Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Întrebări și răspunsuri


A. REGULI

A.1 What is DiscoverEU?

DiscoverEU is an initiative of the European Union giving 18-year-olds the opportunity to travel around Europe. By travelling mainly by rail (there are exceptions to allow those living on islands or in remote areas to take part), young people will discover Europe’ stunning landscapes and its endless variety of cities and towns. This journey will also give them the chance to meet like-minded travellers, become more independent and confident as well as explore their EU identity. Young people can apply during the two application rounds taking place each year and the European Union awards the selected ones with a travel pass.  

A.2 Cine poate participa?

DiscoverEU se adresează exclusiv tinerilor care vor avea 18 ani la data de 1 iulie 2019. Aceasta înseamnă că pot participa la inițiativă persoanele care s-au născut între 2 iulie 2000 (inclusiv) și 1 iulie 2001 (inclusiv). Cererile trebuie trimise prin intermediul Portalului european pentru tineret în perioada 2 mai 2019, ora 12:00 CEST – 16 mai 2019, ora 12:00 CEST.

A.3 Pot participa dacă am călătorit deja cu un permis DiscoverEU obținut în cadrul rundei din noiembrie 2018?

Tinerii care au călătorit deja cu DiscoverEU în cadrul rundei din noiembrie 2018 nu se mai pot înscrie. În orice caz, acest lucru va fi detectat în etapa de trimitere a cererilor. Dacă, în orice etapă a implementării acestei inițiative, contractantul extern desemnat de Comisia Europeană să se ocupe de rezervările de călătorie sau Comisia Europeană însăși detectează cereri formulate de tineri care au primit deja un permis DiscoverEU în cadrul rundei din noiembrie, tinerii în cauză vor fi descalificați. Totuși, dacă te-ai înscris la runda din noiembrie 2018 și nu ai fost selectat, iar la data de 1 iulie 2019 ai încă vârsta de 18 ani, poți participa la această rundă.

A.4 De ce această inițiativă se adresează numai tinerilor cu vârsta de 18 ani?

Pentru această inițiativă, Parlamentul European a ales să se adreseze tinerilor care tocmai au împlinit 18 ani, întrucât această vârstă marchează un moment important în trecerea la viața adultă și conștientizarea noțiunii de cetățenie europeană.

A.5 Nu am adresă de e-mail. Pot participa la concursul DiscoverEU?

Dacă vrei să te înscrii, trebuie să ai o adresă de e-mail validă. Există mulți furnizori de internet care oferă acest serviciu gratuit. Asigură-te că ții minte numele de utilizator și parola, deoarece mesajele îți vor fi trimise la această adresă de e-mail.

A.6 Pot să călătoresc împreună cu o rudă sau un prieten cu vârsta peste 18 ani?

Da, atâta timp cât ruda sau prietenul în cauză își achită propriile costuri de călătorie. Te sfătuim totuși să nu rezervi bilete sau cazare înainte de a primi un permis de călătorie DiscoverEU.

A.7 Vor fi preferați anumiți operatori de transport?

Nu. Contractantul care va rezerva biletele poate selecta orice mijloace, operatori sau linii de transport public (mașinile private și autocarele charter sunt excluse).

A.8 Doresc să mă înscriu, dar încă aștept să mi se elibereze un nou pașaport/o nouă carte de identitate. Cum procedez?

Când te înscrii, poți utiliza actualul pașaport/actuala carte de identitate, chiar dacă a expirat. Totuși, dacă vei fi selectat, va trebui să deții un document valabil (pașaport sau carte națională de identitate) pentru a putea rezerva biletele împreună cu contractantul și ulterior pentru a putea călători în Europa.

În acest caz, îți recomandăm să aștepți noul document de identitate și de-abia după aceea să confirmi rezervarea. Dacă pașaportul/cartea de identitate expiră după finalizarea rezervării, ia cu tine în călătorie atât documentul nou, cât și pe cel expirat.

A.9 Dacă sunt selectat, se face o verificare a identității?

Dacă ești selectat, ți se va cere să scanezi un document de identitate valabil (pașaport, carte națională de identitate) utilizând camera dispozitivului tău sau o cameră web.

A.10 Ce așteaptă Comisia Europeană de la mine, ca participant la inițiativa DiscoverEU?

Comisia Europeană dorește să afle cu ce impresii revii din călătorie și te încurajează să îți împărtășești experiențele. De aceea, odată selectați, toți participanții devin ambasadori ai inițiativei DiscoverEU. Ei vor fi invitați să vorbească despre experiențele lor de călătorie fie pe rețelele de socializare (Instagram, Facebook, Twitter), fie prin intermediul unei prezentări în cadrul școlii sau al comunității lor locale. Participanții sunt invitați să se înscrie și în grupul de pe Facebook.

B. PROCEDURA DE SELECȚIE

B.1 Care este procedura de înscriere?

Pentru a beneficia de inițiativă, trebuie să soliciți un permis de călătorie DiscoverEU prin intermediul site-ului https://europa.eu/youth/discovereu, în momentul în care se deschide perioada de înscrieri. Înscrierile se vor desfășura de marți, 2 mai 2019, ora 12:00 CEST până joi, 16 mai 2019, ora 12:00 CEST.

În cazul în care călătorești în grup și ești liderul acestuia, trebuie să te înscrii primul și să le transmiți și celorlalți membri ai grupului codul de înscriere. Aceștia trebuie să utilizeze codul pentru a se alătura grupului tău online. Pentru a fi selectați, toți membrii grupului trebuie să își transmită datele și să fie eligibili pentru inițiativă (a se vedea regula A1). Atenție! Înscrierea se face o singură dată. Dacă trimiți două sau mai multe cereri, doar prima cerere înregistrată pe Portalul european pentru tineret va fi luată în considerare în procedura de selecție. Toate celelalte cereri (individuale sau de grup) vor fi blocate. Toți membrii grupului trebuie să aibă vârsta de 18 ani.

B.2 Cum sunt selectați tinerii?

Selecția solicitanților se va face prin intermediul unui instrument de înregistrare online, pe Portalul european pentru tineret, după cum s-a precizat mai sus (a se vedea regula B1). Solicitanții trebuie să răspundă la 5 întrebări cu variante multiple de răspuns și la o întrebare de departajare. Comisia Europeană va face un clasament al solicitanților în funcție de naționalitate și de răspunsurile la quiz și la întrebarea de departajare. Cel puțin 20 000 de tineri vor fi selectați din rândul solicitanților care au răspuns corect la quiz și au oferit cele mai apropiate estimări la întrebarea de departajare. Tinerii cu nevoi speciale (mobilitate redusă, deficiențe de vedere etc.) vor avea dreptul la sprijin suplimentar adecvat.

B.3 Cum aflu dacă am primit un permis de călătorie DiscoverEU sau dacă sunt pe lista de rezervă?

Când se termină procedura de selecție, toți membrii grupului vor primi un e-mail referitor la înscrierea lor. Te rugăm să păstrezi o copie a codului DiscoverEU. Nu distribui acest cod pe rețelele de socializare și nu îl transmite nimănui, cu excepția contractantului desemnat de Comisia Europeană. Poți verifica statutul înscrierii tale pe Portalul european pentru tineret. Până la jumătatea lunii iunie toți solicitanții, indiferent dacă au fost sau nu selectați, vor primi o notificare. Dacă nu ești selectat, vei fi inclus pe o listă de rezervă și ai putea fi contactat ulterior dacă alți participanți decid să se retragă din concurs.

B.4 Biletele se distribuie după naționalitate?

Selecția se va realiza după naționalitate, ținând cont de numărul de bilete alocate fiecărei țări, pe baza raportului dintre populația țării respective și totalul populației UE. Dacă există țări în care numărul solicitanților este mai mic decât numărul biletelor alocate, biletele rămase vor fi redistribuite în mod egal către țările în care numărul solicitanților este mai mare decât cel al biletelor. 

B.5 Pot călători singur sau în grup?

Participanții pot călători fie individual, fie în grup de maximum 5 persoane. Poți indica acest lucru în formularul de înscriere. În cazul în care decizi să călătorești în cadrul unui grup, va trebui să fie desemnat un lider care va trimite înscrierea în numele întregului grup. Liderul completează formularul de cerere și răspunde la întrebările din quiz și la întrebarea de departajare. În momentul în care trimite cererea, liderul grupului va primi un cod pe care îl va comunica celorlalți membri (maximum 4 persoane) pentru a le permite să se înregistreze. Utilizând codul furnizat de lider, membrii grupului se vor înregistra on-line, completând datele lor personale.

B.6 Vor fi selectați toți membrii grupului?

Da. Cererile formulate în numele unui grup vor fi evaluate ca fiind o singură cerere. Menționăm că doar persoanele care sunt eligibile și se înscriu online înainte de expirarea termenului-limită vor fi luate în considerare în procesul de selecție.

B.7 M-am înscris ca lider de grup, dar numai eu am fost selectat. Cum se explică acest lucru?

Dacă ai fost selectat în calitate de lider de grup, dar ceilalți membri ai grupului nu au fost selectați, aceasta înseamnă fie că nu și-au completat înscrierea la timp prin intermediul platformei Portalului european pentru tineret, fie că nu au îndeplinit criteriile de eligibilitate. Pot participa la inițiativa DiscoverEU doar membrii de grup care și-au trimis candidatura înainte de expirarea termenului-limită, utilizând codul furnizat de liderul de grup.

B.8 Ce se întâmplă dacă inițial am indicat că vreau să călătoresc singur, iar apoi doresc să îmi invit prietenii să mi se alăture?

Toți participanții sunt potențiali lideri de grup. Ca participant, poți invita alături de tine maximum 4 persoane care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, chiar dacă ai indicat în formularul de înscriere că vrei să călătorești singur. Pentru a le permite prietenilor să facă parte din grupul tău, va trebui să le furnizezi codul tău de înscriere pe care îl vei primi pe e-mail. Ei vor trebui să își completeze propriile formulare pe durata perioadei de înscriere și să fie eligibili să participe.

B.9 Ce trebuie să fac dacă am fost selectat, dar doresc să mă retrag din concurs?

Tot ce trebuie să faci este să-i comunici codul tău contractantului extern desemnat de Comisia Europeană să se ocupe de bilete. Trebuie să faci acest lucru înainte de a rezerva călătoria prin intermediul formularului de rezervare. Biletul tău îi va fi atribuit unei persoane de pe lista de rezervă. Adresa de e-mail a contractantului ți se comunică în momentul în care ești selectat.

B.10 Am fost selectat, dar nu mai pot să plec. Ceilalți membri ai grupului pot călători fără mine? Pot să-i transfer altcuiva permisul meu de călătorie?

Dacă ai fost selectat, dar ți-ai schimbat planurile, tot ce poți să faci este să te retragi din concurs (regula B9), deoarece permisul de călătorie nu poate fi transferat. În plus, pe fiecare permis de călătorie va fi tipărit numele participantului, de aceea nu poate fi schimbat sau transferat.

Dacă un membru al grupului (sau liderul său) își anulează planurile de călătorie, această decizie nu va afecta grupul, deoarece restul membrilor pot călători așa cum era prevăzut. Persoana care se retrage nu poate fi înlocuită, iar biletul neutilizat va fi alocat unui participant de pe lista de rezervă.

B.11 Pot să mă răzgândesc și să călătoresc singur, dacă inițial m-am înscris ca membru al unui grup?

Da. Chiar dacă ai fost selectat ca membru al unui grup, poți să călătorești singur. Trebuie doar să completezi formularul individual de rezervare, utilizând codul tău personal. Nicio altă acțiune nu este necesară, iar ceilalți membri ai grupului nu vor fi afectați.

B.12 Biletul de călătorie poate fi transferat către o altă persoană?

Nu. Fiecare bilet de călătorie va fi nominal și în niciun caz nu poate fi transferat către o altă persoană. Numele de pe bilet nu poate fi schimbat.

B.13 Sunt pe lista de rezervă. Ce înseamnă acest lucru?

Toți solicitanții care nu au fost selectați vor fi incluși pe lista de rezervă, alcătuită după naționalitate și în funcție de răspunsurile oferite la quiz și la întrebarea de departajare. Dacă un solicitant selectat își retrage cererea sau dacă valoarea biletelor acordate este mai mică decât bugetul disponibil, Comisia Europeană poate acorda bilete unor solicitanți incluși pe lista de rezervă, până la utilizarea completă a fondurilor disponibile. Includerea pe lista de rezervă nu creează niciun drept în raport cu Comisia Europeană și nu garantează selecția într-o etapă ulterioară a concursului.

Solicitanții neselectați incluși pe lista de rezervă pot primi o invitație de înregistrare pe platforma destinată rezervărilor. Cei contactați către sfârșitul proiectului, ca urmare a includerii pe lista de rezervă, nu pot solicita rambursarea călătoriilor efectuate înainte de primirea invitației și nici o prelungire a perioadei de călătorie.

B.14 Sunt pe lista de rezervă. Ce șanse am să primesc un permis de călătorie?

Depinde de doi factori: numărul de participanți selectați care nu își confirmă locul (participanții de pe lista de rezervă primesc biletele neutilizate de către participanții selectați care s-au retras din concurs) și numărul de bilete acordate țării tale. Comisia Europeană poate acorda bilete unor solicitanți incluși pe lista de rezervă până la utilizarea completă a fondurilor disponibile.

C. CĂLĂTORIA

C.1 Câte zile pot călători?

Poți călători cel puțin o zi și maximum o lună. Călătoria trebuie să aibă loc între 1 august 2019 (data primei plecări) și 31 ianuarie 2020 (data ultimei sosiri).

C.2 Câte țări pot vizita?

Depinde de opțiunea aleasă.

 • Opțiunea fixă: numărul țărilor este limitat la două.
 • Opțiunea flexibilă: numărul țărilor este nelimitat. Totuși, numărul zilelor de călătorie este limitat. De exemplu, poți rămâne în străinătate cel mult o lună, dar în acest interval doar un anumit număr de zile pot fi folosite pentru a călători (în mod normal, cu trenul).

Mai multe informații despre cele două opțiuni pot fi găsite în răspunsurile la întrebările de mai jos. Dacă ești selectat, vei primi informații suplimentare și de la contractant.

C.3 Îmi pot începe călătoria din altă țară?

Da, este posibil să îți începi călătoria din altă țară decât cea de reședință. Totuși, costul deplasării în țara respectivă nu este acoperit de DiscoverEU și intră în responsabilitatea ta.

C.4 Pot călători cu transportul public, utilizând permisul DiscoverEU?

Transportul public (sau privat) nu este acoperit de permisul DiscoverEU. Înainte de călătorie sau în timpul acesteia va trebui să cauți singur informații despre mijloacele de transport, costul biletelor etc.

Dacă alegi opțiunea flexibilă DiscoverEU, poți beneficia de reduceri în mai multe orașe. Pentru a afla mai multe accesează acest link.

C.5 Ce presupune opțiunea flexibilă de călătorie?

Cu opțiunea flexibilă, vei putea călători pe o perioadă de maximum o lună, însă deplasarea fizică propriu-zisă trebuie să se limiteze la un anumit număr de zile (adică vei putea să călătorești cu trenul doar câteva zile în această perioadă de o lună).

Permisul flexibil de călătorie îți dă dreptul de a circula cu trenul în aproape toate statele membre ale Uniunii Europene. Vei putea călători în ritmul tău, mergând doar cu trenuri gestionate de companiile feroviare europene.

Datele la care călătorești rămân flexibile. Totuși, menționăm că permisul de călătorie va avea o „dată de începere”. De la această dată, permisul va fi valabil timp de o lună. Poți modifica data plecării, dar este posibil să pierzi o parte din zilele de valabilitate a permisului. Odată rezervat biletul, data de începere a permisului nu mai poate fi schimbată.

Permisul se utilizează ca un bilet normal – nu trebuie decât să te urci în tren. Poți călători cu multe trenuri de mare viteză (TGV, AVE etc.) și cu trenuri de noapte, dar va trebui să plătești un supliment pentru rezervarea locului/vagonului de dormit.

Permisul flexibil a fost conceput pentru a-ți oferi o experiență cât mai plăcută în străinătate, deci nu îl poți utiliza în propria țară. Permisul flexibil este valabil în țara de reședință doar în prima și ultima zi de călătorie. Aceasta înseamnă că îți poți începe și încheia aventura DiscoverEU într-o gară aproape de casă.

C.6 Ce presupune opțiunea fixă de călătorie?

Cu opțiunea fixă trebuie să selectezi datele exacte la care intenționezi să călătorești. Odată trimis formularul de rezervare, aceste date nu mai pot fi modificate. Biletele pentru opțiunea fixă vor fi rezervate la clasa economic. Numărul de țări pe care le poți vizita este limitat la două. Pentru opțiunea fixă de călătorie nu se percep costuri de rezervare, dar trebuie respectată limita bugetară de 260 EUR.

În funcție de destinația (destinațiile) aleasă (alese), opțiunea fixă îți va permite să vizitezi doar două țări care sunt membre ale Uniunii Europene în momentul în care se ia decizia de atribuire. Prin urmare, această opțiune ar putea fi neadecvată dacă dorești să mergi în mai multe țări. Pe de altă parte, dacă te hotărăști să vizitezi o singură țară, care se învecinează cu a ta, opțiunea fixă este o soluție potrivită.

Odată ce ai ales opțiunea fixă de călătorie, contractantul desemnat de Comisia Europeană să se ocupe de rezervări îți va confirma fezabilitatea itinerariului tău în termen de 5 zile lucrătoare. În cazul în care opțiunea fixă nu se potrivește cu planurile tale de călătorie, contractantul îți va recomanda opțiunea flexibilă.

Pentru a-ți face o idee mai clară cu privire la fezabilitatea planurilor tale de călătorie, îți recomandăm să consulți site-ul Rome2Rio. Vei afla dacă itinerariul tău e posibil cu trenul, câte stații include, câte trenuri trebuie să schimbi, cât timp durează călătoria și care sunt prețurile aproximative.

C.7 Care este diferența dintre opțiunea fixă și opțiunea flexibilă?

Opțiunea flexibilă

Opțiunea fixă

Datele la care călătorești rămân flexibile. Totuși, menționăm că permisul de călătorie are o „dată de începere”. De la această dată, permisul este valabil timp de o lună.

Va trebui să selectezi datele fixe de călătorie, care nu mai pot fi modificate după trimiterea formularului de rezervare.

Vei putea călători pe o perioadă de o lună, însă deplasarea fizică propriu-zisă trebuie să se limiteze la un anumit număr de zile (adică vei putea să călătorești cu trenul doar câteva zile, respectiv 7). Opțiunea flexibilă îți permite să vizitezi câte țări din UE dorești.

Vei putea vizita cel mult 2 țări care sunt membre ale Uniunii Europene în momentul în care se ia decizia de atribuire (în afară de țara de origine și de țările pe care le tranzitezi), pe o perioadă de maximum o lună.

Solicitanții selectați pot călători în zile consecutive sau pot repartiza zilele de deplasare pe durata întregii perioade de călătorie. Ei pot călători cu trenuri gestionate de companii feroviare europene, dar și cu feribotul și alte mijloace de transport selectate de contractantul extern desemnat de Comisia Europeană.

Pentru anumite trenuri este nevoie de rezervare. În aceste cazuri, solicitanții selectați trebuie să facă rezervările singuri, înaintea călătoriei sau pe durata acesteia. Suplimentele pentru rezervări și celelalte costuri suportate pe durata călătoriei nu vor fi acoperite de Comisia Europeană.

Există o limită bugetară de 260 EUR care trebuie respectată. Asigură-te că pentru itinerariul pe care l-ai ales este suficientă această sumă de bani.

C.8 Participanții pot călători numai cu trenul?

În principiu, participanții vor călători cu trenul. Totuși, pentru a asigura un acces cât mai larg posibil, DiscoverEU va oferi mijloace alternative de transport, de exemplu feribotul și autobuzul, ținând cont de considerente de mediu, de timp și de distanță. Deplasarea cu avionul poate fi luată în considerare în cazuri excepționale.

Aceste excepții îi vizează pe tinerii care:

 • locuiesc în cele nouă regiuni ultraperiferice (Guadelupa, Guyana Franceză, Martinica, Réunion, Mayotte, Saint-Martin, Madeira, Insulele Azore și Canare)
 • locuiesc în țări/regiuni care nu sunt accesibile cu mijloacele de transport menționate anterior (tren, feribot, autobuz)
 • ar trebui să călătorească mai mult de 18 ore pentru a trece frontiera țării de plecare
 • au mobilitate redusă și/sau dizabilități. Aceste aspecte vor fi evaluate de la caz la caz.

Călătoria cu avionul este permisă doar dinspre și către țara de origine. După aceea, tinerii sunt obligați să utilizeze trenul sau alte mijloace alternative de transport (cu excepția automobilelor private și a autocarelor charter).

C.9 Ce se întâmplă dacă vreau să merg în statele baltice?

Odată ce ai fost selectat și ai primit linkul către formularul de rezervare trimis de contractantul desemnat de Comisia Europeană, poți alege una dintre cele două opțiuni posibile.

 • Opțiunea fixă: indică orașele în care vrei să călătorești. Dacă dorești să mergi în orașe din statele baltice, indică-le în cererea ta. Atenție! Pentru opțiunea fixă, călătoria poate fi realizată doar în limita bugetului disponibil de 260 EUR.
 • Opțiunea flexibilă: poți călători cu opțiunea flexibilă introducând în itinerariu o țară baltică. În acest scop, ia legătura prin e-mail cu contractantul desemnat de Comisia Europeană să facă rezervările. Informează-l că dorești să alegi opțiunea flexibilă pentru a vizita o țară baltică. Asigură-te că iei legătura cu contractantul cu cel puțin 20 de zile înainte de data plecării.

C.10 Pot vizita mai multe locuri dintr-o singură țară?

Poți călători în oricâte localități dorești, atâta timp cât acestea sunt în alt stat din UE, nu în propria ta țară și atâta timp cât nu depășești numărul maxim de zile de călătorie.

C.11 Ce se întâmplă dacă trebuie să îmi anulez călătoria sau dacă trebuie să fac modificări?

Eventualele taxe de anulare sau modificare vor fi suportate de către tine. Nu există buget prevăzut să acopere cheltuielile de acest tip, indiferent de motivul invocat. Astfel de cheltuieli pot fi acoperite însă de diverse asigurări private de călătorie.

Dacă dorești să îți anulezi participarea, trimite-i un e-mail contractantului. În acest caz, biletul tău îi va fi acordat unui solicitant de pe lista de rezervă. Adresa de e-mail a contractantului ți se comunică în momentul în care ești selectat.

Dacă ai ales opțiunea flexibilă și vrei să-ți modifici itinerariul, nu este nevoie să îl informezi pe contractant. Pentru opțiunea fixă, va trebui să îi trimiți un e-mail contractantului.

C.12 Cum îmi pot pregăti călătoria?

Pe Portalul european pentru tineret poți găsi informații practice și sfaturi utile despre călătoriile în Europa. În timpul călătoriei, trebuie să ai asupra ta un document de călătorie/un bilet valabil. Toate aspectele legate de acest document (valabilitate etc.) intră în responsabilitatea ta.

Ești obligat prin lege să ai asupra ta o carte de identitate sau un pașaport valabil atunci când călătorești în Uniunea Europeană. De asemenea, trebuie să te asiguri că deții o asigurare medicală valabilă pe durata călătoriei. Toate aspectele legate de acest document (valabilitate etc.) intră în responsabilitatea ta.

C.13 Care sunt drepturile mele ca pasager?

Pentru informații despre drepturile tale ca pasager, consultă secțiunea „Pregătește-ți călătoria” pe Portalul european pentru tineret. Tinerii cu dizabilități pot găsi informații utile despre drepturile lor accesând acest link. Dispozițiile referitoare la persoanele cu dizabilități vor fi adaptate de la caz la caz, pentru a le ajuta să-și planifice călătoria.

C.14 Ce fac dacă întâmpin probleme tehnice cu formularul de rezervare?

În caz de probleme tehnice (de exemplu, dacă nu primești e-mailul/codul de confirmare sau îți dai seama că ai transmis date incorecte), contactează-l pe contractantul responsabil cu rezervarea. Adresa de e-mail a contractantului ți se comunică în momentul în care ești selectat. Dacă nu îți mai amintești adresa de e-mail, poți lua legătura cu contractantul trimițând un mesaj privat pe pagina de Facebook a Portalului european pentru tineret.

C.15 Formăm un grup și unul dintre membri trebuie să plece acasă mai devreme. Restul grupului poate să își continue călătoria?

Da, acest lucru este posibil în cazul opțiunii flexibile.

C.16 Pot călători în grup chiar dacă mi s-a atribuit un bilet individual?

Dacă alegi opțiunea flexibilă, ești liber să călătorești în grup, să schimbi grupul sau chiar itinerariul în orice moment al călătoriei.

În timpul procedurii de selecție, asigură-te că introduci aceeași dată de începere a călătoriei ca și restul participanților cărora dorești să li te alături.

Formularul de rezervare se actualizează automat în fiecare zi la miezul nopții și îți permite să faci rezervări cu până la 14 zile înainte de data plecării. Prin urmare, pentru siguranță, le recomandăm tuturor membrilor grupului să completeze formularul de rezervare aproximativ în aceeași perioadă. Modificarea datei de plecare după efectuarea rezervării nu este posibilă.

C.17 Trebuie să-mi rezerv singur biletele de călătorie?

Nu. Participanții nu trebuie să își facă singuri rezervări de bilete, deoarece acestea nu vor fi rambursate. Biletele vor fi rezervate, achiziționate și distribuite exclusiv de contractantul extern desemnat de Comisia Europeană.

Te sfătuim să nu faci rezervări și să nu plătești pentru cazare dacă nu știi exact când vei călători și dacă nu ai primit încă permisul de călătorie DiscoverEU.

C.18 Care este valoarea biletelor de călătorie?

În principiu, fiecare participant are dreptul la un bilet cu o valoare medie de 260 EUR și poate călători doar la clasa a 2-a. Totuși, pot beneficia de o sumă mai ridicată:

 • participanții care călătoresc dinspre regiunile ultraperiferice (Guadelupa, Guyana Franceză, Martinica, Réunion, Mayotte, Saint-Martin, Madeira, Insulele Azore și Canare) către Europa continentală. De îndată ce participanții ajung pe continent, se aplică regula de bază.
 • participanții din afara regiunilor ultraperiferice menționate mai sus au dreptul să se deplaseze cu avionul către Europa continentală. De îndată ce ajung pe continent, se aplică regulamentul general.
 • În anumite situații specifice, care vor fi evaluate de la caz la caz (de exemplu, solicitanții selectați care aleg opțiunea flexibilă și călătoresc dinspre/înspre statele baltice ori solicitanții selectați care locuiesc în Irlanda sau în alte insule aparținând UE), ar putea fi acoperită o călătorie suplimentară cu trenul/feribotul/autobuzul.
 • participanții cu mobilitate redusă și/sau nevoi speciale. Costurile urmează a fi evaluate de la caz la caz, în funcție de aceste nevoi specifice. Costurile de asistență specială (însoțitor, câine pentru participanții cu deficiențe de vedere etc.) ar putea fi acoperite dacă se furnizează documentele justificative necesare, prevăzute de legislația națională din statul membru de reședință.

C.19 Ce sunt costurile de rezervare? Sunt incluse în opțiunea flexibilă?

Nu, costurile de rezervare nu sunt incluse în opțiunea flexibilă de călătorie. Rezervările sunt necesare când te deplasezi cu majoritatea trenurilor de mare viteză, cu trenuri internaționale, cu unele trenuri InterCity și cu trenurile de noapte. Totuși, cu permisul tău, poți călători cu ușurință, fără rezervare, cu multe trenuri locale și regionale. Mai mult decât atât, de multe ori poți evita rezervările alegând rute mai lente sau alternative operate de trenuri regionale. În cazul opțiunii fixe de călătorie, rezervările sunt incluse (regula C5).

C.20 Asigurarea de călătorie, cazarea, întreținerea sau alte costuri conexe sunt acoperite?

Nu. Inițiativa nu acoperă asigurarea de călătorie. Aceasta intră exclusiv în responsabilitatea participantului. În plus, cheltuielile de cazare și întreținere, ca și suplimentele de călătorie care decurg din preferințele participanților (de exemplu, începerea călătoriei din altă țară) și orice alte costuri vor fi suportate de participanți.

Participanții selectați sunt încurajați să își procure asigurarea medicală și de călătorie adecvată pentru toată durata deplasării. Asigurarea medicală de bază este de obicei furnizată de casa națională de sănătate, iar participanții pot beneficia de ea pe timpul șederii în altă țară din UE prin intermediul cardului european de asigurări sociale de sănătate. Totuși, s-ar putea ca asigurarea medicală privată sau cardul european de asigurări sociale de sănătate să nu acopere toate cazurile posibile, în special dacă este nevoie de repatriere sau intervenție medicală specifică. În aceste situații, se recomandă o asigurare privată complementară.

C.21 Comisia Europeană îi va ajuta pe participanți cu rezervarea cazării?

Nu. Rezervarea cazării intră în responsabilitatea participantului. Îți recomandăm să nu îți rezervi cazarea înainte de a primi permisul de călătorie.

D. PUNCTE DE CONTACT RELEVANTE

D.1 Unde pot găsi mai multe informații despre regulamentul concursului DiscoverEU?

Regulamentul concursului este publicat pe Portalul european pentru tineret și reprezintă documentul de referință pentru implementarea inițiativei DiscoverEU. Pentru a-l accesa fă clic pe linkul https://europa.eu/youth/discovereu/rules_ro

D.2 Unde pot găsi mai multe informații despre logistica aferentă condițiilor de călătorie?

Dacă ești selectat, vei primi adresa unei platforme unde vei găsi formularul de rezervare, precum și o secțiune de întrebări și răspunsuri referitoare la aspectele de logistică. De asemenea, ți se vor comunica datele de contact ale contractantului. Numărul de telefon nu este disponibil, deci comunicarea se va face doar în scris.

Dacă ai nevoie de informații, sprijin sau sfaturi pe durata călătoriei, iată câteva puncte de contact la care poți apela:

În caz de probleme

 • Numărul european unic pentru apeluri de urgență: 112 îți permite să contactezi gratuit serviciile de urgență în orice țară din UE de la orice telefon, fix sau mobil.
 • În caz de pierdere sau furt, trebuie să te adresezi poliției locale. Păstrează o copie a raportului poliției pentru a o anexa la cererea de despăgubire sau de acoperire a daunelor. Anulează imediat cardul de debit sau de credit pierdut sau furat. Dacă ți se fură pașaportul, anunță consulatul sau ambasada țării tale, precum și poliția.

Intră în contact cu UE

 • Prin telefon sau e-mail: Eurodesk este un serviciu de informare pentru tineri care răspunde la întrebări privind oportunitățile disponibile la nivel european (de exemplu, programele europene de voluntariat, studiile și stagiile în străinătate etc.). Acest serviciu nu te va ajuta cu aspectele tehnice legate de DiscoverEU. Acestea vor fi abordate de agenția de voiaj care te va contacta dacă vei fi selectat. Poți contacta cel mai apropiat punct de informare Eurodesk prin intermediul hărții interactive (https://map.eurodesk.eu/).
 • Online: pe site-ul Europa sunt disponibile informații în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene.
 • Personal: în Europa există sute de centre locale de informare ale Uniunii Europene. Găsește adresa celui mai apropiat centru.
 • Prin telefon sau e-mail: Europe Direct este un serviciu care îți răspunde la întrebările despre Uniunea Europeană. Poți suna gratuit la numărul 00 800 67 89 10 11 (unii operatori de telefonie mobilă nu permit accesul la numerele 00800 sau le-ar putea taxa) ori poți trimite un e-mail.
 • Citește mai multe despre Europa: publicațiile despre UE sunt disponibile pe site-ul EU Bookshop.
 • Reprezentanțele Comisiei Europene: reprezentanțele sunt vocea Comisiei în teritoriu și monitorizează opinia publică din țara gazdă. Ele oferă informații despre UE organizând evenimente și distribuind broșuri, pliante și alte materiale.
 • Birourile de informare ale Parlamentului European: rolul lor este să crească nivelul de conștientizare cu privire la Parlamentul European și la Uniunea Europeană și să îi încurajeze pe cetățeni să voteze la alegerile pentru Parlamentul European.