Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

DiscoverEU


DiscoverEU
Bedankt voor je interesse in DiscoverEU. Jammer genoeg is de aanvraagronde van juni 2018 al voorbij. Maar maak je geen zorgen, in het najaar van 2018 is er een nieuwe aanvraagronde. Je kunt dan opnieuw meedingen naar een van de reispassen (nadere informatie volgt).

 

Wat is DiscoverEU?

Ben je 18 en heb je zin in avontuur? Pak dan je koffers en ontdek Europa via DiscoverEU, een initiatief van de Europese Unie dat jongeren de kans geeft om Europa te leren kennen.

De eerste aanvraagronde van juni 2018 is voorbij en de belangstelling van jongeren uit heel Europa was enorm. Maar liefst 100 480 jonge Europeanen vroegen een DiscoverEU-reispas aan! De 15 000 jongeren die de quizvragen goed hebben beantwoord en het dichtst bij het goede antwoord op de schiftingsvraag zaten, hebben een reispas gekregen..

In het najaar komt er een tweede aanvraagronde voor een nieuwe lichting jongeren en voor wie in de eerste ronde de boot gemist heeft.

Grijp die kans om de vrijheid van reizen door Europa te ervaren, de diversiteit van ons continent beter te begrijpen, te genieten van de culturele rijkdom, nieuwe vrienden te maken en uiteindelijk ook jezelf te ontdekken.

Cultureel erfgoed komt in soorten en maten: DiscoverEU is een mooie gelegenheid om te ontdekken wat Europa op dit vlak zoal te bieden heeft. Zo zou je een bezoek kunnen brengen aan de Culturele Hoofdstad van Europa (weet je toevallig aan welke stad die eer dit jaar te beurt is gevallen?). Of je kunt naar een van de vele festivals of kunstmanifestaties gaan, die in het kader van het Europees Jaar van het cultureel erfgoed 2018 worden georganiseerd. Of misschien ga je liever wat ronddwalen in musea of natuurparken? Door kennis te maken met ons cultureel erfgoed, ontdek je wat mensen in Europa met elkaar gemeen hebben, maar ook waarin ze van elkaar verschillen. Ga die interculturele dialoog aan! Er valt zoveel te ontdekken!

Je reist voornamelijk per spoor, zodat je de kans krijgt om die eindeloze variatie van schitterende steden en landschappen die ons continent rijk is, in je op te nemen.

Maar om ervoor te zorgen dat echt alle jongeren uit heel Europa kunnen meedoen, biedt de reispas nu ook alternatieven, zoals bussen en veerboten. In uitzonderlijke gevallen mag je, wanneer er geen andere vervoersmiddelen beschikbaar zijn, zelfs per vliegtuig reizen. Zo kunnen jongeren die in een afgelegen gebied of op een eiland wonen, ook meedoen.

 

De eerste aanvraagronde

De eerste aanvraagronde vond plaats van 12 juni, 12:00 uur (MEZT), tot 26 juni 2018, 12:00 uur (MEZT). Jongeren konden deelnemen als ze:

  • 18 jaar zouden zijn op 1 juli 2018 (geboren tussen 2 juli 1999 en 1 juli 2000)
  • de nationaliteit van een van de 28 EU-landen hadden
  • het nummer van hun identiteitsbewijs of paspoort op het aanvraagformulier invulden
  • vanuit een van de 28 EU-landen zouden vertrekken
  • tussen 9 juli en 30 september 2018 zouden vertrekken
  • voor 1 tot 30 dagen op reis zouden gaan
  • ten minste één en maximaal vier landen binnen de EU zouden bezoeken
  • bereid waren om ambassadeur van DiscoverEU te worden

Ze konden zich individueel of in een groep van maximaal 5 personen aanmelden. 

Het evaluatiecomité heeft op 27 juni op basis van de selectiecriteria de lijst van 15 000 winnaars vastgesteld en deze op 28 juni op de hoogte gesteld. De winnaars kunnen deze zomer profiteren van deze schitterende kans om Europa te leren kennen.

Veelgestelde vragen

 

Volgende aanvraagronde in het najaar

Er komt een tweede aanvraagronde in het najaar van 2018. Heb je bij de eerste aanvraagronde geen reispas gekregen, dan kun je bij de tweede ronde opnieuw meedoen..

Meer informatie volgt binnenkort op de Europees Jongerensite en op de sociale media.

 

Europa ligt aan je voeten. Zet jij de eerste stap?

 

Inspirerende TedX-video van Vincent-Immanuel Herr

#FreeInterrail - A Vision of a Europe for All | Vincent-Immanuel Herr | TEDxOTHRegensburg

Video Description: 

 

Wat vragen we van jou?

Als ambassadeur van DiscoverEU vragen we je om verslag uit te brengen over je reis, bijvoorbeeld via sociale media zoals Instagram, Facebook of Twitter, of door een presentatie te houden op je school of in je woonplaats. En, of je nu wel of niet hiervoor wordt uitgekozen, vergeet niet om lid te worden van de Facebookgroep DiscoverEU!

 

Meer weten?

Heb je een vraag over DiscoverEU, kijk dan in de Veelgestelde vragen. Vind je daar niet wat je zoekt, neem dan rechtstreeks contact met ons op via "Vraag het ons!". We doen ons best om elke vraag binnen vijf werkdagen te beantwoorden.
Een vraag? Klik hier!