Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

DiscoverEU


DiscoverEU
Zahvaljujemo se ti za zanimanje, vendar je obdobje za prijavo zaključeno. Naslednji prijavni rok se bo začel poleti 2019 (točne datume bomo sporočili pozneje).

 

DiscoverEU – za kaj gre?

Si star/stara 18 let? Te vlečejo dogodivščine? Potem se pripravi na raziskovanje Evrope in se pridruži pobudi Evropske unije DiscoverEU, ki mladim omogoča potovanje po Evropi.

V prvem krogu prijav junija 2018 je sodelovalo 100 480 mladih državljank in državljanov in vsaj 15 000 jih je dobilo vozovnico. Več o pobudi DiscoverEU in izkušnjah mladih popotnikov je na voljo v informativnem gradivu natečaja DiscoverEU.

V drugem krogu prijav, ki bo potekal od četrtka, 29. novembra, od 12. ure (po srednjeevropskem času) do torka, 11. decembra, do 12. ure (po srednjeevropskem času), bomo priložnost za potovanje po Evropi dali še vsaj 12 000 mladim.

Potovalo se bo večinoma z vlakom, tako da boš videl/videla vso raznovrstnost mest in lepoto naše celine.

Da bo natečaj dostopen evropskim državljanom z vseh koncev celine, bo večkratna vozovnica vključevala tudi potovanje z drugimi prevoznimi sredstvi, denimo z avtobusom in trajektom. Z letalom bo dovoljeno potovati le izjemoma in kadar ni druge možnosti. Tako bodo lahko v pobudi sodelovali tudi mladi iz bolj oddaljenih predelov in z otokov.

Evropska kulturna dediščina ima mnogo oblik. Obišči na primer evropsko prestolnico kulture (ali veš, kateri mesti v letu 2018 nosita naziv prestolnica kulture?). Lahko se odpraviš na enega od številnih festivalov ali umetniških prireditev. Ali pa so ti morda bližji muzeji ali izleti v naravni park? Toliko novega lahko odkriješ!

Izkoristi priložnost, da doživiš svobodo potovanja, dojameš raznolikost Evrope, se naužiješ njenega kulturnega bogastva, spoznaš nove prijatelje in nenazadnje bolje spoznaš tudi sebe.

 

Kdo se lahko prijavi?

Prijavijo se lahko samo mladi, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:

  • so 31. decembra 2018 stari 18 let (torej mladi, rojeni od vključno 1. januarja 2000 do vključno 31. decembra 2000)
  • imajo državljanstvo ene od držav članic Evropske unije ob sprejetju odločitve o dodelitvi vozovnic (po pričakovanjih v sredini januarja 2019)
  • v spletno prijavnico vpišejo pravilno številko osebne izkaznice ali potnega lista

Potujejo lahko samo mladi, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:

  • začenjajo potovanje v državi, ki je ob sprejetju odločitve o dodelitvi vozovnic država članica Evropske unije
  • načrtujejo potovanje, ki bo trajalo od enega dneva do enega meseca
  • nameravajo potovati med 15. aprilom 2019 (prvi datum odhoda) in 31. oktobrom 2019 (zadnji datum vrnitve)
  • načrtujejo potovanje v vsaj eno drugo državo, ki je ob sprejetju odločitve o dodelitvi vozovnic država članica Evropske unije
  • pripravljeni so postati ambasadorji DiscoverEU

Opomba: Če si potoval/potovala v okviru prvega kroga prijav za DiscoverEU v letu 2018, se ne moreš prijaviti tudi v tem krogu.

Mladi s posebnimi potrebami so vabljeni k sodelovanju v DiscoverEU. Ponudili jim bomo podporo v obliki informacij in nasvetov, lahko pa bodo kriti tudi stroški posebne pomoči (spremljevalec, pes za slabovidne itd.).

 

Kdaj se prijaviti in kako?

Prijaviti se bo mogoče od četrtka, 29. novembra, od 12. ure (po srednjeevropskem času) do torka, 11. decembra, do 12. ure (po srednjeevropskem času).

Vpisati boš moral/morala osebne podatke in nekatere podrobnosti o tem, kako se boš pripravil/pripravila na potovanje. Odgovoriti boš moral/morala na pet vprašanj izbirnega tipa v kvizu o evropski kulturi in raznolikosti ter pobudah EU za mlade. Nazadnje boš moral/morala odgovoriti še na dodatno vprašanje, ki bo Evropski komisiji omogočilo razvrstiti kandidate, če bo preveč prijavljenih. Za začetek prijave boš moral/morala klikniti na gumb „Prijava“, ki se bo v zgornjem desnem kotu te strani pojavil ob začetku prijavnega roka.

 

Lahko potujem s prijatelji?

Ko izpolniš prijavo, lahko povabiš še štiri ljudi, da se pridružijo tvoji skupini (do 5 oseb na skupino). Izpolniti moraš prijavnico, sodelovati v kvizu in odgovoriti na dodatno vprašanje. Ob oddaji prijavnice se bo na zaslonu pojavila koda, ki jo moraš sporočiti drugim članom skupine. S to kodo se bodo lahko registrirali na Evropskem mladinskem portalu in vpisali svoje osebne podatke. Vsi člani skupine morajo biti stari 18 let.

POZOR! Lahko se zgodi, da dobiš vozovnico, drugi člani skupine pa ne. To se zgodi, če prijave na Evropskem mladinskem portalu ne zaključijo pred koncem prijavnega roka.

Lahko pa organiziraš srečanja in kombiniraš svoje potovalne načrte z drugimi popotniki DiscoverEU! To lahko storiš na primer prek skupine DiscoverEU na Facebooku.

 

V čem se razlikujeta prilagodljiva in fiksna možnost?

Izbrani mladi bodo morali izpolniti spletni obrazec za rezervacijo. V njem bodo lahko izbrali prilagodljivo ali fiksno možnost. Kakšna je razlika med njima?

Prilagodljiva možnost

Fiksna možnost

Datumi potovanja ostanejo prilagodljivi. Vendar pozor! Vozovnica bo imela datum začetka veljavnosti. Od tega datuma naprej bo veljala mesec dni.

Določiti boš moral/morala datume potovanja in destinacije, ki jih po oddaji obrazca za rezervacijo ne bo več mogoče spremeniti.

V obdobju enega meseca boš lahko potoval/potovala določeno število potovalnih dni (to pomeni, da lahko na vlaku preživiš določeno število potovalnih dni). S prilagodljivo možnostjo boš lahko potoval/potovala po številnih državah EU!

Obiskal/obiskala boš lahko do dve državi, ki sta ob sprejetju odločitve o dodelitvi vozovnic državi članici Evropske unije. To ne vključuje države odhoda in tudi ne držav, prek katerih se samo pelješ.

Potuješ lahko na zaporedne dni ali pa jih lahko razporediš po potovalnem obdobju. Pozor! Nekateri vlaki lahko zahtevajo rezervacijo. Rezervacija je lahko potrebna na nekaterih visokohitrostnih in nočnih vlakih.

Evropska komisija ne bo krila doplačil za rezervacije vlakov.

Upoštevati je treba omejitev sredstev na 260evrov. Zato je treba preveriti, da je predlagani načrt potovanja izvedljiv v okviru tega proračuna.

 

Kaj pričakujemo od tebe?

Biti ambasador DiscoverEU pomeni, da pripoveduješ o svojem potovanju, na primer na družbenih omrežjih, kot so Instagram, Facebook ali Twitter z uporabo oznake #DiscoverEU. Lahko pa tudi pripraviš predstavitev na svoji šoli ali v lokalni skupnosti. S fotografijami in videoposnetki lahko sodeluješ tudi na tekmovanju #DiscoverEU #Competition ter osvojiš sijajne nagrade. Navdih lahko poiščeš na slikah in videoposnetkih iz prejšnjega kroga. In pridruži se skupini DiscoverEU na Facebooku, ne glede na to, ali ti je pripadla vozovnica ali ne!

 

Evropa te čaka. Naredi prvi korak.

 

Videoposnetek s TedX Vincenta-Immanuela Herra

#FreeInterrail - A Vision of a Europe for All | Vincent-Immanuel Herr | TEDxOTHRegensburg

Video Description: 

Podatki o prvem krogu prijav

Želiš izvedeti več o prvem krogu prijav? Več o pobudi DiscoverEU in izkušnjah mladih popotnikov je na voljo v informativnem gradivu natečaja DiscoverEU:

Potrebujete več informacij?

Za vprašanja o DiscoverEU preveri odgovore na strani Pogosta vprašanja. Če ne dobiš odgovora na svoje vprašanje, se na nas obrni neposredno s klikom gumba Vprašaj nas! Na vsa vprašanja bomo predvidoma odgovorili v petih delovnih dneh.
možnosti Vprašaj nas!