Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

DiscoverEU


DiscoverEU
Wat is DiscoverEU?

Ben je 18 en heb je zin in avontuur? Pak dan je koffers en ontdek Europa via DiscoverEU, een initiatief van de Europese Unie waardoor ongeveer 15 000 jongeren deze zomer een gratis reisticket krijgen.

Grijp deze kans om te ervaren hoe het voelt om vrij rond te reizen in Europa, de diversiteit van Europa beter te begrijpen, te genieten van de culturele rijkdom, nieuwe vrienden te maken en uiteindelijk ook jezelf beter te leren kennen.

En wat nog beter is, 2018 is het Europees jaar van het cultureel erfgoed, je reis wordt dus nóg interessanter! In heel Europa vinden allerlei evenementen plaats om ons fantastisch diverse culturele erfgoed in het zonnetje te zetten.

Meestal reis je met de trein. Dat betekent dat je kunt genieten van de adembenemende landschappen en bruisende steden die ons continent te bieden heeft.

Om ervoor te zorgen dat je echt overal kunt komen, is de reisticket uitgebreid, zodat je ook gebruik kunt maken van bussen en veerboten. In uitzonderlijke gevallen en wanneer er geen ander vervoersmiddel beschikbaar is, mag je ook het vliegtuig nemen. Zo kunnen jongeren die in afgelegen gebieden of op eilanden wonen, ook deelnemen.

 

Wie komt in aanmerking?

Je kunt je aanmelden als je:

  • 18 jaar oud bent op 1 juli 2018 (dus geboren tussen 2 juli 1999 en 1 juli 2000)
  • de nationaliteit van een van de 28 EU-landen hebt
  • je ID-kaartnummer of paspoortnummer invult in het aanvraagformulier
  • je reis begint in een van de 28 EU-landen
  • kunt vertrekken tussen 9 juli en 30 september 2018
  • van plan bent 1 tot 30 dagen op reis te gaan
  • van plan bent ten minste 1 en maximaal 4 landen binnen de EU te bezoeken
  • bereid bent een ambassadeur van DiscoverEU te worden

Als je aan deze criteria voldoet, kun je je online aanmelden.

Je kunt je individueel of in een groep van maximaal 5 personen aanmelden. Binnen een groep moet een contactpersoon worden aangewezen. Deze contactpersoon vult het aanmeldingsformulier in, beantwoordt de vragen en de schiftingsvraag. Hij of zij ontvangt vervolgens een aanmeldcode die hij/zij aan de andere groepsleden moet doorgeven. Met behulp van die code kunnen de overige groepsleden zich dan ook online aanmelden en hun persoonsgegevens invullen. Alle groepsleden moeten 18 jaar zijn.

Veelgestelde vragen

 

Wanneer en hoe aanmelden?

Je kunt je aanmelden tussen 12 juni 2018 om 12 uur (MEZT, Brusselse tijd) en 26 juni 2018 om 12 uur (MEZT, Brusselse tijd). Je moet eerst je persoonsgegevens invullen en daarna meer informatie geven over de reis die je wilt maken. Daarna moet je 5 vragen over het Europees jaar van het cultureel erfgoed 2018 en de jongereninitiatieven van de EU beantwoorden. Ten slotte moet je een schiftingsvraag beantwoorden voor het geval er te veel aanmeldingen zijn. Word je geselecteerd, dan moet je tussen 9 juli en 30 september 2018 vertrekken.

 

Europa ligt aan je voeten. Zet jij de eerste stap?

 

Inspirerende TedX-video van Vincent-Immanuel Herr

#FreeInterrail - A Vision of a Europe for All | Vincent-Immanuel Herr | TEDxOTHRegensburg

Video Description: 

 

Wat vragen we van jou?

Als ambassadeur van DiscoverEU vragen we je om verslag uit te brengen over je reis, bijvoorbeeld via sociale media zoals Instagram, Facebook of Twitter of door een presentatie te houden op je school of in je woonplaats. Vergeet niet zo snel mogelijk lid te worden van de Facebook-groep DiscoverEU!

 

Meer weten?

Heb je een vraag over DiscoverEU, kijk dan in de Veelgestelde vragen. Vind je daar niet wat je zoekt, neem dan rechtstreeks contact met ons op via "Vraag het ons!". We doen ons best om elke vraag binnen vijf werkdagen te beantwoorden.
Een vraag? Klik hier!