Европейски младежки портал
Информация и възможности за млади хора в Европа

DiscoverEU


DiscoverEU
Благодарим ви за интереса, но срокът за кандидатстване изтече. Следващият кръг за кандидатстване ще започне през лятото на 2019 г. (точните дати ще бъдат обявени по-късно).

 

Какво представлява DiscoverEU?

Ти си на 18 години? Готов ли си за приключение? Ако отговорът е „да“, приготви се да опознаеш Европа, като се включиш в DiscoverEU — инициатива на Европейския съюз, която дава възможност на младите хора да пътуват из Европа.

По време на първия кръг през юни 2018 г. кандидатстваха 100 480 млади граждани, като поне 15 000 младежи получиха карти за пътуване. Вижте информационния документ за DiscoverEU, за да узнаете повече за инициативата, и прочетете за преживяванията на някои от нашите млади пътешественици.

По време на втория кръг на кандидатстване, който ще се проведе от четвъртък, 29 ноември, 12:00 ч. (централноевропейско време) до вторник, 11 декември, 12:00 ч. (централноевропейско време), най-малко 12 000 младежи ще получат възможност да пътуват в цяла Европа.

Основно ще пътуваш с влак, което ще ти позволи да се потопиш в безкрайното разнообразие от градове и прекрасни пейзажи, които предлага нашият континент.

За да се гарантира достъп на европейските граждани от всички части на континента, с картата за пътуване ще може да се използва и алтернативен транспорт, като например автобуси или фериботи. В изключителни случаи и когато няма друг вид транспорт, ще се разрешава пътуване със самолет. Така ще се гарантира, че младите хора, които живеят в отдалечени райони или на острови, също имат възможност да участват в инициативата.

Културното наследство на Европа съществува в множество различни форми. Посети например „Европейска столица на културата“ (знаеш ли кои два града са европейски столици на културата през 2018 г.?). Може да отидеш на един от множеството фестивали и артистични представления. Или пък предпочиташ да посетиш музеи или да се разходиш в природен парк? Има толкова много неща, които можеш да откриеш!

Защо да не използваш тази възможност, за да усетиш свободата на движение в Съюза, да научиш повече за многообразието на Европа, да се насладиш на нейните културни богатства, да намериш нови приятели и в крайна сметка да откриеш себе си.

 

Кой може да кандидатства?

Можеш да кандидатстваш само ако:

  • на 31 декември 2018 г. си на възраст 18 години, т.е. роден си между 1 януари 2000 г. (включително) и 31 декември 2000 г (включително);
  • си гражданин на една от държавите от Европейския съюз към датата на определяне на наградените участници в конкурса (най-вероятно до средата на януари 2019 г.);
  • си попълнил правилния номер на лична карта или паспорт във формуляра за кандидатстване онлайн;

Ако спечелиш карта, можеш да пътуваш само ако:

  • започнеш пътуването си в държава, която е членка на Европейския съюз към датата на определяне на наградените участници в конкурса;
  • планираш да пътуваш от 1 ден до максимум 30 дни;
  • планираш да пътуваш между 15 април 2019 г. (първа дата на отпътуване) и 31 октомври 2019 г. (последна дата на връщане);
  • планираш да пътуваш до поне една чужда държава, която е членка на Европейския съюз към датата на определяне на наградените участници в конкурса;
  • си готов да станеш посланик на DiscoverEU.

Забележка: Ако си пътувал в рамките на първия кръг на кандидатстване за 2018 г. по DiscoverEU, не можеш да кандидатстваш в настоящия кръг.

Младите хора със специални нужди също могат да участват в DiscoverEU. Ще им бъдат предоставени подходящи съвети и информация, а разходите за специална помощ (придружител, куче водач за кандидати с увредено зрение и др.) могат да бъдат покрити.

 

Кога и как да кандидатстваш?

Ще можеш да кандидатстваш онлайн от четвъртък, 29 ноември, в 12:00 ч.(централноевропейско време) до вторник, 11 декември, в 12:00 ч.(централноевропейско време).

Ще трябва да предоставиш своите лични данни и да дадеш повече информация за това как ще се подготвиш за пътуването. Ще трябва да отговориш на 5 въпроса с избор между няколко отговора, свързани с европейската култура и многообразие, както и с европейските инициативи, насочени към младите хора. И накрая, ще трябва да отговориш на един допълнителен въпрос, който ще позволи на Европейската комисия да класира кандидатите, в случай че получи твърде много кандидатури. На практика, за да изпратиш кандидатура, ще трябва да натиснеш бутона „Кандидатствай сега“, който ще се появи в горния десен ъгъл на тази страница след началото на периода за кандидатстване.

 

Мога ли да пътувам с приятели?

Когато попълваш заявлението, можеш да поканиш още 4 души да се присъединят към групата (най-много 5 участника в група). Трябва да попълниш формуляра за кандидатстване, да участваш във викторината и да отговориш на допълнителния въпрос. След това, при подаване на заявлението, на екрана се появява код, който трябва да съобщиш на другите членове на групата. С този код другите членове на групата могат да се регистрират на Европейския младежки портал и да попълнят личните си данни. Всички членове на групата трябва да са на 18 години.

Внимавай: Възможно е да получиш карта за пътуване, а членовете на групата да не получат. Това се случва, когато те не приключат кандидатурата си чрез Европейския младежки портал преди края на срока за подаване на заявления.

Имай предвид, че можеш да организираш срещи и да комбинираш плановете си за пътуване с други пътуващи по DiscoverEU! Фейсбук групата DiscoverEU  е добра платформа за тази цел.

 

Гъвкав вариант за пътуване и фиксиран вариант за пътуване — каква е разликата?

Ако си предварително одобрен, от теб ще бъде поискано да попълниш онлайн формуляр за резервация. Там можеш да избереш между гъвкав вариант за пътуване и фиксиран вариант за пътуване. Какви са разликите между тях?

Гъвкав вариант за пътуване

Фиксиран вариант за пътуване

Датите, на които пътуваш, остават гъвкави. Имай предвид обаче, че картата за пътуване ще има „начална дата“. От тази начална дата твоята карта за пътуване ще бъде валидна за срок от един месец.

Ще трябва да избереш фиксирани дати за пътуване и фиксирани дестинации, които не могат да бъдат променяни след подаване на формуляра за резервация.

Ще можеш да пътуваш в рамките на един месец и да пътуваш физически определен брой дни за пътуване (това означава, че можеш да прекараш определен брой дни за пътуване във влакове). Гъвкавата възможност ти позволява да пътуваш в много държави от ЕС!

Ще имаш възможност да посетиш до 2 държави, които са членки на Европейския съюз към датата на определяне на наградените участници в конкурса. Това не включва държавата, от която тръгваш, нито държавите, които ще прекосиш.

Можеш да пътуваш в последователни дни или в различни моменти от периода на пътуване. Моля, имай предвид, че за някои влакове може да са необходими резервации. Те може да са нужни за някои високоскоростни и нощни влакове.

Добавките за резервации на билети за влак не се поемат от Европейската комисия.

Съществува бюджетно ограничение от 260 евро, което трябва да се спазва. Затова увери се, че маршрутът, който си поискал, е осъществим в рамките на този лимит.

 

Какво искаме от теб?

Когато станеш посланик на DiscoverEU, ще бъдеш поканен да споделиш преживяното от теб по време на пътуването, например чрез социални медии като Instagram, Facebook или Twitter, като използваш #DiscoverEU. Можеш също да направиш презентация в твоето училище или местната общност. Можеш също да участваш в конкурса за снимки и видео#DiscoverEU photo/video #Competition и да спечелиш чудесни награди. Вдъхнови се и виж снимките и видеоматериалите от предишния кръг. Без значение дали си избран, не пропускай да се присъединиш към групата DiscoverEU във Facebook!

 

Европа е пред теб. Направи първата крачка.

 

Вдъхновяващ видеоклип на TEDx с Винсент-Емануел Хер

#FreeInterrail - A Vision of a Europe for All | Vincent-Immanuel Herr | TEDxOTHRegensburg

Video Description: 

Факти за първия кръг на кандидатстване

Искате ли да научите повече за първия кръг на кандидатстване? Вижте информационния документ за DiscoverEU, за да узнаете повече за инициативата, и прочетете за преживяванията на някои от нашите млади пътешественици:

Нуждаете се от повече информация?

Ако имаш въпрос за DiscoverEU, провери отговорите на страницата за често задавани въпроси (ЧЗВ). Ако на тази страница не намериш информацията, която ти е нужна, моля, свържи се директно с нас, като щракнеш върху „Попитай ни!“. Стремим се да отговаряме на всички запитвания до пет работни дни.
Задайте въпрос!