Skip to main content

DiscoverEU

Ai 18 ani și locuiești într-o țară participantă la programul Erasmus+? E timpul să ieși din zona de confort.

DiscoverEU

Îți mulțumim pentru interes. Înscrierile pentru runda din primăvară a concursului DiscoverEU s-au încheiat. Rezultatele vor fi anunțate în mai 2022, iar participanții vor fi informați în consecință. Următoarea rundă de înscrieri va avea loc în toamna anului 2022 (datele exacte vor fi anunțate ulterior). Rămâi alături de noi dacă ai 18 ani sau urmează să împlinești această vârstă în 2022! Un alt set de 35 000 de permise de călătorie DiscoverEU va fi disponibil în toamnă, iar informațiile generale, regulamentul și întrebările frecvente vor fi actualizate!

Ai 18 ani și ești rezident legal într-un stat membru al UE sau într-o țară terță asociată la programul Erasmus+? Pregătește-te să explorezi Europa! DiscoverEU a intrat în familia programului Erasmus+ și contribuie la buna desfășurare a Anului european al tineretului, oferind și mai multe permise de călătorie și oportunități. 

Ce este DiscoverEU?

DiscoverEU este o acțiune a programului Erasmus+ care îți dă posibilitatea de a descoperi Europa prin intermediul unor experiențe de învățare. Călătorind în special cu trenul (există și excepții pentru a permite participarea tinerilor care locuiesc pe insule sau în zone îndepărtate), vei putea admira varietatea nesfârșită a peisajelor și orașelor europene. Ai la dispoziție două runde de înscrieri în fiecare an. Solicitanții selectați vor primi un permis de călătorie.

Ai 18 ani și ești rezident în Uniunea Europeană sau într-o țară terță asociată la programul Erasmus+ (Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia)? DiscoverEU își oferă șansa de a participa la o experiență de călătorie care îți va permite să descoperi diversitatea Europei, să afli mai multe despre patrimoniul cultural și istoria acesteia și să intri în contact cu oameni de pe tot continentul. În plus, DiscoverEU îți permite să îți dezvolți competențe utile pentru viitor, cum ar fi independența, încrederea și deschiderea către alte culturi.  

NOU! Începând cu prima rundă de înscrieri din 2022, participanții selectați vor primi un card DiscoverEU cu reduceri pentru vizite culturale, activități de învățare și sportive, transport local, cazare, alimente etc.

Când are loc următoarea rundă de înscrieri?

De la lansarea DiscoverEU, în iunie 2018, peste130 000 de tineri au primit permise de călătorie. Înscrierile următoare vor începe joi, 7 aprilie 2022, la ora 12:00 (CEST) și se vor încheia joi, 21 aprilie 2022, la ora 12:00 (CEST). În ziua Z va apărea pe această pagină butonul „Înscrie-te acum”! 

Pentru a fi eligibil, trebuie:

  • să te fi născut între 1 iulie 2003 (inclusiv) și 30 iunie 2004 (inclusiv)
  • să completezi corect formularul de înscriere online, indicând numărul cărții de identitate, al pașaportului sau al permisului legal de ședere
  • să fii rezident legal*, la momentul luării deciziei de selecție, într-una din următoarele țări: 

          -  statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv țările și teritoriile de peste mări  sau 
          -  țările terțe asociate la programul Erasmus+: Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia. 

* Pentru mai multe informații, consultă secțiunea 2 din regulamentul de concurs: „Solicitanți eligibili”.

Apoi va trebui să răspunzi la un quiz (cu excepția cazului în care te-ai înscris ca membru al unui grup).

Dacă ești selectat, poți călători pe o perioadă de cel puțin 1 zi și cel mult 30 de zile, între 1 iulie 2022 și 30 iunie 2023

Dacă suferi de un handicap sau de probleme de sănătate care îți îngreunează călătoria, vei primi asistență și sprijin. Consultă rubrica Întrebări și răspunsuri (C.13) pentru a afla mai multe.

Nu ai vârsta necesară pentru a te înscrie la această rundă? Nu-ți face griji! Se organizează și alte runde, în toamna și primăvara fiecărui an.

Pot călători cu alți participanți?

Da, este posibil. Depinde de tine. Poți merge în călătorie singur sau poți forma un grup cu alte 4 persoane, atâta timp cât și acestea îndeplinesc condițiile de eligibilitate menționate mai sus. Toți membrii grupului trebuie să utilizeze codul alocat pentru a-și completa propriul formular de înscriere. Consultă rubrica Întrebări și răspunsuri (B.5-B.11) pentru a afla mai multe.

Poți lua legătura cu alți câștigători DiscoverEU pentru a-ți face planuri de călătorie împreună cu ei. Pentru aceasta, poți intra în grupul de Facebook DiscoverEU. Înscrie-te în grup acum și poți discuta cu alți participanți.

Odată selectat, agențiile naționale Erasmus+ te vor ajuta să înveți și să-ți creezi conexiuni, organizând reuniuni pentru pregătirea călătoriei și întâlniri între participanți.


„O lume întreagă așteaptă să fie descoperită. Fă-ți bagajele, ia-ți cel mai bun prieten și pornește la drum.”

 

Impresii de călătorie 

Ca ambasador DiscoverEU, te invităm să îți împărtășești experiențele de călătorie pe rețelele sociale (Instagram, Facebook și/sau Twitter), cu hashtag-ul #DiscoverEU. De asemenea, poți alege să susții o prezentare în cadrul școlii sau al comunității tale locale. În plus, poți să participi la concursul foto/video #DiscoverEU și să câștigi premii incredibile. 

Doresc să aflu mai multe detalii!

Te interesează edițiile anterioare? Citește fișele informative Discover EU pentru a afla mai multe despre acțiune și despre experiențele participanților.

 

Europa e la picioarele tale. Fă primul pas!
 

 

Inspiră-te din acest material video TedX oferit de Vincent-Immanuel Herr