Den Europæiske Ungdomsportal
Information og muligheder for unge i hele Europa.

Rejsen fra at være en flygtning til en frivillig i Bruxelles

Natalie Kontoulis and Hadi Abdul Hadi. Photographer: Lisa O'Leary
Natalie Kontoulis and Hadi Abdul Hadi. Photographer: Lisa O'Leary
Tandem Project er et initiativ, som matcher NGO’er med flygtninge og asylansøgere, der ønsker at lave to ugers frivilligt arbejde i Bruxelles.

Hadi Abdul Hadi var i gang med sit tredje år som jurastuderende på Aleppos Universitet, da borgerkrigen startede i Syrien. Han var 22 år gammel og tvunget til at forlade sit arbejde, studie og familie. ”Jeg tog beslutningen om at komme til Europa i 2015. Det var en lang rejse gennem Tyrkiet” (oversat, red.), husker Hadi. ”Vi måtte bryde en masse barrierer, da vi måtte rejse over grænse fra land til land ved hjælp af en menneskesmugler” (oversat, red.), mindes denne unge syrer, som nu bor i Bruxelles.

 

Natalie Kontoulis er fortalerofficer for End Female Genital Mutilation, som er et europæisk netværk lokaliseret i Bruxelles. Female Genital Mutilation er en praksis som kan påvirke bestemte asylansøgergrupper i Europa, hvorfor de organiserer en konference målrettet mod flygtningebefolkningen. En af Natalies venner fortalte hende om Tandem Project, som er et initiativ, der matcher NGO’er med flygtninge, som ønsker at lave frivilligt arbejde i to uger. Tandem matchede Natalie med Hadi, der havde registreret få dage forinden. Hadis viden om jura og erfaringer som flygtning var en stor hjælp for organiseringen af konferencen. Selvom to uger føltes som kort tid for Hadi, så var det en meget værdifuld oplevelse; som han siger det ”Jeg havde muligheden for at se, hvordan et europæisk kontor fungerer, og se hvordan de organiserer møder” (oversat, red.).

 

Hadi er nu 26 år gammel og bor i den belgiske hovedstad med sin far, hvor han har flygtningestatus og en opholdstilladelse på fem år i Belgien. ”Når du flygter fra en krig, vil du tage enhver hånd, der bliver givet til dig, [fordi] de ødelagde alting i min hjemby” (oversat, red.). Han er i gang med at lære fransk, og har tænkt sig at fuldende sin jurauddannelse i Belgien. ”Jeg håber på at bestå, blive en advokat og starte et nyt liv” (oversat, red.), siger han selvsikkert.

 

At hjælpe flygtninge og asylansøgere starte et nyt liv i Bruxelles er målet for Tandem Initiativet, som blev lanceret den 20. juni 2016 på World Refugee Day. Siden da har 36 værtsorganisationer registreret sig, og 34 flygtninge har deltaget i initiativet, som er organiseret af ansatte i europæiske NGO’er.

 

Værtsorganisationer tilbyder en daglig sum af lommepenge på 25€ og forsikring. Tandem samarbejder med Det Flamske Agentur for Frivillige i Bruxelles for at sikre sig, at alle lovhensyn er i orden, og at frivilligarbejdet ikke bliver fuldført som billig arbejdskraft for kommercielle virksomheder eller private.   

 

Nadzeya Laurentsyeva og Wali Ahmad Yar i CEPS's kontorer.

 

Det interview man skal til, når man ansøger om flygtningestatus, varer normalt fire timer. For Wali Ahmad Yar var 15 minutter rigeligt. Den 23-årige afghanske journalist havde publiceret en rapport, som udstillede korruptionen i den afghanske regering. ”Jeg havde aldrig tænkt på at flygte fra Afghanistan, men efter jeg offentliggjorde rapporten, er ting blevet kontroversielle med regeringens forhold til Taliban, hvorfor jeg måtte flygte” (oversat, red.). Han fik et visa og forlod sin by, Ghaznï, for i stedet at rejse til Bruxelles, hvor han ankom i 2015.

 

To år senere, nu 25 år gammel, færdiggjorde han sin kandidat i statskundskab på universitetet Libre de Bruxelles, hvorefter han gjorde to-ugers frivilligt arbejde gennem Tandem hos the Center for European Policy Studies. En forsker hos CEPS, Nadzeya Laurentsyeya, besluttede sig for at være en del af Tandem, fordi de lavede en evaluering af en NGO i München, som hjælper asylansøgere med at få kontakt til potentielle arbejdsgivere. Walis rolle har været meget ”[…] hjælpsom ved interviews af folk fra Afghanistan og Pakistan, når man har talt med dem over telefonen i deres modersprog for at fuldføre et spørgeskema” (oversat, red.).

 

Den unge afghaner er i regulær kontakt med andre flygtninge – ikke kun i Belgien, men også i andre EU-lande. ”Vi taler altid om vores problemer, så det er meget hjælpsomt for mit arbejde her” (oversat, red), konstaterer Wali. For ham har Tandem været enorm vigtig for at hjælpe ham til at ”finde en vej til internationale institutioner” (oversat, red.), fordi han ikke havde nogle kontaktpersoner tidligere, og alle hans ansøgninger til praktikstillinger var blevet afvist.

 

Nadzeya fremhæver at ”målet for Tandem er at få folk til at mødes, idet det ikke er så svært at ansætte en flygtning” (oversat, red.). Faktisk har Hadis indsigt været så værdifuld, at hun er sikker på, at ”der nok er en mulighed for, at han kan blive på arbejdspladsen i længere tid som en praktikant” (oversat, red). 

Offentliggjort: Tor, 04/05/2017 - 14:45


Tweet Button: 

Links


Info for young people in the western balkans

Har du brug for hjælp rådgivning fra en ekspert?

Spørg os!