Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

DiscoverEU


DiscoverEU
Hakukierros on päättynyt. Kiitos kuitenkin mielenkiinnostasi! Seuraava hakukierros alkaa kesällä 2019 (tarkempi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin).

 

Mikä DiscoverEU on?

Oletko 18-vuotias? Haluaisitko tutustua muihin maihin ja kulttuureihin? DiscoverEU on nuorille suunnattu EU-hanke, joka tarjoaa mahdollisuuden matkustaa Euroopassa.

Ensimmäiselle hakukierrokselle kesäkuussa 2018 osallistui 100 480 nuorta ja runsaat 15 000 heistä sai matkakortin. Lue tiedote, jossa esitellään hankkeen vaiheita ja nuorten matkakokemuksia.

Uusi hakukierros alkaa torstaina 29.11.2018 klo 12.00 ja päättyy tiistaina 11.12.2019 klo 12.00 (Keski-Euroopan aikaa). Tällä hakukierroksella vähintään 12 000 nuorta saa ilmaisen matkakortin, jolla voi matkustaa Euroopassa.

Matkustaminen tapahtuu pääosin junalla. Junamatkoilla pääsee helposti ihailemaan Euroopan kaupunkien ja maisemien loputonta kirjoa.

Jos junan käyttö ei ole mahdollista, matkakortilla voi matkustaa myös muilla kulkuneuvoilla, kuten linja-autolla tai lautalla. Lentokoneella matkustaminen sallitaan poikkeustapauksissa, kun muita liikennevälineitä ei ole saatavilla. Näin myös syrjäisillä alueilla tai saarilla asuvat nuoret voivat lähteä matkalle.

Euroopan kulttuuriperintö on hyvin monipuolinen, ja voit käydä vaikkapa Euroopan kulttuuripääkaupungissa. (Satutko tietämään, mitkä kaupungit ovat kulttuuripääkaupunkeja vuonna 2018?) Tai vieraile jollakin lukuisista festivaaleista ja taidetapahtumista. Vietätkö mieluummin unohtumattoman päivän museossa vai innostaako sinua enemmän retki luonnonpuistoon? Tekemistä, näkemistä ja kokemista riittää!

DiscoverEU on mainio tilaisuus tutustua Euroopan maihin, nauttia kulttuurien rikkaudesta, saada uusia ystäviä ja oppia tuntemaan itseään.

 

Kuka voi hakea?

Voit hakea matkakorttia, jos täytät seuraavat ehdot:

  • olet 18-vuotias 31.12.2018 (eli syntynyt 1.1.2000–31.12.2000)
  • olet jonkin EU-maan kansalainen silloin, kun matkakortin myöntämispäätös tehdään (oletettavasti puolivälissä tammikuuta 2019)
  • täytät henkilökorttisi tai passisi numeron sähköiseen hakulomakkeeseen.

Jos sinut valitaan matkakortin saajaksi, sinun

  • on aloitettava matkasi maasta, joka on EU:n jäsenmaa silloin, kun matkakortin myöntämispäätös tehdään
  • on matkustettava vähintään 1 päivän ja enintään 1 kuukauden ajan
  • on aloitettava matkasi aikaisintaan 15.4.2019 ja päätettävä se viimeistään 31.10.2019
  • on vierailtava matkan aikana lähtömaasi ulkopuolella vähintään yhdessä maassa, joka on EU:n jäsenmaa silloin, kun matkakortin myöntämispäätös tehdään
  • on oltava valmis toimimaan DiscoverEU-lähettiläänä.

Huom. Jos pääsit matkustamaan DiscoverEU-matkakortilla vuoden 2018 ensimmäisen hakukierroksen yhteydessä, et voi tehdä uutta hakemusta tällä hakukierroksella.

Myös nuoret, joilla on erityistarpeita, voivat osallistua DiscoverEU-hankkeeseen. He voivat pyytää lisätietoa ja vinkkejä mahdollisista matkajärjestelyistä. Tarvittavan erityisavun (esim. saattaja tai opaskoira) kustannuksia voidaan korvata tapauskohtaisesti.

 

Milloin ja miten matkakorttia voi hakea?

Hakukierros alkaa torstaina 29.11.2018 klo 12.00 ja päättyy tiistaina 11.12.2018 klo 12.00 (Keski-Euroopan aikaa).

Hakijan on täytettävä henkilötiedot ja annettava tarkempia tietoja matkasuunnitelmastaan. Lisäksi hänen on vastattava tietovisassa 5 monivalintakysymykseen, jotka liittyvät Euroopan maihin ja kulttuureihin sekä EU:n nuorisohankkeisiin. Lopuksi vastataan jokerikysymykseen, jonka avulla Euroopan komissio asettaa hakijat paremmuusjärjestykseen silloin, jos hakemuksia on enemmän kuin saatavilla olevia matkakortteja. Hakemuksen pääsee tekemään napsauttamalla painiketta, joka näkyy sivun oikeassa ylälaidassa, kun hakuaika on alkanut.

 

Voinko matkustaa yhdessä ystävieni kanssa?

Kun täytät hakemuksen, voit pyytää 4 muuta henkilöä mukaan ryhmääsi (ryhmän enimmäiskoko on 5 henkilöä). Sinun on täytettävä hakulomake, osallistuttava tietovisaan ja vastattava jokerikysymykseen. Kun jätät hakemuksen, saat tunnuskoodin, joka on ilmoitettava ryhmän muille jäsenille. Tämän koodin avulla ryhmän muut jäsenet voivat rekisteröityä sähköisesti Euroopan nuorisoportaalissa ja täyttää henkilötietonsa. Kaikkien ryhmän jäsenten on oltava 18-vuotiaita.

Huom. Jos ryhmäsi muut jäsenet eivät tee hakemusta Euroopan nuorisoportaalissa ennen hakuajan päättymistä, he eivät voi saada matkakorttia, vaikka sinä saisitkin.

Jos haluat, voit järjestää tapaamisia ja tehdä yhteisiä matkasuunnitelmia muiden DiscocerEU-matkakortin saaneiden kanssa. Voit olla yhteydessä muihin matkalaisiin esimerkiksi Facebookin DiscoverEU-ryhmän kautta.

 

Mikä ero on joustavalla ja kiinteällä matkajärjestelyllä?

Jos sinut valitaan matkakortin saajaksi, sinun on täytettävä sähköinen varauslomake. Siinä sinun on valittava joko joustava tai kiinteä matkajärjestely, joiden erot esitellään oheisessa taulukossa.

Joustava matkajärjestely

Kiinteä matkajärjestely

Voit valita matkustuspäiväsi joustavasti. Matkakortti on kuitenkin voimassa tietystä päivästä alkaen kuukauden ajan.

Sinun on valittava kiinteät matkapäivät ja kiinteät matkakohteet, joita ei voi muuttaa sen jälkeen, kun olet ne ilmoittanut sähköisessä varauslomakkeessa.

Voit olla matkalla kuukauden ajan ja sinulla on tietty määrä matkustuspäiviä, jolloin voit siirtyä junalla paikasta toiseen. Joustavassa matkajärjestelyssä voit matkustaa useampaan EU-maahan.

Voit vierailla enintään 2 maassa. Näiden maiden on oltava EU:n jäsenmaita silloin, kun matkakortin myöntämispäätös tehdään. Lähtömaatasi ja läpikulkumaita ei lasketa mukaan.

Matkustuspäivät voivat olla peräkkäisiä päiviä tai niitä voi sijoittaa matkajakson eri vaiheisiin. Muista, että suurnopeusjunien ja yöjunien kaltaisiin juniin on usein tehtävä ennakkovaraus.

Euroopan komissio ei korvaa tällaisia varausmaksuja.

Budjetin enimmäismäärä on 260 euroa. Pidä siis huolta, että ehdottamasi matkareitin kustannukset pysyvät budjetin puitteissa.

 

Mitä toivomme hakijalta?

Matkakortin saajat nimetään DiscoverEU-lähettiläiksi, joita pyydetään raportoimaan matkakokemuksistaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa (Instagram, Facebook, Twitter tms. – #DiscoverEU). Voit myös esitellä matkaa koulussasi tai jossakin paikallisyhteisön tapahtumassa. Lisäksi voit osallistua DiscoverEU-valokuva- ja videokilpailuun (#DiscoverEU valokuva & video #Competition) ja voittaa palkinnon. Tutustu edellisen hakukierroksen kuviin ja videoihin! Ja valittiinpa sinut matkakortin saajaksi tai ei, olet tervetullut DiscoverEU-ryhmään Facebookissa.

 

Eurooppa on ulottuvillasi. Ota ensimmäinen askel!

 

Vincent-Immanuel Herr: ”A Vision of a Europe for All” (TEDx-puhe)

#FreeInterrail - A Vision of a Europe for All | Vincent-Immanuel Herr | TEDxOTHRegensburg

Video Description: 

Tietoa ensimmäisestä hakukierroksesta

Haluatko tietää lisää ensimmäisestä DiscoverEU-hakukierroksesta? Lue tiedote, jossa esitellään hankkeen vaiheita ja nuorten matkakokemuksia.

Tarvitsetko lisätietoa?

Jos sinulla on kysyttävää DiscoverEU-hankkeesta, tutustu Usein kysyttyä -osion vastauksiin. Jos et löydä tarvitsemaasi tietoa, voit ottaa yhteyttä napsauttamalla ”Lähetä kysymys” -painiketta. Pyrimme vastaamaan 5 arkipäivän kuluessa.
Ota yhteyttä