Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Ostanite na sigurnom tijekom puta!

Group of young people
© shutterstock.com - Petrenko_Andriy
Bez obzira na to kamo putujete i s kime, najbitnije je da putujete sigurno. Pogledajte sljedeće savjete i pobrinite se da ništa ne pođe po zlu.

1. Pazite na zdravlje: ne zaboravite svoju Europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EHIC) . Možete preuzeti besplatnu aplikaciju EHIC radi kontakta sa službama za pomoć u zemlji koju posjećujete. Ako putujete u zemlju izvan Europe, ili u zemlju u kojoj niste pokriveni EHIC-om, pobrinite se za putno osiguranje. Također biste trebali ponijeti osnovni pribor za prvu pomoć sa zavojima, jodom, paketićima alkohola itd.

 

U hitnim slučajevima u bilo kojoj državi EU-a, nazovite 112 besplatno s bilo kojeg telefona. Operateri govore brojne jezike, ovisno o državi.

 

Ako putujete na egzotično odredište, posjetite liječnika prije puta da biste dobili sva bitna cjepiva i saznali o mjerama zaštite zdravlja.

 

2. Saznajte koja su vaša prava: bez obzira na to putujete li željeznicom, zrakom, autobusom ili brodom, u EU-u ste zaštićeni putničkim pravima u slučaju odgoda i otkazivanja ili ako imate posebne potrebe povezane s pokretljivošću. Možete preuzeti i mobilnu aplikaciju s putničkim pravima.

 

3. Nemojte držati sav novac na jednom mjestu: dok putujete, nemojte nositi sav novac i bankovne kartice zajedno, ostavite barem jednu karticu i nešto gotovine na drugome mjestu, po mogućnosti ne kod sebe. Ako izgubite kreditnu karticu ili vam je netko ukrade, odmah to prijavite policiji i što prije obavijestite banku izdavateljicu radi otkazivanja kartice.

 

4. Nemojte nositi novčanik u stražnjem džepu: da biste izbjegli džepare, nosite novčanik u jednom od prednjih ili unutarnjih džepova, najbolje u onom koji se može zakopčati.

 

5. Spremite isprave na internetu: skenirajte putne isprave, poput osobne iskaznice, putovnice ili vize i pošaljite ih sami sebi putem e-pošte. Tako će vam uvijek biti dostupni u slučaju da izgubite originale. Ako izgubite osobnu iskaznicu ili putovnicu, ili ako vam ih netko ukrade, obratite se policiji i najbližem konzulatu ili veleposlanstvu.

 

6. Obratite pozornost na nepoznate ljude: odredite u kojoj mjeri vjerujete strancima, možete li ići s njima u opasni dio grada, prihvatiti hranu ili piće. Osim toga, nipošto ne prihvaćajte pakete ili poklone od stranaca.

 

7. Nemojte isticati vrijedne osobne predmete: podrazumijeva se da nije preporučivo nositi skup nakit ili odjeću ili velik skup fotoaparat oko vrata, bez obzira na to gdje se nalazili, ali osobito ako ste na nepoznatome mjestu. Potrudite se ne privlačiti neželjenu pozornost na sebe i postati meta za lopove.

 

8. Ne ostavljajte stvari bez nadzora: također, ako ste na javnim mjestima, ne biste smjeli ostavljati torbu pokraj sebe ili na naslonu od stolca. Trebali biste staviti svoje ime i kontaktne podatke na prtljagu. Ne ostavljajte prtljagu bez nadzora dok je ne predate.

 

9. Ne uzvraćajte: u slučaju da vas netko opljačka, odustanite od svojeg novčanika, sata, mobitela itd. Ako se pokušate suprotstaviti, riskirate da vas napadnu i ozlijede.

 

10. Pazite gdje upotrebljavate kreditnu karticu: javna računala, poput onih u internetskim kafićima, mogu imati program koji pamti ono što utipkate, tako da i netko drugi može upotrebljavati vaše lozinke.

 

11. Budite povezani: redovito se javljajte svojoj obitelji kako bi u svakom trenutku znali gdje ste. Tako će, ako vam se nešto dogodi, znati gdje vas potražiti. Uz jeftinije naknade za roaming i internetske veze koje su dostupne gotovo svugdje, mnogo je lakše biti u kontaktu. 

 

12. Istražite: informirajte se o odredištu kamo putujete da biste saznali o sigurnosnim pitanjima, lokalnim običajima, četvrtima koje treba izbjegavati itd.

 

13. Ponašajte se pametno kad se koristite javnim prijevozom: budite oprezni u podzemnim željeznicama, željezničkim postajama, dizalima, turističkim lokacijama, tržnicama i bilo kojim drugim mjestima s mnogo ljudi. Trudite se biti neprimjetni i pokušajte ne izgledati izgubljeno, zauzmite samouvjeren stav čak i kad se izgubite.  Isto tako, ne preporuča se vožnja neslužbenim taksijem.

 

Uza svie ove savjeta za siguran put ne zaboravite onaj najvažniji – ne ostavljajte zdrav razum kod kuće!