Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

DiscoverEU


DiscoverEU


Najnovejše

Si novembra 2019 prejel/-a vozovnico DiscoverEU? Če je bilo tvoje potovanje odloženo zaradi covida-19, ne skrbi! Iščemo možnosti za njegovo čimprejšno izvedbo. Obdrži vozovnico. Želimo, da odkriješ EU!

Te zanima naslednji krog prijav? Čim bodo razmere v Evropi to dopuščale, bomo nadaljevali s pobudo DiscoverEU in ponudili nove možnosti za pridobitev vozovnice. Spremljaj nas na naših družbenih medijih, kjer te bomo redno obveščali!

- - -

Si star/-a 18 let in državljan/-ka Evropske unije? Pripravi se na raziskovanje Evrope!

 

DiscoverEU – za kaj gre?

DiscoverEU je pobuda Evropske unije, ki ti daje priložnost za potovanje po Evropi. Med potovanjem predvsem z vlaki (izjeme omogočajo sodelovanje mladim, ki živijo na otokih ali na oddaljenih območjih) lahko odkrivaš dih jemajoče pokrajine ter raznovrstnost mest po Evropi. Mladi se lahko prijavijo v dveh krogih vsako leto in Evropska unija izbranim dodeli vozovnice.

Pobuda DiscoverEU je namenjena je 18-letnikom in 18-letnicam, ki želijo potovati in izkoristiti pravico do prostega gibanja v Evropski uniji, odkrivati evropsko raznolikost, spoznati kulturno bogastvo in zgodovino Evrope ter se povezati z ljudmi cele celine. Poleg tega pobuda DiscoverEU mladim omogoča, da pridobijo pomembne življenjske izkušnje, kot so neodvisnost, samozavest in odprtost do drugih kultur.
 

Kdaj bo potekal naslednji krog?

Od prvega kroga prijav junija 2018 je vozovnico dobilo okoli 70 tisoč mladih. V naslednjem krogu se bo mogoče prijaviti od četrtka, 12. marca 2020 od 12. ure dalje (po srednjeevropskem času), do četrtka, 26. marca 2020 do 12. ure (po srednjeevropskem času). Na tej strani se bo na dan, ko se odprejo prijave, pojavil gumb „Prijava“. 

Da bi bil/-a upravičen/-a do prijave, moraš

  • biti rojen/-a med vključno 1. julijem 2001 in vključno 30. junijem 2002
  • imeti državljanstvo ene od držav članic Evropske unije ob sprejetju odločitve o dodelitvi vozovnic
  • v spletno prijavnico vpisati pravilno številko osebne izkaznice ali potnega lista

Nato boš moral/-a sodelovati v kvizu in odgovoriti na dodatno vprašanje (razen če se prijavljaš kot član skupine).

Če boš izbran/-a, boš lahko potoval/-a najmanj en dan in največ 30 dni med 1. julijem 2020 in 28. februarjem 2021.

Če imaš kakršno koli obliko invalidnosti ali zdravstveno težavo, ki ti otežuje potovanje, ti bomo zagotovili pomoč in podporo za sodelovanje v pobudi DiscoverEU. Več lahko izveš v razdelku C.18 na strani s pogostimi vprašanji.


Lahko potujem s prijatelji?

Da, lahko! Odločitev pa je tvoja. Lahko greš sam/-a ali pa vzameš s seboj štiri prijatelje/prijateljice, če izpolnjujejo zgoraj navedene pogoje. V svoji prijavi morajo navesti tvojo kodo prijave. Več lahko izveš v razdelkih B.5 do B.11 na strani s pogostimi vprašanji.

Vedno pa lahko organiziraš srečanja in kombiniraš svoje potovalne načrte z drugimi popotniki DiscoverEU! To lahko storiš na primer prek skupine DiscoverEU na Facebooku. Pridruži se skupini zdaj in začni klepet z drugimi udeleženci.

 
 „Zunaj te čaka cel svet. Zgrabi nahrbtnik, povabi dobro družbo in se podaj vanj.“

 

Izmenjava izkušenj

Biti ambasador DiscoverEU pomeni, da pripoveduješ o svojem potovanju na družbenih omrežjih, kot so Instagram, Facebook ali Twitter z uporabo oznake #DiscoverEU. Lahko pa tudi pripraviš predstavitev na svoji šoli ali v lokalni skupnosti. Še več! S fotografijami in videoposnetki lahko sodeluješ na tekmovanju #DiscoverEU #Competition ter osvojiš sijajne nagrade.

 

Hočem vedeti več!

Te zanimajo pretekli krogi prijav? Več o pobudi DiscoverEU in izkušnjah mladih popotnikov najdeš v informativnem gradivu natečaja DiscoverEU.

 

 

 

 

Evropa te čaka. Naredi prvi korak.

 

Videoposnetek Vincenta-Immanuela Herra na TedX

Potrebujete več informacij?

Za vprašanja o DiscoverEU preveri odgovore na strani Pogosta vprašanja. Če ne dobiš odgovora na svoje vprašanje, se na nas obrni neposredno s klikom gumba Vprašaj nas! Na vsa vprašanja bomo predvidoma odgovorili v petih delovnih dneh.
možnosti Vprašaj nas!