DiscoverEU


DiscoverEU


Valamelyik EU-ország 18 éves állampolgára vagy? Ha igen, jelentkezz a DiscoverEU pályázatára, és utazd be Európát! Ne feledd: 2021 a vasút európai éve, melynek megrendezésében a DiscoverEU is részt vesz.

Mi a DiscoverEU?

A DiscoverEU az Európai Unió kezdeményezése, mely lehetőséget kínál Neked és más európai fiataloknak, hogy beutazzátok Európát, és az utazás során új ismeretekkel és életre szóló élményekkel gazdagodjatok. Elsősorban vasúton utazva fedezheted fel Európa változatos tájait és érdekesebbnél érdekesebb településeit (de kivételes esetekben, pl. ha szigeten vagy távoli területen élsz, más közlekedési eszközt is igénybe vehetsz). Minden évben két pályázati fordulót szervezünk. A sikeres pályázók utazási igazolványt kapnak.

A DiscoverEU alkalmat ad Neked és más 18 éves európai fiataloknak arra, hogy – élve az EU-n belüli szabad mozgás lehetőségével – felfedezzétek Európa ezer arcát, kulturális örökségét és történelmét, és Unió-szerte új ismeretségeket, barátságokat kössetek. A DiscoverEU keretében tett utazás hozzásegíthet ahhoz is, hogy magabiztosabbá, önállóbbá válj, és más kultúrákat megismerve szélesebb látókörre tegyél szert. Ezeknek a tulajdonságoknak egész életed során hasznát fogod látni.  

Ebben a pályázati fordulóban – kivételesen – azok a fiatalok is jelentkezhetnek, akik a szabályok értelmében 2020-ban pályázhattak volna, de erre nem volt lehetőségük, mert a koronavírus-világjárvány miatt 2020-ban mindkét pályázati fordulót töröltük.

/!\ További kivételt jelent, hogy ebben a pályázati fordulóban még részt vehetnek az Egyesült Királyság állampolgárai. További információkért olvasd el a Gyakran feltett kérdések A. rovatában a 12. kérdésre adott választ.

Mikor lesz a következő forduló?

A 2018. júniusi első pályázati forduló óta csaknem 70 000 fiatal kapott utazási igazolványt. A következő jelentkezési időszak 2021. október 12., kedd, (közép-európai nyári időszámítás szerint) déli 12 órától 2021. október 26., kedd, (közép-európai nyári időszámítás szerint) déli 12 óráig tart. Ebben a kéthetes időszakban látható lesz majd a „Jelentkezés” gomb ezen a weboldalon, erre kattintva jelentkezhetnek az érdeklődők. 

Csak akkor jelentkezhetsz, ha:

  • 2001. július 1. és 2003. december 31. között születtél (e két dátumot is beleértve), és
  • a döntés időpontjában valamelyik európai uniós tagország állampolgára vagy.
  • Ahhoz, hogy a jelentkezésed érvényes legyen, a jelentkezési lapon helyesen fel kell tüntetned a személyazonosító igazolványod vagy útleveled számát.

A jelentkezést követően részt kell venned egy kvízjátékban (kivéve, ha csoport tagjaként pályázol utazási igazolványra).

Ha kiválasztanak, legalább 1 és legfeljebb 30 napig utazhatsz majd 2022. március 1. és 2023. február 28. között

Figyelem: ha olyan fogyatékosságod vagy egészségügyi problémád van, amely megnehezíti számodra az utazást, segíteni fogunk abban, hogy részt vehess a kezdeményezésben. További tudnivalókért olvasd el a Gyakran feltett kérdések C. rovatában a 13. kérdésre adott választ.

Utazhatok többedmagammal együtt?

Igen! Csak rajtad múlik, hogyan döntesz. Utazhatsz egyedül és másokkal együtt is. Ha többedmagaddal szeretnél világot látni, legfeljebb 4 főt szervezhetsz be útitársként. A csoport minden tagjának teljesítenie kell a fent ismertetett részvételi feltételeket. A tagoknak a részedre kiutalt jelentkezési kódot kell megadniuk a jelentkezéskor. További tudnivalókért olvasd el a Gyakran feltett kérdések B. rovatában az 5–11. kérdésre adott válaszokat.

Persze az útiterved összehangolhatod más, ugyancsak a DiscoverEU kezdeményezés keretében utazó fiatalokkal, és találkozót is megbeszélhetsz velük! Útvonal egyeztetésére, találkozások szervezésére kiváló fórum a DiscoverEU Facebook-csoportja. Ne szalaszd el a lehetőséget! Csatlakozz a Facebook-csoporthoz, és ismerj meg más résztvevőket.

 

 „A világ arra vár, hogy felfedezd. Kerekedj fel egymagadban vagy barátaiddal.”

 

A tapasztalatok megosztása 

A DiscoverEU nagyköveteként az lesz a feladatod, hogy a #DiscoverEU hashtaget használva beszámolj utazási élményeidről a közösségi oldalakon – az Instagramon, a Facebookon, illetve a Twitteren. De személyesen is tarthatsz élménybeszámolót az iskoládban vagy a helyi kultúrházban. A #DiscoverEU fotó- és videópályázatán (#Competition) is részt vehetsz, melyen remek díjakat nyerhetsz. 

További információk

Kíváncsi vagy a korábbi pályázati fordulókra? Ha többet szeretnél megtudni a kezdeményezésről, és szívesen elolvasnád néhány résztvevő élménybeszámolóját, tekintsd át rövid tájékoztatóinkat.

 

Európa arra vár, hogy felfedezd. Élj a lehetőséggel.
 

 

Kedvcsináló TEDx-előadás: Vincent-Immanuel Herr ismerteti a kezdeményezést