Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

DiscoverEU


DiscoverEU
Mikä DiscoverEU on?

DiscoverEU on Euroopan unionin uusi hanke, jossa 18-vuotiaille tarjotaan tilaisuus päästä matkalle Eurooppaan. Yhteensä noin 15 000 nuorta saa tänä kesänä EU:lta ilmaisen matkakortin.

DiscoverEU on mainio tilaisuus tutustua Euroopan maihin, nauttia kulttuurien rikkaudesta, saada uusia ystäviä ja oppia tuntemaan itseään.

Kaiken lisäksi vuosi 2018 on kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi. Monipuolisen kulttuuriperintömme kunniaksi järjestetään monia tapahtumia eri puolilla Eurooppaa.

Matkustaminen tapahtuu pääosin junalla. Junamatkoilla pääsee ihailemaan Euroopan kaupunkien ja maisemien loputonta kirjoa.

Matkakortilla voi matkustaa myös muilla kulkuneuvoilla, kuten linja-autolla tai lautalla, jos junan käyttö ei ole mahdollista. Lentokoneella matkustaminen sallitaan poikkeustapauksissa, kun muita liikennevälineitä ei ole saatavilla. Näin taataan, että myös syrjäisillä alueilla tai saarilla asuvat nuoret voivat käyttää matkakorttia.

 

Kuka voi hakea matkakorttia?

Voit hakea matkakorttia, jos täytät seuraavat ehdot:

  • olet 18-vuotias 1.7.2018 (syntynyt 2.7.1999–1.7.2000)
  • olet jonkin Euroopan unionin jäsenmaan kansalainen
  • täytät henkilökorttisi tai passisi numeron sähköiseen hakulomakkeeseen
  • voit aloittaa matkasi jostakin EU:n jäsenmaasta
  • voit aloittaa matkasi aikavälillä 9.7.–30.9.2018
  • voit matkustaa 1–30 päivää
  • voit matkustaa 1–4 maassa EU:n alueella
  • voit sitoutua  DiscoverEU-lähettilään tehtäviin.

Jos täytät nämä vaatimukset, voit tehdä hakemuksen verkossa.

Hakea voi yksin tai ryhmänä. Ryhmässä voi olla enintään 5 henkilöä, joista yksi toimii ryhmänjohtajana. Ryhmänjohtaja täyttää hakemuslomakkeen ja vastaa sekä tietovisaan että jokerikysymykseen. Hakemuksen lähettämisen jälkeen ryhmänjohtaja saa koodin, joka hänen on annettava kaikille ryhmän jäsenille. Ryhmänjohtajan antaman koodin avulla muut ryhmän jäsenet voivat ilmoittautua mukaan ja täyttää henkilötietonsa verkossa. Kaikkien ryhmän jäsenten on oltava 18-vuotiaita.

Usein kysyttyä

 

Milloin ja miten matkakorttia voi hakea?

Hakukierros alkaa verkossa 12.6.2018 klo 12 (Keski-Euroopan kesäaikaa, CEST) ja päättyy 26.6.2018 klo 12 (Keski-Euroopan kesäaikaa, CEST). Ensin hakijan on täytettävä henkilötiedot ja annettava tarkempia tietoja suunnittelemastaan matkasta. Tämän jälkeen hakija vastaa 5 tietovisakysymykseen, jotka liittyvät kulttuuriperinnön eurooppalaiseen teemavuoteen 2018 sekä EU:n nuorisohankkeisiin. Lopuksi tietovisassa vastataan jokerikysymykseen, jonka avulla Euroopan komissio asettaa hakijat paremmuusjärjestykseen silloin, jos hakemuksia on enemmän kuin saatavilla olevia matkakortteja. Valitut osallistujat aloittavat matkansa 9.7. ja 30.9.2018 välisenä aikana.

 

Eurooppa on ulottuvillasi. Ota ensimmäinen askel!

 

 

Vincent-Immanuel Herr: ”A Vision of a Europe for All” (TEDx-puhe)

#FreeInterrail - A Vision of a Europe for All | Vincent-Immanuel Herr | TEDxOTHRegensburg

Video Description: 

 

Mitä toivomme hakijalta?

Matkakortin saajat nimetään DiscoverEU-lähettiläiksi, joita pyydetään raportoimaan matkakokemuksistaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa (Instagram, Facebook tai Twitter) tai esittelemään matkaansa koulussaan tai paikallisyhteisössään. Ethän unohda liittyä DiscoverEU-ryhmään Facebookissa!

Tarvitsetko lisätietoa?

Jos sinulla on kysyttävää DiscoverEU-hankkeesta, tutustu Usein kysyttyä -osion vastauksiin. Jos et löydä tarvitsemaasi tietoa, voit ottaa yhteyttä napsauttamalla ”Lähetä kysymys” -painiketta. Pyrimme vastaamaan 5 arkipäivän kuluessa.
Ota yhteyttä