DiscoverEU


DiscoverEU


Hartelijk dank voor je belangstelling, maar de aanvraagperiode is nu afgesloten. De resultaten zullen in mei 2022 worden bekendgemaakt en de deelnemers zullen hiervan in kennis worden gesteld. De volgende aanvraagronde begint in het najaar van 2022 (de precieze data worden later bekendgemaakt). Houd je op de hoogte als je 18 bent of op het punt staat om 18 te worden in 2022. In het najaar worden nog eens 35 000 DiscoverEU-reispassen ter beschikking gesteld!

Ben je 18 jaar en verblijf je legaal in een van de EU-lidstaten of in met Erasmus+ geassocieerde derde landen? Ontdek Europa! DiscoverEU is trots om deel uit te maken van het programma Erasmus+ en om met veel meer reispassen en mogelijkheden bij te dragen aan het Europees Jaar van de jeugd 2022! 

Wat is DiscoverEU?

DiscoverEU is een actie in het kader van het van Erasmus+-programma waarmee je de kans krijgt om Europa te ontdekken. Ontdek de indrukwekkende landschappen en de verscheidenheid aan steden en dorpen in Europa. Je reist vooral per trein, maar ook als je op een eiland of in een afgelegen gebied woont, maak je kans om deel te nemen. Je kunt een aanvraag indienen bij de twee aanvraagrondes die elk jaar plaatsvinden. Geselecteerde jongeren krijgen een gratis reispas.

Als 18-jarige ingezetene van de Europese Unie of van een van de met het programma Erasmus+ geassocieerde derde landen, zoals IJsland, Liechtenstein, Noord-Macedonië, Noorwegen, Servië en Turkije, biedt DiscoverEU je de kans om reiservaring op te doen en de diversiteit van Europa te verkennen, kennis te maken met het culturele erfgoed en de geschiedenis van Europa en in contact te komen met mensen uit heel Europa. Ook kan je dankzij DiscoverEU vaardigheden ontwikkelen die waardevol zijn voor je toekomst, zoals onafhankelijkheid, zelfvertrouwen en interesse in andere culturen.  

Nieuw! Vanaf de eerste aanvraagronde van 2022 krijgen de geselecteerde deelnemers een DiscoverEU-kortingskaart met kortingen op culturele bezoeken, leeractiviteiten, sport, lokaal vervoer, accommodatie, voedsel enz.

Wanneer is de volgende aanvraagronde?

Sinds de start van DiscoverEU in juni 2018 hebben meer dan 130 000 jongeren een reispas gekregen. De volgende aanvraagronde loopt van donderdag 7 april 2022, 12.00 uur, tot donderdag 21 april 2022, 12.00 uur (lokale tijd Brussel en Amsterdam). Op deze pagina verschijnt dan een knop “Nu aanvragen”. 

Om in aanmerking te komen, moet je:

  • ten vroegste op 1 juli 2003 en ten laatste op 30 juni 2004 geboren zijn, en
  • het juiste nummer van de identiteitskaart (ID), het paspoort of de verblijfskaart invullen in het online aanvraagformulier;
  • op het moment van het selectiebesluit legaal* in een van de volgende landen verblijven: 

          - een van de lidstaten van de Europese Unie, met inbegrip van de landen en gebieden overzee (LGO’s), of 
          -  een van de met het programma Erasmus+ geassocieerde derde landen: IJsland, Liechtenstein, Noord-Macedonië, Noorwegen, Servië of Turkije. 

* Voor meer informatie, zie de regels onder punt “2. Wie komt in aanmerking?”.

Dan moet je deelnemen aan de quiz (tenzij je een aanvraag indient als groepslid).

Als je wordt geselecteerd, kan je tussen 1 juli 2022 en 30 juni 2023 minimaal één dag en maximaal 30 dagen op reis gaan. 

Belangrijk: als je een handicap of gezondheidsprobleem hebt waardoor reizen lastig is, kunnen we je helpen om toch aan deze actie deel te nemen. Lees onze FAQ C.13 voor meer informatie.

Ben je te jong om aan deze ronde deel te nemen? Maak je geen zorgen. Elk jaar zal er zowel in het najaar als in het voorjaar een ronde worden georganiseerd.

Kan ik met mijn vrienden samen op reis?

Ja, dat kan! De keuze is aan jou. Je kan alleen reizen, of een groep vormen met maximaal vier vrienden die ook aan de bovenstaande voorwaarden voldoen. Zij hebben dan jouw aanvraagcode nodig om hun eigen aanvraag in te dienen. Lees onze FAQ B.5 tot B.11 voor meer informatie.

Als je wil, kan je ook samen met andere deelnemers aan DiscoverEU een reis plannen. Een goede plek om hiermee te beginnen is de Facebookgroep DiscoverEU. Word nu lid en chat met andere deelnemers.

Zodra je geselecteerd bent, zullen de nationale agentschappen van Erasmus+ je helpen contact met andere deelnemers leggen en informeren door ontmoetingen voorafgaand aan het vertrek en bijeenkomsten van reizigers te organiseren.


“De wereld wacht op jou. Pak je rugzak, vraag je beste vriend mee, en ga!”

 

Ervaringen delen 

We vragen je om ambassadeur van DiscoverEU te worden. Dit betekent dat je verslag uitbrengt over je reis via sociale media zoals Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #DiscoverEU. Je kan er ook voor kiezen om een presentatie te houden op je school of in je buurt. We organiseren ook de #DiscoverEU #Competition, een foto- en videowedstrijd waarmee je mooie prijzen kan winnen. 

Ik wil meer weten!

Meer weten over eerdere rondes? Check de informatiebladen voor meer informatie over de actie en ervaringen van jongeren die al met DiscoverEU op reis zijn geweest.

 

Europa ligt aan je voeten. Zet jij de eerste stap?
 

 

Inspirerende TedX-video van Vincent-Immanuel Herr

#FreeInterrail - A Vision of a Europe for All | Vincent-Immanuel Herr | TEDxOTHRegensburg