je Europa verlaat of naar een land gaat waar de Europese zorgpas niet geldig is, sluit dan een reisverzekering af. Neem ook een verbanddoos mee, met pleisters, verband, ontsmettingsmiddel enz.

 

in noodgevallen kun je in elk EU-land vanaf elke telefoon het gratis alarmnummer 112 bellen. Je kunt op dat nummer in verschillende talen terecht, afhankelijk van het land.

 

Als je naar een exotische bestemming vertrekt,  ga dan eerst naar de dokter om de nodige inentingen te halen. Hij kan je ook vertellen welke andere voorzorgsmaatregelen je moet treffen.

 

2. Ken je rechten: of je nu met de trein, het vliegtuig of de boot gaat, in de EU heb je als passagier bepaalde rechten die je beschermen als je reis vertraging oploopt of geannuleerd wordt of als je een lichamelijke beperking hebt. Je kunt ook de mobiele app over passagiersrechten op je smartphone downloaden.

 

3. Bewaar niet al je geld op dezelfde plaats: Bewaar niet al je geld en bankpasjes samen. Hou minstens één pas en wat geld apart, en neem dat, als het even kan, niet mee op straat. Als je bank- of kredietkaart wordt gestolen, meld dit dan bij de politie en neem contact o met je bank om de kaart te blokkeren.

 

4. Bewaar je portemonnee of portefeuille niet in je achterzak: om het zakkenrollers niet al te makkelijk te maken, kun je je portemonnee of portefeuille het best in je voor- of binnenzak bewaren, als het even kan afgesloten met een knoop of rits.

 

5. Bewaar je documenten online: scan je reisdocumenten, zoals identiteitskaart, paspoort en visum, en e-mail die naar jezelf. Je hebt zo altijd toegang tot een kopie, mocht je het origineel kwijtraken. Als je identiteitskaart of paspoort verloren raakt of gestolen wordt, doe dan aangifte bij de politie en neem contact op met het dichtstbijzijnde consulaat of met de ambassade.

 

6. Vertrouw niet iedereen blindelings: als je iemand niet kent, kun je misschien beter niet met hem naar een gevaarlijke buurt gaan of drank of voedsel van hem aannemen. Neem onder geen beding pakjes of cadeaus aan van vreemden.

 

7. Laat dure spullen thuis: het spreekt bijna vanzelf, maar als je naar onbekende plaatsen gaat, kun je beter geen dure sieraden, kleren of camera dragen. Vermijd het om de aandacht te trekken van dieven.

 

8. Laat je spullen niet onbewaakt achter: laat in openbare ruimtes je tas ook niet bij je voeten staan of over de rugleuning van je stoel bungelen. Schrijf je naam en contactadres op je bagagelabel en verlies je bagage niet uit het oog totdat die is ingecheckt.

 

9. Bied geen verzet: mocht je ongelukkigerwijs toch worden overvallen, geef dan je portefeuille, horloge, telefoon e.d. gewoon af. Als je je verzet, kan het er slechter uitzien voor je.

 

10. Gebruik je kredietkaart niet overal: op openbare computers, bijvoorbeeld in internetcafés, is soms software geïnstalleerd die al je toetsaanslagen registreert, zodat je wachtwoorden en kredietkaartgegevens in handen van dieven kunnen vallen.

 

11. Hou contact: hou regelmatig contact met het thuisfront zodat ze weten waar je uithangt. Als je iets overkomt, weten ze altijd waar ze je kunnen vinden. Nu mobiel bellen vanuit het buitenland goedkoper is en je bijna overal internet hebt, kost dit nauwelijks nog moeite.

 

12. Doe wat onderzoek vooraf: lees wat over je reisbestemming, zodat je weet of het er veilig is, wat de lokale gebruiken zijn, welke buurten je beter kunt vermijden e.d.

 

13. Let op in het openbaar vervoer: wees extra voorzichtig in overvolle metro's, treinstations, liften, markten, attracties en andere plaatsen waar het druk is. Trek niet de aandacht en kijk niet alsof je de weg kwijt bent. Probeer een zelfverzekerde indruk te wekken, ook als je inderdaad de weg kwijt mocht zijn.  Maak alleen gebruik van erkende taxi's.

 

Maar het allerbelangrijkste, los van alle reistips, is dit: laat je gezond verstand niet thuis!