Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

DiscoverEU


DiscoverEU
Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας, αλλά η περίοδος υποβολής αιτήσεων έληξε. Ο επόμενος γύρος υποβολής αιτήσεων θα ανοίξει το καλοκαίρι του 2019 (οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν αργότερα).

 

Τι είναι το DiscoverEU?

Είσαι 18 ετών; Αγαπάς την περιπέτεια; Αν ναι, ετοιμάσου να εξερευνήσεις την Ευρώπη παίρνοντας μέρος στο DiscoverEU, μια  πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δίνει στους νέους τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη.

100.480 νεαροί πολίτες υπέβαλαν αίτηση κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου αιτήσεων, τον Ιούνιο του 2018 και τουλάχιστον 15.000 νέοι έλαβαν την ταξιδιωτική κάρτα. Ρίξε μια ματιά στο ενημερωτικό δελτίο DiscoverEU για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία και τις εμπειρίες των νέων που ταξίδεψαν με το DiscoverEU.

Κατά τον δεύτερο γύρο αιτήσεων, ο οποίος θα διαρκέσει από την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στις 12:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) μέχρι την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου στις 12:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης), θα δοθεί σε τουλάχιστον 12.000 νέους η ευκαιρία να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη.

Οι μετακινήσεις σου θα γίνονται κυρίως με τρένο και έτσι θα μπορέσεις να απολαύσεις από κοντά την ανεπανάληπτη ποικιλία και ομορφιά των πόλεων και των τοπίων που προσφέρει η ήπειρός μας.

Για να δοθεί πρόσβαση σε Ευρωπαίους πολίτες από όλα τα σημεία της ηπείρου, η ταξιδιωτική κάρτα θα προσφέρει και εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης, όπως με λεωφορεία ή φεριμπότ. Σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, και όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα άλλα μέσα μεταφοράς, θα επιτρέπεται και η μετακίνηση με αεροπλάνο. Με τον τρόπο αυτό, οι νέοι που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε νησιά θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να λάβουν μέρος.

Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης είναι παρούσα με διάφορα σχήματα και μορφές. Για παράδειγμα, μπορείς να γνωρίσεις από κοντά την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (γνωρίζεις ποια πόλη έχει ανακηρυχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα εφέτος;), ή να παρακολουθήσεις ένα από τα πολλά φεστιβάλ ή καλλιτεχνικές παραστάσεις. Ίσως προτιμάς να επισκεφτείς μουσεία ή να περιπλανηθείς σε φυσικά πάρκα. Υπάρχουν τόσα πολλά να ανακαλύψεις!

Γιατί να μην εκμεταλλευτείς αυτή την ευκαιρία να απολαύσεις την ελεύθερη μετακίνηση, να κατανοήσεις καλύτερα την πολυμορφία της Ευρώπης, να γευτείς τον πολιτιστικό της πλούτο, να κάνεις νέους φίλους και, σε τελική ανάλυση, να ανακαλύψεις τον εαυτό σου;

 

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση;

Μπορείς να υποβάλεις αίτηση αν:

  • είσαι 18 ετών στις 31 Δεκεμβρίου 2018, δηλαδή έχεις γεννηθεί μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2000 (συμπεριλαμβανομένης) και 31ης Δεκεμβρίου 2000 (συμπεριλαμβανομένης)·
  • έχεις την υπηκοότητα ενός από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη στιγμή της απόφασης χορήγησης (που προβλέπεται για τα μέσα Ιανουαρίου 2019)·
  • συμπληρώσεις σωστά αριθμό δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου στο ηλεκτρονικό δελτίο αίτησης·

Αν επιλεγείς, μπορείς να ταξιδέψεις μόνον εφόσον:

  • ξεκινήσεις τα ταξίδι σου σε χώρα που είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη στιγμή της απόφασης χορήγησης·
  • σχεδιάζεις να ταξιδέψεις για διάστημα από 1 ημέρα έως και ένα μήνα·
  • σχεδιάζεις να ταξιδέψεις μεταξύ της 15ης Απριλίου 2019 (πρώτη ημερομηνία αναχώρησης) και της 31ης Οκτωβρίου 2019 (τελευταία ημερομηνία επιστροφής)·
  • σχεδιάζεις να ταξιδέψεις σε τουλάχιστον μία ξένη χώρα που είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη στιγμή της απόφασης χορήγησης·
  • επιθυμείς να γίνεις πρεσβευτής  DiscoverEU.

Προσοχή: Αν έχεις ταξιδέψει με το DiscoverEU στο πλαίσιο του πρώτου γύρου αιτήσεων του 2018, δεν μπορείς να υποβάλεις αίτηση γι΄ αυτόν τον γύρο.

Οι νέοι με ειδικές ανάγκες είναι ευπρόσδεκτοί να πάρουν μέρος στο DiscoverEU. Θα τους παρασχεθούν πληροφορίες και συμβουλές, και ενδέχεται να καλύπτονται έξοδα για ειδική βοήθεια (πρόσωπο συνοδείας, σκύλος για αιτούντες με προβλήματα όρασης, κ.λπ).

 

Πότε και πώς να υποβάλω αίτηση;

Ο γύρος υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει από την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στις 12:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) μέχρι την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου στις 12:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης).

Πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει να δώσεις τα προσωπικά σου στοιχεία καθώς και λεπτομέρειες για το πώς θα προετοιμαστείς για το ταξίδι σου. Θα πρέπει να απαντήσεις ένα κουίζ 5 ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής σχετικά με τον πολιτισμό και την πολυμορφία της Ευρώπης καθώς και με τις πρωτοβουλίες της ΕΕ που απευθύνονται στους νέους. Τέλος, θα πρέπει να απαντήσεις μια συμπληρωματική ερώτηση, που θα δώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δυνατότητα να κατατάξει τους αιτούντες σε περίπτωση που υπάρχουν πάρα πολλές αιτήσεις. Για να ξεκινήσεις την υποβολή της αίτησής σου, πρέπει να πατήσεις το σχετικό κουμπί για την υποβολή που θα εμφανίζεται στην επάνω δεξιά γωνία αυτής της σελίδας μόλις ξεκινήσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων.

 

Μπορώ να ταξιδέψω με φίλους;

Αφού συμπληρώσεις την αίτησή σου, μπορείς να καλέσεις άλλα 4 άτομα να μπουν στην ομάδα σου (μέχρι 5 άτομα ανά ομάδα). Θα πρέπει να συμπληρώσεις την αίτηση, και να απαντήσεις το κουίζ καθώς και την συμπληρωματική ερώτηση. Στη συνέχεια, κατά την υποβολή της αίτησης, θα εμφανιστεί στην οθόνη ένας κωδικός τον οποίο πρέπει να ανακοινώσεις στα άλλα μέλη της ομάδας σου. Με αυτόν τον κωδικό, τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μπορούν να εγγραφούν στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας και να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία. Όλα τα μέλη της ομάδας πρέπει να είναι 18 ετών.

Μην ξεχνάς: είναι πιθανόν να λάβεις εσύ ταξιδιωτική κάρτα αλλά να μην την λάβουν τα μέλη της ομάδας σου. Αυτό θα συμβεί αν τα μέλη της ομάδας σου δεν υποβάλουν την αίτησή τους μέσω της Ευρωπαϊκής Δικτυακής Πύλης της Νεολαίας πριν από τη λήξη της περιόδου υποβολής αιτήσεων.

Έχε υπόψη σου ότι εσύ μπορείς ωστόσο να συνεννοηθείς με άλλους ταξιδιώτες DiscoverEU και να προσαρμόσεις ανάλογα τα σχέδια του ταξιδιού σου! Η ομάδα Facebook του DiscoverEU  μπορεί να σε βοηθήσει σ΄ αυτό.

 

Επιλογή ευέλικτου ή σταθερού ταξιδιού, ποια είναι η διαφορά;

Αν επιλεγείς, θα σου ζητηθεί να συμπληρώσεις ένα διαδικτυακό δελτίο κράτησης. Εκείνη τη στιγμή πρέπει να επιλέξεις μεταξύ του ευέλικτου και του σταθερού ταξιδιού. Σε τι διαφέρουν αυτές οι δύο επιλογές;

Επιλογή ευέλικτου ταξιδιού

Επιλογή σταθερού ταξιδίου

Οι ημερομηνίες κατά τις οποίες ταξιδεύεις παραμένουν ευέλικτες. Ωστόσο, σημείωσε ότι η ταξιδιωτική κάρτα θα έχει «ημερομηνία έναρξης». Μετά από αυτή την ημερομηνία έναρξης, η ταξιδιωτική σου κάρτα θα ισχύει για έναν μήνα.

Θα πρέπει να επιλέξεις σταθερές ημερομηνίες ταξιδιού οι οποίες δεν μπορούν να αλλάξουν αφότου υποβάλεις το δελτίο κράτησης.

Το ταξίδι σου θα μπορεί να διαρκέσει έναν μήνα, αλλά στην πράξη θα μπορείς να μετακινείσαι μόνο έναν καθορισμένο αριθμό ημερών (δηλαδή, μπορείς να περάσεις μέσα σε τρένο ταξιδεύοντας μόνο έναν συγκεκριμένο αριθμό ημερών). Η επιλογή ευέλικτου ταξιδιού σού επιτρέπει να ταξιδέψεις σε πολλές χώρες της ΕΕ!

Θα μπορείς να επισκεφτείς μέχρι 2 χώρες που είναι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη στιγμή της απόφασης χορήγησης. Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται ούτε η χώρα όπου ξεκινάς το ταξίδι σου, ούτε οι χώρες από τις οποίες απλώς θα διέλθεις.

Μπορείς να ταξιδέψεις σε συνεχόμενες ημέρες, ή να κατανείμεις τις ημέρες κατά τη διάρκεια της ταξιδιωτικής περιόδου. Έχε υπόψη σου ότι για ορισμένα τρένα ενδέχεται να απαιτείται κράτηση. Αυτό μπορεί να είναι αναγκαίο σε ορισμένα τρένα μεγάλης ταχύτητας και σε νυχτερινά τρένα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα καλύψει τα επιπλέον έξοδα για κρατήσεις τρένων.

Πρέπει να τηρήσεις το όριο προϋπολογισμού των 260 ευρώ. Γι΄ αυτό, βεβαιώσου ότι η διαδρομή που σχεδιάζεις να κάνεις μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός των ορίων αυτού του προϋπολογισμού.

 

Τι θέλουμε από εσένα;

Ως πρεσβευτής DiscoverEU, θα πρέπει να περιγράψεις τις ταξιδιωτικές σου εμπειρίες, π.χ. στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram, το Facebook ή το Twitter κάνοντας χρήση της ετικέτας #DiscoverEU. Αλλά μπορείς να κάνεις και μια παρουσίαση στο σχολείο σου ή στην τοπική σου κοινότητα. Μπορείς επίσης να πάρεις μέρος στον #διαγωνισμό φωτογραφίας/βίντεο DiscoverEU# και να κερδίσεις σπουδαία βραβεία. Ρίξε μια ματιά στις φωτογραφίες και τα βίντεο του προηγούμενου γύρου, θα σε εμπνεύσουν! Και, είτε επιλεγείς είτε όχι, μην παραλείψεις να γίνεις μέλος της ομάδας DiscoverEU στο Facebook !

 

Η Ευρώπη είναι δική σου. Κάνε το πρώτο βήμα.

 

Εμπνευσμένο βίντεο TedX του Vincent-Immanuel Herr

#FreeInterrail - A Vision of a Europe for All | Vincent-Immanuel Herr | TEDxOTHRegensburg

Video Description: 

Στοιχεία για τον πρώτο γύρο αιτήσεων

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον πρώτο γύρο αιτήσεων; Ρίξε μια ματιά στο ενημερωτικό δελτίο DiscoverEU για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία και τις εμπειρίες των νέων που ταξίδεψαν με το DiscoverEU.

Χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες;

Εάν έχεις ερωτήσεις για το DiscoverEU, αναζήτησε τις απαντήσεις στη σελίδα με τις Συχνές Ερωτήσεις. Εάν δεν βρεις στη σελίδα αυτή τις πληροφορίες που χρειάζεσαι, επικοινώνησε απευθείας μαζί μας κάνοντας κλικ στο «Ρώτησέ μας!» Στόχος μας είναι να απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις μέσα σε πέντε ημέρες.
Ρωτησε μαΣ!