Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

DiscoverEU


DiscoverEU


Verdere updates

Heb je je reisplannen door COVID-19 moeten uitstellen? Heb je in november 2019 een reispas gewonnen, maar zijn je plannen door de coronacrisis in het water gevallen? Dan hebben we goed nieuws: je mag nog op reis tot 31 augustus 2021. Wacht tot ons team contact met je opneemt om je te helpen met de volgende stappen! Wist je dat je de EU ook op andere manieren kunt ontdekken?
Meer informatie.

Wat gebeurt er met de volgende aanvraagronde? We doen ons best om DiscoverEU weer op de rails te zetten en nieuwe kansen te bieden om een reispas te winnen, zodra de omstandigheden in heel Europa dat mogelijk maken! Blijf ons ondertussen volgen op sociale media, we houden je op de hoogte! 

- - -

Ben je 18 jaar en burger van de Europese Unie? Ontdek Europa!

 

Wat is DiscoverEU?

DiscoverEU is een initiatief van de Europese Unie waarmee je de kans krijgt om Europa te ontdekken. Ontdek de indrukwekkende landschappen en de verscheidenheid aan steden en dorpen in Europa. Je reist vooral per trein, maar ook als je op een eiland of in een afgelegen gebied woont, maak je kans om deel te nemen. Alle 18-jarigen kunnen een aanvraag indienen tijdens de twee aanvraagrondes die elk jaar plaatsvinden. Geselecteerde jongeren krijgen een gratis reispas.

Als 18-jarige EU-burger kun je met DiscoverEU reiservaring opdoen waarmee je volop kunt genieten van de vrijheid van verkeer in de Europese Unie. Zo kun je kennis maken met de verscheidenheid, de culturele rijkdom en de geschiedenis van Europa, in contact komen met mensen uit heel Europa en uiteindelijk jezelf beter leren kennen. Ook kun je dankzij DiscoverEU vaardigheden ontwikkelen die waardevol zijn voor je toekomst, zoals onafhankelijkheid, zelfvertrouwen en interesse in andere culturen.
 

Wanneer is de volgende aanvraagronde?

Sinds de start van DiscoverEU in juni 2018 hebben al ongeveer 70 000 jongeren een reispas gekregen. De volgende aanvraagronde loopt van donderdag 12 maart 2020, 12.00 uur, tot donderdag 26 maart 2020, 12.00 uur (lokale tijd Brussel/Amsterdam). Op deze pagina verschijnt dan een button "Nu aanvragen". 

Je kunt in aanmerking komen als je:

  • ten vroegste op 1 juli 2001 en ten laatste op 30 juni 2002 geboren bent
  • de nationaliteit van een van de EU-landen hebt op het moment dat de uitslag van de selectie bekendgemaakt wordt
  • je ID-kaartnummer of paspoortnummer invult in het aanvraagformulier

deelneemt aan de quiz (tenzij je een aanvraag indient als groepslid)

Als je wordt geselecteerd, kun je tussen 1 juli 2020 en 28 februari 2021 minimaal één dag en maximaal 30 dagen op reis gaan.

Let op: als je een handicap of gezondheidsprobleem hebt waardoor reizen lastig is, kunnen we je helpen om toch aan DiscoverEU deel te nemen. Lees onze FAQ C.18 voor meer informatie.


Kan ik met mijn vrienden samen op reis?

Ja, dat kan! De keuze is aan jou. Je kunt alleen reizen, of een groep vormen met maximaal vier vrienden die ook aan de bovenstaande voorwaarden voldoen. Zij hebben dan jouw aanvraagcode nodig om hun eigen aanvraag in te dienen. Lees onze FAQ B.5 tot B.11 voor meer informatie.

Als je wilt, kun je ook later met andere deelnemers aan DiscoverEU afspreken en samen een reis plannen. Een goede plek om hiermee te beginnen is de Facebookgroep DiscoverEU. Word nu lid en chat met andere deelnemers.

 
 ‘De wereld wacht op jou. Pak je rugzak, vraag je beste vriend mee, en ga!’

 

Ervaringen delen

We vragen je om ambassadeur van DiscoverEU te worden. Dit betekent dat je verslag uitbrengt over je reis via sociale media zoals Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #DiscoverEU. Je kunt er ook voor kiezen een presentatie houden op je school of in je buurt. We organiseren ook de #DiscoverEU #Competition, een foto- en videowedstrijd waarmee je mooie prijzen kunt winnen.

 

Ik wil meer weten!

Meer weten over eerdere rondes? Check de factsheet voor meer informatie over het initiatief en ervaringen van jongeren die al met DiscoverEU op reis zijn geweest.

 

 

 

 

Europa ligt aan je voeten. Zet jij de eerste stap?

 

Inspirerende TedX-video van Vincent-Immanuel Herr

Meer weten?

Heb je een vraag over DiscoverEU, kijk dan in de Veelgestelde vragen. Vind je daar niet wat je zoekt, neem dan rechtstreeks contact met ons op via "Vraag het ons!". We doen ons best om elke vraag binnen vijf werkdagen te beantwoorden.
Een vraag? Klik hier!