Den Europæiske Ungdomsportal
Information og muligheder for unge i hele Europa.

At stemme er det kraftigste våben

© shutterstock.com - LHF Graphics
© shutterstock.com - LHF Graphics
Er du gammel nok til at stemme? Hvad ved du egentlig om valg? At stemme er borgernes vigtigste form for deltagelse i det demokratiske samfundsliv og en ret, som bør udnyttes fuldt ud.

I demokratiske samfund vælges regeringerne ved valg, hvor borgerne kan vælge mellem flere kandidater eller partier. En stemme er et formelt udtryk for din støtte til en beslutning, en kandidat, en gruppe af kandidater eller et parti. Det er forskelligt fra land til land, men du kan normalt stemme til kommunal-, regions-, Folketings- og Europa-Parlamentsvalg.

I de fleste lande er valgretsalderen 18 år, men da stemmeretten blev indført, var den helt oppe på 21 år. Nu har Det Europæiske Ungdsomsforum startet en kampagne i hele Europa for at få sænket valgretsalderen til 16 år, som den allerede er i Østrig.

 

Valg til Europa-Parlamentet

Kun 29 % af de unge (mellem 18 og 24 år) stemte ved valget til Europa-Parlamentet i 2009. Og 50 % af de adspurgte sagde, at de ikke havde fået tilstrækkeligt at vide om valget. De unge får lejlighed til at forbedre tallene ved det næste valg til Europa-Parlamentet. I juni 2014 kan du være med til at vælge de danske medlemmer af Europa-Parlamentet (MEP'er).

Du kan blive klogere på, hvad valget går ud på, ved at læse kandidaterne programmer og tale med dine forældre eller lærere. Nogle kandidater har desuden deres egne Facebook-sider, hvor du kan få svar på dine spørgsmål. Inden det næste valg til Europa-Parlamentet kan du kontakte dets nærmeste informationskontor.

Selv om du bor i udlandet, kan du ofte stemme ved valg i dit hjemland, men ved valg til Europa-Parlamentet kan du selv vælge, hvilket land du vil stemme i. Din stemmeret som EU-borger betyder, at du ikke bare kan stemme, men også stille op til kommunalvalg i det land, du bor i.

 

Næste gang du klager over, at der er noget galt i samfundet, skulle du måske prøve at stemme?