Den Europæiske Ungdomsportal
Information og muligheder for unge i hele Europa.

Cybermobning: når mobning går online

© fotolia.com - Andres Rodriguez
© fotolia.com - Andres Rodriguez
I dag bruger de fleste unge ofte mobiltelefoner og internet, og cypbermobning er derfor taget til i de seneste år. Vil du vide, hvordan du kan stoppe og forhindre det?

Cybermobning er, når unge mennesker plages, gøres sårbare, ydmyges, chikaneres, generes, gøres forlegne, trues eller gøres til skydeskive af andre unge gennem e-mail, sms'er, chatrum , mobiltelefoner, sociale medier eller andre teknologiske ressourcer. Når det omhandler voksne mennesker, taler man om internetchikane eller cyberstalking, da begrebet cybermobning kun bruges om mindreårige.

 

Bekæmpelse af cybermobning

Europarådet har lanceret projektet Unge til kamp mod hate speech på nettet, som skal bekæmpe racisme og forskelsbehandling i cyberspace. Mellem 2012 og 2014 har unge og ungdomsorganisationer mulighed for at lære at genkende og skride ind over for sådanne situationer. Projektet er baseret på et kursus og en onlinekampagne og fokuserer på handling og indgriben.

 

Tag affære offline

Cybermobning foregår på nettet, men der er mange ting, du kan gøre for at skride ind i verden uden for nettet. Initiativet Stop Cyber Bullying tilbyder et værktøjssæt, der skal hjælpe med at stoppe cybermobning. Det indeholder en masse information om, hvordan du kan forhindre og bekæmpe cybermobning på din skole eller i dit lokalsamfund.

 

Beskyt dig selv

Det kan være svært at undgå cybermobning, da internettet er tilgængeligt hele tiden, og ofrene ikke bare kan slukke deres computer eller mobil og dermed få det til at stoppe. Ins@fe giver dig en række tip til, hvordan du kan beskytte dig selv på nettet, f.eks. ved at holde dine profiler på sociale netværk private og sikre dig, at du ikke tilføjer personer, du ikke kender eller stoler på.