Gyakran feltett kérdések


A. SZABÁLYOK

A.1. Mi a DiscoverEU?

Európai uniós kezdeményezés, amely lehetőséget teremt a 18 éves fiataloknak, hogy felfedezzék Európát. A kiválasztott jelentkezők felfedezhetik – elsősorban vasúton utazva – Európa vadregényes tájait, nyüzsgő városait és csendes falvait. (A távoli területeken vagy szigeteken élő fiatalok kivételesen más közlekedési eszközt is igénybe vehetnek.) Az utazás arra is kiváló alkalom, hogy a fiatalok más, hozzájuk hasonló utazókkal találkozzanak, önállóbbá, magabiztosabbá váljanak, és jobban magukénak érezzék Európát. A kezdeményezésre évente kétszer lehet jelentkezni. A kiválasztott fiatalok utazási igazolványt fognak kapni.

A.2. Ki vehet részt a kezdeményezésben?

A DiscoverEU kezdeményezés kizárólag a 18 éves fiataloknak szól. Ez azt jelenti, hogy a kezdeményezésben csak azok a fiatalok vehetnek részt, akik 2003. január 1. és 2003. december 31. között születtek (e két dátumot is beleértve). 

Ebben a pályázati fordulóban – kivételesen – azok a fiatalok is jelentkezhetnek, akik a szabályok értelmében 2020-ban pályázhattak volna, de erre nem volt lehetőségük, mert a koronavírus-világjárvány miatt 2020-ban mindkét pályázati fordulót töröltük. Így tehát azok is pályázhatnak utazási igazolványra, akik 2001. július 1. és 2002. december 31. között születtek (e két dátumot is beleértve).

Jelentkezni az Európai Ifjúsági Portálon lehet. A jelentkezési időszak 2021. október 12. (kedd), közép-európai nyári időszámítás szerint déli 12 órától 2021. október 26. (kedd), közép-európai nyári időszámítás szerint déli 12 óráig tart. 

A.3. Pályázhatok-e abban az esetben, ha már utaztam DiscoverEU utazási igazolvánnyal, melyet egy korábbi pályázati fordulóban nyertem el?

Azok a fiatalok, akik sikeresen jelentkeztek valamelyik korábbi pályázati fordulóban, és már utaztak DiscoverEU utazási igazolvánnyal, nem pályázhatnak újra. Ha mégis jelentkeznek, már a jelentkezés benyújtásakor kiszűrjük, hogy jogosulatlan pályázókról van szó. Ha a kezdeményezés végrehajtásának bármely szakaszában akár maga az Európai Bizottság, akár az Európai Bizottság által az utazások lefoglalásával megbízott vállalkozó megállapítja valamelyik jelentkezőről, hogy egy korábbi fordulóban már kapott DiscoverEU utazási igazolványt, az illetőt kizárjuk a pályázatból. 

A.4. Miért csak a 18 éves fiatalok vehetnek részt a kezdeményezésben?

Azért állnak a 18 éves fiatalok az Európai Parlament kezdeményezésének célkeresztjében, mert ez az életkor fontos állomás a felnőtté válás útján és az európai polgárok életében.

A 2021. évi pályázati forduló azonban kivételt képez ebből a szempontból. Mivel 2020-ban mindkét pályázati fordulót törölni kellett a koronavírus-világjárvány miatt, 2021-ben kivételesen azok a fiatalok is pályázhatnak, akik tavaly lettek volna jogosultak jelentkezni – annak ellenére, hogy életkoruk meghaladja a 18 évet. Azokról a fiatalokról van szó, akik 2001. július 1. és 2002. december 31. között születtek (e két dátumot is beleértve).

A.5. Nincs e-mail-címem. Ennek ellenére jelentkezhetek DiscoverEU-utazásra?

A jelentkezéshez érvényes e-mail-címre lesz szükséged. De ez nem jelenthet akadályt: sok internetes szolgáltatói portálon van lehetőséged ingyenes e-mail-postafiókot létrehozni! E-mail-címedet és jelszavadat tartsd észben, mert minden üzenetet erre a címre küldünk neked.

A.6. Utazhat-e velem együtt egy nálam idősebb rokonom vagy ismerősöm?

Igen, de nekik saját maguknak kell megszervezniük az utazásukat, és saját maguknak kell állniuk az utazásuk teljes költségét. Az útitársak menetjegyeinek és a szállás lefoglalásával azonban érdemes várni addig, amíg meg nem kapod a DiscoverEU utazási igazolványt.

A.7. Előnyben részesülnek-e egyes személyszállító vállalatok másokkal szemben?

Nem. A foglalásokat intéző vállalkozó szabadon választhat a tömegközlekedési eszközök, személyszállító cégek és járatok között (kivéve – általános szabályként – a magángépjárművel és bérelt autóbusszal végzett személyfuvarozást).

A.8. A jelentkezés időpontjában még nem kaptam meg az új útlevelemet / személyazonosító igazolványomat. Mi a teendő ilyenkor?

A jelentkezéskor használhatod a régi útleveledet / személyazonosító igazolványodat, akkor is, ha az már lejárt. Ha azonban kiválasztanak, csak érvényes útlevél / személyazonosító igazolvány birtokában tudod majd kitölteni az utazási igazolvány kérelmezéséhez szükséges foglalási űrlapot, mivel a Bizottság szerződéses vállalkozója személyazonosság-ellenőrzést végez. Az európai utazás során is érvényes útlevélre / személyazonosító igazolványra lesz szükséged. Abban az esetben, ha a személyazonosság-ellenőrzés és a tényleges utazás között kapsz új személyazonosító okmányt, semmit sem kell tenned. 

A.9. Fogják-e ellenőrizni a személyazonosságomat, ha kiválasztanak?

A foglalási űrlap kitöltésekor kérni fogjuk, hogy töltsd föl érvényes útleveledet vagy személyazonosító igazolványodat, vagy a készüléked kamerájával szkenneld be valamelyiket.

A.10. Milyen elvárásoknak kell megfelelnem, ha DiscoverEU utazási igazolványt kapok?

Az Európai Bizottság szeretné, ha a fiatal utazók megosztanák másokkal utazási élményeiket és kalandjaikat. Ezért a kiválasztott résztvevők a DiscoverEU nagykövetei lesznek. A DiscoverEU nagyköveteként az a feladatuk, hogy beszámoljanak utazási élményeikről, akár a közösségi médiában (például az Instagramon, a Facebookon vagy a Twitteren), akár az iskolájukban, a helyi kultúrházban stb. A résztvevők csatlakozhatnak a #DiscoverEU hivatalos Facebook-csoportjához.

A.11. Kapok-e az utazás befejeztével valamilyen elismerő oklevelet?

Az utazás révén a kiválasztott résztvevők könnyebben megérthetik, mit testesít meg az Európai Unió, és európai identitástudatuk is megerősödhet. Alkalmuk nyílik arra is, hogy Európa-szerte megismerkedjenek és elbeszélgessenek másokkal, és bekapcsolódjanak országhatárokon átívelő hálózatok működésébe. Lesznek köztük, akik most első ízben kelnek majd útra önállóan. A DiscoverEU kezdeményezésben való részvétel számos kulcsfontosságú készség és képesség fejlődésére kedvezően hat: elősegíti, hogy a fiatalok fejlesszék nyelvtudásukat, jobb interperszonális, problémamegoldó, szervező- és csapatépítő készségekre tegyenek szert, magabiztosabbá, önállóbbá és a stresszel szemben ellenállóbbá váljanak, illetve képesek legyenek jobban alkalmazkodni a környezetükhöz. Ezeknek a tanulási eredményeknek a dokumentálása érdekében mindazok a résztvevők, akik kitöltik a hazatérésüket követően részükre automatikusan kiküldött kérdőívet, részvételi oklevelet kapnak. A dokumentum – a Youthpass tanúsítvány mintájára – feltünteti, milyen kulcskompetencia-elemeket sajátított el útja során az oklevél tulajdonosa.

A.12. Részt vehetnek-e az Egyesült Királyság állampolgárai ebben a pályázati fordulóban?

Az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépéséről szóló megállapodás értelmében az Egyesült Királyság állampolgárai – kivételes jelleggel – részt vehetnek a 2021. évi pályázati fordulóban, mert 2020-ban jogosultak lettek volna benyújtani jelentkezésüket a koronavírus-járvány miatt törölt fordulókban, melyek költségvetését az EU átcsoportosította 2021-re.

Mivel az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból, állampolgárai már nem lesznek jogosultak arra, hogy részt vegyenek a DiscoverEU későbbi pályázati fordulóiban.

 

B. KIVÁLASZTÁSI ELJÁRÁS

B.1. Miből áll a jelentkezési eljárás?

Ha részt szeretnél venni a kezdeményezésben, vagyis ha DiscoverEU utazási igazolványra szeretnél pályázni, a https://europa.eu/youth/discovereu_hu webhelyen kell jelentkezést benyújtanod azt követően, hogy kezdetét veszi a jelentkezési időszak. A jelentkezési időszak 2021. október 12. (kedd), közép-európai nyári időszámítás szerint déli 12 órától 2021. október 26. (kedd), közép-európai nyári időszámítás szerint déli 12 óráig tart. 

Ha többedmagaddal szeretnél utazni, és Te vagy a csoport vezetője, neked kell először jelentkezned, majd a jelentkezéskor kapott kódot meg kell adnod csoportod többi tagjának. A csoporttagok ezzel a kóddal tudnak majd a csoporthoz csatlakozni a portálon. A fent megadott jelentkezési időszakban csak akkor tudjuk kiválasztani őket, ha mindegyikük 18 éves, rendben benyújtja az adatait, és megfelel a DiscoverEU részvételi feltételeinek (lásd az A.2. pontban ismertetett szabályt). Figyelem: a csoport minden tagja csak egyszer jelentkezhet. Két vagy több jelentkezés esetén csak az Európai Ifjúsági Portálon először benyújtott jelentkezést fogjuk figyelembe venni a résztvevők kiválasztásakor. A többi (egyéni vagy csoportos) jelentkezést figyelmen kívül fogjuk hagyni. 

B.2. Hogyan választják ki azokat a fiatalokat, akik utazási igazolványt kapnak?

A jelentkezőknek az Európai Ifjúsági Portálon, az e célra kialakított online felületen kell regisztrálniuk (a B.1. pontban leírtaknak megfelelően). Ennek során meg kell válaszolniuk 5 feleletválasztós kvízkérdést és 1 kiegészítő kérdést. A kérdésekre adott válaszaik alapján az Európai Bizottság rangsorolja őket – azon a csoporton belül, amelybe állampolgárságuk szerint tartoznak. Ha túl sok azoknak az egyénileg vagy csoportosan benyújtott jelentkezéseknek a száma, amelyek azonos helyet foglalnak el a rangsorban annál a pontnál, ahol az adott ország kvótája alapján meg kell húzni a határvonalat, az Európai Bizottság végső megoldásként a jelentkezések időbeli sorrendjét fogja alapul venni, és a korábban jelentkezőknek fogja odaítélni az utolsó utazási igazolványokat. Legalább 60 000 fiatalt fogunk kiválasztani azok közül a fiatalok közül, akik helyesen válaszolják meg a kvízkérdéseket, és a legjobb választ adják a kiegészítő kérdésre. A speciális szükségletű (például a mozgáskorlátozott, illetve a látássérült) fiatalok jogosultak arra, hogy – szükségleteiknek megfelelően – extra segítséget kapjanak.

B.3. Hogyan fogok értesülni arról, hogy kapok-e DiscoverEU utazási igazolványt?

A jelentkezések elbírálása után mindegyik csoporttagot e-mailben értesítjük jelentkezése eredményéről. Arra kérünk, hogy jól őrizd meg DiscoverEU jelentkezési kódodat, és azt az Európai Bizottság szerződéses vállalkozóján kívül senkinek se add meg (ne tedd közzé pl. semmilyen közösségimédia-felületen). Jelentkezésed státuszának az Európai Ifjúsági Portálon nézhetsz utána. 2022. január 6-tól kezdődően minden jelentkező értesítést kap majd jelentkezése eredményéről. A ki nem választott jelentkezők neve tartaléklistára kerül. Ha később a kiválasztott jelentkezők közül valaki esetleg visszamondja az utazást, az így felszabaduló utazási igazolványt egy tartaléklistás jelentkezőnek ajánljuk fel, akivel ebből a célból felvesszük a kapcsolatot.

B.4. Léteznek-e kvóták az egyes tagországokra?

Igen. Mindegyik országra vonatkozóan meghatároztunk egy kvótát, és e kvótakerettől függ, hogy az adott országból hány jelentkező lesz kiválasztva. Az egyes tagállamokra jutó utazási igazolványok száma az adott ország népességének az Európai Unió teljes lakosságához viszonyított arányán alapul. Ha valamelyik országban a jelentkezők száma nem éri el az adott országra vonatkozóan rögzített kvótát, a fennmaradó utazási igazolványokat azok között az országok között fogjuk egyenlően elosztani, ahol túljelentkezés van. A kvótákat a jelentkezési eredményekkel együtt tesszük közzé.

B.5. Utazhatok-e többedmagammal is?

A kiválasztott jelentkezők egyedül vagy legfeljebb ötfős csoportban utazhatnak. A jelentkezési lapon fel kell tüntetni, hogy egyéni vagy csoportos jelentkezésről van-e szó. A csoportoknak jelentkezés előtt csoportvezetőt kell választaniuk. A csoportvezető tölti ki a jelentkezési lapot, és ő válaszolja meg a kvízkérdéseket és a kiegészítő kérdést. Miután benyújtotta a jelentkezési lapot, kap egy kódot, melyet közöl a csoport többi (legfeljebb négy) tagjával. E kód birtokában a csoport összes tagja regisztrálhatja magát a honlapon, és megadhatja személyes adatait. A regisztrációhoz minden csoporttagnak rá kell kattintania a „Benyújtás” gombra.

B.6. A csoport kiválasztása esetén mindenki utazhat?

Igen. A csoportok jelentkezéseit egyetlen jelentkezésként fogjuk elbírálni. Figyelem! Csak azoknak a csoporttagoknak a jelentkezését vesszük figyelembe, akik regisztrálják magukat a portálon a jelentkezési időszak vége előtt (és teljesítik a részvételi feltételeket). A csoportok maximális létszáma öt fő.

B.7. Többedmagammal, csoport vezetőjeként jelentkeztem, de csak nekem ítéltek oda utazási igazolványt. Miért?

Ha csoportvezetőként utazási igazolványt kaptál, csoportod többi tagja azonban nem, az azért van, mert ők nem jelentkeztek időben az Európai Ifjúsági Portálon, nem teljesítették a részvételi feltételeket vagy a jelentkezési időszak végéig nem kattintottak a „Benyújtás” gombra (és így nem regisztrálták magukat). De ez is lehet, hogy barátaid több jelentkezést nyújtottak be (és ilyen esetben csak az első jelentkezést vesszük figyelembe). Csak azok a csoporttagok vehetnek részt a DiscoverEU kezdeményezésben, akik határidőre jelentkeztek, és a jelentkezéskor megadták a csoportvezetőjük által közölt kódot.

B.8. Mi történik akkor, ha egyéni jelentkezést adtam be, később azonban barátaimmal csoportosan utaznék?

Minden résztvevő potenciális csoportvezető. Miután jelentkeztél, lehetőséged van arra, hogy az eredetileg egyéni jelentkezésedet csoportosra módosítsd. Ebben az esetben legfeljebb négy, a DiscoverEU részvételi feltételeket teljesítő útitársjelölt csatlakozhat hozzád. Ahhoz, hogy barátaid is jelentkezhessenek, közölnöd kell velük azt a kódot, melyet az általad benyújtott jelentkezést visszaigazoló e-mailben kaptál. A barátaidnak is meg kell felelniük a részvételi feltételeknek, és a jelentkezési időszak alatt regisztrálniuk kell magukat a portálon (lásd az A.2. pontban említett szabályt).

B.9. Mit tegyek, ha kiválasztottak, de le akarom mondani az utazást?

Mindössze annyit kell tenned, hogy küldesz egy e-mailt annak a szerződéses vállalkozónak, aki az Európai Bizottság megbízásából az utazási igazolványokat intézi. Ne felejtsd el feltüntetni az e-mailben a jelentkezési kódodat! Ha le kívánod mondani az utazást, ezt még az utazásfoglalási űrlap benyújtása előtt meg kell tenned. Ha visszamondod a részvételt, az utazási igazolványodat egy tartaléklistás jelentkező fogja megkapni. A Bizottsággal szerződött vállalkozó e-mail-címét az utazásra kiválasztott jelentkezők mindegyikének megküldjük.

B.10. Kiválasztottak a jelentkezők közül, de sajnos nem tudok elutazni. A barátom (barátaim) elutazhat(nak)-e nélkülem? Átruházhatom-e az utazási igazolványomat valaki másra?

Ha kiválasztottak a jelentkezők közül, de nem tudod igénybe venni az utazási igazolványt, mert időközben megváltoztak a terveid, le kell mondanod az utazást (a B.9. pontban írtaknak megfelelően). Az utazási igazolványt sem a barátodra, sem másra nem ruházhatod át. Az utazási igazolványok személyre szóló dokumentumok, ezért sem módosítani, sem átruházni nem lehet őket. 

Ha a csoport valamelyik tagja (vagy a csoportvezető) lemondja a részvételét, az nem befolyásolja a többiek utazását – ők minden további nélkül útra kelhetnek az eredeti tervek szerint. Az utazástól visszalépő személy helyét nem veheti át más a csoportban. A fel nem használt utazási igazolványt egy tartaléklistás jelentkező fogja megkapni.

B.11. Ha csoport tagjaként jelentkeztem, de mégis egyedül kívánok utazni, van lehetőségem erre?

Ha csoport tagjaként kaptál utazási igazolványt, de közben módosultak a terveid, és egyedül szeretnél utazni, ennek semmi akadálya. Ebben az esetben az utazásfoglalási űrlapot egyéni utazóként töltsd ki, és tüntesd fel rajta a személyes kódodat. Semmi más teendőd nincs, és ez a döntésed a többi csoporttag utazását nem befolyásolja.

B.12. Át lehet-e ruházni az utazási igazolványt valaki másra?

Nem. Az utazási igazolvány névre szóló dokumentum, és semmilyen körülmények között nem ruházható át más személyre. Az utazási igazolványon szereplő nevet nem lehet módosítani.

B.13 Hogyan működik az utazási igazolvány?

A fix, illetve a rugalmas utazásra jogosító utazási igazolványokkal kapcsolatos tudnivalóknak a C.5. és C.6. pontban nézhetsz utána.

B.14 Tartaléklistára vettek fel. Ez mit jelent?

Minden jelentkező, aki első körben nem kap utazási igazolványt, felkerül a tartaléklistára. A tartaléklistára felvett jelentkezőket az állampolgárságuk szerint csoportosítjuk, valamint rangsoroljuk a kvízkérdésekre és a kiegészítő kérdésre adott válaszaik alapján. Abban az esetben, ha egy kiválasztott jelentkező lemond a neki odaítélt utazási igazolványról, vagy ha az odaítélt utazási igazolványok összértéke nem meríti ki a rendelkezésre álló költségvetési keretet, az Európai Bizottság a költségvetési keret erejéig további utazási igazolványokat utalhat ki tartaléklistás jelentkezőknek. A tartaléklistára kerülés nem keletkeztet semmiféle jogszerű követelést az Európai Bizottsággal szemben, és nem garantálja a tartaléklistára vett jelentkezőknek, hogy egy későbbi időpontban utazási igazolványt kapnak.

A tartaléklistára kerülő fiatalokkal adott esetben felvesszük a kapcsolatot, és felkérjük őket, hogy regisztráljanak a DiscoverEU portál utazásfoglalási felületén. Azok a tartaléklistás jelentkezők, akikkel ebben a kései szakaszban felvesszük a kapcsolatot, nem tarthatnak igényt a felkérést megelőzően tett utazások költségeinek térítésére, és nem kérhetik az utazási időszak kiterjesztését.

B.15 Nevem tartaléklistára került. Mennyi az esélyem, hogy mégis kapok utazási igazolványt?

Ez három dologtól függ:

 • milyen válaszokat adtál a kvízkérdésekre,
 • hány kiválasztott jelentkező nem erősíti meg/mondja le végül az utazást (mivel helyettük a tartaléklistán szereplő fiatalok mehetnek),
 • hány utazási igazolványt osztunk szét hazádban. Az Európai Bizottság továbbá a rendelkezésre álló költségvetési keret kimerítéséig kiutalhat utazási igazolványokat a tartaléklistán szereplő jelentkezők részére.

C. UTAZÁS

C.1. Hány napig utazhatok?

Az utazás minimális időtartama 1 nap, maximális időtartama pedig 30 nap. Ha rugalmas utazási igazolványt választasz, akkor ezen az időtartamon belül meghatározott számú napot tölthetsz utazással. Az utazásra 2022. március 1. (az utazás megkezdésének legkorábbi dátuma) és 2023. február 28. (az utazás befejezésének legkésőbbi dátuma) között kell sort keríteni.

C.2 Hány országba látogathatok el?

Ez attól függ, hogy az alábbi két opció közül melyiket választod:

 • fix utazás: max. 2 országba (vagy egy ország 2 városába) látogathatsz el.
 • rugalmas utazás: a célországok száma nincs korlátozva. Az utazásra fordítható napok száma azonban korlátozott. Így például akár egy egész hónapig külföldön tartózkodhatsz, de ebben az egy hónapos időszakban csak bizonyos számú napot tölthetsz utazással (azaz csak bizonyos számú napokon szállhatsz vonatra).

Bővebb információkat e két választható opcióval kapcsolatban a lenti két kérdésre adott válaszokban találsz. A külső vállalkozó szintén ad további felvilágosítást, miután kiválasztottak utazásra. 
 

C.3 Megkezdhetem-e utazásomat külföldön (azaz nem a hazámban)?

Igen. Utazásodat nem feltétlenül a lakóhelyed szerinti országban kell megkezdened. Az odautazás azonban a te felelősséged; a DiscoverEU-kezdeményezés nem fedezi ennek költségeit.

C.4. Használhatom-e a célországokban a helyi tömegközlekedést az utazási igazolványommal?

Nem. A DiscoverEU utazási igazolvány nem jogosít fel arra, hogy igénybe vedd a helyi tömegközlekedést, vagy hogy egyéni közlekedési eszközzel utazz. Az utazás előtt és alatt feltétlenül tájékozódj az egyes célállomásokon igénybe vehető közlekedési eszközökről, az aktuális jegyárakról stb.

Ha a rugalmas DiscoverEU utazási igazolványt választod, több városban is olcsóbban veheted meg a turisztikai szolgáltatások kedvezményes igénybevételére jogosító ún. „városkártyát” és a helyi közlekedési eszközökre szóló jegyeket. A linkre kattintva részletesebben tájékozódhatsz a kedvezményekről

 

C.5. Pontosan mit kell rugalmas utazás alatt érteni?

A rugalmas utazási igazolvány 1 hónapig érvényes. Ez alatt az 1 hónap alatt meghatározott számú napot használhatsz fel utazásra (vagyis ennyi napot tölthetsz vonaton a kérdéses időszak során). Az utazással töltött napokon többször is vonatra szállhatsz. (Ne feledd, hogy egyes vonatokra helyet kell foglalni, és a helyek száma korlátozott lehet.)

A rugalmas utazási igazolvány az EU összes tagállamában feljogosít arra, hogy vasúton utazz. Az út során az európai vasúttársaságok járatait veheted igénybe. A tempót Te diktálod, az utazással töltött napokat ugyanis rugalmasan választhatod meg. A rugalmas utazási igazolvány érvényességének azonban van egy kezdőnapja. Az igazolvány ettől a kezdőnaptól számítva egy hónapig érvényes. A kezdőnapot bármikor megváltoztathatod mindaddig, amíg kezdetét nem veszi az adott nap (vagyis közép-európai idő szerint 00 óra 00 percig). Az utazási igazolványt nem lehet pénzre váltani, és az árát sem lehet visszatéríteni.

 • Ahhoz, hogy használatba tudd venni az utazási igazolványod, le kell töltened a mobileszközödre a Bizottság szerződéses vállalkozójának erre a célra szolgáló mobilalkalmazását. Az utazási igazolvány lefoglalását követően e-mailt kapsz majd a vállalkozótól, mely tartalmazni fogja a rugalmas utazási igazolványt azonosító egyedi kódot, és ismerteti, hogyan tudod a kódot hozzáadni a mobilalkalmazáshoz. Ahhoz, hogy az utazási igazolványt hozzáadd a mobilalkalmazáshoz, be kell írnod a vezetékneved, és meg kell adnod az utazási igazolványod számát, melyet a megerősítő e-mailben kaptál meg. Attól kezdve, hogy az utazási igazolvány megtalálható a mobileszközödön, az igazolványhoz útitervet rendelhetsz hozzá, ha utazást hozol létre a mobilalkalmazásban (vagy ha egy korábban létrehozott utazást használsz fel erre a célra). 
 • Az útiterv (vagy legalábbis az utazás kezdeti szakaszának) kidolgozása után aktiválhatod az utazási igazolványt. Ehhez meg kell adnod az utazás kezdőnapját. Az igazolvány a kezdőnaptól számítva egy hónapig lesz érvényes. 
 • Az utazás során Neked kell létrehoznod az utazási igazolványod felhasználásához szükséges napijegyeket a mobileszközödön az erre a célra szolgáló mobilalkalmazás segítségével. Napijegyet csak online lehet létrehozni. 
 • Attól a pillanattól kezdve, hogy az utazási igazolványt aktiválod a mobileszközödön, létre tudsz hozni napijegyet, és további útvonalszakaszokat tudsz hozzáadni az útitervedhez. Ezt a tényleges utazás napjáig meg tudod tenni – az utazás napját is ideértve –, feltéve hogy az utazás napja az utazási igazolvány érvényességi idejére esik.
 • Mindig tartsd kéznél az útleveled / személyazonosító igazolványod, mert elképzelhető, hogy a jegyellenőrök az utazási igazolvánnyal (és adott esetben a foglalással) együtt ezt is ellenőrzik.
 • Az utazási igazolvány felhasználásához szükséges napijegyeket csak online tudod létrehozni. Az utazási igazolványt ugyanakkor offline is be tudod mutatni és offline is tudod szerkeszteni, például akkor, ha az útitervhez útvonalszakaszokat szeretnél hozzáadni, vagy ha az útitervből útvonalszakaszokat szeretnél törölni.
 • Ha az utazási igazolvány 72 óránál hosszabb ideig „inaktív” marad (azaz ha 72 óránál hosszabb ideig nem jelentkezel be az internetre), a továbbiakban nem fogsz tudni jegyet létrehozni. Ha engedélyezted az értesítésküldést, a 72 óra lejárta előtt 24 órával értesítést küldünk Neked a mobilalkalmazáson keresztül (akkor is, ha offline vagy), így még időben rácsatlakozhatsz valahol az internetre, mielőtt az utazási igazolványod inaktívvá válik.

C.6. Hogyan hagyhatom el hazámat, és térhetek oda vissza az utazási igazolvánnyal?

Az Interrail Global Pass igazolványt kétszer használhatod a lakóhelyed (vagy állampolgárságod) szerinti országban: egyszer a kiutazáshoz, másodszor pedig a visszautazáshoz. Nem kell, hogy ez a két utazás egyúttal az első és az utolsó is legyen; ezt a két utat bármikor megteheted az egy hónap alatt. Ha többször kell ki- és visszautaznod hazádba (pl. az utazás során át kell haladnod rajta) javasoljuk, hogy vásárolj kiegészítő jegyeket az adott ország vasúti társaságánál. Az Interrail Global Pass igazolvánnyal fedezett ki- és visszautazást az okmány érvényessége ideje alatt kell megtenned.

Azt, hogy mely napokon utazol, az utazási igazolvány e célra szolgáló rovatába („Travel calendar”) kell beírnod. Az igazolványhoz tartozó utazási naptárban („Travel Diary”) pedig fel kell tüntetned a megtett utak pontos adatait (dátum, óra, pályaudvar), illetve a ki- és visszautazás időpontját („outbound/inbound journey”). Az Interrail weboldalán további információkat is találsz a témában.

C.7. Pontosan mit kell fix utazás alatt érteni?

Ha a fix utazást választod, előre el kell döntened, mely napokon fogsz utazni, és ezeket nem módosíthatod azt követően, hogy benyújtod a foglalási űrlapot. A fix utazási igazolványok másodosztályra szólnak. Ha ezt az opciót választod, legfeljebb 2 országba látogathatsz el. Ha tehát kettőnél több országot akarsz felkeresni, nem célszerű a fix utazást választanod. Ha viszont csak egy, a hazáddal szomszédos országba szándékozol ellátogatni, a fix utazási igazolvány a jó választás. A fix utazási igazolvány esetében nincs foglalási díj, de az utazás egészére rendelkezésre álló költségkeret korlátozott (nem haladhatja meg a 258 eurót).

Ha a fix utazás mellett döntesz, az opció kiválasztását követően az Európai Bizottság utazásfoglalással megbízott vállalkozója 5 munkanapon belül értesít majd arról, hogy az útiterved megvalósítható-e. Abban az esetben, ha a fix utazási opció nem egyeztethető össze az útiterveddel, a vállalkozó javasolni fogja, hogy a rugalmas utazást válaszd.

Azt tanácsoljuk, hogy az Allaboard vagy a Rome2Rio webhelyen tájékozódj arról, megvalósítható-e az útiterved. Ezeknek a webhelyeknek a segítségével jobban felmérheted, kivitelezhető-e az utazásod vasúton, hányszor és hol kell átszállnod, illetve várhatóan mennyi időt vesz igénybe és nagyjából mennyibe kerül majd az utazás.

C.8. Mi a különbség a fix és a rugalmas utazás között?

Nézd meg infografikánkat, mely jól szemlélteti a különbségeket: Tudnivalók a rugalmas és a fix utazási opcióról (pdf)

Rugalmas utazás

Fix utazás

Az utazás időpontjai rugalmasak, de az első utazási napot meg kell adnod. Az utazási igazolványod ettől a naptól számítva egy hónapig lesz érvényes. Az első utazási napot bármikor törölheted mindaddig, amíg kezdetét nem veszi az adott nap (vagyis közép-európai idő szerint 00 óra 00 percig). Ezt követően azonban az első utazási napot már nem lehet törölni, hiszen múltbeli időpontot nem lehet módosítani.

Előre el kell döntened, mely napokon fogsz utazni, és ezeket nem módosíthatod azt követően, hogy benyújtod a foglalási űrlapot.

Az utazási igazolvány egy hónapig érvényes. Ez alatt az egy hónap alatt meghatározott számú napot használhatsz fel utazásra (vagyis ennyi napot tölthetsz vonaton a kérdéses időszak során). Ha a rugalmas utazási opciót választod, sok uniós országot felfedezhetsz! Az utazással töltött napokon többször is vonatra szállhatsz.

Az utazási igazolvány legfeljebb egy hónapig érvényes. Ez alatt az egy hónap alatt legfeljebb 2 olyan országba utazhatsz el, amely a nyertes jelentkezők kiválasztásáról szóló döntés meghozatalának időpontjában az Európai Unió tagállama (ez nem foglalja magában a kiindulási országot, sem azokat az országokat, amelyeken átutazol).

Szabadon választhatod meg, hogy az utazási igazolvány érvényességi idején belül egymást követő vagy egymást nem követő napokon kelsz útra. Utad során az európai vasúttársaságok vonatjáratain utazhatsz, de egyes komphajókat és más, az Európai Bizottsággal szerződött vállalkozó által kiválasztott közlekedési eszközöket is igénybe vehetsz. 

Figyelem: egyes vasúti járatokat csak helyjeggyel lehet igénybe venni. Ezeknek a járatoknak az esetében neked kell a helyfoglalásról gondoskodnod az utazás alatt vagy azt megelőzően. A helyjegyek felárát és az utazás kapcsán felmerülő egyéb költségeket nem fedezi az Európai Bizottság.

Az utazás költségkerete 258 euró, amelyet nem lehet túllépni. Ügyelj arra, hogy olyan útitervet állíts össze, mely megvalósítható ebből az összegből.

C.9. Csak vonattal lehet utazni?

A résztvevők alapszabály szerint vonattal fognak utazni. Annak érdekében azonban, hogy a kezdeményezésben a lehető legtöbben részt vehessenek, más közlekedési eszközöket, például távolsági buszt vagy kompot is igénybe lehet venni – a környezeti hatás, az utazási idő és a távolság függvényében. A repülőgéppel történő utazás engedélyezését csak kivételes esetekben fogjuk mérlegelni.

Kivételnek minősülnek a következő esetek:

 • A kiválasztott jelentkező lakóhelye a kilenc legkülső régió (Guadeloupe, Francia Guyana, Martinique, Réunion, Mayotte, Saint-Martin, Madeira, Azori-szigetek és Kanári-szigetek) valamelyikében található.
 • A kiválasztott jelentkező olyan országban, illetve régióban lakik, amely nem érhető el a fent említett közlekedési eszközökkel (vasúton, kompon vagy autóbusszal).
 • A kiválasztott jelentkezőnek több mint 18 órát kell utaznia a kiindulási országban ahhoz, hogy elérje és átléphesse az országhatárt.
 • A kiválasztott jelentkező csökkent mozgásképességű vagy fogyatékossággal élő fiatal. Ezeket az eseteket egyenként bíráljuk el.
 • Azok a kiválasztott jelentkezők, akik Cipruson, Máltán vagy Írországban laknak, igénybe vehetnek repülőgépet az utazásukhoz.

Csak egyetlen oda- és visszautat lehet megtenni repülővel (a származási országból történő kiutazáskor, illetve a származási országba történő visszatéréskor). Az út többi szakaszán vasúton vagy más közlekedési eszközzel kell a résztvevőknek utazniuk (de magángépjárművet és bérelt autóbuszt nem vehetnek igénybe).

C.10 Egy országon belül több helyszínre is ellátogathatok?

Egy országon belül (akár saját hazádban is) annyi települést kereshetsz fel, amennyit csak akarsz, feltéve, hogy utazásod során útba ejtesz legalább egy külföldi országot, és nem léped túl az utazásra fordítható napok számát.

C.11. Mi történik akkor, ha le kell mondanom vagy módosítanom kell az utazást?

Ebben az esetben minden költséget Neked kell viselned, függetlenül attól, miért kell az utazást lemondanod vagy módosítanod. Az utazásokra elkülönített költségvetési keret nem biztosít forrásokat az ilyen jellegű kiadások fedezésére. Magánúton kiválthatsz olyan utazási biztosítást, mely fedezi a lemondás, illetve módosítás kapcsán felmerülő költségeket.

Ha le szeretnéd mondani a részvételt, kérünk, hogy erről értesítsd e-mailben a Bizottság szerződéses vállalkozóját. Ebben az esetben fel nem használt utazási igazolványodat valamelyik tartaléklistás jelentkező fogja megkapni. A Bizottsággal szerződött vállalkozó e-mail-címét az utazásra kiválasztott jelentkezők mindegyikének megküldjük.

Ha a rugalmas utazást választottad, és meg szeretnéd változtatni az első utazási napot, ezt a mobilalkalmazás segítségével bármikor megteheted mindaddig, amíg kezdetét nem veszi az adott nap, vagyis közép-európai idő szerint 00 óra 00 percig (lásd a C.5. pontot). Ha le akarod mondani az utazást, fel kell venned a kapcsolatot a Bizottság szerződéses vállalkozójával. Ha a fix utazási opciót választottad, fordulj írásban a vállalkozóhoz. 

C.12 Hogyan készíthetem elő az utazást?

Az Európai Ifjúsági Portálon gyakorlati információkat és hasznos tippeket találsz az Európán belüli utazásról. Az utazás időtartama alatt mindvégig nálad kell, hogy legyen az érvényes úti okmányod és az utazási igazolványod. A Te felelősséged biztosítani, hogy úti okmányod rendben legyen (az érvényesség és minden egyéb tekintetében).

Ha az Európai Unió más országaiba utazol, magaddal kell vinned érvényes útleveledet vagy személyazonosító igazolványodat. Ezt jogszabály írja elő. Továbbá gondoskodnod kell arról, hogy az utazásod során érvényes egészségbiztosításod legyen. A Te felelősséged biztosítani, hogy biztosításod rendben legyen (az érvényesség és minden egyéb tekintetében).

C.13 Milyen utasjogok illetnek meg?

Az utasjogokkal kapcsolatban tanulmányozd az Európai Ifjúsági Portál utazással foglalkozó rovatát. A fogyatékkal élő fiatalok ezen az oldalon tájékozódhatnak az őket megillető jogokról. Figyelem: fogyatékkal élők jelentkezésekor eseti alapon döntünk arról, hogy milyen intézkedésekkel tudjuk megkönnyíteni számukra az utazást.

C.14. Mi a teendő, ha technikai problémák adódnak az utazásfoglalási űrlappal?

Kérjük, hogy technikai probléma esetén, például ha nem kapsz megerősítő e-mailt, illetve egyedi kódot, vagy ha bizonyos adatokat helytelenül nyújtasz be, fordulj a foglalással megbízott vállalkozóhoz. A Bizottsággal szerződött vállalkozó e-mail-címét az utazásra kiválasztott jelentkezők mindegyikének megküldjük. Ha nincs meg Neked ez az e-mail-cím, írj személyes üzenetet a szerződéses vállalkozónak az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán.

C.15 Csoportosan utazunk, és egyikünknek hamarabb haza kell térnie. A csoport többi tagja folytathatja az utazást?

Igen, ez lehetséges, ha a rugalmas utazást választottátok.

C.16 Utazhatok-e csoportosan, noha egyénileg kaptam utazási igazolványt?

Ha a rugalmas utazást választottad, utazhatsz többedmagaddal, sőt csoportot válthatsz, vagy akár az útvonalat is megváltoztathatod az utazás közben.

A foglalás során ügyelj arra, hogy az utazás kezdési dátumaként ugyanazt az időpontot add meg, mint azok a résztvevők, akikkel utazni szeretnél.

A foglalási űrlap éjfélkor automatikusan frissíti a napokat, és legkorábban az indulás napja előtt 14 nappal teszi lehetővé a foglalást. 

C.17. Nekem kell intéznem az utazásfoglalást és megvennem az utazási igazolványt?

Nem. Óva intünk attól, hogy Te magad foglalj utat, illetve vásárolj utazási igazolványt. Az önállóan megvásárolt igazolványok árát a Bizottság nem téríti meg. Az utazásfoglalást kizárólag az Európai Bizottsággal szerződött vállalkozó intézi. A vállalkozó vásárolja meg és juttatja el a résztvevőknek az utazási igazolványokat.

Azt tanácsoljuk, hogy a szállást se foglald le és fizesd ki mindaddig, amíg nem tudod biztosan, mikor utazol, és meg nem kaptad az utazási igazolványodat.

C.18. Milyen értékűek az utazási igazolványok?

Alapszabályként minden résztvevő 258 euró értékű utazási igazolványra jogosult. Az utazási igazolvány másodosztályra szól. Az utazási igazolvány értéke azonban ennél magasabb lehet:

 • azoknak a résztvevőknek az esetében, akik a legkülső régiók valamelyikéből (pl. Guadeloupe, Francia Guyana, Martinique, Réunion, Mayotte, Saint-Martin, Madeira, Azori-szigetek, Kanári-szigetek) utaznak a kontinensre. Miután megérkeztek a kontinensre, az alapszabály alkalmazandó rájuk is;
 • a fent említett legkülső régiókban élő résztvevők esetében, akik jogosultak arra, hogy repülővel utazzanak a kontinensre. Miután megérkeztek a kontinensre, az alapszabály alkalmazandó rájuk is;
 • bizonyos – eseti alapon elbírált – konkrét helyzetekben (például ha a kiválasztott jelentkező lakóhelye egy, az EU-hoz tartozó szigeten van) az utazási igazolvány kiterjedhet egy pótlólagos vonat-/komp-/buszjáratra;
 • a csökkentett mozgásképességű és/vagy speciális igényű résztvevők esetében. Ilyenkor a költségeket eseti alapon, a résztvevő szükségletei alapján kell meghatározni. Az utazási igazolvány fedezheti a különleges segítségnyújtással (kísérő személy vagy látássérült résztvevőt vezető kutya rendelkezésre állásával stb.) kapcsolatban felmerülő költségeket is. Ezeket a különleges szükségleteket a lakóhely szerinti tagállam nemzeti jogában előírt megfelelő dokumentumokkal kell igazolni.

C.19. Rugalmas utazás esetén az utazási igazolvány fedezi-e a helyfoglalások árát?

Nem, a rugalmas opció esetében az utazási igazolvány nem fedezi az esetleges helyfoglalások költségét. A nagy sebességű vonatok és a nemzetközi járatok túlnyomó többségére, egyes InterCity-járatokra és minden éjszakai járatra helyjegyet kell foglalni. Sok helyi és regionális vasútvonalon viszont könnyen, foglalás nélkül utazhatsz az utazási igazolványoddal. Ez azt jelenti, hogy megspórolhatod a foglalási költségeket, ha például nem nagy sebességű vonattal utazol egyik városból a másikba, hanem lassabb vagy más útvonalon közlekedő regionális járattal. A Rail Planner utazástervező alkalmazással könnyen ki tudod szűrni azokat a vonatokat, amelyekre helyjegyet kell váltani. A fix opció esetében az utazási igazolvány fedezi a helyjegyek árát (lásd a C.5. pontot).

C.20. Fedezi-e a Bizottság az utasbiztosítás, a szállás és az ellátás költségeit, illetve az utazás során felmerülő egyéb kiadásokat?

Nem. A kezdeményezés nem terjed ki az utasbiztosításra. A résztvevőknek saját maguknak kell gondoskodniuk a biztosításukról. Ezenfelül a résztvevőknek kell állniuk a szállás és az ellátás költségeit, azokat az utazási többletköltségeket, melyek személyes preferenciáik miatt merülnek fel (például azért, mert utazásukat nem a lakhelyükön, hanem egy másik országban kezdik meg), és nekik kell fedezniük az utazással kapcsolatos minden egyéb kiadást is. A Bizottság szerződéses vállalkozója Európa-szerte számos kedvezményt kínál szálláshely-, csomagmegőrzési és más szolgáltatások igénybevételéhez (lásd az Eurail kedvezményekről szóló portálját).

A résztvevőknek azt tanácsoljuk, hogy az utazás teljes időtartamára kössenek megfelelő egészség- és utasbiztosítást. Ha kiváltják az európai egészségbiztosítási kártyát, alapesetben igénybe vehetnek alapvető egészségügyi szolgáltatásokat az Európai Unió más országaiban saját hazájuk egészségbiztosításának terhére. Az európai egészségbiztosítási kártya, illetve a magánbiztosítóknál kötött egészségbiztosítás azonban nem feltétlenül fedezi a költségeket minden lehetséges esetben, különösen ha a beteg hazaszállítására vagy különleges orvosi beavatkozásra van szükség. Az ilyen típusú költségek fedezésére tanácsos kiegészítő magánbiztosítást kötni.

C.21. Segít-e az Európai Bizottság a szállásfoglalásban?

Nem. A szállásukról a résztvevőknek saját maguknak kell gondoskodniuk. Nyomatékosan kérünk, hogy ne foglalj szállást, mielőtt megkaptad az utazási igazolványt.

C.22. Hol tudok utánanézni, milyen utazási korlátozások vannak érvényben az Európai Unióban?

A résztvevők a Re-open EU webhelyen tájékozódhatnak a tagállamokban bevezetett intézkedésekről, köztük az utazókkal szemben támasztott karantén- és tesztelési követelményekről. A webhelyen a szabad mozgáshoz fűződő jog gyakorlását elősegítő uniós digitális Covid-igazolványról, valamint a koronavírus-járvány kapcsán használható kontaktkövető és figyelmeztető mobilalkalmazásokról is találhatnak információkat. Az információkat 24 nyelven tesszük közzé és rendszeres időközönként frissítjük. A webhely azt a célt szolgálja, hogy a résztvevők könnyebben tudják megtervezni európai utazásukat, és ennek során mindent meg tudjanak tenni egészségük és biztonságuk védelmében.

D. KAPCSOLATTARTÓ PONTOK

D.1 Hol találhatok további információkat a részvételi szabályokról?

A DiscoverEU kezdeményezésben való részvétel szabályait ismertető dokumentum az Európai Ifjúsági Portálon található.

D.2. Hol találok részletesebb tájékoztatást az utazással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról?

Ha sikerrel pályázol az utazási igazolványra, és a kiválasztott jelentkezők közé kerülsz, megküldjük Neked annak az online platformnak az internetcímét, ahol kitöltheted a foglalási űrlapot, és a „Gyakran feltett kérdések” rovatban utánanézhetsz az utazással kapcsolatos logisztikai jellegű tudnivalóknak. A Bizottsággal szerződött vállalkozó elérhetőségét is megkapod tőlünk. Telefonos kapcsolatfelvételre nincs lehetőség, a kommunikációnak minden esetben írásban kell történnie.

Szükség esetén több kapcsolattartó ponttól is felvilágosítást, segítséget, illetve tanácsot kérhetsz az utazás során:

Ha baj történik vagy probléma adódik...

 • Tárcsázd a 112-es számot, amelyen az EU mindegyik országában segítséget kérhetsz a segélyszolgálatoktól. A számot vezetékes és mobiltelefonról egyaránt ingyenesen hívhatod.
 • Ha elvesztesz valamilyen értéktárgyat, fontos iratot stb., vagy ha meglopnak, az esetet be kell jelentened a helyi rendőrségen. A biztosítási kárigény, illetve a kártérítési kereset benyújtásakor a dokumentumhoz csatolnod kell a rendőrségi jelentést. Az elveszített vagy ellopott bank- és hitelkártyáidat azonnal tiltsd le. Ha ellopják az útleveledet, az esetet a rendőrségen kívül hazád helyi konzulátusán, illetve nagykövetségén is jelentsd be.

Kapcsolatfelvétel az Európai Unióval

 • Telefonon vagy e-mailben: Az Eurodesk ifjúsági információs szolgálatnál felvilágosítást kaphatsz arról, milyen lehetőségek közül választhatsz Európa-szerte (pl. akkor, ha külföldön szeretnél tanulni, szakmai gyakorlatot szerezni, illetve önkéntes munkát végezni). Figyelem: a DiscoverEU keretében tett utazással kapcsolatos technikai kérdésekben az Eurodesk nem tud segíteni. Ezekkel a Bizottság szerződéses vállalkozója foglakozik majd akkor, amikor a kiválasztott jelentkezőkkel felveszi a kapcsolatot. Az interaktív térképen (https://map.eurodesk.eu/) kikeresheted, hol található a legközelebbi Eurodesk információs pont.
 • Az interneten: Az EUROPA portálon az Európai Unió összes hivatalos nyelvén böngészhetsz a közreadott információk között.
 • Személyesen: Az EU Unió-szerte több száz helyi információs központot működtet. A linkre kattintva utánanézhetsz, milyen címen található a legközelebb fekvő központ.
 • Telefonon vagy e-mailben: A Europe Direct az Európai Unióval kapcsolatos kérdésekre ad választ. A szolgálattal a 00 800 67 89 10 11 ingyenes hívószámon vagy e-mailben veheted fel a kapcsolatot. (Figyelem: egyes mobiltelefon-szolgáltatók nem biztosítanak hozzáférést a 00800-as számokhoz, illetve díjat számítanak fel a hívásért.)
 • Európáról szóló kiadványok: Az EU Bookshop honlapján sok olyan kiadványt találhatsz, melyek az Európai Unióról szólnak.
 • Az Európai Bizottság képviseletei: A Bizottság képviseletei eljuttatják a brüsszeli testület üzeneteit a fogadó ország lakosságához, és nyomon követik a helyi közvélemény alakulását. Rendezvények szervezése, valamint szórólapok és egyéb tájékoztató kiadványok terjesztése révén tájékoztatják az embereket az EU működéséről.
 • Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodái: Feladatuk, hogy tájékoztassák a lakosságot az Európai Parlament munkájáról és az Európai Unió tevékenységéről, és arra ösztönözzék az embereket, hogy vegyenek részt az európai parlamenti választásokon.

D.3 Tájékoztatás a koronavírussal kapcsolatban

Amennyiben kérdések vagy kétségek merülnek fel benned a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban, olvasd el a legfrissebb híreket az Európai Bizottság portálján.