Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

DiscoverEU


DiscoverEU
Köszönjük a DiscoverEU iránti érdeklődésedet! Sajnos a 2018. júniusi jelentkezési időszak lezárult. De ne csüggedj! 2018 őszén új pályázatot írunk ki, így nemsokára újabb esélyed nyílik, hogy DiscoverEU utazási igazolványt nyerj. (A részleteket hamarosan közöljük.)

 

Mi a DiscoverEU?

Épp 18 éves vagy, és izgalmas kalandra vágysz? Ha igen, akkor kelj útra és láss világot a kifejezetten a fiataloknak indított DiscoverEU kezdeményezést kihasználva.

A 2018 júniusában megrendezett első pályázati forduló lezárult, és örömmel nyugtáztuk, hogy az európai fiatalok óriási lelkesedése övezte. Több mint százezer, egész pontosan 100 480 fiatal pályázott DiscoverEU utazási igazolványra! Már kiválasztottuk azt a 15 ezer fiatalt, aki helyesen válaszolta meg a kvízkérdéseket és a legpontosabb választ adta a becslésen alapuló kiegészítő kérdésre.

Idén ősszel második pályázati fordulót szervezünk, így újabb sok ezer fiatal kaphat majd utazási igazolványt.

Ragadd meg az alkalmat, és élj az utazás szabadságával! Fedezd fel Európa ezer arcát, kulturális gazdagságát, szerezz új barátokat, s végső soron ismerd meg önmagad.

Európa kulturális öröksége felettébb sokrétű. A DiscoverEU kiváló alkalmat kínál arra, hogy ízelítőt kapj ebből a gazdag örökségből. Látogass el például Európa Kulturális Fővárosába. Tudod-e, hogy idén melyik város viseli ezt a címet? Keresd fel egyiket-másikat a temérdek fesztivál és egyéb művészeti rendezvény közül, melyeket a kulturális örökség európai éve (2018) alkalmából rendeznek kontinensszerte. Vagy inkább a múzeumok érdekelnek, esetleg valamelyik nemzeti parkba szeretnél eljutni? Kulturális örökségünk felfedezése és más országok fiataljainak megismerése minden bizonnyal ráébreszt majd arra, mennyire sokfélék vagyunk, és mégis milyen sok szál fűz össze bennünket, európaiakat. Annyira sok felfedezésre váró kincs van kontinensünkön!

Az utazási igazolvány elsősorban vasúton használható. Vonaton ülve feltárul előtted a világ. Nyüzsgő városok, csendes falvak és vadregényes tájak mellett elhaladva tanúja lehetsz Európa változatosságának, a kontinensünk által kínált látnivalók gazdagságának.

Az európai utazási igazolvánnyal azonban más közlekedési eszközöket is igénybe vehetsz – például busszal vagy kompon is utazhatsz, hogy minél több helyre eljuthass. Különleges esetekben, és ha más közlekedési mód nem kínálkozik, repülőre is szállhatsz. Így a távoli területeken vagy szigeteken élő fiatalok előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy részt vegyenek a kezdeményezésben.

 

Az első pályázati forduló

Az első pályázati fordulóra június 12., (közép-európai idő szerint) déli 12 óra és 2018. június 26., (közép-európai idő szerint) déli 12 óra között került sor. Azok a fiatalok pályázhattak, akik:

  • 2018. július 1-jén 18 évesek voltak (azaz 1999. július 2. és 2000. július 1. között születtek);
  • rendelkeznek a 28 uniós tagállam valamelyikének állampolgárságával;
  • az internetes jelentkezési lapon megadták a személyazonosító igazolványuk vagy útlevelük számát;
  • utazásukat az EU 28 tagállamának valamelyikében kezdik meg;
  • utazásukat 2018. július 9. és szeptember 30. között kezdik meg;
  • legalább 1 napig és legfeljebb 30 napig fognak utazni;
  • legalább 1 és legfeljebb 4 másik uniós országba utaznak el;
  • vállalták, hogy a DiscoverEU nagyköveteként működnek közre.

A fiatalok jelentkezhettek egyedül vagy többedmagukkal is, maximum öt fős csoport tagjaként. 

A pályázatokat értékelő bizottság értékelte ki június 27-én az odaítélési szempontok alapján. A 15 ezer nyertes fiatalt június 28-án értesítettük az eredményről. Ők az utazási igazolvánnyal idén nyáron nyakukba vehetik Európát!

Szeretnél többet megtudni az első pályázati fordulóról és a DiscoverEU kezdeményezésről? Olvasd el rövid tájékoztatónkat, mely tartalmazza a fő tudnivalókat és néhány résztvevő élménybeszámolóját:

 

A következő pályázati forduló ősszel lesz

A második pályázati fordulóra 2018 őszén kerül sor. Ha az első fordulóban nem kaptál utazási igazolványt, nemsokára újabb lehetőséged nyílik arra, hogy elnyerd.

Hamarosan további információkat fogunk közzétenni az Európai Ifjúsági Portálon és a közösségi médiában.

 

Európa arra vár, hogy felfedezd. Élj a lehetőséggel.

 

Kedvcsináló TEDx-előadás: Vincent-Immanuel Herr ismerteti a kezdeményezést

#FreeInterrail - A Vision of a Europe for All | Vincent-Immanuel Herr | TEDxOTHRegensburg

Video Description: 

 

Mit kérünk Tőled cserébe?

A DiscoverEU nagyköveteként az lesz a feladatod, hogy beszámolj utazási élményeidről, például a közösségi oldalakon (az Instagramon, a Facebookon vagy a Twitteren) vagy az iskoládban, a helyi kultúrházban stb. Akár kiválasztottak most, akár nem, csatlakozz a DiscoverEU Facebook-csoportjához!

 

További információkra van szükséged?

Ha kérdésed van a DiscoverEU kezdeményezésről, először is nézd meg a gyakran feltett kérdések rovatát, hátha ott választ kapsz rá. Ha nem, az alábbi linkre kattintva közvetlenül felveheted velünk a kapcsolatot. Kérdésedre várhatóan öt munkanapon belül válaszolunk.
Fordulj hozzánk!