Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

DiscoverEU


DiscoverEU
Σ΄ ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σου για το DiscoverEU! Δυστυχώς, ο γύρος υποβολής αιτήσεων του Ιουνίου 2018 έκλεισε. Αλλά μην ανησυχείς, θα υπάρξει κι άλλος γύρος υποβολής αιτήσεων το φθινόπωρο του 2018. Θα έχεις κι άλλη ευκαιρία να κερδίσεις μία από τις ταξιδιωτικές κάρτες (οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν προσεχώς).

 

Τι είναι το DiscoverEU?

 Είσαι 18 ετών; Αγαπάς την περιπέτεια; Αν ναι, ετοιμάσου να εξερευνήσεις την Ευρώπη παίρνοντας μέρος στο DiscoverEU, μια  πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δίνει στους νέους τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη.

Ο πρώτος γύρος υποβολής αιτήσεων του Ιουνίου 2018 έληξε, αφού προκάλεσε τεράστιο ενθουσιασμό μεταξύ των νεαρών Ευρωπαίων. Τουλάχιστον 100.480 νεαροί πολίτες υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν την ταξιδιωτική κάρτα DiscoverEU! Οι 15.000 νέοι που απάντησαν σωστά στο κουίζ και πλησίασαν περισσότερο στη σωστή απάντηση της συμπληρωματικής ερώτησης κέρδισαν από μία ταξιδιωτική κάρτα.

Προς το τέλος του χρόνου, το φθινόπωρο, θα ξεκινήσει δεύτερος γύρος υποβολής αιτήσεων, που θα δώσει την ευκαιρία και σε άλλους νέους να κερδίσουν μια ταξιδιωτική κάρτα.

Γιατί να μην εκμεταλλευτείς αυτή την ευκαιρία και να απολαύσεις την ελεύθερη μετακίνηση, να κατανοήσεις καλύτερα την πολυμορφία της Ευρώπης, να γευτείς τον πολιτιστικό της πλούτο, να κάνεις νέους φίλους και, σε τελική ανάλυση, να ανακαλύψεις τον εαυτό σου;

Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης είναι παρούσα με διάφορα σχήματα και μορφές. Το DiscoverEU είναι μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσεις όλα όσα προσφέρει η Ευρώπη. Για παράδειγμα, μπορείς να επισκεφτείς την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (γνωρίζεις ποια πόλη έχει ανακηρυχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα εφέτος;). Παρακολούθησε ένα από τα πολλά φεστιβάλ ή παραστάσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018. Ή ίσως προτιμάς να δεις μουσεία ή να επισκεφτείς φυσικά πάρκα. Εξερευνώντας την πολιτιστική μας κληρονομία, μπορείς να ανακαλύψεις την ενότητα αλλά και την πολυμορφία της Ευρώπης, και να ξεκινήσεις έναν διαπολιτισμικό διάλογο για το ποια είναι τα κοινά μας χαρακτηριστικά. Υπάρχουν τόσα πολλά να ανακαλύψεις!

Οι μετακινήσεις σου θα γίνονται κυρίως με τρένο και έτσι θα μπορέσεις να απολαύσεις από κοντά την ανεπανάληπτη ποικιλία και ομορφιά των πόλεων και των τοπίων που προσφέρει η ήπειρός μας.

Για να δοθεί πρόσβαση σε Ευρωπαίους πολίτες από όλα τα μέρη της ηπείρου, η ταξιδιωτική κάρτα θα προσφέρει εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης, όπως με λεωφορεία ή φεριμπότ. Σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, και όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα άλλα μέσα μεταφοράς, θα επιτρέπεται και η μετακίνηση με αεροπλάνο. Με τον τρόπο αυτό, οι νέοι που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε νησιά θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να λάβουν μέρος.

 

Ο πρώτος γύρος υποβολής αιτήσεων

Ο πρώτος γύρος υποβολής αιτήσεων διήρκεσε από τις 12 Ιουνίου, ώρα 12:00 (CET) μέχρι τις 26 Ιουνίου 2018, ώρα 12:00 (CET). Μπόρεσαν να λάβουν μέρος μόνο οι νέοι που:

  • ήταν 18 ετών την 1η Ιουλίου 2018 (είχαν γεννηθεί μεταξύ της 2ας Ιουλίου 1999 και της 1ης Ιουλίου 2000 συμπεριλαμβανομένης)
  • είχαν υπηκοότητα ενός από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • είχαν συμπληρώσει αριθμό δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου στο ηλεκτρονικό δελτίο αίτησης
  • θα ξεκινούσαν το ταξίδι τους από ένα από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ
  • είχαν προγραμματίσει να ξεκινήσουν το ταξίδι τους μεταξύ της 9ης Ιουλίου και της 30ής Σεπτεμβρίου 2018
  • είχαν σχεδιάσει να ταξιδέψουν για διάστημα από 1 ημέρα έως και 30 ημέρες
  • είχαν σχεδιάσει να επισκεφτούν από τουλάχιστον 1 μέχρι και 4 ξένες χώρες στο εσωτερικό της ΕΕ
  • ήθελαν να γίνουν πρεσβευτές DiscoverEU

Οι νέοι που πήραν μέρος στο DiscoverEU μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση είτε μεμονωμένα είτε ως μέλη ομάδας 5 ατόμων το πολύ. 

Μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής αξιολόγησης, στις 27 Ιουνίου, ανακοινώθηκαν οι τελικοί 15.000 νικητές στις 28 Ιουνίου, σύμφωνα με τα κριτήρια επιλογής. Αυτή η ομάδα νικητών έχει τώρα την καταπληκτική ευκαιρία να ανακαλύψει την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον πρώτο γύρο αιτήσεων; Ρίξε μια ματιά στο ενημερωτικό δελτίο DiscoverEU για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία και τις εμπειρίες των νέων που ταξίδεψαν με το DiscoverEU.

 

Επόμενος γύρος υποβολής αιτήσεων το φθινόπωρο

Ένας δεύτερος γύρος υποβολής αιτήσεων θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2018. Αν δεν κέρδισες ταξιδιωτική κάρτα στον πρώτο γύρο αιτήσεων, έχεις μια ακόμη ευκαιρία να κερδίσεις ίσως μια κάρτα στον επόμενο γύρο.  

Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Η Ευρώπη είναι δική σου. Κάνε το πρώτο βήμα.

 

Εμπνευσμένο βίντεο TedX του Vincent-Immanuel Herr

#FreeInterrail - A Vision of a Europe for All | Vincent-Immanuel Herr | TEDxOTHRegensburg

Video Description: 

 

Τι θα θέλαμε από εσένα;

Ως πρεσβευτής DiscoverEU, θα πρέπει να περιγράψεις τις ταξιδιωτικές σου εμπειρίες, π.χ. στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram, το Facebook ή το Twitter, ή να κάνεις μια παρουσίαση στο σχολείο σου ή στην τοπική σου κοινότητα. Και, είτε επιλεγείς είτε όχι, μην παραλείψεις να γίνεις μέλος της ομάδας DiscoverEU στο Facebook !

 

Χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες;

Εάν έχεις ερωτήσεις για το DiscoverEU, αναζήτησε τις απαντήσεις στη σελίδα με τις Συχνές Ερωτήσεις. Εάν δεν βρεις στη σελίδα αυτή τις πληροφορίες που χρειάζεσαι, επικοινώνησε απευθείας μαζί μας κάνοντας κλικ στο «Ρώτησέ μας!» Στόχος μας είναι να απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις μέσα σε πέντε ημέρες.
Ρωτησε μαΣ!