Den Europæiske Ungdomsportal
Information og muligheder for unge i hele Europa.

International udveksling for kunstnere

© shutterstock.com - masson
© shutterstock.com - masson
Som kunstner kan det være en ny inspirationskilde at arbejde i et andet land. Du får erfaring, lærer mere og kan måske udvide dit publikum eller starte et partnerskab.

Kunstneres og kulturarbejderes bevægelighed hen over grænserne spiller en afgørende rolle for den kulturelle mangfoldighed og den interkulturelle dialog. Ved at rejse ud kan du sætte nye grænser for dine aktiviteter, lade dine kreationer udvikle sig og udveksle erfaringer med og lære af andre kunstnere. Kreative talenter bevæger sig friere hen over grænserne. Derfor bliver det muligt at samarbejde og lave udvekslinger mellem kreative kunstnere med forskellig kulturel baggrund og forskellige kunstneriske traditioner.

 

Hvor skal jeg begynde?

Inden du beslutter dig for et mobilitets- eller indkvarteringsprogram, skal du overveje hvorfor. Du skal være sikker på, hvorfor du vil bo og arbejde et andet sted.

Det kan være noget af en opgave at vælge mellem de mange muligheder, men du kan stille dig selv nogle spørgsmål, der gør det lettere, som f.eks.:

  • Hvilket område og hvilken kunstart er du interesseret i?
  • Hvilken form for indkvartering passer dig bedst?
  • Hvilke kunstfaciliteter har du brug for?

Derefter skal du tænke på ansøgninger og finansiering. Ansøgningsprocedurer er vidt forskellige, og hvem der deltager er planlagt lang tid i forvejen. Nogle indkvarteringsprogrammer dækker alle omkostninger. Andre dækker slet ingen, mens andre igen dækker omkostningerne delvis. Sørg for at have budgettet på plads, inden du rejser!

 

Mit ophold som gæstekunstner på Casita Maria Arts and Education Center i Bronx var yderst gavnligt for mit projekt. Det gav mig ikke blot lejlighed til at arbejde sammen med et helt unikt fællesskab i Bronx – hvilket var afgørende for mit arbejde – men jeg fik også adgang til et kæmpestort atelier (skolens gymnastiksal) hvor jeg kunne skabe forstærket lyd, afprøve projektioner og udvikle projektet. Personalet på Casita var også en stor hjælp. De syntes, det var spændende at have en international multimediekunster til at arbejde dér. At skabe et komplekst, avantgarde multimedieværk i en gymnastiksal i Bronx var en næsten surrealistisk oplevelse, men det var med til at give arbejdet et kæmpe skub fremad.
Mark Bolotin from Australien var i New York i 2012

 

Hvor skal jeg lede?

Trans Artists Foundation er et videncenter om kulturel mobilitet med kraftig fokus på indkvarteringsprogrammer for kunstnere.

On the move er et kulturelt mobilitetsnetværk med oplysninger om kommende frister, vejledninger og værktøjer.

e.mobility er et fællesskab, der fremmer kunstnerisk mobilitet, hvor kunstnere kan finde et indkvarteringsprogram, indsende indkvarteringsprojekter og foreslå møder.

Residency unlimited er en gratis tjeneste med sidste nyt om kunstnerindkvartering i hele verden.

Res artis er et verdensomspændende net af indkvarteringsmuligheder for kunstnere.

Offentliggjort: Søn, 21/04/2013 - 21:46


Tweet Button: 

Links


Info for young people in the western balkans

Har du brug for hjælp rådgivning fra en ekspert?

Spørg os!