Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Gyakran feltett kérdések


A. SZABÁLYOK

A.1 - Ki jogosult a részvételre?

A DiscoverEU kezdeményezésben kizárólag azok a fiatalok vehetnek részt, akik rendelkeznek valamelyik uniós tagország állampolgárságával és 2018. december 31-én 18 évesek. Vagyis azok jogosultak részt venni a kezdeményezésben, akik 2000. január 1. és 2000. december 31. között születtek (e két dátumot is beleértve). Jelentkezni az Európai Ifjúsági Portálon lehet. A jelentkezési időszak 2018. november 29., csütörtök, közép-európai idő szerint déli 12 órától 2018. december 11., kedd, közép-európai idő szerint déli 12 óráig tart.

A.2 - Pályázhatok-e abban az esetben, ha a 2018. júniusi első pályázati forduló keretében már utaztam DiscoverEU utazási igazolvánnyal?

Azok a fiatalok, akik a 2018. júniusi első pályázati forduló alkalmával DiscoverEU utazási igazolványt kaptak, nem pályázhatnak a második felhívás keretében. Ha mégis jelentkeznek, ezt már a jelentkezés benyújtásakor kiszűrjük. Ha a kezdeményezés végrehajtásának bármely szakaszában akár az Európai Bizottság által az utazások lefoglalásával megbízott külső vállalkozó, akár maga az Európai Bizottság kideríti egy jelentkezőről, hogy az első forduló alkalmával már kapott utazási igazolványt, az illetőt kizárjuk a pályázatból.

De ha jelentkeztél az előző, júniusi fordulóban, ám nem választottak ki, és 2018. december 31-én még mindig 18 éves vagy, nincs akadálya, hogy ebben a fordulóban ismét pályázz utazási igazolványra.

A.3 - Miért csak a 18 éves fiatalok vehetnek részt a kezdeményezésben?

Az Európai Parlament kezdeményezésének célkeresztjében a 18 éves fiatalok állnak abból a megfontolásból, hogy az életüknek ebben a meghatározó évében válnak felnőtté és európai polgárrá.

A.4 - INincs e-mail-címem. Ennek ellenére jelentkezhetek DiscoverEU-utazásra?

A jelentkezéshez érvényes e-mail-címre lesz szükséged. De ez nem jelenthet akadályt: sok internetes szolgáltatói portálon van lehetőséged ingyenes e-mail-postafiókot létrehozni!

A.5 - Utazhat-e velem együtt egy nálam idősebb rokonom vagy ismerősöm?

Igen, de nekik saját maguknak kell megszervezniük az utazásukat, és saját maguknak kell állniuk az utazásuk teljes költségét. Az útitársak menetjegyeinek és a szállás lefoglalásával azonban érdemes várni addig, amíg meg nem kapod a DiscoverEU utazási igazolványt.

A.6 - Előnyben részesítünk-e egyes közlekedési vállalatokat más személyfuvarozókkal szemben?

Nem. A foglalásokat végző külső vállalkozó bármely menetrendszerű járatokat üzemeltető személyszállító vállalkozás szolgáltatásai közül választhat (kivéve általános szabályként a személygépjárművel vagy bérelt autóbusszal végzett személyfuvarozást).

A.7 - A jelentkezés időpontjában még nem kaptam meg az új útlevelemet vagy személyazonosító igazolványomat. Mi a teendő ilyenkor?

A jelentkezéskor használhatod a meglévő útleveledet vagy személyi igazolványodat annak ellenére, hogy lejárt. Ha azonban kiválasztanak, az utazáshoz szükséged lesz érvényes úti okmányra (útlevélre vagy személyazonosító igazolványra).

Ha kiválasztanak, tehát utazási igazolványt kapsz, azt ajánljuk, várd meg, míg megkapod az új úti okmányodat, s csak azután erősítsd meg az utazásfoglalásodat. Ha az útleveled/személyi igazolványod az utazásfoglalás befejezése után jár le, feltétlenül vidd magaddal az útra a lejárt és az új útleveledet/személyi igazolványodat is.

A.8 - Fogják-e ellenőrizni a személyazonosságomat, ha kiválasztanak?

Ha utazási igazolványt kapsz, meg fogunk kérni arra, hogy mobileszközöd kamerájának vagy webkamerának a segítségével szkenneld be az érvényes úti okmányodat (útleveledet/személyazonosító igazolványodat).

A.9 - Melyek az elvárások velem szemben, ha DiscoverEU utazási igazolványt kapok?

Az Európai Bizottság szeretné, ha a fiatal utazók megosztanák másokkal utazási élményeiket és kalandjaikat. Ezért a kiválasztott résztvevők a DiscoverEU nagykövetei lesznek. A DiscoverEU nagyköveteként az lesz a feladatuk, hogy beszámoljanak utazási élményeikről, akár a közösségi médiában (például az Instagramon, a Facebookon vagy a Twitteren), akár az iskolájukban, a helyi kultúrházban stb. A jelentkezőket arra buzdítjuk továbbá, hogy csatlakozzanak a DiscoverEU újonnan létrehozott Facebook-közösségéhez.

A.10 - Próbáltam megerősíteni e-mail-címemet, de nem kaptam meg az üzenetet a folyamat elindítására szolgáló linkkel. Mit tehetek?

 • Ellenőrizd a kéretlen elektronikus hirdetéseket tartalmazó postafiókot is, illetve minden más olyan fiókot, ahova üzenetek érkezhetnek.
 • Győződj meg róla, hogy postafiókod nem telt meg, tehát alkalmas üzenetek fogadására.
 • Várj egy darabig. Az e-mail-üzenet rendszerint 10 percen belül megérkezik. Lehetnek azonban kivételes helyzetek / ideiglenes zavarok, melyek miatt egy e-mail-üzenet esetleg késéssel érkezik meg. Tehát légy türelmes!
 • Ha az e-mail nem érkezett meg egy óra elteltével sem, fordulj ügyfélszolgálatunkhoz.

B. KIVÁLASZTÁSI ELJÁRÁS

B.1 - Miből áll a jelentkezési eljárás?

Ha részt szeretnél venni a kezdeményezésben, vagyis DiscoverEU utazási igazolványra szeretnél pályázni, a https://europa.eu/youth/discovereu webhelyen kell jelentkezést benyújtanod, miután kezdetét vette a jelentkezési időszak. A jelentkezési időszak 2018. november 29., csütörtök, közép-európai idő szerint déli 12 órától 2018. december 11., kedd, közép-európai idő szerint déli 12 óráig tart.

Ha többedmagaddal kívánsz utazni és Te vagy a csoport vezetője, neked kell először jelentkezést benyújtanod. Miután jelentkeztél, fogsz kapni egy jelentkezési kódot, melyet közölnöd kell a csoportod többi tagjával. A csoporttagok ezzel a kóddal fognak tudni a csoporthoz csatlakozni a portálon. A részvételi feltételek a csoport minden tagjára vonatkoznak, és minden csoporttagnak be kell nyújtania az előírt adatokat. Figyelem: csak egy jelentkezést nyújthatsz be. Ha két vagy több jelentkezést nyújtasz be, csak az Európai Ifjúsági Portálon benyújtott első jelentkezésedet fogjuk figyelembe venni. A többi (egyéni vagy csoportos) jelentkezésedet zárolni fogjuk.

B.2 - Hogyan fogják kiválasztani azokat, akik utazási igazolványt kapnak?

Mint már említettük, minden érdeklődőnek az Európai Ifjúsági Portálon, az e célra kialakított felületen kell regisztrálnia. A jelentkezőknek válaszolniuk kell öt feleletválasztós kvízkérdésre és egy más jellegű kiegészítő kérdésre. Az e kérdésekre adott válaszok alapján a Bizottság rangsorolni fogja a jelentkezőket, miután csoportosította őket az állampolgárságuk szerint. A kvízkérdésekre, valamint a becslésen alapuló kiegészítő kérdésre adott válaszaik alapján legalább 12 ezer fiatalt fogunk kiválasztani. A speciális igényű (például csökkentett mozgásképességű vagy látássérült) fiatalok számára megfelelő kiegészítő támogatást biztosítunk.

B.4 - Utazhatok-e többedmagammal is?

A kiválasztott jelentkezők egyedül vagy legfeljebb ötfős csoportban utazhatnak. A jelentkezési lapon fel kell tüntetni, hogy egyéni vagy csoportos jelentkezésről van-e szó. Csoportos jelentkezés esetén ki kell jelölni egy csoportvezetőt. A csoportvezető tölti ki a jelentkezési lapot, és ő válaszolja meg a kvízkérdéseket és a kiegészítő kérdést. Miután benyújtotta a jelentkezési lapot, kap egy kódot, melyet közöl a csoport többi (legfeljebb négy) tagjával. E kód birtokában a csoport összes tagja regisztrálhatja magát a honlapon, és megadhatja személyes adatait.

B.5 - A csoport kiválasztása esetén mindenki utazhat?

Igen. A csoportok jelentkezéseit egyetlen jelentkezésként fogjuk elbírálni. Ám csak azoknak a csoporttagoknak a jelentkezését vesszük figyelembe, akik regisztrálják magukat a portálon a jelentkezési időszak vége előtt (és teljesítik a részvételi feltételeket).

B.6 - Többedmagammal, csoport vezetőjeként jelentkeztem, de csak nekem ítéltek oda utazási igazolványt. Miért?

Ha csoportvezetőként utazási igazolványt kaptál, csoportod többi tagja azonban nem, az azért van, mert ők nem jelentkeztek időben az Európai Ifjúsági Portálon vagy nem teljesítették a részvételi feltételeket. Csak azok a csoporttagok vehetnek részt a DiscoverEU kezdeményezésben, akik határidőre jelentkeztek, és a jelentkezéskor megadták a csoportvezetőjük által közölt kódot.

B.7 - Mi történik akkor, ha egyéni jelentkezést adok be, később azonban azt szeretném, hogy a barátaim is csatlakozzanak?

Minden résztvevő potenciális csoportvezető. Miután jelentkeztél, lehetőséged van arra, hogy az eredetileg egyéni jelentkezésedet csoportosra módosítsd. Ebben az esetben legfeljebb 4 útitársjelölt csatlakozhat hozzád akkor, ha a jelentkezési időszak lejárta előtt regisztrálják magukat a portálon, és teljesítik a részvételi feltételeket. Ahhoz, hogy barátaid is jelentkezhessenek, közölnöd kell velük azt a kódot, melyet az általad benyújtott jelentkezést visszaigazoló e-mailben kaptál. 

B.8 - Mi a teendő akkor, ha utazási igazolványt kaptam, de mégsem szeretnék utazni?

Ebben az esetben nincs más teendőd, mint hogy küldesz egy e-mailt az Európai Bizottság által az utazásfoglalással megbízott szerződéses külső vállalkozónak. Ne felejtsd el feltüntetni az e-mailben a jelentkezési kódodat! Ha le kívánod mondani az utazást, ezt még az utazásfoglalási űrlap benyújtása előtt meg kell tenned. Az utazási igazolványodat egy másik, tartaléklistás jelentkező fogja megkapni. A Bizottsággal szerződött külső vállalkozó e-mail-címét közölni fogjuk az utazásra kiválasztott jelentkezőkkel.

B.9 - Ha csoport tagjaként jelentkeztem, de mégis egyedül kívánok utazni, van lehetőségem erre?

Ha csoport tagjaként kaptál utazási igazolványt, de közben módosultak a terveid, és egyedül szeretnél utazni, ennek semmi akadálya. Ebben az esetben az utazásfoglalási űrlapot egyéni utazóként töltsd ki, és tüntesd fel rajta a személyes kódodat. Semmi más teendőd nincs, és ez a döntésed a többi csoporttag utazását nem befolyásolja.

B.10 - Átruházható-e az utazási igazolvány?

Nem. Mindegyik utazási igazolvány névre szól, és semmilyen körülmények között nem ruházható át másra. Az utazási igazolványon szereplő nevet nem szabad megváltoztatni.

B.11 - Tartaléklistára vettek fel. Mit jelent ez?

Minden jelentkező, aki első körben nem kap utazási igazolványt, felkerül a tartaléklistára. A tartaléklistára felvett jelentkezőket az állampolgárságuk szerint csoportosítjuk, valamint rangsoroljuk a kvízkérdésekre és a kiegészítő kérdésre adott válaszaik alapján. Abban az esetben, ha egy kiválasztott jelentkező lemond a neki odaítélt utazási igazolványról, vagy ha az odaítélt utazási igazolványok összértéke nem meríti ki a rendelkezésre álló költségvetési keretet, az Európai Bizottság a költségvetési keret erejéig kiutalhat további utazási igazolványokat tartaléklistás jelentkezőknek. A tartaléklistán való szereplés nem keletkeztet semmiféle jogszerű követelést az Európai Bizottsággal szemben, és nem garantálja a tartaléklistára vett jelentkezőknek, hogy egy későbbi időpontban utazási igazolványt kapnak.

A tartaléklistára került jelentkezőkkel adott esetben felvesszük a kapcsolatot, és felkérjük őket, hogy regisztráljanak a DiscoverEU portál utazásfoglalási felületén. Azok a tartaléklistás jelentkezők, akikkel ebben a kései szakaszban felvesszük a kapcsolatot, nem tarthatnak igényt a felkérést megelőzően tett utazások költségeinek térítésére, és nem kérhetik az utazási időszak kiterjesztését.

C. UTAZÁS

C.1 - Hány napig utazhatok?

Az utazás minimális időtartama 1 nap, a maximális időtartama pedig 1 hónap. Az utazásra 2019. április 15. (az utazás megkezdésének legkorábbi dátuma) és 2019. október 31. (az utazás befejezésének legkésőbbi dátuma) között kell sort keríteni.

C.2 - Hány országba látogathatok el?

Ez attól függ, hogy az alábbi két opció közül melyiket választod:

 • fix utazás: legfeljebb két országot kereshetsz fel;
 • rugalmas utazás: a célországok száma nincs korlátozva. Az utazási napok száma azonban korlátozott. Így például akár egy egész hónapig külföldön tartózkodhatsz, de ebben az egy hónapos időszakban csak bizonyos számú napot tölthetsz utazással.

Bővebb információkat e két választható opcióval kapcsolatban a lenti két kérdésre adott válaszokban találsz. A külső vállalkozó szintén részletes felvilágosítással szolgál, miután kiválasztottak utazásra.

C.3 - A rugalmas utazás esetében mik a lehetőségeim?

A rugalmas utazási igazolvány egy hónapig érvényes, és ezen a hónapon belül bizonyos számú napot használhatsz fel utazásra (vagyis ennyi napot tölthetsz vonaton, illetve más közlekedési eszközön).

Ezzel a rugalmas utazási igazolvánnyal szinte valamennyi európai uniós országban utazhatsz vasúton. Te magad alakíthatod ki az utazásod ütemtervét, és az európai vasúti társaságok járatait veheted igénybe.

Az utazás időpontjai rugalmasak. A rugalmas utazási igazolványnak azonban van egy kezdeti dátuma. E kezdeti dátumtól számítva az utazási igazolvány egy hónapig érvényes. Az indulás időpontját természetesen Te választod meg, de ne feledd, hogy minél később kelsz útra, annál kevesebb időd marad az utazásra. Az utazási igazolvány kezdeti dátumát nem lehet megváltoztatni.

Az utazási igazolvány rendes menetjegyként szolgál, tehát azt kell bemutatnod a kalauznak a vonaton. A nagysebességű vasutak, így például a TGV vagy az AVE járatai és az éjszakai hálókocsis járatok is igénybe vehetők az utazási igazolvánnyal, ám helyjegyet kell váltanod, illetve pótdíjat kell fizetned a hálóhelyért.

A rugalmas utazási igazolvány a külföldi utazás céljait szolgálja, ezért belföldön, vagyis saját hazádban csak az utazás első és utolsó napján használhatod. Így a lakóhelyedhez legközelebb első vasútállomáson tudod megkezdeni, illetve befejezni az utazást a DiscoverEU keretében.

C.4 - Mit takar a fix utazás?

Ha a fix utazást választod, előre meg kell mondanod, mely napokon fogsz utazni, és ezeken az időpontokon nem fogsz tudni változtatni, miután benyújtottad a foglalási űrlapot. A fix utazási igazolványok másodosztályra szólnak. Ha ezt az opciót választod, legfeljebb két országba látogathatsz el. Fix utazási opció esetén foglalási költségekkel nem kell számolnod, de a menetjegyek ára összesen nem haladhatja meg a 260 eurót.

Az általad választott úti cél(ok)ra is figyelemmel, fix utazási igazolvánnyal legfeljebb két olyan országba utazhatsz el, amely a nyertes jelentkezők kiválasztásáról szóló döntés időpontjában az Európai Unió tagállama. Ha tehát kettőnél több országot akarsz felkeresni, valószínűleg nem a fix utazást érdemes választanod. Ellenben ha csak egy, a hazáddal szomszédos országba szándékozol ellátogatni, a fix utazási igazolványt ajánljuk a rugalmassal szemben.

Miután jelezted nekünk, hogy a fix utazást választod, az Európai Bizottság által az utazások lefoglalásával megbízott külső vállalkozó öt munkanapon belül közli veled, hogy az útiterved megvalósítható-e. Abban az esetben, ha a fix utazási opció kevésbé alkalmas az útiterved megvalósítására, a külső vállalkozó javasolni fogja, hogy válaszd a rugalmas utazást.

Ha szeretnél előre tájékozódni arról, hogy az általad felvázolt útiterv megvalósítható-e, azt tanácsoljuk, nézz utána a Rome2Rio portálon. Ha itt beütöd a kiindulási helyet és a célállomást, megbízható képet fogsz tudni alkotni arról, hogy kivitelezhető-e az utazásod vasúton, hányszor és hol kell átszállnod, mennyi időbe fog telni az utazás, és hogy nagyjából mennyibe kerül.

C.5 - Mi a különbség a fix és a rugalmas utazás között?

Rugalmas utazás

Fix utazás

Az utazás időpontjai rugalmasak. Figyelem: az utazási igazolványnak van egy kezdeti dátuma. E kezdeti dátumtól számítva az utazási igazolvány egy hónapig érvényes.

Előre meg kell mondanod, mely napokon fogsz utazni, és ezeken az időpontokon nem fogsz tudni változtatni, miután benyújtottad a foglalási űrlapot.

Az utazási igazolvány egy hónapig érvényes, és ezen a hónapon belül bizonyos számú napot használhatsz fel utazásra (vagyis ennyi napot tölthetsz vonaton, illetve más közlekedési eszközön). A rugalmas utazási opció lehetővé teszi, hogy annyi EU-országot keress fel, ahányat csak akarsz!

Legfeljebb 1 hónapos időszakon belül legfeljebb 2 olyan országba utazhatsz el, amely a nyertes jelentkezők kiválasztásáról szóló döntés időpontjában az Európai Unió tagállama (ez nem foglalja magában a kiindulási országot, illetve azokat az országokat, amelyeken átutazol).

A kiválasztott jelentkezők szabadon dönthetik el, hogy az utazási időszakon belül mely (egymást követő vagy tetszőlegesen választott, egymástól különálló) napokon utaznak. Utazhatnak európai vasúti társaságok vonatjáratain, valamint komphajón és egyéb, az Európai Bizottsággal szerződött külső vállalkozó által kiválasztott közlekedési eszközzel. Figyelem: egyes vasúti járatokat csak helyjeggyel lehet igénybe venni. Ebben az esetben a kiválasztott jelentkezőknek saját maguknak kell intézniük a helyfoglalást és megvenniük a helyjegyeket az utazás időszakában. A helyjegyek pótdíjára az utazási igazolvány nem terjed ki, azok költségét és az utazás kapcsán felmerült egyéb költségeket az Európai Bizottság nem fedezi.

A menetjegyeid összesen nem kerülhetnek többe 260 eurónál. Ügyelj tehát arra, hogy a menetjegyek együttes ára ne haladja meg ezt az összeget.

C.6 - A résztvevők csak vonaton utazhatnak?

Az utazási igazolvány elsősorban vasúton használható. Annak érdekében azonban, hogy a fiatalok minél több helyre eljuthassanak, más közlekedési eszközöket, például buszt vagy kompot is igénybe vehetnek – attól függően, hogy melyik a leginkább környezetbarát közlekedési mód, és melyikkel tudnak leghamarabb és legcélszerűbben eljutni a célállomásra. Légi közlekedést szigorúan csak kivételes esetben szabad igénybe venni.

Kivételes esetnek minősülnek egyebek mellett a következők:

●       Ha a résztvevő lakóhelye a kilenc legkülső régió valamelyikében van (Guadeloupe, Francia Guyana, Martinique, Réunion, Mayotte, Saint-Martin, Madeira, Azori-szigetek és Kanári-szigetek).

●       Ha a résztvevő lakóhelye olyan országban, illetve régióban van, amely nem érhető el a fent említett közlekedési eszközökkel (vasúton, kompon vagy autóbusszal).

●       Ha a kiválasztott jelentkezőnek több mint 18 órát kell utaznia, mielőtt átlépné a kiindulási ország határát.

●       Csökkent mozgásképességű vagy fogyatékossággal élő fiatalok utazása. Minden esetet külön bírálunk el.

Csak egy oda- és visszautat (a származási országból, illetve a származási országba) lehet megtenni légi járattal. A két repülőút közötti útszakaszokat a résztvevőknek vasúton vagy más alternatív közlekedési eszközzel kell megtenniük (személygépjárművek és bérelt autóbuszok kivételével).

C.7 - Mi a helyzet akkor, ha a balti államokba akarok ellátogatni?

Miután kiválasztottak utazásra, és az Európai Bizottság által az utazás lefoglalásával megbízott szerződéses külső vállalkozó elküldte neked az online foglalási űrlap linkjét, választhatsz a következő két lehetőség közül:

 • fix utazás: meg kell határoznod, mely városokba szeretnél elutazni. Az űrlapon tüntesd fel azokat a városokat a balti államokban, ahová el szeretnél látogatni. Tartsd szem előtt, hogy ha a fix utazást választod, a tervezett útvonal költsége nem haladhatja meg a 260 eurót; 
 • rugalmas utazás: utazásod során a balti államokat is útba ejtheted. Ha el szeretnél látogatni a balti országokba is, fordulj az Európai Bizottság által az utazások lefoglalásával megbízott szerződéses külső vállalkozóhoz. Az e-mailben közöld a külső vállalkozóval, hogy a rugalmas utazási opciót választod a balti államokkal kombinálva. Kérjük, hogy az utazás megkezdésének időpontja előtt kb. 20 nappal tájékoztasd erről a külső vállalkozót.

 

C.8 - Egy országon belül több helyszínre is ellátogathatok?

Egy országon belül annyi helyszínt kereshetsz fel, amennyit csak akarsz – feltéve, hogy nem a saját hazádban utazol.

C.9 - Mi történik akkor, ha le kell mondanom vagy módosítanom kell az utazást?

A lemondás vagy módosítás költségeit – bármi legyen is annak az oka – Te magadnak kell viselned. Az utazásokra elkülönített költségvetési keret az ilyen jellegű költségek fedezésére nem terjed ki.

Ha nem tartasz igényt az utazási igazolványra, kérjük, erről e-mailben küldj értesítést a Bizottsággal szerződött külső vállalkozónak. Ebben az esetben a fel nem használt utazási igazolványodat valamelyik tartaléklistás jelentkező fogja megkapni. A Bizottsággal szerződött külső vállalkozó e-mail-címét közölni fogjuk az utazásra kiválasztott jelentkezőkkel.

Ha a rugalmas utazást választottad, és szeretnéd módosítani az útitervedet, nem kell tájékoztatnod erről az utazások foglalásával megbízott külső vállalkozót. A fix utazási opció esetében azonban igen.

 

C.10 - Hogyan készíthetem elő az utazást?

Az Európai Ifjúsági Portálon gyakorlati információkat és hasznos tippeket találsz az Európán belüli utazásról. Az utazás időtartama alatt mindvégig nálad kell, hogy legyen az érvényes úti okmányod és az utazási igazolványod. A Te felelősséged biztosítani, hogy úti okmányod rendben legyen (az érvényesség és minden egyéb tekintetében).

Ha az Európai Unió más országaiba utazol, magaddal kell vinned érvényes útleveledet vagy személyazonosító igazolványodat. Ezt jogszabály írja elő. Továbbá gondoskodnod kell arról, hogy utazásod során mindvégig érvényes egészségbiztosításod legyen. A Te felelősséged biztosítani, hogy úti okmányod rendben legyen (az érvényesség és minden egyéb tekintetében).

 

C.11 - Milyen utasjogok illetnek meg?

Az utasjogokkal kapcsolatban tanulmányozd az Európai Ifjúsági Portál utazással foglalkozó rovatát. A fogyatékkal élő fiatalok ezen az oldalon tájékozódhatnak az őket megillető jogokról. Figyelem: fogyatékkal élők jelentkezésekor eseti alapon döntünk arról, hogy milyen intézkedésekkel tudjuk megkönnyíteni számukra az utazást. 

 

C.12 - Az utazásfoglalási űrlappal kapcsolatos technikai problémák

Technikai probléma esetén – például ha nem kaptál megerősítő e-mailt vagy nem kaptad meg a jelentkezési kódot, vagy ha bizonyos adatokat helytelenül nyújtottál be –, kérjük, lépj kapcsolatba a foglalással megbízott külső vállalkozóval. A Bizottsággal szerződött külső vállalkozó e-mail-címét közölni fogjuk az utazásra kiválasztott jelentkezőkkel.

 

C.13 - Csoportosan utazunk, és egyikünknek hamarabb haza kell térnie. A csoport többi tagja folytathatja az utazást?

Igen, ez lehetséges, ha a rugalmas utazást választottátok.

 

C.14 - Utazhatok-e csoportosan, noha egyénileg kaptam utazási igazolványt?

Ha a rugalmas utazást választottad, utazhatsz többedmagaddal, sőt csoportot válthatsz, vagy akár az útvonalat is megváltoztathatod az utazás közben.

A foglalás során ügyelj arra, hogy az utazás kezdési dátumaként ugyanazt az időpontot add meg, mint azok a résztvevők, akikkel utazni szeretnél.

A foglalási űrlap éjfélkor automatikusan frissíti a napokat, és legkorábban az indulás napja előtt 14 nappal teszi lehetővé a foglalást. Ezért a biztonság kedvéért azt javasoljuk, hogy a csoport összes tagja egy időben töltse ki a foglalási űrlapot. A foglalás után már nem lesz lehetőség módosítani az utazás megkezdésének dátumán.

 

C.15 - Nekem magamnak kell lefoglalnom a menetjegyeket?

Nem. Óva intünk attól, hogy Te magad foglald le vagy vásárold meg a menetjegyeidet. Az önállóan lefoglalt, illetve megvásárolt jegyek árát a Bizottság nem téríti meg. A menetjegyek lefoglalását, megvásárlását és a résztvevőknek való eljuttatását kizárólag az Európai Bizottsággal szerződött külső vállalkozó intézi.

 

C.16 - Milyen értékűek az utazási igazolványok?

Alapszabályként minden résztvevő 260 euró értékű utazási igazolványra jogosult. Az utazási igazolvány másodosztályra szól. Az utazási igazolvány értéke azonban ennél magasabb lehet:

 • azoknak a résztvevőknek az esetében, akik a legkülső régiók valamelyikéből (pl. Guadeloupe, Francia Guyana, Martinique, Réunion, Mayotte, Saint-Martin, Madeira, Azori-szigetek, Kanári-szigetek) utaznak a kontinensre. Miután megérkeztek a kontinensre, az alapszabály alkalmazandó rájuk is;
 • a fent említett legkülső régiókban élő résztvevők esetében, akik jogosultak arra, hogy repülővel utazzanak a kontinensre. Miután megérkeztek a kontinensre, az alapszabály alkalmazandó rájuk is;
 • bizonyos – eseti alapon elbírált – egyedi helyzetekben (például ha a kiválasztott jelentkező a rugalmas utazást választja és a balti országokból vagy a balti országokba kíván utazni, illetve ha a kiválasztott jelentkező lakóhelye Írországban vagy egy, az EU-hoz tartozó másik szigeten van) az utazási igazolvány kiterjedhet egy külön vonat-/komp-/buszjáratra;
 • a csökkentett mozgásképességű és/vagy speciális igényű résztvevők esetében. Ilyenkor a költségeket eseti alapon, a résztvevő szükségletei alapján kell meghatározni. Az utazási igazolvány fedezheti a különleges segítségnyújtással (kísérő személy vagy látássérült résztvevőt vezető kutya rendelkezésre állásával stb.) kapcsolatban felmerülő költségeket is. Ezeket a különleges szükségleteket a lakóhely szerinti tagállam nemzeti jogában előírt megfelelő dokumentumokkal kell igazolni.

 

C.17 - Rugalmas utazás esetében az utazási igazolvány fedezi a foglalások árát?

Nem, a rugalmas opció esetén az utazási igazolvány nem fedezi az esetlegesen szükséges foglalások költségét. Az igazolvánnyal a helyi és regionális vasúti járatok többségén könnyen, foglalás nélkül utazhatsz. A nagysebességű vonatok és a nemzetközi járatok többségére, valamint egyes Intercity járatokra és minden éjszakai járatra azonban helyjegyet kell foglalni. Sok esetben elkerülheted a helyjegyvásárlást úgy, hogy más – kevésbé gyors vagy más útvonalon közlekedő regionális – vonatra szállsz. A fix opció esetében az utazási igazolvány fedezi a foglalások árát, tehát további foglalási költségekkel nem kell számolnod.

C.18 - Fedezi-e a Bizottság az utasbiztosítás, a szállás és az ellátás költségét, illetve az utazás során felmerülő egyéb kiadásokat?

Nem. A kezdeményezés nem terjed ki az utasbiztosításra. A résztvevőknek saját maguknak kell gondoskodniuk a biztosításukról. A résztvevőknek saját maguknak kell állniuk a szállás és az ellátás költségeit is, valamint a személyes preferenciájuk alapján (például az utazás egy másik országban történő megkezdése miatt) felmerülő utazási többletköltségeket, továbbá az utazással kapcsolatos minden egyéb kiadást.

A kiválasztott résztvevőknek azt tanácsoljuk, hogy az utazás teljes időtartamára kössenek megfelelő fedezetet nyújtó egészség- és utasbiztosítást. A résztvevők az Európai Unió más országaiban saját hazájuk egészségbiztosításának terhére igénybe vehetnek alapvető egészségügyi szolgáltatásokat. Ehhez ki kell váltaniuk az európai egészségbiztosítási kártyát. Az európai egészségbiztosítási kártya és a magánbiztosítóknál kötött alapbiztosítás által nyújtott fedezet nem terjed ki minden lehetséges esetre, különösen ha a beteg vagy sérült hazaszállítására vagy különleges orvosi beavatkozásra van szükség. Az ilyen típusú költségek fedezésére tanácsos kiegészítő magánbiztosítást kötni.

 

C.19 - Segít-e a Bizottság a szállásfoglalásban?

Nem. A szállásukról a résztvevőknek saját maguknak kell gondoskodniuk. Nyomatékosan kérünk, hogy ne foglalj szállást, mielőtt megkaptad az utazási igazolványt.

D. KAPCSOLATTARTÓ PONTOK

D.1 - Hol találhatok további információkat a részvételi szabályokról?

A DiscoverEU kezdeményezésben való részvétel szabályait ismertető dokumentum az Európai Ifjúsági Portálon, az alábbi linken található: https://europa.eu/youth/discovereu/rules_hu.

D.2 - Hol találhatok bővebb információkat az utazással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról?

Ha kiválasztanak, vagyis utazási igazolványt kapsz, meg fogod kapni annak az internetes platformnak az elérhetőségét, ahol a foglalási űrlap található, és ahol megtalálhatók a gyakran feltett kérdések és az utazással kapcsolatos logisztikai tudnivalók. Meg fogod kapni továbbá a Bizottsággal szerződött külső vállalkozó elérhetőségét. Telefonos kapcsolatfelvételre nincs lehetőség, minden kommunikációnak írásban kell történnie.

Ha az utazásod során felvilágosításra, segítségre vagy tanácsra van szükséged, a következő kapcsolattartó pontok közül választhatsz:

Ha baj történik vagy probléma adódik

 • Egységes európai segélyhívó szám112. A segélyhívó-szolgálatokat bármelyik uniós tagállamban bármely mobil vagy vezetékes telefonról a 112-es, ingyenesen hívható telefonszámon érheted el.
 • Értéktárgy vagy fontos irat elvesztése vagy lopás esetén a helyi rendőrségen be kell jelentened azt. Amikor benyújtod a biztosítási vagy kártérítési igényt, mellékelned kell hozzá a rendőrségi jelentést. Elveszített vagy ellopott bank- vagy hitelkártyádat azonnal tiltsd le. Ha ellopják az útleveledet, azt jelentsd be hazád helyi konzulátusán vagy nagykövetségén, valamint a rendőrségen is.

Kapcsolatfelvétel az Európai Unióval

 • Telefonon vagy e-mailben: Az Eurodesk ifjúsági információs szolgálat, ahol felvilágosítást kaphatsz arról, milyen lehetőségekkel élhetsz Európa-szerte (pl. külföldi önkéntes munkát, tanulmányokat vagy szakmai gyakorlatot kínáló európai programok). Figyelem: az Eurodesk nem fog tudni eligazítani a DiscoverEU keretében tett utazásoddal kapcsolatos technikai kérdésekben. Ez utóbbiakkal kapcsolatban az utazási irodához fordulhatsz, miután az felvette veled a kapcsolatot (amennyiben kiválasztottak utazásra).  A https://map.eurodesk.eu/ interaktív térképen kikeresheted, hol van a hozzád legközelebb eső Eurodesk információs pont.
 • Online: Az Europa portálon az Európai Unió valamennyi hivatalos nyelvén böngészhetsz.
 • Személyesen: Az EU-nak Európa-szerte több száz helyi információs központja van. A hozzád legközelebb lévő központ címét itt találod.
 • Telefonon vagy e-mailben: A Europe Direct szolgáltatás minden kérdést megválaszol az Európai Unióról. Tárcsázd az ingyenes hívószámot: 00 800 67 89 10 11 (egyes mobiltelefon-szolgáltatók nem teszik lehetővé a 00800-as számokhoz való hozzáférést vagy a hívásokért díjat számíthatnak fel) vagy fordulj a szolgálathoz e-mailben.
 • Olvasnivalók Európáról: Az Európai Unióról számtalan kiadványt találsz az EU Bookshop honlapján.
 • Az Európai Bizottság képviseletei: A Bizottság képviseletei a brüsszeli testület tevékenységeiről számolnak be a lakosságnak és figyelik a közvélemény alakulását a fogadó országban. Rendezvények szervezése, valamint szórólapok és egyéb információs anyagok terjesztése révén tájékoztatják az embereket az EU feladatairól.
 • Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodái: Feladatuk, hogy növeljék az Európai Parlament és az Európai Unió szerepének és feladatainak ismertségét, és ösztönözzék az embereket arra, hogy szavazzanak az európai parlamenti választásokon.