Den Europæiske Ungdomsportal
Information og muligheder for unge i hele Europa.

”Få løftet jeres ambitioner”

”AIM HIGHER” er et EU-støttet projekt, der sætter fokus på unge somalieres mulighed for uddannelse og job. Vi har stillet projektleder Said Hussein fem spørgsmål for at få svar på, hvad projektet gik ud på, og hvad der er kommet ud af det.

Said Hussein er en ung fyr på 26 år, uddannet på CBS, allerede generalsekretær i paraplyorganisationen Somali Diaspora Organisation (SDO) og initiativtager til og projektleder på udvekslingsprojektet ”Aim higher”. Et projekt, der har fået tilskudt fra EU-programmet Aktive Unge.  Med andre ord: En velfungerende, driftig, somalisk mand, der har gjort det, han selv ønsker, andre somaliere skal gøre: Sat barren højt for sit liv.  

 

Fortæl om projektet ”Aim higher”

”Projektet gik ud på at undersøge, hvordan vi kan løfte målstangen lidt for somaliere i Europa og udveksle erfaringer på tværs af nationer. Somaliere klarer sig nemlig dårligere i Skandinavien og Europa end andre etniske grupper. De er nogle af de sidst ankomne hertil, og her møder de en ny kultur, et nyt land, - og selvom de gerne vil være en del af fælleskabet, ved de ikke helt hvordan. Flere ender i rodløshed, kriminalitet, på kontanthjælp og enkelte i ekstremisme, og de oplever desuden en del diskrimination. ”Aim higher” gik ud på at samle unge somaliere fra Danmark, Sverige og Storbritannien, der havde opgivet håbet og motivere dem til at få løftet ambitionerne for deres liv. Det kan godt være statistikkerne ser dystre ud, men det er kun en fraktion af virkeligheden. For deres børns og fremtids skyld, skal de indgydes håb, få redskaber og møde rollemodeller”.

 

Hvad var på programmet i de ti dage?

”Vi kørte efter modellen Ung til Ung. Det vil sige, at det var andre unge somaliere med en god uddannelse og et godt job, der fungerede som eksterne mentorer og blandt andet underviste i, hvordan man laver et godt CV, skriver en vellykket ansøgning, sælger sig selv på arbejdsmarkedet og styrker sine kompetencer. Vi besøgte også det somaliske miljø i Danmark, lavede workshops, rollespil og havde debatter og oplæg.”

 

Hvorfor er den europæiske dimension vigtig?

”Det er utrolig givende at få friske øjne på situationen og problemerne og i det hele taget huske på, at vi er en del af Europa. Vi kan eksempelvis se, at englænderne ikke er bange for at sortere i etnicitet, når de skal målrette en indsats, hvorimod vi ikke er så meget for at dele op i grupper, men det er faktisk en fordel at gå direkte til problemstillingen. Ligesom England er år forude, hvad angår global tænkning - somaliere vækker ikke så meget opsigt i gadebilledet, som vi gør i Danmark. Omvendt kunne englænderne påpege, hvor heldige vi er her i landet med de mange offentlige støttemuligheder og investeringer, der bruges på de såkaldte ghettoer.” 

 

Hvad ville du gerne opnå med projektet?

”At de hver især fik løftet overliggeren lidt, og ikke bare stillede sig tilfreds med, hvor de var, men blev bevidste om, at de godt måtte stile højere uddannelses- og jobmæssigt. Når de eksempelvis hørte en af oplægsholderne – en ung veluddannet somalier, der arbejder i Nationalbanken og som passer på Danmarks guld – og så tænker: ”Når han kan – kan jeg også”. Vi har heldigvis fået begejstrede tilbagemeldinger, og nogle af de danske deltagere har startet en fodboldklub sammen.” 

 

Kan du fortælle en sjov historie fra projektet?

De udenlandske deltagere for vild, da de skulle ankomme til Tingbjerg, hvor vi afholdt projektet, og endte med at spørge om vej og gå et stykke gennem området. Vi var helt målløse, da de lovpriste det og roste beboerne til skyerne. Vi er jo mest vant til, at Tingbjerg bliver stillet i et dårligt lys. Men for dem var det altså et skønt sted, og det er jo altid rart at blive mindet om, at vi har det altså ok i forhold til mange andre.”

 

En deltager om ”Aim higher”:

 

Yoonis Nuh, er 25 år og læser forvaltning på RUC. Han fortæller: ”Det var et utroligt spændende koncept at mødes med somaliere fra andre lande og få udvidet sin horisont i forhold til situationen generelt i Europa. Hvad er det for nogle udfordringer, de skal tackle? Hvordan er vi både europæere og somaliere samtidig? Det er den transnationale identitet, vi alle skal forholde os til. Jeg har mødt nogle fantastiske mennesker, og vi holder stadig kontakt – jeg har eksempelvis fået udvidet mit engelske netværk, hvilket er gavnligt, da jeg gerne vil læse derovre. Desuden har jeg fået mange gode fif til, hvordan jeg kan styrke og udvide mine personlige kompetencer. Men selvom vi er somaliere, så er vi jo meget forskellige – de engelske deltager var f.eks. meget formelle og klædte sig i slips og skjorte - det var lidt sjovt at opleve”. 

 

4 FAKTA OM PROJEKTET

  • Aim Higher fandt sted i perioden 2013-2014.  Projektet har fået tilskud på 20.020 euro fra Aktive Unge, som i dag er afløst af EU´s nye uddannelsesprogram Erasmus+: Ungdom
  • Målet var at øge deltagernes muligheder i forhold til job og uddannelse. Under udvekslingen skulle deltagerne arbejde med deres CV, kompetenceafklaring, hvordan man håndterer en jobsamtale, hvordan man finder relevante job, hvordan man læser og besvarer jobannoncer, hvordan man begår sig på en arbejdsplads mm.
  • Deltagerne talte engelsk sammen og i alt deltog 30 kvinder og mænd mellem 19 og 27 år.

Kontakt
Said Hussein og Rahma Ali fra Somali Diaspora Organisation. Mail: Said@somdias.org og Rahma@somdias.org            

 

 

Offentliggjort: Fre, 21/11/2014 - 15:04


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Har du brug for hjælp rådgivning fra en ekspert?

Spørg os!