Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

DiscoverEU


DiscoverEU
Zahvaljujemo se ti za zanimanje za DiscoverEU. Junijski prijavni rok DiscoverEU je žal končan. A brez skrbi, jeseni 2018 se bo začel novi prijavni rok DiscoverEU in z njim nova priložnost, da dobiš vozovnico (natančne informacije pozneje).

 

DiscoverEU – za kaj gre?

Si star/stara 18 let? Te vlečejo dogodivščine? Potem se pripravi na raziskovanje Evrope – pridruži se pobudi Evropske unije DiscoverEU, ki mladim omogoča potovanje po Evropi.

 Junija 2018 se je končal prvi prijavni rok. Mladi Evropejci so se navdušeno odzvali – kar 100 480 mladih se je prijavilo za vozovnico DiscoverEU!  Vozovnico je dobilo 15 000 mladih, ki so uspešno odgovorili na kviz in se v odgovoru na izločilno vprašanje najbolj približali pravemu podatku.

Letos jeseni bomo organizirali drugi prijavni rok in dali priložnost še drugim mladim, da osvojijo vozovnico.

Izkoristi priložnost, da doživiš svobodo potovanja, dojameš različnost Evrope, se naužiješ njenega kulturnega bogastva, spoznaš nove prijatelje in nenazadnje, bolje spoznaš tudi sebe.

Evropska kulturna dediščina ima mnogo oblik in DiscoverEU je odlična priložnost, da odkriješ, kaj vse Evropa ponuja.  Denimo med postankom v evropski prestolnici kulture (ali veš, katero mesto nosi letos častni naziv prestolnica kulture?). Ali z obiskom številnih festivalov in umetniških prireditev, ki potekajo v letošnjem evropskem letu kulturne dediščine? Mogoče z ogledom muzejske zbirke ali izletom v naravni park? S spoznavanjem kulturne dediščine spoznavaš enotnost Evrope in njeno različnost in sodeluješ v medkulturnem dialogu o tem, kaj imamo skupnega. Toliko novega lahko odkriješ!

Potovanje bo večinoma z vlakom, tako boš videl/videla vso raznovrstnost mest in lepoto naše celine.

Da bo natečaj dostopen evropskim državljanom z vseh koncev celine, bo večkratna vozovnica vključevala tudi potovanje z drugimi sredstvi, denimo avtobusom in trajektom. Le izjemoma, in kadar ni drugega prevoza, bo dovoljeno potovati z letalom. Tako bomo dali možnost tudi mladim iz bolj oddaljenih predelov in otokov.

 

Prvi prijavni rok

Prijaviti se je bilo mogoče od 12. junija 2018 od 12. ure dalje (srednjeevropski čas) do 26. junija 2018 do 12. ure (srednjeevropski čas). Prijavili so se lahko samo mladi, ki so izpolnjevali naslednje pogoje: 

  • stari so bili 18 let na dan 1. julija 2018 (torej rojeni med 2. julijem 1999 in vključno 1. julijem 2000)
  • imeli so državljanstvo ene od 28 držav članic Evropske unije
  • v spletno prijavnico so vpisali številko osebne izkaznice ali potnega lista
  • potovanje so začeli v eni od 28 držav članic EU
  • začetek potovanja so načrtovali med 9. julijem in 30. septembrom 2018
  • načrtovana dolžina potovanja je bila od 1 do vključno 30 dni
  • načrtovali so potovanje do destinacije v najmanj 1 in največ 4 drugih državah EU
  • pripravljeni so bili postati ambasador DiscoverEU

Sedanji popotniki DiscoverEU so se lahko prijavili posamično ali v skupini največ 5 oseb. 

Ocenjevalni odbor se je sestal 27. junija, v skladu z merili dodeljevanja je bilo 15 000 končnih dobitnikov vozovnice obveščenih 28. junija. Te popotnike in popotnice čakata zdaj super potovanje in odkrivanje Evrope.

Želiš izvedeti več o prvem krogu prijav? Več o pobudi DiscoverEU in izkušnjah mladih popotnikov je na voljo v informativnem gradivu natečaja DiscoverEU:

 

Novi prijavni rok jeseni

Drugi prijavni rok bomo organizirali jeseni 2018. Če ti vozovnice ni uspelo dobiti v prvem roku, imaš zdaj priložnost, da jo dobiš v drugem roku.

Vse informacije bomo kmalu objavili na evropskem mladinskem portalu in družbenih medijih.

 

Evropa te čaka. Naredi prvi korak.

 

Videoposnetek s TedX Vincenta-Immanuela Herra

#FreeInterrail - A Vision of a Europe for All | Vincent-Immanuel Herr | TEDxOTHRegensburg

Video Description: 

 

Kaj pričakujemo od tebe?

Biti ambasador DiscoverEU pomeni, da pripoveduješ o svojem potovanju, na primer na družbenih omrežjih, kot so Instagram, Facebook, Twitter, ali na predstavitvi v svoji šoli ali svojem kraju. In pridruži se skupini DiscoverEU na Facebooku, ne glede na to, ali ti je pripadla vozovnica ali ne!

 

Potrebujete več informacij?

Za vprašanja o DiscoverEU preveri odgovore na strani Pogosta vprašanja. Če ne dobiš odgovora na svoje vprašanje, se na nas obrni neposredno s klikom gumba Vprašaj nas! Na vsa vprašanja bomo predvidoma odgovorili v petih delovnih dneh.
možnosti Vprašaj nas!