DiscoverEU


DiscoverEU


Kiitos mielenkiinnostasi! DiscoverEU:n kevään hakukierros on päättynyt. Tuloksista ilmoitettiin osallistujille toukokuussa 2022. Seuraava hakukierros alkaa syksyllä 2022 (tarkempi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin). Pidä silmällä näitä sivuja, jos olet 18-vuotias tai täytät 18 vuotta vuonna 2022. Syksyllä haettavaksi tulee jälleen 35 000 uutta DiscoverEU-matkakorttia, ja silloin päivitetään myös DiscoverEU:n esittely, säännöt ja usein esitetyt kysymykset.

Oletko 18-vuotias ja sinulla on vakinainen asuinpaikka jossakin EU-maassa tai muussa Erasmus+ -ohjelmassa mukana olevassa maassa? Lähde löytöretkelle Eurooppaan! DiscoverEU on nyt osa Erasmus+ -perhettä ja Euroopan nuorisovuotta 2022. Se tarkoittaa enemmän matkakortteja ja entistä enemmän mahdollisuuksia! 

Mikä DiscoverEU on?

DiscoverEU on Erasmus+ -ohjelma, jossa 18-vuotiaat nuoret voivat päästä matkalle tutustumaan Eurooppaan. Matkustaminen tapahtuu pääosin junalla (poikkeuksena saarilla tai syrjäisillä alueilla asuvat nuoret). DiscoverEU-matkakorttien hakukierros järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Hakuun voivat osallistua kaikki 18-vuotiaat nuoret, jotka asuvat EU:n alueella tai Erasmus+ -ohjelmaan assosioituneissa maissa (Islanti, Liechtenstein, Norja, Pohjois-Makedonia, Serbia ja Turkki). Matkakortin voittajat saavat tilaisuuden matkustaa Euroopassa ja tutustua samalla Euroopan monimuotoisuuteen, sen kulttuuriin ja historiaan sekä uusiin ihmisiin.

Ohjelma antaa nuorille myös tilaisuuden oppia monenlaisia taitoja sekä kasvattaa itseluottamusta, itsenäisyyttä ja avoimuutta vieraita kulttuureja kohtaan.  

UUTTA: Vuoden 2022 ensimmäisestä hakukierroksesta alkaen voittaneet hakijat saavat myös DiscoverEU-alennuskortin, jolla saa alennusta esimerkiksi paikallisliikenteessä, majoituspaikoissa, ravintoloissa, kulttuurikohteissa ja liikuntapaikoissa.

Milloin on seuraava hakukierros?

Ensimmäisen kerran kilpailu järjestettiin kesällä 2018, ja sen jälkeen jo yli 70 000 nuorta on saanut matkakortin. Seuraava hakukierros alkaa torstaina 7.4.2022 klo 12.00 (Keski-Euroopan aikaa, CEST) ja päättyy torstaina 21.4.2022 klo 12.00 (Keski-Euroopan aikaa, CEST). Hakemuksen pääsee tekemään linkistä, joka tulee tälle sivulle, kun hakuaika on alkanut. 

Voit osallistua hakuun, jos

  • olet syntynyt 1.7.2003–30.6.2004 (nämä päivämäärät mukaan luettuina)
  • ilmoitat henkilökorttisi, passisi tai oleskelulupakorttisi numeron sähköisessä hakulomakkeessa
  • sinulla on vakinainen asuinpaikka* jossakin seuraavista maista silloin, kun valintapäätös tehdään: 

          – jokin Euroopan unionin jäsenvaltio, mukaan lukien EU:n merentakaiset maat ja alueet,
          – jokin Erasmus+ -ohjelmaan assosioitunut kolmas maa, eli Islanti, Liechtenstein, Norja, Pohjois-Makedonia, Serbia tai Turkki. 

* Lisätietoa on sääntöjen kohdassa ”2. Hakukelpoisuus”.

Lisäksi sinun on osallistuttava tietovisaan (paitsi jos jätät hakemuksen jonkin ryhmän jäsenenä).

Matkakortin saajat voivat matkustaa 1–30 päivän ajan ajanjaksolla 1.7.2022–30.6.2023

Jos sinulla on vamma tai muu terveydellinen rajoite, voidaan matkalla tehdä tiettyjä erityisjärjestelyjä. Lisätietoja on Usein kysyttyjen kysymysten kohdassa C.13.

Eikö ikä vielä riitä osallistumaan? Ei huolta, sillä uudet hakukierrokset järjestetään joka kevät ja syksy.

Voinko matkustaa yhdessä ystävieni kanssa?

Kyllä voit. Voit itse valita, haluatko matkustaa yksin vai 1–3 kaverin kanssa samassa ryhmässä, jos myös he täyttävät edellä esitetyt hakuehdot. Heidän on ilmoitettava sinun hakukoodisi omassa hakemuksessaan. Lisätietoja on Usein kysyttyjen kysymysten kohdissa B.5–B.11.

Jos haluat, voit myös tehdä yhteisiä matkasuunnitelmia muiden DiscoverEU-matkakortin saaneiden kanssa. Löydät muita matkaa suunnittelevia nuoria esimerkiksi Facebookin DiscoverEU-ryhmästä. Liity ryhmään ja aloita tutustuminen!

Jos valinta osuu sinuun, Erasmus+ -ohjelman kansalliset toimistot jakavat tietoa ja auttavat löytämään matkaseuraa. Ne järjestävät esimerkiksi tapaamisia matkaa suunnitteleville ja sieltä palanneille nuorille.


”Koko maailma on avoinna. Pakkaa reppu, ota kaveri mukaan ja lähde matkaan.”

 

Miten voin jakaa kokemuksiani? 

Matkakortin saajat nimetään DiscoverEU-lähettiläiksi, ja heitä pyydetään raportoimaan matkakokemuksistaan sosiaalisessa mediassa (Instagram, Facebook, Twitter yms. – #DiscoverEU). Voit myös esitellä matkaa koulussasi tai kotipaikkakuntasi tapahtumissa. Lisäksi voit osallistua valokuva- ja videokilpailuun (#DiscoverEU photo/video #Competition) ja voittaa palkinnon. 

Mistä saan lisätietoja?

Voit tutustua aiempien hakukierrosten materiaaleihin. Lue tietokoosteita, joissa esitellään ohjelman vaiheita ja nuorten matkakokemuksia.

 

Eurooppa on ulottuvillasi. Ota ensimmäinen askel!
 

 

Vincent-Immanuel Herr: ”A Vision of a Europe for All” (TEDx-puhe)

#FreeInterrail - A Vision of a Europe for All | Vincent-Immanuel Herr | TEDxOTHRegensburg