Den Europæiske Ungdomsportal
Information og muligheder for unge i hele Europa.

DiscoverEU


DiscoverEU
Tak for din interesse, men ansøgningsperioden er nu udløbet. Den næste ansøgningsrunde starter i sommeren 2019 (de nøjagtige datoer bliver offentliggjort på et senere tidspunkt).

 

Hvad er DiscoverEU?

Er du 18 år? Vil du ud på eventyr? Hvis svaret er ja, så gør dig klar til at opdage Europa med DiscoverEU – et EU-initiativ, der giver unge mulighed for at rejse rundt i Europa.

100 480 unge EU-borgere ansøgte  i første omgang af initiativet i juni 2018, og mindst 15 000 fik et rejsekort. I faktabladet om DiscoverEU kan du læse mere om initiativet og høre om de erfaringer, nogle af vores unge DiscoverEU-deltagere har fået.

I anden ansøgningsrunde, som finder sted fra torsdag den 29. november kl. 12.00 (dansk tid) til tirsdag den 11. november kl. 12.00 (dansk tid), får mindst 12 000 unge chancen for at rejse rundt i Europa.

For det meste kommer du til at rejse med tog, så du kan opleve de vildt forskellige byer og fantastiske landskaber, som ligger i vores del af verden.

For at alle unge i EU skal have mulighed for at rejse, gælder rejsekortet også for eksempelvis bus- og færgerejser. Hvis rejsen ikke kan foretages på andre måder, kan flyrejser under særlige omstændigheder tillades. På den måde kan unge, der bor i afsidesliggende egne eller på en ø, også få mulighed for at være med.

Europas kulturarv kommer til udtryk i mange forskelige former: Besøg for eksempel de europæiske kulturhovedstæder (ved du, hvilke to byer der er europæiske kulturhovedstæder i 2018?). Du kunne også tage til en af de mange festivaller eller kunstperformances. Eller måske har du mere lyst til at se dig om på et museum eller gå på opdagelse i en naturpark? Der er så meget at opdage!

Hvorfor ikke gribe chancen for at opleve fri bevægelighed, forstå Europas mangfoldighed bedre, nyde dets kulturrigdom, få nye venner og måske endda finde dig selv?

 

Hvem kan ansøge?

Du kan kun ansøge, hvis du:

  • er 18 år den 31. december 2018, dvs. unge, der er født mellem den 1. januar 2000 og 31. december 2000 (begge dage inklusive)
  • er statsborger i et af de lande, der er medlemmer af EU på det tidspunkt, hvor du bliver udvalgt (ventes i midten af januar 2019)
  • udfylder dit ID-kort- eller pasnummer korrekt på onlineansøgningsformularen

Hvis du bliver udvalgt, kan du kun rejse, hvis du:

  • starter din rejse i et land, som er medlem af EU på det tidspunkt, hvor du bliver udvalgt
  • vil rejse mindst en dag og op til højst en måned
  • vil rejse mellem den 15. april 2019 (først mulige afrejsedato) og 31. oktober 2019 (sidst mulige returdato)
  • har planer om at besøge mindst et andet land, som er medlem af EU på det tidspunkt, hvor du bliver udvalgt
  • er villig til at blive ambassadør for DiscoverEU.

Bemærk: Hvis du rejste med DiscoverEU i første runde i 2018, kan du ikke søge til denne runde.

Unge med særlige behov er velkomne til at deltage i DiscoverEU. De får oplysninger og gode råd, der er mulighed for at få dækket udgifterne til særlig bistand (ledsager, førerhund for synshæmmede).

 

Hvornår og hvordan kan jeg ansøge?

Ansøgningsrunden finder sted fra torsdag den 29. november kl. 12.00 (dansk tid) til tirsdag den 11. november 2018 kl. 12.00 (dansk tid).

Du skal indtaste dine personoplysninger og fortælle nærmere om, hvordan du vil forberede dig på rejsen. Derefter skal du tage quizzen med 5 multiple choice-spørgsmål om europæisk kultur og diversitet og om EU's initiativer for unge. Til sidst skal du svare på et tillægsspørgsmål, som gør det muligt for Kommissionen at lave en rangliste over ansøgerne, hvis der kommer for mange ansøgninger. For at starte din ansøgning skal du klikke på knappen "Ansøg nu", som vil kunne ses i øverste højre hjørne på denne side, når ansøgningsperioden starter.

 

Må jeg rejse med mine venner?

Når du udfylder din ansøgning, kan du invitere 4 andre til at være med i din gruppe (højst 5 mand pr. gruppe). Du skal udfylde ansøgningsformularen, tage quizzen og svare på tillægsspørgsmålet. Når du derefter sender ansøgningen, vil du se en kode på skærmen, som du skal give videre til de andre medlemmer af gruppen. Koden giver de andre medlemmer mulighed for at registrere sig på Den Europæiske Ungdomsportal og udfylde deres personoplysninger. Alle gruppemedlemmerne skal være 18 år.

Bemærk! Det kan ske, at du vinder et rejsekort, men at dine gruppemedlemmer ikke gør. Det kan ske, hvis de ikke udfylder deres ansøgning via Den Europæiske Ungdomsportal, inden ansøgningsfristen.

Du kan også arrangere møder og kombinere rejseplaner med andre rejsende med DiscoverEU! Facebookgruppen for DiscoverEU er et godt sted at gøre dette.

 

Fleksibel rejse og fastlagt rejse – hvad er forskellen?

Hvis du bliver valgt, vil du blive bedt om at udfylde en bookingformular online. Her kan du vælge mellem mulighederne fleksibel rejse og fastlagt rejse. Hvad er forskellen mellem de to?

Fleksibel rejse

Fastlagt rejse

Dine rejsedatoer er fleksible. men vær opmærksom på, at rejsekortet har en "startdato". Dit rejsekort vil være gyldigt i én måned fra denne dato.

Du skal vælge faste rejsedatoer og rejsemål, som ikke kan ændres, efter at du har sendt din bookingformular.

Du kan rejse inden for en periode på én måned og helt konkret rejse på et fastlagt antal rejsedage (det vil sige, at du kan bruge et fastlagt antal rejsedage på et tog). Med den fleksible rejse har du mulighed for at rejse til mange EU-lande!

Har planer om at besøge op til 2 lande, som er medlemmer af EU på det tidspunkt, hvor du bliver udvalgt. Dit startland og de lande, du krydser undervejs, tæller ikke med.

Du kan rejse på sammenhængende dage eller fordele dagene over rejseperioden. Bemærk, at det kan være nødvendigt at bestille plads på visse tog. Det er ofte tilfældet på højhastighedstog og nattog.

Europa-Kommissionen dækker ikke ekstraudgifter til pladsbilletter.

Der er et budgetloft på 260 euro, som skal overholdes. Så sørg for, at den rejseplan, du anmoder om, kan gennemføres inden for dette budget.

 

Hvad forventer vi af dig?

Når du bliver ambassadør for DiscoverEU, bliver du bedt om at melde tilbage om dine rejseoplevelser, f.eks. gennem sociale medier som Instagram, Facebook eller Twitter med brug af hashtagget #DiscoverEU. Men du kan også holde en fremlæggelse på din skole eller i dit lokalsamfund. Deltag også i konkurrencen #DiscoverEU photo/video #Competition, hvor du kan vinde fede præmier. Find inspiration i billeder og videoer fra forrige runde. Og uanset om du bliver udvalgt eller ej, så husk at melde dig ind i DiscoverEU-facebookgruppen!

 

Europa ligger for dine fødder. Tag det første skridt.

 

Inspirerende TedX-video fra Vincent-Immanuel Herr

#FreeInterrail - A Vision of a Europe for All | Vincent-Immanuel Herr | TEDxOTHRegensburg

Video Description: 

Oplysninger om den første ansøgningsrunde 

Vil du vide mere om første ansøgningsrunde? I faktabladet om DiscoverEU kan du læse mere om initiativet og høre om de erfaringer, nogle af vores unge DiscoverEU-deltagere har fået:

Behov for flere oplysninger?

Hvis du har spørgsmål om DiscoverEU, kan du tjekke svarene på vores side med ofte stillede spørgsmål. Hvis du ikke kan finde de oplysninger, du har brug for, på denne side, kan du kontakte os direkte ved at klikke på "Spørg os!". Vi bestræber os på at besvare alle henvendelser inden for fem arbejdsdage.
Spørg os!