Den Europæiske Ungdomsportal
Information og muligheder for unge i hele Europa.

Sikker på rejsen!

Group of young people
© shutterstock.com - Petrenko_Andriy
Uanset hvor du skal hen, og hvem du rejser med, er det vigtigt at være sikker på rejsen. Tjek disse tips og sørg for, at din rejse til udlandet ikke ender uheldigt.

1. Pas på helbredet: husk at tage dit EU-sygesikringskort med dig. Du kan downloade den gratis app til det europæiske sygesikringskort , som kan hjælpe dig med at komme i kontakt med hjælpetjenesterne i det land, du besøger. Hvis du skal uden for Europa eller til et land, der ikke er dækket af det europæiske sygesikringskort, skal du sørge for at skaffe en rejseforsikring. Du burde også medbringe et basalt førstehjælpssæt med bandager, jod, desinficerende vådservietter osv.

 

Står man i en nødsituation i et EU-land, kan man altid ringe gratis til 112 fra en hvilken som helst telefon. Operatørerne taler en række forskellige sprog, afhængigt af hvilket land man er i.

 

Hvis du rejser til en eksotisk destination, skal du gå til din læge, før du tager afsted, så du kan få alle de relevante vaccinationer og få at vide, hvilke risici du bør undgå.

 

2. Kend dine rettigheder: uanset om du rejser med tog, fly, bus eller skib i EU, har du passagerrettigheder, som beskytter dig, hvis rejsen bliver forsinket eller aflyst, eller hvis du har særlige mobilitetsbehov. Du kan også downloade en mobilapp om passagerrettigheder.

 

3. Gem ikke alle dine penge samme sted: når du rejser, skal du ikke opbevare alle dine kontanter og bankkort sammen. Gem mindst et kort og nogle kontanter et andet sted, og du skal helst ikke have dem på dig. Hvis du mister eller får stjålet et af dine kreditkort, så sørg for at anmelde det til politiet og kontakte banken hurtigst muligt for at spærre kortet.

 

4. Hav ikke din pung i baglommen: for at undgå lommetyveri, skal du gemme pungen i en for- eller inderlomme og helst i én, der kan knappes.

 

5. Gem dine dokumenter online: skan dine rejsedokumenter som f.eks. id-kort, pas eller visa, og send dem til dig selv med e-mail. På den måde har du altid adgang til dem, hvis du mister originalerne. Hvis du mister dit id-kort eller pas, eller hvis det bliver stjålet, skal du anmelde det til politiet og kontakte nærmeste konsulat eller ambassade.

 

6. Vær opmærksom på folk, du ikke kender: sæt grænser for, hvor meget tillid du har til fremmede, f.eks. hvis de beder dig om at gå med i en risikabel del af byen, eller hvis de tilbyder dig mad og drikke. Acceptér heller ikke pakker eller gaver fra fremmede for enhver pris.

 

7. Blær dig ikke med din rigdom: det er næsten overflødigt at nævne, men uanset hvor du befinder dig, dog primært på ukendte steder, kan det ikke anbefales at blære sig med dyre smykker og dyrt tøj, eller at have et stort smart kamera om halsen. Så lad prøv at lade være med at tiltrække dig uønsket opmærksomhed og dermed gøre dig selv til et oplagt mål for tyve.

 

8. Efterlad aldrig dine ting uden opsyn: det er også temmelig oplagt, at du ikke bør lade dine tasker stå ved dine fødder eller hænge dem bag på en stol, når du er et offentligt sted. Du bør skrive navn og kontaktoplysninger på din bagage, og efterlad ikke din bagage, før der er styr på den.

 

9. Kæmp ikke imod: skulle du være så uheldig at blive rulle, så aflever bare pung, ur, telefon osv. Hvis du prøver at kæmpe imod, risikerer du at komme til skade.

 

10. Pas på, hvor du bruger dit kreditkort: offentlige computere, som dem, man kan finde på internetcaféer, kan have installeret software, der optager dine tastetryk, så andre kan bruge dine kodeord.

 

11. Hold forbindelsen: sørg for jævnligt at kontakte din familie og sørg for, at de ved, hvor du rejser hen. På den måde vil de vide, hvor de skal lede, hvis der sker dig noget. Det er blevet meget nemmere at holde forbindelsen, da roamingtaksterne er blevet billigere, og man kan få internetforbindelse næsten hvor som helst.

 

12. Forbered dig: læs om din destination, og sørg for, at du kender til sikkerhedsrisici, lokale skikke, hvilke kvarterer man bør undgå, osv.

 

13. Vær fornuftig i offentlig transport: pas på i overfyldte metroer, på togstationer, i elevatorer, ved turistattraktioner, på markedspladser og alle andre steder med mange mennesker. Hold lav profil, og prøv at lade være med at se ud som om, du er faret vild. Forsøg at se selvsikker ud, også selvom du rent faktisk er faret vild.  Det kan desuden heller ikke anbefales at køre med uofficielle taxier.

 

Ud over alle disse tips til, hvordan man rejser sikkert, er det vigtigste at huske sin sunde fornuft!