Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

DiscoverEU


DiscoverEU
Ben je 18 jaar en burger van de Europese Unie? Ontdek Europa!

 

Wat is DiscoverEU?

DiscoverEU is een initiatief van de Europese Unie waarmee je de kans krijgt om door Europa te reizen. Ontdek de indrukwekkende landschappen en de eindeloze verscheidenheid aan steden en dorpen in Europa. Je reist vooral per trein, maar ook als je op een eiland of in een afgelegen gebied woont, maak je kans om op reis te gaan. Deze reis biedt je ook de kans om gelijkgestemden te ontmoeten, onafhankelijker te worden, meer zelfvertrouwen te krijgen en te ontdekken wat het betekent om Europeaan te zijn. Alle 18-jarigen kunnen een aanvraag indienen tijdens de twee aanvraagrondes die elk jaar plaatsvinden. De Europese Unie selecteert de jongeren die een gratis ticket krijgen.  

 

Wanneer is de volgende aanvraagronde?

In 2018 kregen bijna 30 000 jongeren een ticket. Je kunt je aanvraag doen tussen 2 mei 2019 om 12 uur (MEZT) en 16 mei 2019 om 12 uur (MEZT). Op deze pagina verschijnt op 2 mei een button "Nu aanvragen".

 

Je mag een aanvraag indienen als je bent geboren op of tussen 2 juli 2000 en 1 juli 2001, de nationaliteit hebt van een van de lidstaten van de Europese Unie op het moment dat de reispassen worden toegekend, en het nummer van je identiteitskaart of paspoort invult op het online aanvraagformulier.Je hoeft alleen maar een paar quizvragen en een schiftingsvraag te beantwoorden. Als je wordt geselecteerd, kun je tussen 1 augustus 2019 en 31 januari 2020 minimaal één dag en maximaal 30 dagen op reis gaan. Grijp deze kans om de vrijheid van reizen door Europa te ervaren, de diversiteit van ons continent beter te begrijpen, te genieten van de culturele rijkdom, nieuwe vrienden te maken en uiteindelijk ook jezelf beter te leren kennen.

Let op: als je een handicap of gezondheidsprobleem hebt die reizen lastig maken, kunnen we je helpen om toch aan DiscoverEU deel te nemen.

 

Kan ik met mijn vrienden samen op reis?

Ja, dat kan! De keuze is aan jou. Je kunt alleen op reis gaan of samen met je vrienden. U kunt maximaal 4 vrienden aan je groep toevoegen. Alle groepsleden moeten 18 jaar zijn.

Als je wilt, kun je ook later met andere deelnemers aan DiscoverEU afspreken en samen een reis plannen. Een goede plek om hiermee te beginnen is de Facebookgroep DiscoverEU. Word nu lid en chat met andere deelnemers.

 
 ‘De wereld wacht op jou. Pak je rugzak, vraag je beste vriend mee, en ga!’

 

Wat wordt er van mij verwacht?

We vragen je om ambassadeur van DiscoverEU te worden. Dit betekent gewoon dat je verslag uitbrengt over je reis via sociale media zoals Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #DiscoverEU. Je kunt zelfs een presentatie houden op je school of in je buurt. We organiseren ook de #DiscoverEU #Competition, een foto- en videowedstrijd waarmee je mooie prijzen kunt winnen.

Ik wil meer weten!

Meer weten over eerdere rondes? Check de factsheet voor meer informatie over het initiatief en ervaringen van jongeren die al met DiscoverEU op reis zijn geweest.

 

Europa ligt aan je voeten. Zet jij de eerste stap?

 

Inspirerende TedX-video van Vincent-Immanuel Herr

#FreeInterrail - A Vision of a Europe for All | Vincent-Immanuel Herr | TEDxOTHRegensburg

 

Meer weten?

Heb je een vraag over DiscoverEU, kijk dan in de Veelgestelde vragen. Vind je daar niet wat je zoekt, neem dan rechtstreeks contact met ons op via "Vraag het ons!". We doen ons best om elke vraag binnen vijf werkdagen te beantwoorden.
Een vraag? Klik hier!