Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

DiscoverEU


DiscoverEU
Köszönjük, hogy érdeklődsz a kezdeményezés iránt! A jelentkezési időszak viszont már lezárult. A következő pályázati fordulóra 2019 nyarán jelentkezhetsz (a pontos dátumokat később tesszük közzé).

 

Mi a DiscoverEU?

Épp 18 éves vagy, és izgalmas kalandra vágysz? Ha igen, akkor kelj útra és láss világot a kifejezetten a fiataloknak indított DiscoverEU kezdeményezés révén.

100 480 fiatal nyújtott be jelentkezést a 2018. júniusi első pályázati forduló alkalmával, és legalább 15 ezer pályázó kapott utazási igazolványt. Olvasd el rövid tájékoztatónkat, mely tartalmazza a fő tudnivalókat és néhány résztvevő élménybeszámolóját.

Egy második pályázati fordulót szervezünk még idén, melyre november 29., csütörtök, közép-európai idő szerint déli 12 óra és december 11., kedd, közép-európai idő szerint déli 12 óra között lehet jelentkezni. Ebben a második pályázati fordulóban legalább 12 ezer fiatalnak nyílik majd lehetősége arra, hogy DiscoverEU utazási igazolvánnyal ellátogasson az EU más országaiba.

Az utazási igazolvány elsősorban vasúton használható. Vonaton ülve feltárul előtted a világ. Nyüzsgő városok, csendes falvak és vadregényes tájak mellett elhaladva tanúja lehetsz Európa változatosságának, a kontinensünk által kínált látnivalók gazdagságának.

Az európai utazási igazolvánnyal azonban más közlekedési eszközöket is igénybe vehetsz – például busszal vagy kompon is utazhatsz, hogy minél több helyre eljuthass. Különleges esetekben, és ha más közlekedési mód nem kínálkozik, repülőre is szállhatsz. Így a távoli területeken vagy szigeteken élő fiatalok előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy részt vegyenek a kezdeményezésben.

Európa kulturális öröksége felettébb sokrétű: Látogass el például Európa Kulturális Fővárosába. Tudod-e, hogy 2018-ban melyik két város viseli ezt a címet? Ellátogathatsz a számos fesztivál és művészeti előadás valamelyikére. Vagy inkább a múzeumok érdekelnek, esetleg valamelyik nemzeti parkba szeretnél eljutni? Annyira sok felfedezésre váró kincs van kontinensünkön!

Ragadd meg az alkalmat, és élj az utazás szabadságával! Fedezd fel Európa ezer arcát, kulturális gazdagságát, szerezz új barátokat, s végső soron ismerd meg önmagad.

 

Ki jelentkezhet?

A kezdeményezésben azok a fiatalok vehetnek részt, akik:

  • 2018. december 31-én 18 évesek (azaz 2000. január 1. és 2000. december 31. között születtek, e két dátumot is beleértve);
  • rendelkeznek azon országok valamelyikének állampolgárságával, amelyek a nyertes jelentkezők kiválasztásáról szóló döntés időpontjában az Európai Unió tagállamai (a döntésre várhatóan 2019. január közepén kerül sor);
  • az internetes jelentkezési lapon megadják a személyazonosító igazolványuk vagy útlevelük számát;

Ha kiválasztanak, csak akkor utazhatsz, ha:

  • utazásodat egy olyan országban kezded meg, amely a nyertes jelentkezők kiválasztásáról szóló döntés időpontjában az Európai Unió tagállama;
  • legalább 1 napig és legfeljebb 1 hónapig tervezel utazni;
  • 2019. április 15. (az utazás megkezdésének legkorábbi dátuma) és 2019. október 31. (az utazás befejezésének legkésőbbi dátuma) között tervezel utazni;
  • el kívánsz látogatni legalább egy külföldi országba, amely a nyertes jelentkezők kiválasztásáról szóló döntés időpontjában az Európai Unió tagállama;
  • vállalod, hogy a DiscoverEU nagyköveteként működsz közre.

Megjegyzés: Ha a 2018. évi első pályázati forduló egyik nyerteseként már utaztál DiscoverEU utazási igazolvánnyal, a mostani fordulóra nem jelentkezhetsz.

A speciális igényű fiatalok jelentkezését is várjuk a DiscoverEU kezdeményezés keretében. Tájékoztatással és tippekkel segítjük őket, és adott esetben viseljük a különleges segítségnyújtással (kísérő személy vagy látássérült résztvevőt vezető kutya rendelkezésre állásával stb.) kapcsolatban felmerült költségeket.

 

Mikor és hogyan kell jelentkezni?

A jelentkezési időszak 2018. november 29., csütörtök, közép-európai idő szerint déli 12 órától 2018. december 11., kedd, közép-európai idő szerint déli 12 óráig tart.

Meg kell majd adnod néhány személyes adatodat, és részletezned kell, hogyan fogsz felkészülni az utazásra. Válaszolnod kell továbbá öt feleletválasztós kvízkérdésre az európai kultúra és sokféleség, valamint a fiatalokat megcélzó uniós ifjúsági kezdeményezések témájában. Végül pedig válaszolnod kell egy becslésen alapuló, kiegészítő kérdésre is. Az erre adott válaszok lehetővé teszik a Bizottságnak, hogy túljelentkezés esetén rangsorolja a jelentkezőket. A jelentkezés elindításához rá kell kattintanod a „Jelentkezés” gombra a portálon, amely a lap jobb felső sarkában lesz látható, mihelyst kezdetét veszi a jelentkezés időszak.

 

Utazhatok többedmagammal együtt?

Igen, lehetőség van csoportos jelentkezésre. Ebben az esetben a csoportot legfeljebb 5 fő alkothatja. Ki kell töltened a jelentkezési lapot, válaszolnod kell a kvízkérdésekre és a kiegészítő kérdésre. Majd miután benyújtottad a jelentkezést, kapni fogsz egy kódot (a képernyőn fogod látni), melyet közölnöd kell a csoport többi tagjával. Ezzel a kóddal a csoport többi tagja is regisztrálni tudja magát az Európai Ifjúsági Portálon, ahol nekik is meg kell adniuk személyes adataikat. A korkövetelmény a csoport összes tagjára vonatkozik, tehát mindegyik jelentkezőnek 18 évesnek kell lennie.

Figyelem! Előfordulhat, hogy Te kapsz utazási igazolványt, a csoportod többi tagja azonban nem. Ha ugyanis ők nem nyújtják be a jelentkezési lapot az Európai Ifjúsági Portálon határidőre, nem vehetnek részt a versenyben.

Ez persze nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy utadon találkozz velük, illetve egyeztesd utazási terveidet a DiscoverEU kezdeményezés keretében utazó más fiatalokkal! Útvonal egyeztetésére, találkozások szervezésére kiváló fórum a DiscoverEU Facebook-csoportja.

 

Mi a különbség a rugalmas és a fix utazás között?

Ha kapsz utazási igazolványt, ki kell majd töltened egy online foglalási űrlapot. Ezen az űrlapon választanod kell a rugalmas és a fix utazás között. Mi a különbség a kettő között?

Rugalmas utazás

Fix utazás

Az indulás és az érkezés időpontja rugalmas. Figyelem: az utazási igazolványnak van egy kezdeti dátuma. E kezdeti dátumtól számítva az utazási igazolvány egy hónapig érvényes.

Előre meg kell határoznod az utazás kezdetét és végét, továbbá azokat a helyeket, ahova el szeretnél utazni. Ezeket nem lesz módodban megváltoztatni, miután benyújtottad a foglalási űrlapot.

Az utazási igazolvány egy hónapig lesz érvényes, és ezen az egy hónapon belül meghatározott számú napot tölthetsz utazással (vagyis ennyi napon szállhatsz vonatra, hajóra stb.). A rugalmas utazási opció lehetővé teszi, hogy több EU-országba ellátogass!

Legfeljebb 2 olyan országba utazhatsz el, amely a nyertes jelentkezők kiválasztásáról szóló döntés időpontjában az Európai Unió tagállama (ez nem foglalja magában a kiindulási országot, illetve azokat az országokat, amelyeken átutazol).

Szabadon dönthetsz arról, hogy az utazási időszakon belül mely (egymást követő vagy tetszőlegesen választott, egymástól különálló) napokon utazol. Figyelem: egyes vonatjáratokat csak helyjeggyel lehet igénybe venni. Ez főleg a nagysebességű vonatokra és az éjszakai járatokra jellemző.

A helyjegyek pótdíjára az utazási igazolvány nem terjed ki, annak költségét az Európai Bizottság nem fedezi.

A menetjegyeid összesen nem kerülhetnek többe 260 eurónál. Ügyelj tehát arra, hogy a tervezett út költsége ne haladja meg ezt az összeget.

 

Mit kérünk Tőled?

A DiscoverEU nagyköveteként az lesz a feladatod, hogy beszámolj utazási élményeidről, például a közösségi oldalakon (az Instagramon, a Facebookon vagy a Twitteren: #DiscoverEU). De akár az iskoládban vagy a helyi kultúrházban is tarthatsz élménybeszámolót élő közönség előtt. Részt vehetsz továbbá a #DiscoverEU fotó- és videópályázatán (#Competition), melyen remek díjakat nyerhetsz. Ihletért tekintsd meg az előző fordulóban készült képeket és filmfelvételeket. Akár kiválasztottak most, akár nem, csatlakozz a DiscoverEU Facebook-csoportjához!

 

Európa arra vár, hogy felfedezd. Élj a lehetőséggel.

 

Kedvcsináló TEDx-előadás: Vincent-Immanuel Herr ismerteti a kezdeményezést

#FreeInterrail - A Vision of a Europe for All | Vincent-Immanuel Herr | TEDxOTHRegensburg

Video Description: 

Tények és adatok az első pályázati fordulóról

Szeretnél többet megtudni az első pályázati fordulóról és a DiscoverEU kezdeményezésről? Olvasd el rövid tájékoztatónkat, mely tartalmazza a fő tudnivalókat és néhány résztvevő élménybeszámolóját:

További információkra van szükséged?

Ha kérdésed van a DiscoverEU kezdeményezésről, először is nézd meg a gyakran feltett kérdések rovatát, hátha ott választ kapsz rá. Ha nem, az alábbi linkre kattintva közvetlenül felveheted velünk a kapcsolatot. Kérdésedre várhatóan öt munkanapon belül válaszolunk.
Fordulj hozzánk!