Συχνές ερωτήσεις


A. ΚΑΝΟΝΕΣ

A.1 Τι είναι το DiscoverEU;

Το DiscoverEU είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δίνει σε νέους ηλικίας 18 ετών τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη. Ταξιδεύοντας κυρίως σιδηροδρομικώς (αν και προβλέπονται εξαιρέσεις για να μπορούν να πάρουν μέρος και όσοι ζουν σε νησιά ή σε απομακρυσμένες περιοχές) οι νέοι ανακαλύπτουν τα εκπληκτικά τοπία της Ευρώπης και την ατέλειωτη ποικιλία των πόλεων και των χωριών της. Ένα τέτοιο ταξίδι τους δίνει επίσης την ευκαιρία να γνωριστούν με άλλους νέους σαν κι αυτούς, να αποκτήσουν ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση και να κατανοήσουν καλύτερα την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα. Οι νέοι που ενδιαφέρονται μπορούν να υποβάλουν αίτηση σε έναν από τους δύο γύρους αιτήσεων που ανοίγουν κάθε χρόνο και η Ευρωπαϊκή Ένωση χορηγεί σε όσους επιλεγούν ένα ταξιδιωτικό πάσο.

A.2 Ποιος μπορεί να πάρει μέρος στην πρωτοβουλία;

Το DiscoverEU απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους που θα είναι 18 ετών στις 30 Ιουνίου 2020. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να πάρουν μέρος οι νέοι που γεννήθηκαν μεταξύ της 1ης Ιουλίου 2001 (συμπεριλαμβανομένης) και της 30ης Ιουνίου 2002 (συμπεριλαμβανομένης). Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν μέσω της Ευρωπαϊκής Δικτυακής Πύλης της Νεολαίας εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, δηλαδή από την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020, στις 12.00, ώρα Κεντρικής Ευρώπης, έως την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020, στις 12.00, ώρα Κεντρικής Ευρώπης.

A.3 Μπορώ να πάρω μέρος εάν έχω ήδη ταξιδέψει με ταξιδιωτικό πάσο DiscoverEU που έλαβα κατά τον γύρο αιτήσεων του Νοεμβρίου 2019;

Οι νέοι που ταξίδεψαν με ταξιδιωτικό πάσο DiscoverEU στο πλαίσιο του γύρου αιτήσεων του Νοεμβρίου 2019 δεν μπορούν να υποβάλουν για δεύτερη φορά αίτηση. Αν το κάνουν, η αίτησή τους θα εντοπιστεί κατά το στάδιο της υποβολής. Εάν, σε οποιοδήποτε στάδιο υλοποίησης της πρωτοβουλίας, εντοπιστούν αιτήσεις νέων που είχαν λάβει ταξιδιωτικό πάσο DiscoverEU κατά τον γύρο αιτήσεων του Νοεμβρίου 2019, είτε από τον εξωτερικό ανάδοχο που έχει εξουσιοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διεκπεραιώσει τις ταξιδιωτικές κρατήσεις είτε από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο αιτών θα αποκλείεται από τον διαγωνισμό. Ωστόσο, οι αιτούντες του γύρου αιτήσεων του Νοεμβρίου 2019, που εξακολουθούν να είναι 18 ετών στις 30 Ιουνίου 2020, μπορούν να υποβάλουν αίτηση και σε αυτόν τον γύρο, εφόσον:

 • δεν είχαν επιλεγεί στον προαναφερθέντα γύρο
 • είχαν επιλεγεί αλλά ακύρωσαν τη συμμετοχή τους πριν ξεκινήσουν το ταξίδι.

A.4 Γιατί η πρωτοβουλία απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους ηλικίας 18 ετών;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν καθιέρωσε αυτή την πρωτοβουλία, επέλεξε να εστιάσει στους νέους που συμπληρώνουν τα 18, δεδομένου ότι αυτή η ηλικία σηματοδοτεί τη μετάβασή τους στον κόσμο των ενηλίκων και στην απόκτηση της Ευρωπαϊκής ιθαγένειας.

A.5 Δεν έχω διεύθυνση email. Μπορώ να υποβάλω αίτηση για το DiscoverEU;

Για να υποβάλεις αίτηση, πρέπει να έχεις έγκυρη διεύθυνση email. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναν από τους πάμπολλους παρόχους δωρεάν υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου! Φρόντισε να θυμάσαι τους κωδικούς σου καθώς η επικοινωνία θα γίνεται μέσω αυτής της διεύθυνσης email.

A.6 Μπορούν συγγενείς ή φίλοι άνω των 18 ετών να ταξιδέψουν μαζί μου;

Ναι, εφόσον κάνουν τις κρατήσεις και πληρώσουν τα έξοδα ταξιδιού οι ίδιοι. Σου συνιστούμε ωστόσο να μην κλείσεις εισιτήρια ή κατάλυμα πριν να σου παραδοθεί η κάρτα DiscoverEU.

A.7 Θα προτιμηθούν συγκεκριμένες εταιρείες για το ταξίδι;

Όχι. Ο εξωτερικός ανάδοχος που θα διεκπεραιώσει τις κρατήσεις για το ταξίδι μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε δημόσιο μέσο μεταφοράς και οποιονδήποτε πράκτορα ή εταιρεία (κατά κανόνα, τα ιδιωτικά αυτοκίνητα και τα ναυλωμένα πούλμαν αποκλείονται).

A.8 Κατά την υποβολή της αίτησης περιμένω νέο διαβατήριο ή ταυτότητα. Τι πρέπει να κάνω;

Τη στιγμή που υποβάλλεις αίτηση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το διαβατήριο ή την ταυτότητα που ήδη έχεις, ακόμη κι αν έχουν λήξει. Ωστόσο, αν επιλεγείς, θα πρέπει να έχεις έγκυρο έγγραφο ταυτοποίησης (διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας) τη στιγμή που θα κάνεις τις κρατήσεις με τον εξωτερικό ανάδοχο καθώς και όταν θα ταξιδεύεις στην Ευρώπη.

Αν επιλεγείς, σου συνιστούμε να περιμένεις μέχρις ότου λάβεις το νέο σου έγγραφο ταυτοποίησης προτού επιβεβαιώσεις τις κρατήσεις σου. Αν το διαβατήριο ή το δελτίο ταυτότητας λήξει μετά την ολοκλήρωση των κρατήσεων, πρέπει να έχεις μαζί σου όταν ταξιδεύεις και το παλιό διαβατήριο/δελτίο ταυτότητας και το νέο. Μπορείς να έχεις μαζί σου όταν ταξιδεύεις σκαναρισμένο το έγγραφο που δεν ισχύει πλέον.

A.9 Θα γίνει επαλήθευση της ταυτότητάς μου αν επιλεγώ;

Κατά τη συμπλήρωση του δελτίου κρατήσεων, θα σου ζητηθεί να τηλεφορτώσεις εικόνα ισχύοντος εγγράφου ταυτοποίησης (διαβατήριο, δελτίο ταυτότητας), ή να το σκανάρεις με την κάμερα της συσκευής σου.

A.10 Τι πρέπει να κάνω ως συμμετέχων στο DiscoverEU;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιθυμούσε να ακούσει τη γνώμη των νέων που ταξίδεψαν μέσω αυτής της πρωτοβουλίας και τους παροτρύνει να κάνουν γνωστές τις εμπειρίες και τις περιπέτειές τους. Γι΄ αυτό, μόλις επιλεγούν, όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν τον τίτλο του πρεσβευτή DiscoverEU. Καλούνται να μοιραστούν τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες συμμετέχοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram, το Facebook και το Twitter, ή διοργανώνοντας μια παρουσίαση στο σχολείο τους ή στην τοπική τους κοινότητα. Οι συμμετέχοντες είναι ευπρόσδεκτοι στην ομάδα #DiscoverEU Official Facebook Group.

B. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

B.1 Ποια είναι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων;

Για να μπορέσεις να πάρεις μέρος στην πρωτοβουλία, θα πρέπει να υποβάλεις αίτηση για να λάβεις ταξιδιωτικό πάσο DiscoverEU στη διεύθυνση https://europa.eu/youth/discovereu μόλις ανοίξει η περίοδος υποβολής. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων θα ξεκινήσει την Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 στις 12:00, ώρα Κεντρικής Ευρώπης, και θα λήξει την Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 στις 12:00, ώρα Κεντρικής Ευρώπης. Όσοι υπέβαλαν αίτηση κατά τον γύρο αιτήσεων του Νοεμβρίου 2019 και εξακολουθούν να είναι 18 ετών στις 30 Ιουνίου 2020, μπορούν να υποβάλουν αίτηση και σε αυτόν τον γύρο, εφόσον:

 • δεν είχαν επιλεγεί στον πρώτο γύρο
 • είχαν επιλεγεί αλλά ακύρωσαν τη συμμετοχή τους πριν ξεκινήσουν το ταξίδι.

Αν ταξιδεύεις με ομάδα και είσαι ο αρχηγός της, πρέπει πρώτα να υποβάλεις εσύ αίτηση και στη συνέχεια να δώσεις σε όλα τα μέλη της ομάδας σου τον κωδικό της αίτησής σου. Τα μέλη της ομάδας θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον κωδικό για να συνδεθούν διαδικτυακά με την ομάδα σου. Για να επιλεγεί η ομάδα εντός της προαναφερθείσας περιόδου αίτησης, όλα τα μέλη της ομάδας πρέπει να είναι 18 ετών, να υποβάλουν τα στοιχεία τους και να είναι επιλέξιμα για το DiscoverEU (κανόνας A.2). Πρέπει να γνωρίζεις ότι όλα τα μέλη της ομάδας μπορούν να υποβάλουν αίτηση μία μόνο φορά. Αν υποβάλεις δύο ή περισσότερες αιτήσεις, μόνο η πρώτη αίτηση που έχει καταχωριστεί στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας θα ληφθεί υπόψη κατά την επιλογή. Οποιαδήποτε άλλη αίτησή σου (είτε ατομική είτε στο πλαίσιο ομάδας) θα απορριφθεί.

B.2 Πώς επιλέγονται οι νέοι που θα πάρουν μέρος στην πρωτοβουλία;

Η επιλογή των υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός διαδικτυακού εργαλείου εγγραφής που είναι διαθέσιμο στην προαναφερθείσα Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας (κανόνας Β.1). Οι αιτούντες πρέπει να απαντήσουν ένα κουίζ 5 ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής και 1 συμπληρωματική ερώτηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κατατάξει τους αιτούντες ανά υπηκοότητα, ανάλογα με τις απαντήσεις τους στο κουίζ και στη συμπληρωματική ερώτηση. Θα επιλεγούν τουλάχιστον 30.000 νέοι που θα έχουν απαντήσει σωστά το κουίζ και θα έχουν πλησιάσει περισσότερο στη σωστή απάντηση της συμπληρωματικής ερώτησης. Οι νέοι με ειδικές ανάγκες (π.χ. μειωμένη κινητικότητα, προβλήματα όρασης, κ.λπ) δικαιούνται να λάβουν κατάλληλη συμπληρωματική υποστήριξη.

B.3 Πώς θα μάθω αν μου χορηγήθηκε ταξιδιωτικό πάσο DiscoverEU ή αν περιλήφθηκα σε εφεδρικό κατάλογο;

Όταν ολοκληρωθεί η επιλογή, όλα τα μέλη της ομάδας θα λάβουν τα αποτελέσματα με email. Να φυλάς αντίγραφο του κωδικού της αίτησής σου στο DiscoverEU. Να μην μοιράζεσαι με κανέναν τον κωδικό της αίτησής σου (π.χ. στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), με εξαίρεση τον εξωτερικό ανάδοχο που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μπορείς να ελέγξεις την κατάσταση της αίτησής σου στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας. Στα μέσα Μαΐου 2020 όλοι οι αιτούντες θα λάβουν ειδοποίηση. Αν δεν επιλεγείς, το όνομά σου θα περιληφθεί σε εφεδρικό κατάλογο και μπορεί να επιλεγείς αργότερα, αν άλλοι υποψήφιοι αποφασίσουν να αποσύρουν την αίτησή τους.

B.4 Ισχύει ποσόστωση ανά υπηκοότητα;

Η επιλογή θα γίνει ανά υπηκοότητα, ανάλογα με το πόσα ταξιδιωτικά πάσα αντιστοιχούν σε κάθε χώρα. Η κατανομή εξαρτάται από το ποσοστό που αντιπροσωπεύει ο πληθυσμός κάθε κράτους μέλους στον συνολικό πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε περίπτωση που οι αιτούντες είναι λιγότεροι από τα ταξιδιωτικά πάσα που έχουν προβλεφθεί για μια συγκεκριμένη χώρα, όσα περισσεύουν θα κατανεμηθούν εξίσου στις χώρες στις οποίες οι αιτούντες είναι περισσότεροι από την προβλεπόμενη ποσόστωση. Η ποσόστωση ανά χώρα θα δημοσιευτεί μαζί με τα αποτελέσματα της επιλογής.

B.5 Μπορώ να ταξιδέψω μόνος ή με ομάδα φίλων;

Οι συμμετέχοντες μπορούν να ταξιδεύουν είτε μόνοι τους είτε σε ομάδα 5 ατόμων το πολύ. Μπορείς να δηλώσεις την προτίμησή σου στην αίτηση. Σε περίπτωση που αποφασίσεις να ταξιδέψεις με ομάδα, θα πρέπει να έχει οριστεί αρχηγός ομάδας πριν υποβάλεις την αίτησή σου. Ο αρχηγός της ομάδας πρέπει να συμπληρώσει την αίτηση και να απαντήσει τις ερωτήσεις του κουίζ και τη συμπληρωματική ερώτηση. Στη συνέχεια, θα λάβει έναν κωδικό τον οποίο θα ανακοινώσει στα μέλη της ομάδας ώστε να εγγραφούν και αυτά. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον κωδικό, τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μπορούν στη συνέχεια να εγγραφούν διαδικτυακά συμπληρώνοντας τα προσωπικά τους στοιχεία. Όλα τα μέλη της ομάδας, για να εγγραφούν, πρέπει να πατήσουν το κουμπί «Υποβολή».

B.6 Θα επιλεγούν όλα τα μέλη μιας ομάδας;

Ναι, η αίτηση ομάδας αξιολογείται ως μία αίτηση. Μην ξεχνάς ότι θα ληφθούν υπόψη για την επιλογή μόνο οι υποψήφιοι που θα εγγραφούν διαδικτυακά (και είναι επιλέξιμοι για συμμετοχή) πριν από τη λήξη της περιόδου υποβολής των αιτήσεων. Μια ομάδα μπορεί να αποτελείται από 5 άτομα το πολύ.

B.7 Υπέβαλα αίτηση ως αρχηγός ομάδας, αλλά επιλέχτηκα μόνο εγώ. Πώς γίνεται αυτό;

Αν επιλέχτηκες ως αρχηγός ομάδας αλλά τα μέλη της ομάδας σου δεν επιλέχτηκαν, αυτό σημαίνει ότι τα μέλη της ομάδας σου δεν συμπλήρωσαν εμπρόθεσμα την αίτησή τους μέσω της πλατφόρμας της Ευρωπαϊκής Δικτυακής Πύλης της Νεολαίας, ή ότι δεν πληρούσαν τα απαιτούμενα κριτήρια επιλεξιμότητας, ή ότι δεν πάτησαν το κουμπί «Υποβολή» κατά τη λήξη της διαδικασίας αίτησης ώστε να εγγραφούν. Αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει ότι ένας ή περισσότεροι φίλοι σου είχαν υποβάλει πάνω από μία αίτηση, και στην περίπτωση αυτή λήφθηκε υπόψη μόνο η πρώτη υποβληθείσα αίτηση. Μόνο τα μέλη της ομάδας τα οποία υπέβαλαν την αίτηση εμπρόθεσμα με τον κωδικό που έλαβαν από τον αρχηγό της ομάδας μπορούν να πάρουν μέρος στο DiscoverEU.

B.8 Τι θα συμβεί αν έχω δηλώσει ότι θέλω να ταξιδέψω μόνος αλλά στη συνέχεια αποφασίσω ότι θέλω να κάνω μια ομάδα με τους φίλους μου;

Όλοι οι συμμετέχοντες είναι δυνητικά αρχηγοί ομάδας. Μπορείς, ως συμμετέχων, να προσθέσεις μέχρι 4 φίλους που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας του DiscoverEU, ακόμη κι αν έχεις δηλώσει στην αίτησή σου ότι επιθυμείς να ταξιδέψεις μόνος. Για να μπορέσουν οι φίλοι σου να συμμετάσχουν στην αίτησή σου, θα πρέπει να τους δώσεις τον κωδικό της αίτησής σου τον οποίο θα λάβεις με email. Για να πάρουν μέρος, θα πρέπει και οι ίδιοι να υποβάλουν εμπρόθεσμη αίτηση και να είναι επιλέξιμοι (κανόνας Α.2).

B.9 Τι θα συμβεί αν έχω επιλεγεί και θέλω να αποσύρω τη συμμετοχή μου;

Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να στείλεις σχετικό email με τον κωδικό της αίτησής σου στον εξωτερικό ανάδοχο που έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διευθετήσει τα ταξιδιωτικά πάσα. Αυτό πρέπει να γίνει προτού κάνεις κρατήσεις για το ταξίδι σου μέσω του δελτίου κρατήσεων. Το πάσο σου θα δοθεί σε άλλον υποψήφιο από τον εφεδρικό κατάλογο. Η διεύθυνση email του εξωτερικού αναδόχου θα σου ανακοινωθεί εφόσον επιλεγείς.

B.10 Επιλέχτηκα αλλά δεν μπορώ να ταξιδέψω. Μπορούν οι φίλοι μου να ταξιδέψουν χωρίς εμένα; Μπορώ να μεταβιβάσω το ταξιδιωτικό πάσο σε άλλο πρόσωπο;

Αν έλαβες ταξιδιωτικό πάσο αλλά έχουν αλλάξει τα σχέδιά σου, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να αποσύρεις τη συμμετοχή σου (κανόνας Β.9) δεδομένου ότι δεν μπορείς να μεταβιβάσεις το ταξιδιωτικό πάσο σου σε έναν από τους φίλους σου. Επιπλέον, κάθε ταξιδιωτικό πάσο θα έχει το όνομα του συμμετέχοντος τυπωμένο και επομένως δεν μπορεί να αλλάξει ή να μεταβιβαστεί σε άλλο άτομο.

Αν μέλος της ομάδας σου (ή ο αρχηγός της ομάδας) ακυρώσει το ταξίδι του/της, αυτή η απόφαση δεν θα επηρεάσει την ομάδα. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μπορούν να ταξιδέψουν όπως είχαν σχεδιάσει. Το πρόσωπο που αποσύρθηκε δεν μπορεί να αντικατασταθεί και το ταξιδιωτικό πάσο που δεν θα χρησιμοποιηθεί θα δοθεί σε συμμετέχοντα από τον εφεδρικό κατάλογο.

B.11 Μπορώ να αλλάξω σχέδια και να ταξιδέψω μόνος παρότι ανήκω σε ομάδα;

Αν έχεις επιλεγεί ως μέλος ομάδας αλλά τα σχέδιά σου άλλαξαν και θα προτιμούσες να ταξιδέψεις μόνος, μπορείς να το κάνεις. Πρέπει απλά να συμπληρώσεις το δελτίο κρατήσεων ως άτομο με τον προσωπικό σου κωδικό. Δεν χρειάζονται άλλες διατυπώσεις, και δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις για τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

B.12 Το ταξιδιωτικό πάσο μπορεί να μεταβιβαστεί σε άλλο πρόσωπο;

Όχι. Κάθε πάσο θα έχει το όνομα του συμμετέχοντος τυπωμένο και δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε άλλο πρόσωπο σε καμία περίπτωση. Το όνομα στο πάσο δεν μπορεί να αλλάξει.

B.13 Είμαι στον εφεδρικό κατάλογο. Τι σημαίνει αυτό;

Όλοι οι υποψήφιοι που δεν επιλέχτηκαν περιλαμβάνονται σε εφεδρικό κατάλογο ταξινομημένοι ανά υπηκοότητα και ανάλογα με τις απαντήσεις τους στο κουίζ και στη συμπληρωματική ερώτηση. Όταν ένας επιλεγμένος υποψήφιος αποσύρει την αίτησή του ή εάν η αξία των ταξιδιωτικών πάσων που χορηγήθηκαν είναι χαμηλότερη από τον διαθέσιμο προϋπολογισμό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να χορηγήσει πάσο σε υποψηφίους που περιέχονται στον εφεδρικό κατάλογο, μέχρις ότου εξαντληθεί ο διαθέσιμος προϋπολογισμός. Η εγγραφή στον εφεδρικό κατάλογο δεν δημιουργεί κανένα δικαίωμα έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν εγγυάται ότι οι υποψήφιοι θα επιλεγούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Οι μη επιλεγμένοι υποψήφιοι που περιλαμβάνονται στον εφεδρικό κατάλογο μπορεί να λάβουν πρόσκληση για να εγγραφούν στην πλατφόρμα κρατήσεων. Όσοι προσκληθούν να εγγραφούν προς το τέλος της πρωτοβουλίας, λόγω του ότι περιλαμβάνονται στον εφεδρικό κατάλογο, δεν μπορούν να αξιώσουν την επιστροφή των εξόδων για τα ταξίδια που πραγματοποίησαν πριν από την πρόσκληση, ούτε να ζητήσουν παράταση της περιόδου ταξιδιού.

B.14 Το όνομά μου είναι στον εφεδρικό κατάλογο, τι πιθανότητες έχω να λάβω ένα ταξιδιωτικό πάσο;

Αυτό εξαρτάται από τρεις παράγοντες:

 • πώς απάντησες στις ερωτήσεις του κουίζ
 • πόσοι από τους συμμετέχοντες που κέρδισαν πάσο δεν επιβεβαιώνουν ή ακυρώνουν τη συμμετοχή τους (στους επιλαχόντες δίνεται πάσο από αυτά που δεν χρησιμοποίησαν οι αρχικοί νικητές)
 • πόσα ταξιδιωτικά πάσα αναλογούν στη χώρα σου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί επίσης να χορηγήσει πάσο σε αιτούντες που περιλαμβάνονται στον εφεδρικό κατάλογο, μέχρις ότου εξαντληθούν οι διαθέσιμοι πόροι.

C. ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ

C.1 Πόσες ημέρες μπορώ να ταξιδεύω;

Μπορείς να ταξιδεύεις από 1 ημέρα έως και 30 ημέρες. Το ταξίδι πρέπει να πραγματοποιηθεί μεταξύ της 1ης Ιουλίου 2020 (πρώτη ημερομηνία έναρξης) και της 28ης Φεβρουαρίου 2021 (τελευταία ημερομηνία επιστροφής).

C.2 Πόσες χώρες μπορώ να επισκεφτώ;

Αυτό εξαρτάται από την επιλογή που θα δηλώσεις:

 • επιλογή σταθερού ταξιδιού: ο αριθμός των προορισμών περιορίζεται σε 2 χώρες ή δύο πόλεις στην ίδια χώρα·
 • επιλογή ευέλικτου ταξιδιού: ο αριθμός των χωρών είναι απεριόριστος. Ωστόσο, ο αριθμός των ημερών ταξιδιού είναι περιορισμένος· για παράδειγμα, μπορείς να παραμείνεις στο εξωτερικό για έναν μήνα το πολύ, αλλά μέσα σ΄αυτόν τον μήνα μπορείς να χρησιμοποιείς μόνο έναν συγκεκριμένο αριθμό ημερών για πραγματική μετακίνηση (π.χ. με τρένο).

Περισσότερες πληροφορίες για τις 2 επιλογές θα βρεις στις παρακάτω ερωτήσεις. Ο εξωτερικός ανάδοχος θα σου δώσει επίσης περισσότερες πληροφορίες αν επιλεγείς. 
 

C.3 Μπορώ να ξεκινήσω το ταξίδι μου από χώρα διαφορετική από τη χώρα κατοικίας μου;

Ναι, μπορείς να ξεκινήσεις το ταξίδι σου από χώρα άλλη από τη χώρα κατοικίας σου. Ωστόσο, τα έξοδα μετάβασης στη χώρα/στην περιοχή αυτή δεν καλύπτονται από το DiscoverEU και τα αναλαμβάνεις εσύ.

C.4 Μπορώ να ταξιδεύω με δημόσια μέσα μεταφοράς χρησιμοποιώντας το ταξιδιωτικό πάσο μου;

Τα δημόσια μέσα μεταφοράς και τα ιδιωτικά μέσα δεν περιλαμβάνονται στο ταξιδιωτικό πάσο DiscoverEU. Πρέπει να αναζητήσεις όλες τις πληροφορίες για τα μέσα μεταφοράς, το κόστος των εισιτηρίων κ.λπ. σε όλους τους προορισμούς σου πριν ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου.

Όταν επιλέγεις πάσο ευέλικτου ταξιδιού  DiscoverEU, μπορείς να επωφεληθείς από εκπτώσεις στην κάρτα μετακινήσεων που προτείνουν ορισμένες πόλεις. Δες περισσότερα για τις εκπτώσεις

C.5 Τι είναι η επιλογή ευέλικτου ταξιδιού;

Με ένα πάσο ευέλικτου ταξιδιού θα μπορείς να ταξιδεύεις για ένα μήνα, αλλά θα μπορείς να μετακινείσαι μόνο κατά τη διάρκεια 7 ημερών (αυτό σημαίνει ότι μπορείς να παίρνεις το τρένο μόνο τις συγκεκριμένες ημέρες εντός αυτού του μήνα).

Το πάσο ευέλικτου ταξιδιού σού δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψεις σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορείς να ταξιδεύεις με τον ρυθμό σου, και να χρησιμοποιείς τρένα των ευρωπαϊκών σιδηροδρομικών επιχειρήσεων.

Οι ημερομηνίες κατά τις οποίες ταξιδεύεις παραμένουν ευέλικτες. Ωστόσο, μην ξεχνάς ότι το πάσο ευέλικτου ταξιδιού θα έχει «ημερομηνία έναρξης». Μετά από αυτή την ημερομηνία έναρξης, το ταξιδιωτικό σου πάσο θα ισχύει για ένα μήνα. Μπορείς να αλλάξεις την ημερομηνία αναχώρησής σου, αλλά έχε υπόψη σου ότι ενδέχεται να χάσεις μερικές ημέρες από το διάστημα που θα ισχύει το πάσο σου. Από τη στιγμή που θα κάνεις τις κρατήσεις, δεν θα μπορείς να αλλάξεις την ημερομηνία από την οποία θα αρχίσει να ισχύει το πάσο σου.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το πάσο σου σαν κανονικό εισιτήριο, συμπληρώνοντας απλώς τα στοιχεία του ταξιδιού σου και, δεν έχεις παρά να ανέβεις στο τρένο. Αυτό το πάσο γίνεται δεκτό από πολλά τρένα υψηλής ταχύτητας, όπως τα TGV ή τα AVE, καθώς και από τρένα με κουκέτες ύπνου. Ωστόσο, για κράτηση θέσης ή κουκέτας σε αυτά, θα πρέπει να πληρώσεις ένα συμπλήρωμα, όπως έχει οριστεί για τους κατόχους ταξιδιωτικού πάσο.

C.6 Πώς αναχωρώ από τη χώρα μου/επιστρέφω σε αυτή;

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Interrail Global Pass στη χώρα κατοικίας σου (ή ιθαγένειάς σου) δύο φορές: μία για την αναχώρηση (για να βγεις από τη χώρα σου) και μία για την επιστροφή (για να μπεις στη χώρα σου). Ωστόσο, αυτή δεν είναι απαραίτητο να είναι η πρώτη ή η τελευταία σου διαδρομή, μπορείς να την κάνεις οποιαδήποτε στιγμή του ταξιδιού σου. Αν χρειάζεται να κάνεις πάνω από μία διαδρομές αναχώρησης από τη χώρα σου και επιστροφής στη χώρα σου, για παράδειγμα για να διασχίσεις τη χώρα σου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου, μπορείς πάντα να αγοράσεις τα επιπλέον εισιτήρια που χρειάζεσαι από την σιδηροδρομική εταιρεία της χώρας σου. Η διαδρομή αναχώρησης και επιστροφής πρέπει να γίνει στο διάστημα που ισχύει το πάσο σου.

Εκτός από το να σημειώνεις τις ημέρες που ταξιδεύεις στο πάσο σου (δηλαδή, πάνω στο εισιτήριο), αν κατά τις ημέρες του ταξιδιού σου κάνεις διαδρομή από ή προς τη χώρα σου, πρέπει να σημειώνεις την ημερομηνία αναχώρησης (εξόδου από τη χώρα σου) και επιστροφής (εισόδου στη χώρα σου) και στα ειδικά τετραγωνίδια του ημερολογίου ταξιδιού που συνοδεύει το πάσο σου. Θα πρέπει επίσης να προσδιορίζεις τις λεπτομέρειες του ταξιδιού (ημερομηνία, ώρα και σταθμοί) στο ημερολόγιο ταξιδιού. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στον ιστότοπο Interrail.

C.7 Τι είναι η επιλογή σταθερού ταξιδιού;

Με το πάσο σταθερού ταξιδιού, πρέπει να επιλέξεις σταθερές ημερομηνίες μετακίνησης οι οποίες δεν μπορούν να αλλάξουν αφότου υποβάλεις το δελτίο κρατήσεων. Κάθε πάσο σταθερού ταξιδιού εκδίδεται για την οικονομική θέση. Ο αριθμός των χωρών που μπορείς να επισκεφτείς με αυτή την επιλογή περιορίζεται σε 2. Επομένως, η επιλογή αυτή ίσως να μην σου ταιριάζει αν επιθυμείς να επισκεφτείς πολλές χώρες. Αντίθετα, αν αποφασίσεις να επισκεφτείς μόνο μία χώρα, η οποία μάλιστα γειτονεύει με τη δική σου, η επιλογή του σταθερού ταξιδιού είναι μια καλή λύση. Δεν υπάρχουν έξοδα κράτησης που συνδέοντα με το πάσο σταθερού ταξιδιού, αλλά πρέπει να τηρείται το όριο του προϋπολογισμού (258 ευρώ).

Αφού υποβάλεις αίτηση για σταθερό ταξίδι, ο εξωτερικός ανάδοχος που έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να κανονίσει τις κρατήσεις θα σου επιβεβαιώσει εντός 5 εργάσιμων ημερών ότι η διαδρομή που έχεις επιλέξει μπορεί να πραγματοποιηθεί. Σε περίπτωση που η επιλογή σταθερού ταξιδιού αποδειχτεί ακατάλληλη για τα ταξιδιωτικά σου σχέδια, ο εξωτερικός ανάδοχος θα σου προτείνει να επιλέξεις το ευέλικτο ταξίδι.

Για να έχεις καθαρότερη εικόνα σχετικά με το εφικτό των ταξιδιωτικών σου σχεδίων, σου συνιστούμε να επισκεφτείς τον ιστότοπο Rome2Rio που θα σε βοηθήσει να σχηματίσεις γνώμη για το αν η διαδρομή σου μπορεί να πραγματοποιηθεί με το τρένο, πόσες στάσεις θα χρειαστεί να κάνεις και πόσα τρένα να αλλάξεις, πόσος χρόνος περίπου θα απαιτηθεί για τις μετακινήσεις σου με τρένο και πόσο περίπου θα κοστίσει το ταξίδι.

C.8 Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της επιλογής σταθερού και ευέλικτου ταξιδιού;

Δες το ενημερωτικό γράφημα:

https://europa.eu/youth/sites/default/files/infographic_flexibleandfixed.pdf

Επιλογή ευέλικτου ταξιδιού

Επιλογή σταθερού ταξιδιού

Οι ημερομηνίες κατά τις οποίες ταξιδεύεις παραμένουν ευέλικτες. Ωστόσο, η ταξιδιωτική κάρτα θα έχει «ημερομηνία έναρξης». Μετά την ημερομηνία έναρξης, η ταξιδιωτική σου κάρτα θα ισχύει για ένα μήνα.

Θα πρέπει να επιλέξεις σταθερές ημερομηνίες ταξιδιού οι οποίες δεν μπορούν να αλλάξουν αφότου υποβάλεις το δελτίο με τις κρατήσεις.

Θα μπορείς να είσαι σε ταξίδι για περίοδο ενός μήνα, αλλά στην πράξη θα μπορείς να μετακινείσαι μόνο έναν καθορισμένο αριθμό ημερών (δηλαδή, μπορείς να περάσεις μέσα σε τρένο ταξιδεύοντας μόνο έναν συγκεκριμένο αριθμό ημερών, 7 συνολικά, σ΄αυτό το διάστημα του ενός μήνα). Η ευέλικτη επιλογή σού επιτρέπει να ταξιδέψεις σε πολλές χώρες της ΕΕ!

Θα μπορείς να επισκεφτείς μέχρι 2 χώρες που είναι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη στιγμή της απόφασης χορήγησης (δεν περιλαμβάνονται η χώρα έναρξης του ταξιδιού σου καθώς και οι χώρες από τις οποίες απλώς θα διέλθεις) σε διάστημα το πολύ ενός μήνα.

Οι επιλεγμένοι υποψήφιοι μπορούν είτε να ταξιδέψουν σε συνεχόμενες ημέρες, είτε να τις μοιράσουν κατά τη διάρκεια της ταξιδιωτικής περιόδου. Τους επιτρέπεται να ταξιδεύουν με τρένα τα οποία διαχειρίζονται ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές εταιρείες καθώς και με φεριμπότ και άλλα μέσα μεταφοράς που έχουν επιλεγεί από τον ανάδοχο που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επισημαίνεται ότι για ορισμένα τρένα ενδέχεται να απαιτείται κράτηση. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, οι επιλεγμένοι υποψήφιοι πρέπει να κάνουν οι ίδιοι τις κρατήσεις των τρένων πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου του ταξιδιού τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα καλύψει τα επιπλέον έξοδα για κρατήσεις τρένων ή άλλα έξοδα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Πρέπει να τηρήσεις το όριο προϋπολογισμού των 258 ευρώ. Γι΄ αυτό, βεβαιώσου ότι η διαδρομή που σχεδιάζεις να κάνεις μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός των ορίων αυτού του προϋπολογισμού.

C.9 Οι νέοι θα ταξιδεύουν πάντα με τρένο;

Οι συμμετέχοντες θα ταξιδεύουν, κατά κανόνα, σιδηροδρομικώς. Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή πρόσβαση, το DiscoverEU θα προσφέρει και εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς, όπως φεριμπότ και λεωφορεία, αφού ληφθούν υπόψη παράγοντες που συνδέονται με το περιβάλλον, τον χρόνο και την απόσταση. Η μετακίνηση με αεροπλάνο θα εξετάζεται ως δυνατότητα μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Στις εξαιρετικές περιπτώσεις συγκαταλέγονται:

 • όσοι κατοικούν στις εννέα εξόχως απόκεντρες περιφέρειες (δηλ. Γουαδελούπη, Γαλλική Γουιάνα, Μαρτινίκα, Ρεϋνιόν, Μαγιότ, Άγιος Μαρτίνος, Μαδέρα, Αζόρες και Κανάριοι νήσοι)·
 • όσοι κατοικούν σε χώρες/περιοχές που δεν είναι προσβάσιμες με τα προαναφερθέντα μεταφορικά μέσα (δηλ. τρένα, φεριμπότ και λεωφορεία)·
 • οι συμμετέχοντες που πρέπει να ταξιδεύουν πάνω από 18 ώρες για να διασχίσουν τα σύνορα της χώρας αναχώρησής τους·
 • οι νέοι με μειωμένη κινητικότητα ή με αναπηρία. Οι περιπτώσεις αυτές θα αξιολογούνται μεμονωμένα.

Μόνο ένα ταξίδι με επιστροφή από/προς τη χώρα προέλευσης μπορεί να γίνει με αεροπλάνο. Στη συνέχεια, ο νέος θα πρέπει να ταξιδέψει με τρένο ή άλλο μέσο (τα ιδιωτικά αυτοκίνητα και τα ναυλωμένα πούλμαν αποκλείονται).

C.10 Μπορώ να επισκεφτώ διάφορα μέρη μέσα στην ίδια χώρα;

Μπορείς να ταξιδέψεις σε όσες πόλεις θέλεις (ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας σου), με την προϋπόθεση ότι θα επισκεφτείς τουλάχιστον μια χώρα στο εξωτερικό και δεν θα υπερβείς τον καθορισμένο αριθμό των ημερών ταξιδιού.

C.11 Τι γίνεται αν χρειαστεί να ακυρώσω ή να αλλάξω το ταξίδι μου;

Όλα τα ενδεχόμενα έξοδα ακύρωσης ή αλλαγής του ταξιδιού θα πρέπει να καλυφθούν από εσένα τον ίδιο. Δεν προβλέπεται επιπλέον προϋπολογισμός για την κάλυψη τέτοιων εξόδων, ανεξάρτητα από την αιτία. Υπάρχουν διάφορες ιδιωτικές ασφάλειες ταξιδιού που καλύπτουν τέτοια έξοδα.

Για να ακυρώσεις τη συμμετοχή σου, πρέπει να στείλεις email στον εξωτερικό ανάδοχο. Στην περίπτωση αυτή, το πάσο θα δοθεί σε υποψήφιο από τον εφεδρικό κατάλογο. Η διεύθυνση email του εξωτερικού αναδόχου θα σου ανακοινωθεί εφόσον επιλεγείς.

Αν έχεις επιλέξει ευέλικτο ταξίδι και θέλεις να κάνεις κάποιες αλλαγές, δεν υπάρχει λόγος να ενημερώσεις τον εξωτερικό ανάδοχο. Αν όμως έχεις επιλέξει σταθερό ταξίδι θα πρέπει να ενημερώσεις γραπτώς τον εξωτερικό ανάδοχο.

C.12 Πώς μπορώ να προετοιμάσω το ταξίδι μου;

Στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας, θα βρεις πρακτικές πληροφορίες και χρήσιμες συμβουλές στη σελίδα Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη. Πρέπει να έχεις μαζί σου έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο/πάσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ο,τιδήποτε έχει σχέση με τέτοια έγγραφα (ισχύς, κ.λπ) είναι ατομική σου ευθύνη.

Είναι υποχρεωτικό από τον νόμο να έχεις μαζί σου έγκυρο διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας όταν ταξιδεύεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει επίσης να διαθέτεις ισχύουσα ασφάλιση ασθενείας για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σου. Ο,τιδήποτε έχει σχέση με τέτοια έγγραφα (ισχύς, κ.λπ) είναι ατομική σου ευθύνη.

C.13 Τι δικαιώματα έχω ως επιβάτης;

Για να ενημερωθείς σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών, ρίξε μια ματιά στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας στην ενότητα για τα ταξίδια. Οι νέοι με αναπηρία μπορούν να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους μέσω αυτού του συνδέσμου. Έχε υπόψη σου ότι όλες οι διατάξεις για τα άτομα με αναπηρία θα επανεξετάζονται κατά περίπτωση, ώστε να είναι ευκολότερος ο προγραμματισμός του ταξιδιού τους.

C.14 Τεχνικά προβλήματα σχετικά με το δελτίο κρατήσεων

Αν συναντήσεις τεχνικά προβλήματα, π.χ. αν δεν λάβεις κωδικό/email επιβεβαίωσης ή αν έχουν υποβληθεί εσφαλμένα στοιχεία, μπορείς να επικοινωνήσεις με τον εξωτερικό ανάδοχο που είναι αρμόδιος για τις κρατήσεις. Η διεύθυνση email του εξωτερικού αναδόχου θα σου ανακοινωθεί εφόσον επιλεγείς. Αν δεν γνωρίζεις τη διεύθυνση email, μπορείς να επικοινωνήσεις με τον εξωτερικό ανάδοχο στέλνοντάς του προσωπικό μήνυμα μέσω της Ευρωπαϊκής Δικτυακής Πύλης της Νεολαίας στο Facebook.

C.15 Είμαστε ομάδα και κάποιος από εμάς πρέπει να επιστρέψει νωρίτερα. Μπορεί η υπόλοιπη ομάδα να συνεχίσει το ταξίδι;

Ναι, αυτό είναι δυνατόν αν έχετε επιλέξει το ευέλικτο ταξίδι.

C.16 Μπορώ να ταξιδέψω σε ομάδα, παρότι συμμετέχω ως μεμονωμένος ταξιδιώτης;

Όταν επιλέγεις το ευέλικτο ταξίδι, έχεις την ελευθερία να ταξιδεύεις σε ομάδα, καθώς και να αλλάζεις ομάδες ή και διαδρομή σε κάθε στιγμή του ταξιδιού σου.

Κατά τη διαδικασία των κρατήσεων, βεβαιώσου ότι θα δηλώσεις την ίδια ημερομηνία έναρξης με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες μαζί με τους οποίους επιθυμείς να ταξιδέψεις.

Το δελτίο κρατήσεων επικαιροποιείται αυτόματα καθημερινά, τα μεσάνυχτα, και επιτρέπει την πραγματοποίηση κρατήσεων 14 ημέρες πριν από την ημερομηνία αναχώρησης. Επομένως, για σιγουριά, συνιστούμε σε όλα τα μέλη της ομάδας να συμπληρώνουν το δελτίο σχεδόν ταυτόχρονα. Η αλλαγή της ημερομηνίας αναχώρησης μετά την κράτηση δεν είναι δυνατή.

C.17 Πρέπει να κάνω εγώ τις κρατήσεις μου;

Όχι. Δεν πρέπει να κάνεις εσύ τις κρατήσεις, δεδομένου ότι για το πάσο που αγοράζεται ξεχωριστά δεν επιστρέφονται χρήματα. Όλα τα ταξιδιωτικά πάσα θα κλειστούν, θα αγοραστούν και θα διανεμηθούν αποκλειστικά από τον εξωτερικό ανάδοχο που ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρέπει επίσης να προσέξεις να μην κλείσεις και να μην πληρώσεις κατάλυμα μέχρις ότου βεβαιωθείς για τις ημερομηνίες του ταξιδιού σου και λάβεις το πάσο σου.

C.18 Τι αξία έχει ένα ταξιδιωτικό πάσο;

Ο βασικός κανόνας είναι ότι κάθε συμμετέχων δικαιούται ταξιδιωτικό πάσο αξίας 258 ευρώ. Το ταξίδι γίνεται μόνο στη 2η θέση. Ωστόσο, το ποσό αυτό μπορεί να είναι υψηλότερο, κατ΄εξαίρεση, στις παρακάτω περιπτώσεις:

 • για συμμετέχοντες που ταξιδεύουν από τις εξόχως απόκεντρες περιφέρειες (δηλ. Γουαδελούπη, Γαλλική Γουιάνα, Μαρτινίκα, Ρεϋνιόν, Μαγιότ, Άγιος Μαρτίνος, Μαδέρα, Αζόρες και Κανάριοι νήσοι) προς την ηπειρωτική Ευρώπη. Μόλις αυτοί φτάσουν στην ηπειρωτική Ευρώπη, ισχύει ο βασικός κανόνας·
 • για συμμετέχοντες εκτός των παραπάνω εξόχως απόκεντρων περιφερειών, οι οποίοι δικαιούνται να ταξιδέψουν με αεροπλάνο προς την ηπειρωτική Ευρώπη. Μόλις αυτοί φτάσουν στην ηπειρωτική Ευρώπη, ισχύει ο βασικός κανόνας·
 • σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις που θα αξιολογούνται μεμονωμένα (π.χ. για τους συμμετέχοντες που κατοικούν σε νησιά της ΕΕ), μπορεί να καλύπτεται ένα επιπλέον ταξίδι με τρένο/φεριμπότ/λεωφορείο·
 • για συμμετέχοντες με μειωμένη κινητικότητα ή/και ειδικές ανάγκες. Τα έξοδα θα υπολογίζονται κατά περίπτωση, ανάλογα με τις ανάγκες. Τα έξοδα ειδικής βοήθειας (συνοδός, σκύλος συνοδείας για συμμετέχοντες με προβλήματα όρασης κ.λπ.) μπορεί να καλυφθούν, με βάση τα κατάλληλα έγγραφα για την αιτιολόγηση των ειδικών αναγκών, όπως απαιτείται δυνάμει της εθνικής νομοθεσίας του κράτους μέλους διαμονής.

C.19 Ποια είναι τα έξοδα κράτησης; Περιλαμβάνονται (ευέλικτη επιλογή);

Όχι. Τα έξοδα κράτησης δεν περιλαμβάνονται στην ευέλικτη επιλογή. Πρέπει υποχρεωτικά να κάνεις κράτηση στα περισσότερα τρένα μεγάλης ταχύτητας, στους διεθνείς συρμούς, σε ορισμένους συρμούς InterCity και σε όλα τα νυχτερινά τρένα. Ωστόσο, με το ταξιδιωτικό πάσο σου μπορείς να ταξιδεύεις εύκολα με πολλά τοπικά και περιφερειακά τρένα, χωρίς να χρειάζεσαι κράτηση. Αυτό σημαίνει ότι, παρότι υπάρχει τρένο μεγάλης ταχύτητας που συνδέει δύο πόλεις, μπορείς να ταξιδεύεις μεταξύ των πόλεων αυτών με κανονικά τρένα ή διαλέγοντας εναλλακτικές διαδρομές με τοπικά τρένα ώστε να αποφεύγεις επιπλέον έξοδα. Με την εφαρμογή Rail Planner μπορείς εύκολα να δεις ποια τρένα απαιτούν κράτηση θέσης και να προγραμματίσεις ανάλογα τις μετακινήσεις σου. Η επιλογή σταθερού ταξιδιού περιλαμβάνει και τις κρατήσεις (κανόνας C.5).

Δες το ενημερωτικό γράφημα

C.20 Περιλαμβάνονται κάποια από τα παρακάτω έξοδα; Έξοδα ταξιδιωτικής ασφάλισης, καταλύματος και διατροφής, ή άλλα έξοδα που σχετίζονται με το ταξίδι;

Όχι, η πρωτοβουλία δεν περιλαμβάνει καμία ταξιδιωτική ασφάλιση. Η ασφαλιστική κάλυψη είναι αποκλειστική ευθύνη του συμμετέχοντος. Επιπλέον, τα έξοδα καταλύματος και διαβίωσης, καθώς και τα ταξιδιωτικά έξοδα που προκύπτουν από προτιμήσεις των συμμετεχόντων (π.χ. έναρξη του ταξιδιού από άλλη χώρα) ή άλλα έξοδα που σχετίζονται με το ταξίδι θα καλύπτονται μόνο από τους συμμετέχοντες. Η Interrail προσφέρει εκπτώσεις στο κατάλυμα, στη φύλαξη αποσκευών και σε πολλές άλλες υπηρεσίες σε όλη την Ευρώπη (βλ. Πύλη προσφορών Eurail ).

Οι συμμετέχοντες οφείλουν να λάβουν με δική τους πρωτοβουλία την κατάλληλη ταξιδιωτική και υγειονομική ασφάλεια για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Η βασική υγειονομική ασφάλεια συνήθως παρέχεται από τον εθνικό ασφαλιστικό φορέα κάθε συμμετέχοντος κατά τη διαμονή σε άλλη χώρα της ΕΕ, μέσω της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας ή άλλη ιδιωτική ασφάλεια ενδεχομένως να μην καλύπτει όλες τις πιθανές περιπτώσεις, κυρίως όσον αφορά τον επαναπατρισμό ή συγκεκριμένες ιατρικές επεμβάσεις. Για να καλυφθεί αυτό το κενό, συνιστάται η σύναψη συμπληρωματικής ιδιωτικής ασφάλειας.

C.21 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες στην κράτηση καταλύματος;

Όχι, η κράτηση καταλύματος είναι αποκλειστική ευθύνη του συμμετέχοντος. Συνιστάται ιδιαιτέρως να μην κάνεις κρατήσεις για κατάλυμα μέχρις ότου λάβεις το ταξιδιωτικό σου πάσο.

D. ΣΗΜΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

D.1 Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες του διαγωνισμού DiscoverEU;

Το έγγραφο αναφοράς για τον καθορισμό των κανόνων του διαγωνισμού DiscoverEU δημοσιεύεται στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας

D.2 Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις λεπτομέρειες των όρων του ταξιδιού;

Αν επιλεγείς, θα λάβεις τη διεύθυνση μιας πλατφόρμας που περιέχει το δελτίο κρατήσεων καθώς και συχνές ερωτήσεις για όλα τα πρακτικά θέματα του ταξιδιού. Θα λάβεις επίσης τα στοιχεία επικοινωνίας του εξωτερικού αναδόχου. Η τηλεφωνική επικοινωνία δεν υποστηρίζεται και επομένως κάθε επικοινωνία πρέπει να γίνεται γραπτώς.

Σε περίπτωση που χρειάζεσαι πληροφορίες, βοήθεια ή συμβουλές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου, υπάρχουν αρκετά σημεία επαφής όπου μπορείς να αποταθείς:

Σε περίπτωση προβλήματος

 • Κάλεσε το 112 για να επικοινωνήσεις με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο Η κλήση αυτή είναι δωρεάν.
 • Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής αντικειμένων, πρέπει να απευθυνθείς στην τοπική αστυνομία. Όταν υποβάλλεις αίτηση για αποζημίωση στην ασφαλιστική εταιρεία, θα πρέπει να επισυνάπτεις την έκθεση της αστυνομίας. Ακύρωσε αμέσως τις πιστωτικές ή χρεωστικές σου κάρτες σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής. Αν σου κλέψουν το διαβατήριο, δήλωσε την κλοπή στο προξενείο ή στην πρεσβεία της χώρας σου καθώς και στην αστυνομία.

Επικοινωνία με την ΕΕ

 • Τηλεφωνικά ή με email: η Eurodesk είναι μια υπηρεσία ενημέρωσης των νέων, η οποία απαντά στις ερωτήσεις σου για τις ευρωπαϊκές ευκαιρίες (π.χ. ευρωπαϊκά προγράμματα εθελοντισμού, σπουδές ή πρακτική άσκηση στο εξωτερικό). Έχε υπόψη σου ότι δεν θα είναι σε θέση να σε βοηθήσει για τεχνικά προβλήματα που σχετίζονται με το ταξίδι DiscoverEU. Τέτοια προβλήματα τα αναλαμβάνει ο εξωτερικός ανάδοχος που θα επικοινωνήσει μαζί σου (αν επιλεγείς). Μπορείς να επικοινωνήσεις με το πλησιέστερο Eurodesk infopoint μέσω του διαδραστικού χάρτη (https://map.eurodesk.eu/).
 • Διαδικτυακά: πληροφορίες σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο Europa.
 • Αυτοπροσώπως: σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν εκατοντάδες τοπικά κέντρα πληροφόρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βρες τη διεύθυνση του πλησιέστερου κέντρου.
 • Τηλεφωνικά ή με email: η Europe Direct είναι μια υπηρεσία που απαντά στα ερωτήματά σου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορείς να επικοινωνείς με την υπηρεσία αυτή δωρεάν: με κλήση στον δωρεάν αριθμό 00 800 67 89 10 11 (ορισμένοι φορείς κινητής τηλεφωνίας δεν επιτρέπουν πρόσβαση σε αριθμούς 00800 ή χρεώνουν τις κλήσεις αυτές) ή με email.
 • Διάβασε για την Ευρώπη: μπορείς να βρεις εκδόσεις για την ΕΕ με ένα κλικ στον ιστότοπο EU Bookshop.
 • Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: τα γραφεία των αντιπροσωπειών απηχούν τη φωνή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρακολουθούν την κοινή γνώμη στη χώρα υποδοχής τους. Παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την ΕΕ μέσω εκδηλώσεων και με τη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και άλλου υλικού.
 • Γραφεία πληροφοριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: ρόλος τους είναι να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και να παρακινούν τους πολίτες να ψηφίζουν στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

D.3 Πληροφορίες σχετικά με τον κορονοϊό

Αν σας απασχολεί το θέμα του κορονοϊού, μπορείτε να βρείτε τις πιο πρόσφατες πληροφορίες στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.