Întrebări și răspunsuri


A. REGULI

A.1 Ce este DiscoverEU?

DiscoverEU este o acțiune a programului Erasmus+ care le dă tinerilor în vârstă de 18 ani posibilitatea de a călători în Europa. Utilizând ca mijloc principal de transport trenul (există și excepții pentru persoanele care locuiesc pe insule sau în zone îndepărtate), participanții pot admira varietatea nesfârșită a peisajelor și orașelor europene. Această călătorie le dă ocazia de a întâlni și alți tineri, de a deveni mai independenți și mai încrezători în forțele proprii și de a-și explora identitatea europeană. Tinerii se pot înscrie pe durata celor două runde organizate anual, iar cei selectați vor primi câte un permis de călătorie din partea Uniunii Europene.
 

A.2 Cine poate participa?

DiscoverEU se adresează exclusiv tinerilor în vârstă de 18 ani. Aceasta înseamnă că se pot înscrie persoane care s-au născut între 1 iulie 2003 (inclusiv) și 30 iunie 2004 (inclusiv). 

DiscoverEU face parte în prezent din programul Erasmus+ (2021-2027). Prin urmare, pot participa acum rezidenții legali* din statele membre ale UE și din țările terțe asociate la programul Erasmus+. Rezidenții legali din țările și teritoriile de peste mări ale UE se alătură, de asemenea, aventurii, atât timp cât dețin cetățenia unuia din cele 27 de state membre ale UE. Iată lista detaliată:

 • cele 27 de state membre ale Uniunii Europene: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Țările de Jos și Ungaria, inclusiv regiunile ultraperiferice ale UE, respectiv Guyana Franceză, Guadelupa, Martinica, Réunion, Mayotte, Saint-Martin, Azore, Madeira și Insulele Canare;
 • statele membre ale Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS) care sunt și membre ale Spațiului Economic European (SEE): Islanda, Liechtenstein, Norvegia;
 • țările aderente, candidate și potențial candidate: Macedonia de Nord, Republica Serbia și Republica Turcia;
 • țările și teritoriile de peste mări (TTPM) asociate cu Uniunea Europeană: Aruba, Bonaire, Curação, Polinezia Franceză, Teritoriile Australe și Antarctice Franceze, Groenlanda, Noua Caledonie, Saba, Saint Barthélemy, Sint Eustatius, Sint Maarten, Saint Pierre și Miquelon, Insulele Wallis și Futuna.

Înscrierile se fac prin intermediul Portalului european pentru tineret între 7 aprilie 2022, ora 12:00 CEST și 21 aprilie 2022, ora 12:00 CEST. 

* Pentru mai multe informații, a se vedea secțiunea 2. „Solicitanți eligibili”.
 

A.3 Pot participa dacă am călătorit deja cu un permis DiscoverEU obținut în cadrul unei rundei anterioare?

Tinerii care au călătorit deja cu DiscoverEU în cadrul rundelor anterioare nu se mai pot înscrie a doua oară. În orice caz, acest lucru va fi detectat în etapa de trimitere a cererilor. Dacă, într-una din etapele implementării acțiunii, contractantul desemnat de Comisia Europeană să se ocupe de rezervările de călătorie sau Comisia Europeană însăși identifică cereri formulate de tineri care au primit deja un permis DiscoverEU în cadrul unei runde anterioare, tinerii în cauză vor fi descalificați. 
 

A.4 De ce DiscoverEU se adresează numai tinerilor cu vârsta de 18 ani?

Pentru această acțiune, Parlamentul European a ales să se adreseze tinerilor care tocmai au împlinit 18 ani, întrucât această vârstă marchează un moment important în trecerea la viața adultă și conștientizarea noțiunii de cetățenie europeană.

Cu toate acestea, a existat o excepție pentru runda din 2021. Întrucât ambele runde prevăzute pentru 2020 au fost anulate din cauza pandemiei de COVID-19, tinerii care au fost eligibili pentru aceste runde s-au putut înscrie în mod excepțional în 2021, chiar dacă aveau în momentul respectiv peste 18 ani. 
 

A.5 Nu am adresă de e-mail. Pot participa la concursul DiscoverEU?

Dacă vrei să te înscrii, trebuie să ai o adresă de e-mail validă. Există mulți furnizori de internet care oferă acest serviciu gratuit. Asigură-te că ții minte numele de utilizator și parola, deoarece mesajele îți vor fi trimise pe această adresă de e-mail.
 

A.6 Pot să călătoresc împreună cu o rudă sau un prieten cu vârsta peste 18 ani?

Da, atâta timp cât ruda sau prietenul în cauză își achită propriile costuri de călătorie. Te sfătuim totuși să nu rezervi bilete sau cazare înainte de a primi un permis de călătorie DiscoverEU.
 

A.7 Vor fi preferați anumiți operatori de transport?

Nu. Contractantul care va rezerva călătoriile poate selecta orice mijloace, operatori sau linii de transport public (mașinile private și autocarele charter sunt, de regulă, excluse).
 

A.8 La momentul înscrierii, aștept să mi se elibereze un nou pașaport, o nouă carte de identitate sau un nou permis de ședere legală. Cum procedez?

Când te înscrii, poți utiliza pașaportul, cartea de identitate sau permisul de ședere legală, chiar dacă a expirat. Cu toate acestea, dacă ești selectat, va trebui să deții un document de identitate valabil (pașaport, carte națională de identitate sau permis de ședere legală) atunci când completezi formularul de rezervare în vederea solicitării permisului de călătorie, deoarece contractantul utilizează un proces de verificare a identității. De asemenea, vei avea nevoie de un document de identitate valabil pe parcursul călătoriei. Nu trebuie să faci nimic dacă documentul de identitate îți este reînnoit între procesul de verificare a identității și călătoria propriu-zisă. 
 

A.9 Dacă sunt selectat, se face o verificare a reședinței?

Da. Când completezi formularul de rezervare, ți se va cere să încarci copia unui document de identitate valabil (pașaport, carte națională de identitate) sau să scanezi documentul respectiv cu camera foto a dispozitivului tău mobil.

Ți s-ar putea cere și o dovadă validă a reședinței. Atenție! Se acceptă numai documente oficiale, emise de autoritatea națională din țara în care ai reședința legală. Facturile la electricitate sau contractele de închiriere nu sunt suficiente și nici acceptabile.
 

A.10 Ce se așteaptă de la mine, ca participant la DiscoverEU?

Comisia Europeană dorește să afle cu ce impresii revii din călătorie și te încurajează să îți împărtășești experiențele. De aceea, odată selectați, toți participanții devin ambasadori ai DiscoverEU. Ei sunt invitați să vorbească despre experiențele lor de călătorie fie pe rețelele de socializare (Instagram, Facebook, Twitter), fie prin intermediul unei prezentări în cadrul școlii sau al comunității lor locale. Participanții sunt invitați să se alăture grupului oficial #DiscoverEU de pe Facebook.
 

A.11 Există vreo formă de recunoaștere?

În timpul călătoriei, participanții selectați vor putea să își consolideze identitatea europeană și să înțeleagă mai bine ce înseamnă UE. Vor avea ocazia de a intra în contact cu alți tineri din întreaga Europă, de a face schimb de idei cu aceștia și de a se implica în rețele transnaționale. Unii participanți vor călători singuri pentru prima dată. Datorită experienței oferite de DiscoverEU, își vor dezvolta competențe-cheie precum abilitățile lingvistice, încrederea în sine, adaptabilitatea, rezistența la stres, autonomia, comunicarea interpersonală, capacitatea de soluționare a problemelor, aptitudinile organizatorice și de muncă în echipă. Pentru a documenta aceste rezultate ale învățării, toți participanții care vor completa chestionarul care le este transmis în mod automat după călătorie vor primi un certificat de participare. Acest certificat include elemente ale competențelor-cheie dobândite și este inspirat de Youthpass.
 

A.12 Cetățenii din Regatul Unit pot participa la această rundă a concursului DiscoverEU?

Nu. Întrucât Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, cetățenii britanici nu mai pot participa la DiscoverEU. 

Participarea excepțională a cetățenilor Regatului Unit, prevăzută în Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, s-a încheiat în 2021. 
 

B. PROCEDURA DE SELECȚIE

B.1 Care este procedura de înscriere?

Pentru a beneficia de acțiune, trebuie să aștepți perioada de înscrieri și să trimiți un formular pentru obținerea unui permis de călătorie DiscoverEU, prin intermediul site-ului https://europa.eu/youth/discovereu. Înscrierile vor începe la data de 7 aprilie 2022, ora 12:00 CEST și se vor încheia la data de 21 aprilie 2022, ora 12:00 CEST. 

În cazul în care călătorești în grup și ești liderul acestuia, trebuie să te înscrii primul și să le transmiți și celorlalți membri ai grupului codul de înscriere. Aceștia trebuie să utilizeze codul pentru a se alătura grupului tău online. Pentru a fi selectați în perioada menționată mai sus, toți membrii grupului trebuie să aibă 18 ani, să transmită datele necesare și să fie eligibili pentru DiscoverEU (a se vedea punctul A.2). Atenție! Membrii grupului se pot înscrie o singură dată. Dacă trimiți două sau mai multe formulare, doar primul formular înregistrat pe Portalul european pentru tineret va fi luat în considerare în procedura de selecție. Orice alte înscrieri (individuale sau de grup) nu vor fi luate în considerare. 
 

B.2 Cum sunt selectați tinerii?

Selecția solicitanților se va face prin intermediul unui instrument de înregistrare online, pe Portalul european pentru tineret, după cum s-a precizat mai sus (a se vedea punctul B.1). Solicitanții trebuie să răspundă la 5 întrebări cu variante multiple de răspuns și la o întrebare de departajare. Comisia Europeană va face un clasament al solicitanților în funcție de naționalitate și de răspunsurile la quiz și la întrebarea de departajare. Cel puțin 35 000 de tineri vor fi selectați din rândul solicitanților care au răspuns corect la quiz și au oferit cele mai apropiate estimări la întrebarea de departajare. Dacă sunt prea multe înscrieri (individuale sau de grup) care se clasează la egalitate pe ultimele locuri disponibile în funcție de cotele stabilite, Comisia Europeană va aplica în ultimă instanță principiul „primul venit, primul servit” pentru a stabili cui îi revin aceste locuri. Este doar o măsură de precauție, acest lucru nu s-a întâmplat niciodată în rundele anterioare. Tinerii cu nevoi speciale (mobilitate redusă, deficiențe de vedere etc.) vor avea dreptul la sprijin suplimentar adecvat.
 

B.3 Cum aflu dacă am primit un permis de călătorie DiscoverEU sau dacă sunt pe lista de rezervă?

De îndată ce se încheie selecția, toți solicitanții vor primi rezultatele prin e-mail. Te rugăm să păstrezi o copie a codului de înscriere DiscoverEU. Nu distribui acest cod (de exemplu, pe rețelele de socializare) și nu îl transmite decât contractantului autorizat de Comisia Europeană. Poți verifica statutul înscrierii tale pe Portalul european pentru tineret. Începând cu jumătatea lunii mai 2022, toți solicitanții vor primi o notificare prin e-mail. Dacă nu ești selectat, vei fi inclus pe o listă de rezervă și ai putea fi contactat ulterior, dacă vreunul dintre participanții selectați decide să se retragă din concurs.
 

B.4 Există o cotă pentru fiecare țară?

Selecția se va realiza după naționalitate și/sau țara de reședință, dacă este cazul, ținând cont de numărul de permise de călătorie alocate fiecărei țări. Alocarea se bazează pe cheia de distribuire a acțiunii-cheie 1 (mobilitate individuală „tineret”) din cadrul programului Erasmus+.

Dacă există țări în care numărul cererilor este mai mic decât numărul permiselor alocate, permisele rămase vor fi redistribuite către țările în care numărul solicitanților este mai mare decât cel al permiselor alocate. Numărul permiselor alocate pentru fiecare țară în parte va fi publicat împreună cu rezultatele selecției.
 

B.5 Pot călători singur sau în grup?

Participanții pot călători fie individual, fie în grup de maximum 5 persoane. Poți indica acest lucru în formularul de înscriere. În cazul în care decizi să călătorești în cadrul unui grup, va trebui să fie desemnat un lider înainte de trimiterea formularului de înscriere. Liderul grupului completează formularul și răspunde la întrebările din quiz și la întrebarea de departajare. În momentul în care trimite formularul de înscriere, liderul grupului va primi un cod pe care îl va comunica celorlalți membri (maximum 4 persoane) pentru a le permite și lor să se înregistreze. Utilizând codul furnizat de lider, membrii grupului se vor înregistra online, completând datele lor personale. Toți membrii grupului trebuie să apese pe butonul „Trimite” pentru a se înregistra.
 

B.6 În cazul grupurilor, vor fi selectați toți membrii?

Da. Înscrierea în numele unui grup va fi evaluată ca o înscriere unică. Menționăm că doar persoanele care sunt eligibile și se înscriu online înainte de expirarea termenului-limită vor fi luate în considerare în procesul de selecție. Un grup poate fi format din maximum 5 persoane.
 

B.7 M-am înscris ca lider de grup, dar numai eu am fost selectat. Cum se explică acest lucru?

Dacă ai fost selectat ca lider de grup, dar ceilalți membri ai grupului nu au fost selectați, aceasta înseamnă că nu și-au completat înscrierea la timp pe Portalul european pentru tineret, că nu au îndeplinit criteriile de eligibilitate sau că nu au apăsat pe butonul „Trimite” la sfârșitul procedurii de înscriere și din acest motiv nu au fost înregistrați. Pot participa la DiscoverEU doar membrii de grup care și-au trimis formularul de înscriere înainte de expirarea termenului-limită, utilizând codul furnizat de liderul de grup. De asemenea, este posibil ca unul sau mai mulți membri ai grupului să fi trimis mai multe formulare de înscriere și în acest caz doar primul a fost luat în considerare. 
 

B.8 Ce se întâmplă dacă am precizat că doresc să călătoresc singur, dar m-am răzgândit și vreau să fac parte dintr-un grup?

Toți participanții sunt potențiali lideri de grup. Ca participant, poți invita alături de tine maximum 4 persoane care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, chiar dacă ai indicat în formularul de înscriere că vrei să călătorești singur. Pentru a le permite prietenilor să facă parte din grupul tău, va trebui să le furnizezi codul tău de înscriere pe care îl vei primi pe e-mail. Ei vor trebui să își completeze propriile formulare pe durata perioadei de înscriere și să fie eligibili pentru a putea participa (a se vedea punctul A.2).
 

B.9 Ce trebuie să fac dacă am fost selectat, dar doresc să mă retrag din concurs?

Tot ce trebuie să faci este să comunici codul tău, prin e-mail, contractantului desemnat de Comisia Europeană să se ocupe de permisele de călătorie. Trebuie să faci acest lucru înainte de a rezerva călătoria prin intermediul formularului de rezervare. Permisul tău îi va fi atribuit unei persoane de pe lista de rezervă. Adresa de e-mail a contractantului ți se comunică în momentul în care ești selectat.
 

B.10 Am fost selectat, dar nu mai pot să plec. Ceilalți membri ai grupului pot călători fără mine? Pot să-i transfer altcuiva permisul meu de călătorie?

Dacă ai fost selectat să primești un permis de călătorie, dar ți-ai schimbat planurile, tot ce poți să faci este să te retragi (vezi punctul B.9), deoarece permisul de călătorie nu poate fi transferat. În plus, fiecare permis de călătorie este nominal, nu poate fi modificat sau transferat unei alte persoane. 

Dacă un membru al grupului (sau liderul său) își anulează planurile de călătorie, această decizie nu va afecta restul grupului. Ceilalți membri ai grupului pot pleca în călătorie așa cum au planificat. Persoana care se retrage nu poate fi înlocuită, iar permisul neutilizat îi va fi atribuit unui participant de pe lista de rezervă.
 

B.11 Pot să mă răzgândesc și să călătoresc singur, dacă inițial m-am înscris ca membru al unui grup?

Da. Chiar dacă ai fost selectat ca membru al unui grup, poți să călătorești singur. Trebuie doar să completezi formularul individual de rezervare, utilizând codul tău personal. Nicio altă acțiune nu este necesară, iar ceilalți membri ai grupului nu vor fi afectați.
 

B.12 Permisul de călătorie poate fi transferat către o altă persoană?

Nu. Permisul de călătorie va purta numele tău și în niciun caz nu îl poți transfera către o altă persoană. Numele de pe permisul de călătorie nu poate fi schimbat.
 

B.13 Cum funcționează permisul de călătorie?

Pentru o mai bună imagine de ansamblu asupra permiselor de călătorie flexibile și fixe, consultă punctele C.5 și C.6.
 

B.14 Sunt pe lista de rezervă. Ce înseamnă acest lucru?

Toți solicitanții care nu sunt selectați vor fi incluși pe lista de rezervă, alcătuită după țara reședinței legale și în funcție de răspunsurile oferite la quiz și la întrebarea de departajare. Dacă unii solicitanți selectați își retrag cererea sau dacă valoarea permiselor de călătorie acordate este mai mică decât bugetul disponibil, Comisia Europeană le poate acorda permise solicitanților incluși pe lista de rezervă, până la utilizarea completă a fondurilor disponibile. Includerea pe lista de rezervă nu creează niciun drept în raport cu Comisia Europeană și nu garantează selecția într-o etapă ulterioară.

Tinerii incluși pe lista de rezervă pot primi o invitație de înregistrare pe platforma destinată rezervărilor. Cei contactați către sfârșitul proiectului, ca urmare a includerii pe lista de rezervă, nu pot solicita rambursarea călătoriilor efectuate înainte de primirea invitației și nici o prelungire a perioadei de călătorie.
 

B.15 Sunt pe lista de rezervă. Ce șanse am să primesc un permis de călătorie?

Depinde de trei factori:

 • cum ai răspuns la quiz;
 • câți participanți selectați nu și-au confirmat sau și-au anulat participarea (tinerilor de pe lista de rezervă li se oferă permisele neutilizate de participanții selectați);
 • numărul de permise de călătorie alocate țării tale de naționalitate sau de reședință, dacă este cazul. 

Comisia Europeană poate acorda permise de călătorie solicitanților incluși pe lista de rezervă, în orice moment, până la utilizarea completă a fondurilor disponibile.
 

C. CĂLĂTORIA

C.1 Câte zile pot călători?

Poți călători cel puțin 1 zi pe durata unei perioade de 1 lună. Cu un permis flexibil, vei avea la dispoziție un anumit număr de zile de călătorie pe durata perioadei de călătorie de 1 lună. Călătoria trebuie să aibă loc între 1 iulie 2022 (data primei plecări) și 30 iunie 2023 (data ultimei sosiri).
 

C.2 Câte țări pot vizita?

Depinde de opțiunea aleasă.

 • Opțiunea fixă: numărul destinațiilor este limitat la 2 țări (sau 2 orașe din aceeași țară);
 • Opțiunea flexibilă: numărul țărilor este nelimitat. Totuși, numărul zilelor de călătorie este limitat. De exemplu, poți rămâne în străinătate cel mult o lună, dar în acest interval doar un anumit număr de zile pot fi folosite pentru a călători (de regulă, cu trenul).

Mai multe informații despre cele două opțiuni pot fi găsite în răspunsurile la întrebările de mai jos. Dacă ești selectat, vei primi informații suplimentare și de la contractantul extern.
 

C.3 Pot să îmi încep călătoria dintr-o țară diferită de țara mea de reședință?

Da, este posibil să îți începi călătoria din altă țară decât cea în care ai reședința legală. Totuși, costul deplasării în țara respectivă nu este acoperit de DiscoverEU și intră în responsabilitatea ta.
 

C.4 Pot călători cu un mijloc de transport public local, utilizând permisul DiscoverEU?

Permisul DiscoverEU nu acoperă transportul public local și transportul privat. Înainte de călătorie sau în timpul acesteia va trebui să cauți singur informații despre mijloacele de transport, costul biletelor etc.

Dacă ești selectat, vei primi un card de reduceri DiscoverEU al cărui termen de valabilitate va ține cont de valabilitatea permisului tău de călătorie. Cu acest card vei beneficia de reduceri pentru anumite mijloace locale de transport. Citește următoarele întrebări pentru a afla detalii despre cardul de reduceri.
 

C.5 Ce presupune opțiunea flexibilă de călătorie?

Cu opțiunea flexibilă, vei putea călători pe o perioadă de maximum 1 lună, însă deplasările cu trenul trebuie să se limiteze la un anumit număr de zile. În decursul acestei perioade de 1 lună, ai libertatea de a-ți alege zilele de călătorie. În fiecare zi de călătorie (care începe la ora 00:00 a unei zile și se încheie la ora 00:00 a zilei următoare) poți lua oricâte trenuri dorești (reține însă că unele pot necesita rezervări și au capacitate limitată). 

Permisul flexibil de călătorie îți dă dreptul de a circula cu trenul în toate statele membre ale Uniunii Europene și în țările terțe asociate la programul Erasmus+. Datele la care călătorești rămân flexibile. Totuși, menționăm că permisul de călătorie va avea o „dată de începere”. Poți selecta singur „data de începere”, atunci când activezi permisul în aplicația specială pentru gestionarea acestuia. De la această dată, permisul va fi valabil timp de o lună. Poți modifica „data de începere” în orice moment înainte de începerea zilei respective (ora 00:00 CET). Permisul de călătorie nu se schimbă și nu se rambursează.

 • Pentru a utiliza permisul de călătorie, trebuie să descarci pe dispozitivul tău mobil aplicația dedicată a contractantului (DiscoverEU Travel). După rezervarea permisului de călătorie, vei primi un e-mail de la contractant, cu un cod unic de identificare a permisului flexibil de călătorie și cu instrucțiuni pentru adăugarea acestuia în aplicația mobilă. Pentru a adăuga permisul de călătorie în aplicația mobilă, va trebui să introduci numele de familie și numărul permisului de călătorie din e-mailul de confirmare pe care l-ai primit. De îndată ce permisul de călătorie se află pe dispozitivul tău mobil, îl poți conecta în aplicația mobilă la un itinerar prin crearea unei călătorii (sau prin utilizarea uneia existente pe care ai creat-o anterior). 
 • Odată creat itinerarul (sau cel puțin primul segment din călătorie), poți activa permisul specificând „data de începere”. Permisul de călătorie va fi valabil timp de 1 lună de la „data de începere”. 
 • Data de începere corespunde primei zile de călătorie. În total ai la dispoziție un anumit număr de zile de călătorie. Poți alege data fiecărei zile de călătorie adăugând trenuri la ziua în cauză. Poți modifica data unei zile de călătorie doar înainte de începerea zilei respective (00:00 CET).
 • În caz de control, pentru a accesa biletul va trebui să selectezi ziua corectă de călătorie din permis. Biletul pentru ziua respectivă include un cod QR și o listă a trenurilor pe care le-ai adăugat la acea zi de călătorie.
 • Adăugarea unor segmente de călătorie la un traseu este posibilă din momentul în care permisul de călătorie este activat pe dispozitivul mobil până (inclusiv) în ziua de călătorie propriu-zisă, atâta timp cât data acesteia se încadrează în valabilitatea generală a permisului de călătorie (adică o lună). Trebuie să ai tot timpul asupra ta pașaportul/cartea de identitate, deoarece controlorii de legitimații de transport îl pot verifica împreună cu permisul de călătorie (și cu rezervarea, dacă este cazul).
 • Trebuie să fii conectat la internet pentru a crea biletul de o zi. Pentru a arăta și modifica permisul de călătorie (adică pentru a adăuga sau șterge segmente de călătorie), nu este nevoie să fii conectat la internet.
 • Dacă permisul de călătorie rămâne „inactiv” mai mult de 72 de ore (adică nu te-ai conectat la internet timp de peste 72 de ore), nu vei mai putea genera bilete. Permisul tău de călătorie va deveni din nou „activ” de îndată ce te conectezi la internet. Vei fi notificat cu 24 de ore în avans prin intermediul aplicației mobile, chiar dacă nu ești online (dar cu condiția să fi activat notificările), astfel încât să ai posibilitatea de a găsi o conexiune la internet în timp util, înainte ca permisul de călătorie să devină inactiv.
   

C.6 Cum pot utiliza biletul la plecarea din/întoarcerea în țara mea?

Permisul flexibil de călătorie care îți va fi eliberat va menționa o anumită țară de reședință. Aceasta este țara pe care o comunici în momentul înscrierii. Nu este posibil ca permisul flexibil de călătorie să menționeze o altă țară de reședință decât cea definită în momentul înscrierii. Călătoria în țara de reședință cu permisul flexibil este limitată la o călătorie dus și una întors.

Poți utiliza permisul de călătorie în propria țară de reședință de două ori: pentru o călătorie dus (la ieșirea din țară) și o călătorie întors (la intrarea în propria țară). Acestea nu trebuie să fie neapărat prima sau ultima călătorie din cadrul deplasării tale – pot avea loc în orice moment al excursiei. Dacă ai nevoie de mai mult de o călătorie dus/întors, de exemplu pentru a tranzita propria țară în timpul excursiei, poți să mai cumperi bilete suplimentare de la compania feroviară națională. Călătoriile dus/întors trebuie efectuate în cursul a două dintre zilele de călătorie prevăzute în permisul de călătorie flexibil și, prin urmare, în perioada de valabilitate de 1 lună a acestuia. 

Atunci când adăugi un tren al cărui traseu începe sau se termină în țara ta de reședință la oricare dintre zilele de călătorie, permisul flexibil va recunoaște automat acea zi ca fiind ziua de călătorie dus/întors. Având în vedere că ai la dispoziție doar o călătorie dus și o călătorie întors, nu va fi posibil să adaugi trenuri în țara ta la mai mult de două din zilele de călătorie înscrise în permis.
 

C.7 Ce presupune opțiunea fixă de călătorie?

Cu opțiunea fixă de călătorie trebuie să selectezi datele exacte la care intenționezi să călătorești. Odată eliberat permisul, aceste date nu mai pot fi modificate. Biletele pentru opțiunea fixă vor fi rezervate la clasa economic. Numărul de țări pe care le poți vizita este limitat la 2. Prin urmare, această opțiune ar putea fi neadecvată dacă dorești să mergi în mai multe țări. Pe de altă parte, dacă te hotărăști să vizitezi o singură țară, care se învecinează cu a ta, opțiunea fixă este o soluție potrivită. Nu există costuri de rezervare legate de permisele fixe de călătorie, dar există o limită bugetară de 251 EUR (aceeași valoare ca și pentru permisul de călătorie flexibil, pentru a garanta egalitatea de tratament între cele două opțiuni).

Odată ce ai ales opțiunea fixă de călătorie, contractantul desemnat de Comisia Europeană să se ocupe de rezervări îți va confirma fezabilitatea itinerarului tău în termen de 5 zile lucrătoare. În cazul în care opțiunea fixă nu se potrivește cu planurile tale de călătorie, contractantul îți va recomanda opțiunea flexibilă.

Pentru a-ți face o idee mai clară cu privire la fezabilitatea planurilor tale de călătorie, îți recomandăm să consulți site-urile Allabord și Rome2Rio. Vei afla dacă itinerarul tău e posibil cu trenul, câte stații include, câte trenuri trebuie să schimbi, cât timp durează călătoria și care sunt prețurile aproximative. Aplicația DiscoverEU Travel îți va permite, de asemenea, să verifici orele de călătorie și să îți planifici deplasarea.
 

C.8 Care este diferența dintre opțiunea fixă și opțiunea flexibilă?

Consultă infograficul: opțiunea flexibilă și opțiunea fixă (pdf)

 

Opțiunea flexibilă

Opțiunea fixă

Datele de călătorie ale solicitanților selectați rămân flexibile până când permisul de călătorie este activat de aceștia.  Solicitanții selectați îi vor transmite contractantului itinerariul de călătorie dorit, cu date și ore fixe și cu destinații predefinite. Datele și destinațiile călătoriei nu pot fi modificate după rezervarea biletului fix. Călătoria trebuie să se desfășoare pe o perioadă de până la o lună.
Solicitanții selectați vor putea călători pe o perioadă de maximum o lună, cu un număr fix de zile de deplasare. Opțiunea flexibilă le permite solicitanților selectați să viziteze câte țări eligibile doresc. Solicitanții selectați vor putea vizita cel mult 2 țări care sunt membre ale Uniunii Europene sau țări asociate la programul Erasmus+ (a se vedea punctul 2) în momentul în care se ia decizia de selecție (în afară de țara de plecare și de țările pe care le tranzitează), pe o perioadă de maximum o lună.

Odată ce permisul de călătorie este activat, solicitanții selectați pot călători în zile consecutive sau pot repartiza zilele de călătorie pe o perioadă de o lună. Ei pot călători cu trenuri gestionate de companii feroviare europene, dar și cu unele feriboturi și alte mijloace de transport selectate de contractantul desemnat de Comisia Europeană și de EACEA. Menționăm că anumite trenuri pot cere sau propune o rezervare. Costul rezervării locurilor nu este inclus în permisul de călătorie flexibil. Suplimentele pentru rezervări și celelalte costuri suportate pe durata călătoriei nu vor fi acoperite de Comisia Europeană sau de EACEA.

Toate costurile de rezervare sunt incluse în opțiunea fixă de călătorie, dar există o limită bugetară totală de 251 EUR care trebuie respectată. Solicitanții selectați trebuie să se asigure că traseul ales este fezabil.

C.9 Participanții vor călători numai cu trenul?

În principiu, participanții vor călători cu trenul. Totuși, pentru a asigura un acces cât mai larg posibil, DiscoverEU va oferi mijloace alternative de transport, de exemplu feribotul și autocarul, ținând cont de considerente de mediu, de timp și de distanță. Deplasarea cu avionul poate fi luată în considerare în cazuri excepționale.

Aceste excepții îi vizează pe tinerii care:

 • sunt rezidenți în insule precum Cipru, Islanda, Irlanda sau Malta
 • locuiesc în cele nouă regiuni ultraperiferice (Guadelupa, Guyana Franceză, Martinica, Réunion, Mayotte, Saint-Martin, Madeira, Insulele Azore și Canare)
 • locuiesc în țările și teritoriile de peste mări ale UE (Aruba, Bonaire, Curação, Polinezia Franceză, Teritoriile Australe și Antarctice Franceze, Groenlanda, Noua Caledonie, Saba, Saint Barthélemy, Sint Eustatius, Sint Maarten, Saint Pierre și Miquelon, Wallis și Futuna)
 • locuiesc în țări/regiuni care nu sunt accesibile cu mijloacele de transport menționate anterior (tren, feribot, autobuz)
 • ar trebui să călătorească mai mult de 18 ore pentru a trece cea mai apropiată frontieră a țării de reședință
 • au mobilitate redusă și/sau dizabilități. Aceste aspecte vor fi evaluate de la caz la caz.

Călătoria cu avionul este permisă doar dinspre și către țara de origine. După aceea, odată ajunși în Europa continentală, tinerii sunt obligați să utilizeze trenul sau alte mijloace alternative de transport (cu excepția autoturismelor private și a autocarelor charter).

Solicitanții selectați care doresc să meargă în Cipru, Islanda, Irlanda sau Malta trebuie să informeze contractantul. Pentru a-i încuraja pe participanți să viziteze aceste țări, numărul de bilete către aceste destinații va fi de trei ori mai important decât cota de participanți din aceste insule care vizitează Europa continentală cu DiscoverEU. În cazul în care contractantul primește prea multe cereri, biletele de avion pentru aceste destinații specifice vor fi rezervate pe baza principiului „primul venit, primul servit”.
 

C.10 Pot vizita mai multe locuri dintr-o singură țară?

Poți călători în oricâte orașe dorești (în cazul opțiunii flexibile, ai la dispoziție inclusiv două zile de călătorie în țara de origine), atâta timp cât vizitezi cel puțin o țară străină și nu depășești numărul maxim de zile de călătorie.
 

C.11 Ce se întâmplă dacă trebuie să îmi anulez călătoria sau dacă vreau să fac modificări?

Eventualele taxe de anulare sau modificare vor fi suportate de către tine. Nu există buget prevăzut să acopere cheltuielile de acest tip, indiferent de motivul invocat. Astfel de cheltuieli pot fi acoperite însă de diverse asigurări private de călătorie.

Dacă dorești să îți anulezi participarea, trimite-i un e-mail contractantului. În acest caz, permisul tău îi va fi acordat unui solicitant de pe lista de rezervă. Adresa de e-mail a contractantului ți se comunică în momentul în care ești selectat.

Dacă ai ales opțiunea flexibilă și dorești să schimbi prima zi de călătorie, poți face acest lucru în orice moment înainte de începutul zilei respective (ora 00:00 CET), în aplicația DiscoverEU Travel (vezi punctul C.5). Dacă dorești să anulezi călătoria, trebuie să contactezi contractantul. 

Pentru opțiunea fixă, va trebui să îi trimiți un e-mail contractantului. 
 

C.12 Cum îmi pot pregăti călătoria?

Pe Portalul european pentru tineret, poți găsi informații practice și sfaturi utile despre călătoriile în Europa

În timpul călătoriei, trebuie să ai asupra ta un document de călătorie/un permis valabil. Toate aspectele legate de acest document (valabilitate etc.) intră în responsabilitatea ta.

Ești obligat prin lege să ai asupra ta cartea de identitate sau pașaportul (în curs de valabilitate) atunci când călătorești. 

De asemenea, trebuie să te asiguri că deții o asigurare medicală valabilă pe durata călătoriei. Toate aspectele legate de acest document (valabilitate etc.) intră în responsabilitatea ta. 

În funcție de cetățenie și de itinerarul de călătorie planificat (în afara spațiului Schengen), s-ar putea să ai nevoie și de una sau mai multe vize pe pașaport. Eliberarea vizei este o competență a statelor. Le recomandăm participanților să se informeze din surse oficiale și să își depună cererile cu suficient timp înainte. Eliberarea vizei poate dura câteva săptămâni. Centrul DiscoverEU și serviciul său de asistență te pot ajuta în acest sens. În orice caz, este de datoria ta să îți pregătești documentele înainte de a călători. 

Comisia Europeană, Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură (EACEA) și contractantul nu sunt în măsură să influențeze deciziile autorităților naționale privind vizele.

Costurile legate de vize vor fi acoperite de DiscoverEU. 

În cazul în care asigurarea de sănătate este o cerință obligatorie pentru obținerea unei vize, aceasta va fi furnizată de contractant. Costurile aferente vor fi acoperite de DiscoverEU.
 

C.13 Care sunt drepturile mele ca pasager?

Pentru informații despre drepturile tale ca pasager, consultă secțiunea dedicată călătoriilor pe Portalul european pentru tineret. Tinerii cu dizabilități pot găsi informații utile despre drepturile lor accesând acest link. Dispozițiile referitoare la persoanele cu dizabilități vor fi adaptate de la caz la caz, pentru a le ajuta să-și planifice călătoria.
 

C.14 Ce fac dacă întâmpin probleme tehnice cu formularul de rezervare?

În caz de probleme tehnice (de exemplu, dacă nu primești e-mailul/codul de confirmare sau îți dai seama că ai transmis date incorecte), contactează-l pe contractantul responsabil cu rezervarea. Adresa de e-mail a contractantului ți se comunică în momentul în care ești selectat. Dacă nu îți mai amintești adresa de e-mail, poți lua legătura cu contractantul trimițând un mesaj privat pe pagina de Facebook a Portalului european pentru tineret.
 

C.15 Formăm un grup și unul din membri trebuie să plece acasă mai devreme. Restul grupului poate să își continue călătoria?

Da, acest lucru este posibil în cazul opțiunii flexibile.
 

C.16 Pot călători în grup chiar dacă mi s-a atribuit un permis individual?

Dacă alegi opțiunea flexibilă, ești liber să călătorești în grup, să schimbi grupul sau chiar itinerariul în orice moment al călătoriei.

În timpul procedurii de selecție, asigură-te că introduci aceeași dată de începere a călătoriei ca și restul participanților cărora dorești să li te alături.

Formularul de rezervare se actualizează automat în fiecare zi la miezul nopții și îți permite să faci rezervări cu până la 14 zile înainte de data plecării.
 

C.17 Trebuie să-mi rezerv singur biletele de călătorie?

Nu. Participanții nu trebuie să își facă singuri rezervări de bilete, deoarece acestea nu vor fi rambursate. Biletele vor fi rezervate, achiziționate și distribuite exclusiv de contractantul desemnat de Comisia Europeană.

Te sfătuim să nu faci rezervări și să nu plătești pentru cazare dacă nu știi exact când vei călători și dacă nu ai primit încă permisul de călătorie DiscoverEU.
 

C.18 Care este valoarea permisului de călătorie?

În principiu, fiecare participant are dreptul la un bilet cu o valoare medie de 251 EUR și poate călători doar la clasa a 2-a. Totuși, pot beneficia de o sumă mai ridicată:

 • participanții care călătoresc dinspre regiunile ultraperiferice (Guadelupa, Guyana Franceză, Martinica, Réunion, Mayotte, Saint-Martin, Madeira, Insulele Azore și Canare) către Europa continentală. De îndată ce participanții ajung pe continent, se aplică regula de bază.
 • participanții din afara regiunilor ultraperiferice menționate mai sus au dreptul să se deplaseze cu avionul către Europa continentală. De îndată ce ajung pe continent, se aplică regulamentul general.
 • În anumite situații specifice, care vor fi evaluate de la caz la caz (de exemplu, pentru solicitanții selectați care locuiesc în insule aparținând UE), ar putea fi acoperită o călătorie suplimentară cu trenul/feribotul/autocarul.
 • participanții cu mobilitate redusă și/sau nevoi speciale. Costurile urmează a fi evaluate de la caz la caz, în funcție de aceste nevoi specifice. Costurile de asistență specială (însoțitor, câine pentru participanții cu deficiențe de vedere etc.) ar putea fi acoperite dacă se furnizează documentele justificative necesare, prevăzute de legislația națională a țării de reședință.
   

C.19 Ce sunt costurile de rezervare? Sunt incluse?

Rezervările sunt necesare când te deplasezi cu anumite trenuri de mare viteză, cu unele trenuri InterCity și cu toate trenurile de noapte. 

Costul rezervării locurilor nu este inclus în permisul flexibil de călătorie și nu va fi acoperit de Comisia Europeană.

Totuși, cu permisul tău, poți călători fără rezervare cu multe trenuri din Europa. Pentru anumite rute, care includ trenuri cu rezervări obligatorii de locuri, poți, în schimb, să alegi trenuri regionale. Aceasta înseamnă că poți călători între două orașe în care circulă trenuri de mare viteză optând pentru alternative mai lente, cum ar fi trenurile regionale, care îți permit să eviți costurile de rezervare. Cu ajutorul aplicației DiscoverEU Travel poți identifica trenurile pentru care este nevoie de rezervare în momentul în care îți planifici călătoria. Verifică și infograficul pentru a afla cum poți evita costurile de rezervare.

În cazul opțiunii fixe de călătorie, rezervările sunt incluse (a se vedea punctul C.5).
 

C.20 Asigurarea de călătorie, cheltuielile de cazare, de ședere sau alte costuri conexe sunt acoperite?

Nu. Acțiunea nu acoperă aceste costuri. Cheltuielile de cazare și de ședere, ca și suplimentele de călătorie care decurg din preferințele participanților (de exemplu, începerea călătoriei din altă țară) și orice alte costuri legate de călătorie vor fi suportate de participanți. Totuși, contractantul îți va pune la dispoziție cardul DiscoverEU, cu ajutorul căruia vei beneficia de reduceri la cazare, depozitarea bagajelor și la multe alte servicii peste tot în Europa (pentru informații suplimentare, accesează acest link).

Participanții ar trebui să își procure asigurarea medicală și de călătorie adecvată pentru toată durata deplasării. Asigurarea medicală de bază este de obicei furnizată de casa națională de sănătate, iar participanții pot beneficia de ea pe timpul șederii în altă țară din UE prin intermediul cardului european de asigurări sociale de sănătate. Totuși, s-ar putea ca asigurarea medicală privată sau cardul european de asigurări sociale de sănătate să nu acopere toate cazurile posibile, în special dacă este nevoie de repatriere sau intervenție medicală specifică. În aceste situații, se recomandă o asigurare privată complementară.
 

C.21 Comisia Europeană îi va ajuta pe participanți cu rezervarea cazării?

Nu. Rezervarea cazării intră în responsabilitatea participantului. Îți recomandăm să nu îți rezervi cazarea înainte de a primi permisul de călătorie.
 

C.22 Unde pot găsi informații cu privire la actualele restricții în materie de călătorii aplicabile în UE?

Participanții pot găsi informații cu privire la diversele măsuri aflate în vigoare în statele membre, cum ar fi cerințele de carantină și de testare pentru călători, prin intermediul site-ului Re-open EU. Acesta include informații despre certificatul digital al UE privind COVID care contribuie la exercitarea dreptului la liberă circulație, precum și informații despre aplicațiile mobile de depistare a contacților și de avertizare. Conținutul este actualizat periodic și este disponibil în 24 de limbi. Astfel, participanții pot să își planifice călătoriile în Europa în condiții de siguranță.