Европейски младежки портал
Информация и възможности за млади хора в Европа

Пътувайте безопасно!

Group of young people
© shutterstock.com - Petrenko_Andriy
Много важно е да сте в безопасност, независимо къде и с кого пътувате. Прочетете тези съвети и направете така, че пътуването ви в чужбина да премине безпроблемно.

1. Помислете за здравето си:  не забравяйте да вземете вашата Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) . Можете да изтеглите безплатното приложение за ЕЗОК , което ще ви помогне да се свържете със службите за помощ в страната, която посещавате. Ако пътувате извън Европа, или в страна, в която ЕЗОК не е валидна, направете си пътническа застраховка. Трябва да носите със себе си и основен пакет за първа помощ с превръзки, йод, спирт и др.

 

При спешен случай в страна от ЕС се обадете безплатно от какъвто и да е телефон на номер 112. Операторите говорят различни езици в зависимост от страната.

 

Ако пътувате в екзотично място, посетете лекаря си преди отпътуването, за да ви бъдат направени необходимите ваксинации и да узнаете какви предпазни мерки трябва да вземете.

 

2. Знайте правата си: независимо дали пътувате с влак, самолет, автобус или кораб, в ЕС се ползвате с права на пътник , които ви осигуряват защита в случай на закъснения, анулирания или ако имате специални нужди при придвижване. Можете също така да изтеглите  мобилно приложение за правата на пътниците.

 

3. Не дръжте всичките си пари на едно място: когато пътувате, не дръжте всичките си пари в брой и банкови карти заедно, оставете поне една карта и малко пари на различно място, като за предпочитане е да не ги държите в себе си. Ако някоя от кредитните ви карти бъде открадната или се изгуби, съобщете на полицията и се свържете с издалата я банка възможно най-бързо, за да я анулирате.

 

4. Не дръжте портфейла си в задния джоб: за да избегнете джебчийски кражби, дръжте портфейла си в предни или странични джобове, най-вече в такива, които могат да се закопчават.

 

5. Запазвайте документите си онлайн: сканирайте документите си за пътуване — като лична карта, паспорт или визи и ги изпратете по електронна поща на своя адрес. По този начин винаги можете да имате достъп до тях, ако изгубите оригиналите. Ако личната ви карта или паспорт бъдат изгубени или откраднати, отидете в полицията, а след това се свържете с най-близкото консулство или посолство.

 

6. Бъдете внимателни с непознати хора: не се доверявайте прекалено на непознати — като например да ходите с такива хора в криещи рискове части на града или да приемате от тях храни или напитки. Също така в никакъв случай не вземайте подаръци или пакети от непознати хора.

 

7. Не демонстрирайте, че разполагате с много пари: почти няма нужда да се казва, че където и да се намирате, а особено на непознато място, не е препоръчително да демонстрирате скъпи бижута и дрехи или да носите голям модерен фотоапарат на врата си. Опитайте се да не привличате нежелано внимание, за да не бъдете обрани.

 

8. Не оставяйте вещите си без надзор: също така е очевидно, че когато сте на публично място не бива да оставяте чантите си в краката или да ги окачвате на облегалката на стола си. Трябва да поставите името и данните си за контакти върху вашите чанти/куфари и да не ги оставяте, докато не преминат проверка.

 

9. Не се съпротивлявайте: ако се случи да ви нападнат, дайте своя портфейл, часовник, телефон и пр. Ако се опитате да се съпротивлявате, има опасност да бъдете наранени.

 

10. Внимавайте, когато използвате кредитната си карта: компютрите на обществени места  — като например в интернет кафенета — могат да имат софтуер, който записва основни ваши действия, така че паролите ви могат да бъдат използвани от някой друг.

 

11. Поддържайте връзка с близките си: редовно се свързвайте със семейството си и ги осведомявайте за своя маршрут. По този начин ако ви се случи нещо, те ще знаят къде да ви търсят. Като се имат предвид по-ниските цени на роуминга и достъпните почти навсякъде интернет връзки, поддържането на връзка е много по-лесно.

 

12. Направете проучване: прочетете за дестинацията, до която пътувате, за да бъдете информирани за проблеми със сигурността, местни обичаи, райони, които трябва да избягвате и пр.

 

13. Дръжте се разумно в обществения транспорт: бъдете внимателни в пълни с хора влакчета на метрото, гари, асансьори, туристически забележителности, пазари и други места, където се струпват много хора. Не са набивайте на очи и избягвайте да изглеждате объркани; опитайте се да изглеждате уверени, дори ако наистина сте объркани.  Също така не е препоръчително да вземате таксита, които не са официално лицензирани.

 

Съобразете се с всички други съвети за безопасно пътуване, но не забравяйте най-важния: не оставяйте у дома здравия си разум!