Европейски младежки портал
Информация и възможности за млади хора в Европа

DiscoverEU


DiscoverEU


Други актуализации

Ти си един от спечелилите карта за пътуване DiscoverEU през ноември 2019 г.? Ако си отложил пътуването си заради COVID-19, не се безпокой, тъй като удължихме периода за пътуване до 31 август 2021 г. Изчакай нашият екип да се свърже с теб, за да те насочва през следващите етапи! Все още имаш време да откриеш нашия ЕС!
За повече информация щракни тук.

Питаш се какво ще стане със следващия кръг на подаване на кандидатури? Ще направим всичко възможно да възобновим DiscoverEU веднага щом условията в Европа го позволят и да предложим нови възможности за спечелване на карта за пътуване! Междувременно продължавай да посещаваш нашите профили в социалните медии, за да бъдеш информиран! 

- - -

На 18 години си и си гражданин на Европейския съюз? Приготви се да опознаеш Европа!

 

Какво представлява DiscoverEU?

DiscoverEU е инициатива на Европейския съюз, която ти дава възможност да опознаеш Европа от собствен опит. Пътувайки предимно с влак (има изключения за участниците, които живеят на остров или в отдалечен район) ще опознаеш впечатляващите пейзажи на Европа и нейното разнообразие от големи и малки градове. Младите хора могат да кандидатстват по време на двата кръга на кандидатстване, които се организират всяка година. Успешните кандидати се награждават с карта за пътуване.

Като 18-годишен гражданин на Европейския съюз, DiscoverEU ти дава възможност да предприемеш пътуване, което ще ти позволи да се възползваш от предимствата на свободата на движение в целия Европейския съюз, да опознаеш многообразието на Европа, да се запознаеш с европейското културно наследство и история и да се срещнеш с хора от целия континент. Освен това DiscoverEU ти дава възможност да развиеш ценни житейски умения за твоето бъдеще, като независимост, увереност и отвореност към други култури.
 

Кога е следващият кръг?

Около 70 000 младежи вече са получили карта за пътуване от началото на първия кръг на кандидатстване през юни 2018 г. Следващият кръг започва в 12:00 ч. централноевропейско време на 12 март 2020 г., четвъртък и приключва в 12:00 ч. централноевропейско време на 26 март 2020 г., четвъртък. В съответния ден и час на тази страница ще се появи бутон „Кандидатствай сега“. 

За да отговаряш на условията за участие, трябва да си:

  • роден/а между 1 юли 2001 г. (включително) и 30 юни 2002 г. (включително);
  • гражданин/ка на една от държавите от Европейския съюз към момента на определянето на наградените;
  • попълнил/а правилния номер на лична карта или паспорт във формуляра за кандидатстване онлайн.

След това ще трябва да участваш във викторина (освен в случаите, когато кандидатстваш като член на група).

Ако бъдеш избран/а, можеш да пътуваш в продължение на минимум 1 ден и максимум 30 дни между 1 юли 2020 г. и 28 февруари 2021 г.

Имай предвид, че ако страдаш от увреждане или здравословен проблем, които биха затруднили пътуването ти, ще получиш помощ, за да може да участваш в DiscoverEU. Прочети въпрос В.16 от Често задаваните въпроси за повече информация.


Мога ли да пътувам с приятели?

Да, можеш. Това зависи само от теб. Можеш да пътуваш самостоятелно или да добавиш до 4 приятели в твоята група, при условие че отговарят на условията за кандидатстване, описани по-горе. Те ще използват твоя код на кандидатура, за да изпратят собствените си кандидатури. Прочети въпроси Б.5—Б.11 от Често задаваните въпроси за повече информация.

Можеш също да организираш срещи и да съгласуваш плановете си за пътуване с други участници в DiscoverEU! Групата на DiscoverEU във Facebook е добра платформа за тази цел. Присъедини се към групата сега, за да разговаряш с други участници.

 
 „Навън те чака цял нов свят. Стегни раницата си, извикай най-добрия си приятел и тръгни на път.“

 

Сподели преживяванията си

Като посланик на DiscoverEU, ще те приканим да споделяш преживяното от теб по време на пътуването чрез социалните медии Instagram, Facebook и/или Twitter, като използваш хаштага #DiscoverEU. Можеш да решиш да направиш и презентация в своето училище или пред местната общност. Освен това можеш да участваш в конкурса за снимки и видео #DiscoverEU #Competition и да спечелиш чудесни награди.

 

Искаш да знаеш повече?

Интересуваш се от миналите кръгове на кандидатстване? Виж информационния документ за DiscoverEU, за да научиш повече за инициативата и за преживяванията на някои от нашите млади пътешественици.

 

 

 

 

Европа е пред теб. Направи първата крачка.

 

Вдъхновяващ видеоклип на TEDx с Винсент-Емануел Хер

Нуждаете се от повече информация?

Ако имаш въпрос за DiscoverEU, провери отговорите на страницата за често задавани въпроси (ЧЗВ). Ако на тази страница не намериш информацията, която ти е нужна, моля, свържи се директно с нас, като щракнеш върху „Попитай ни!“. Стремим се да отговаряме на всички запитвания до пет работни дни.
Задайте въпрос!