Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Putuješe u EU? Ne zaboravi svoju Europsku karticu zdravstvenog osiguranja

A picture
© shutterstock.com - Yuri Arcurs
Pravilan odabir stvari koje ćeš ponijeti na putovanje u inozemstvo iznimno je važna stvar, ali možda je najvažnija stvar tvoja Europska kartica zdravstvenog osiguranja koja ti jamči pristup zdravstvenoj zaštiti u cijeloj Europi.

Kada putuješ u inozemstvo, moraš misliti na milijun stvari, da ne spominjemo tvoju osobnu iskaznicu /putovnicu. Ali jednako je tako dobro razmisliti o tome što ti se može dogoditi kada stigneš na odredište. Ako se na putu razboliš, osobna iskaznica neće ti biti dovoljna, trebat će ti tvoja Europska kartica zdravstvenog osiguranja (EHIC).
 

Kako ju koristiti?

Ova je kartica zamišljena tako da ti omogući dobivanje nužne zdravstvene zaštite koja se pruža u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja države ako se neočekivano razboliš dok putuješ, studiraš ili volontiraš bilo gdje u EU-u (kao i Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švicarskoj).
 

EKZO nije zamjena za putno osiguranje, ali dok boraviš u nekoj stranoj zemlji, jamči ti dobivanje zdravstvene zaštite pod jednakim uvjetima i po istoj cijeni kao da si osiguran u državi boravka. Ako je zdravstvena zaštita za osiguranike te države besplatna, besplatna je i za tebe. Ako se zdravstvena usluga koja ti je pružena naplaćuje u državi boravka, možeš tražiti povrat u državi boravka ili podnijeti zahtjev kod svog zdravstvenog osiguravatelja u tvojoj zemlji. Zapamti da se povrat troškova odvija u skladu s pravilima države u kojoj ti je pružena zdravstvena zaštita, a zdravstveni sustav svake države je drugačiji. Dakle, usluge koje u tvojoj zemlji ne koštaju ništa, u drugoj zemlji možda nisu besplatne.
 

Poželjno je izvaditi dodatno zdravstveno osiguranje, posebno za situacije koje EHIC ne pokriva. Primjerice, ako ti je potrebna akcija spašavanja, privatna zdravstvena zaštita ili putovanje natrag kući koje EKZO ne pokriva.
 

Gdje možeš dobiti EKZO?

Ova je usluga dostupna svima koji su osigurani u okviru državnog sustava zdravstvenog osiguranja u EU 28, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj ili Švicarskoj. Osobnu karticu možeš dobiti vrlo jednostavno u lokalnom zavodu zdravstvenog osiguranja u svojoj državi prebivališta – samo posjeti mrežnu stranicu nacionalnog zavoda.
 

Kako bi ti život učinila jednostavnijim, Europska kartica zdravstvenog osiguranja razvila je aplikaciju koja sadrži sve informacije koje će ti biti potrebne dok si u inozemstvu. Aplikacija za pametne telefone vodič je za korisnike EKZO-a koji navodi praktične savjete koji bi ti mogli biti od pomoći u neočekivanim situacijama u inozemstvu - uključujući i europski broj za hitne slučajeve 112 kao i pregled potencijalnih troškova liječenja. Ova aplikacija koja je kompatibilna s iOS, Android i Windows 7 mobilnim uređajima, dostupna je na 24 jezika; omogućeno je također prelaženje s jezika na jezik, što uvelike pojednostavnjuje komunikaciju, posebno ako još nisi počeo učiti te jezike.
 

Annina priča

Anna ima obvezno zdravstveno osiguranje u državi Europske unije A i boravi nekoliko mjeseci u državi EU-a B kako bi završila studij. Sa sobom ima svoju Europsku karticu zdravstvenog osiguranja koja je izdana u državi A. Trudna je i treba roditi tijekom boravka u državi B. Trudnoća i porod smatraju se neodgodivom zdravstvenom zaštitom tako da će Anni u državi B biti pružena potrebna medicinska pomoć kada predoči svoju Europsku karticu zdravstvenog osiguranja i osobnu iskaznicu.
 

Anni će u državi B biti pružena zdravstvena zaštita kao da je u toj državi i osigurana. To znači da će, ako je zdravstvena zaštita besplatna za osobe koje su osigurane u toj državi, ona biti besplatna i za Annu. Ako je to sustav u kojem osobe plaćaju pruženu uslugu, a onda podnose zahtjev za povratom troškova, Anna će platiti istu naknadu kao i osobe osigurane u toj državi i potom podnijeti zahtjev za povratom troškova. Zahtjev za povratom troškova bi trebala podnijeti u državi B, gdje će joj povrat biti isplaćen po istim uvjetima kao i osobama koje su u toj državi osigurane (država B će se potom povezati s tijelima mjerodavnima za zdravstvenu zaštitu u državi A, u kojoj je Anna osigurana, kako bi dobili natrag svoj novac).

Objavljeno: uto, 25/03/2014 - 10:38


Tweet Button: 

Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!