Συχνές ερωτήσεις


A. ΚΑΝΟΝΕΣ

A.1 Τι είναι το DiscoverEU;

Το DiscoverEU είναι μια δράση του προγράμματος Erasmus+ που δίνει σε νέους και νέες ηλικίας 18 ετών τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη. Οι νέοι και νέες ανακαλύπτουν τα εκπληκτικά τοπία της Ευρώπης και την ατέλειωτη ποικιλία των πόλεων και των χωριών της ταξιδεύοντας κυρίως σιδηροδρομικώς (αν και προβλέπονται εξαιρέσεις για να μπορούν να πάρουν μέρος και όσοι/-ες ζουν σε νησιά ή σε απομακρυσμένες περιοχές). Ένα τέτοιο ταξίδι τους δίνει επίσης την ευκαιρία να γνωριστούν με άλλους/-ες νέους και νέες σαν κι αυτούς, να αποκτήσουν ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση και να κατανοήσουν καλύτερα την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα. Οι νέοι και νέες που ενδιαφέρονται μπορούν να υποβάλουν αίτηση κατά τους δύο γύρους αιτήσεων που ανοίγουν κάθε χρόνο και η Ευρωπαϊκή Ένωση χορηγεί σε όσους/-ες επιλεγούν ένα ταξιδιωτικό πάσο.
 

A.2 Ποιος μπορεί να συμμετάσχει;

Το DiscoverEU απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους και νέες ηλικίας 18 ετών. Αυτό σημαίνει ότι στην πρωτοβουλία αυτή μπορούν να πάρουν μέρος νέοι/-ες που γεννήθηκαν μεταξύ της 1ης Ιουλίου 2003 (συμπεριλαμβανομένης) και της 30ής Ιουνίου 2004 (συμπεριλαμβανομένης). 

Το DiscoverEU αποτελεί πλέον μέρος του προγράμματος Erasmus+ (2021-2027). Επομένως, τα άτομα που διαμένουν νόμιμα στα κράτη μελη της ΕΕ και σε τρίτες χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα Erasmus+ μπορούν πλέον να υποβάλουν αίτηση. Τα άτομα που διαμένουν νόμιμα στις Υπερπόντιες Χώρες και Εδάφη της ΕΕ συμμετέχουν επίσης στην περιπέτεια, εφόσον έχουν την ιθαγένεια ενός από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Βλ. τον αναλυτικό κατάλογο παρακάτω:

 • 27 κράτη μέλη της ΕΕ: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία, συμπεριλαμβανομένων των εξόχως απόκεντρων περιοχών της ΕΕ, Γαλλική Γουιάνα, Γουαδελούπη, Μαρτινίκα, Ρεϊνιόν, Μαγιότ, Άγιος Μαρτίνος, Αζόρες, Μαδέρα και Κανάριες Νήσοι,
 • μέλη της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) που είναι και μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ): Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία,
 • υπό προσχώρηση χώρες, υποψήφιες χώρες και δυνάμει υποψήφιες χώρες: Βόρεια Μακεδονία, Δημοκρατία της Σερβίας και Δημοκρατία της Τουρκίας,
 • ΥΧΕ που συνδέονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση: Άγιος Βαρθολομαίος, Άγιος Ευστάθιος, Άγιος Μαρτίνος, Αρούμπα, Μπονέρ, Κουρασάο, Γαλλικές περιοχές του νοτίου ημισφαιρίου και της Ανταρκτικής, Γαλλική Πολυνησία, Γροιλανδία, Νήσοι Ουάλις και Φουτούνα, Νέα Καληδονία, Σάμπα, Σεν Πιερ και Μικελόν.

Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν μέσω της Ευρωπαϊκής Δικτυακής Πύλης της Νεολαίας εντός της προβλεπόμενης περιόδου, δηλαδή από την 7η Απριλίου 2022 στις 12.00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης έως την 21η Απριλίου 2022 στις 12.00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης. 

* Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. την ενότητα Κανόνες «2. Κριτήρια επιλεξιμότητας»
 

A.3 Μπορώ να πάρω μέρος εάν έχω ήδη ταξιδέψει με ταξιδιωτικό πάσο DiscoverEU που έλαβα στο πλαίσιο προηγούμενου γύρου αιτήσεων;

Οι νέοι και νέες που ταξίδεψαν με ταξιδιωτικό πάσο DiscoverEU στο πλαίσιο προηγούμενου γύρου αιτήσεων δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για δεύτερη φορά. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα εντοπιστεί κατά το στάδιο της υποβολής. Εάν, σε οποιοδήποτε στάδιο υλοποίησης της πρωτοβουλίας, εντοπιστούν αιτήσεις νέων που έλαβαν ταξιδιωτικό πάσο DiscoverEU σε προηγούμενο γύρο αιτήσεων, είτε από την ανάδοχο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξουσιοδοτήσει για να διεκπεραιώνει τις ταξιδιωτικές κρατήσεις είτε από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι αιτούντες/-σες θα αποκλείονται από τον διαγωνισμό. 
 

Α.4 Γιατί η πρωτοβουλία απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους και νέες ηλικίας 18 ετών;

Όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθιέρωσε αυτή τη δράση, επέλεξε να εστιάσει σε νέους και νέες που συμπληρώνουν τα 18 έτη, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη ηλικία σηματοδοτεί τη μετάβασή τους στον κόσμο των ενηλίκων και στην απόκτηση της ευρωπαϊκής ιθαγένειας.

Ωστόσο, υπήρξε μια εξαίρεση όσον αφορά τον γύρο υποβολής αιτήσεων για το 2021. Δεδομένου ότι και οι δύο γύροι που προβλέπονταν για το 2020 ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας COVID-19, οι νέοι και νέες που είχαν δικαίωμα συμμετοχής στους συγκεκριμένους γύρους υποβολής αιτήσεων είχαν την δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση το 2021, μολονότι δεν ήταν πλέον 18 ετών. 
 

A.5 Δεν έχω διεύθυνση email. Μπορώ να υποβάλω αίτηση για το DiscoverEU;

Για να υποβάλεις αίτηση πρέπει να έχεις έγκυρη διεύθυνση email. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναν από τους πολλούς παρόχους δωρεάν υπηρεσιών email που υπάρχουν! Φρόντισε να θυμάσαι τους κωδικούς σου καθώς η επικοινωνία θα γίνεται μέσω αυτής της διεύθυνσης email.
 

A.6 Μπορούν συγγενείς ή φίλοι άνω των 18 ετών να ταξιδέψουν μαζί μου;

Ναι, εφόσον κάνουν τις κρατήσεις και πληρώσουν τα έξοδα ταξιδιού οι ίδιοι. Σου συνιστούμε ωστόσο να μην κλείσεις εισιτήρια ή κατάλυμα πριν να σου παραδοθεί το ταξιδιωτικό πάσο DiscoverEU.
 

A.7 Θα προτιμηθούν συγκεκριμένες εταιρείες για το ταξίδι;

Όχι. Η ανάδοχος εταιρεία που θα διεκπεραιώσει τις κρατήσεις για το ταξίδι μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς και οποιονδήποτε πράκτορα ή εταιρεία (κατά γενικό κανόνα, τα ιδιωτικά αυτοκίνητα και τα ναυλωμένα πούλμαν αποκλείονται).
 

Α.8 Αναμένω το νέο διαβατήριο, το δελτίο ταυτότητας ή το δελτίο νόμιμης διαμονής μου κατά την υποβολή αίτησης. Τι πρέπει να κάνω;

Όταν υποβάλεις αίτηση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το διαβατήριο, την ταυτότητα ή το δελτίο νόμιμης διαμονής που ήδη έχεις, ακόμη κι αν έχουν λήξει. Ωστόσο, εάν επιλεγείς, θα πρέπει να έχεις στην κατοχή σου κάποιο έγκυρο έγγραφο ταυτοποίησης (διαβατήριο, εθνικό δελτίο ταυτότητας ή δελτίο νόμιμης διαμονής) όταν συμπληρώνεις το δελτίο κράτησης για να ζητήσεις το ταξιδιωτικό σου πάσο, καθώς η ανάδοχος εφαρμόζει διαδικασία επαλήθευσης της ταυτότητας. Επίσης, θα χρειαστείς κάποιο έγκυρο έγγραφο ταυτοποίησης κατά το ταξίδι σου. Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα αν το έγγραφο ταυτοποίησης ανανεωθεί μεταξύ του διαστήματος που θα μεσολαβήσει από τη διαδικασία επαλήθευσης ταυτότητας μέχρι και το ταξίδι σου. 
 

Α.9 Θα γίνει επαλήθευση της ταυτότητας ή της διαμονής μου αν επιλεγώ;

Ναι. Κατά τη συμπλήρωση του δελτίου κράτησης θα σου ζητηθεί να αναφορτώσεις εικόνα έγκυρου εγγράφου ταυτοποίησης (διαβατήριο, εθνικό δελτίο ταυτότητας), ή να το σκανάρεις με την κάμερα της συσκευής σου.

Επίσης, μπορεί να σου ζητηθεί έγκυρο αποδεικτικό διαμονής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο επίσημα έγγραφα από την εθνική αρχή της χώρας νόμιμης διαμονής γίνονται δεκτά. Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος ή τα μισθωτήρια δεν αποτελούν επαρκή ή αποδεκτά αποδεικτικά.

Α.10 Τι πρέπει να κάνω ως άτομο που συμμετέχει στο DiscoverEU;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιθυμούσε να ακούσει τη γνώμη των νέων που ταξίδεψαν μέσω αυτής της πρωτοβουλίας και τους/τις παροτρύνει να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις περιπέτειές τους. Γι᾿ αυτό, όλοι/-ες οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες λαμβάνουν τον τίτλο του/της πρεσβευτή DiscoverEU αφού επιλεγούν. Καλούνται να μοιραστούν τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες συμμετέχοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram, το Facebook και το Twitter, ή διοργανώνοντας μια παρουσίαση στο σχολείο τους ή στην τοπική τους κοινότητα. Οι συμμετέχοντες/-ουσες είναι ευπρόσδεκτοι/-ες στην ομάδα #DiscoverEU Official Facebook Group.
 

Α.11 Υπάρχει κάποιου είδους αναγνώριση;

Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες που θα επιλεγούν θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα και να κατανοήσουν τις αξίες της ΕΕ. Θα μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους απ’ όλη την Ευρώπη, να ανταλλάξουν ιδέες και να συμμετάσχουν σε διακρατικά δίκτυα. Για ορισμένους και ορισμένες θα είναι η πρώτη φορά που θα ταξιδέψουν μόνοι/-ες τους. Μέσω της εμπειρίας τους με το DiscoverEU θα αναπτύξουν βασικές ικανότητες όπως γλωσσικές δεξιότητες, εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, προσαρμοστικότητα, αντοχή σε συνθήκες πίεσης, αυτοπεποίθηση, διαπροσωπικές δεξιότητες, δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, δεξιότητες οργάνωσης και ομαδικής συνεργασίας. Όλοι/-ες οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες που θα συμπληρώσουν την έρευνα που τους αποστέλλεται αυτόματα μετά το ταξίδι τους θα λάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής, για να τεκμηριώσουν αυτά τα μαθησιακά αποτελέσματα. Το πιστοποιητικό αυτό περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά με τις βασικές ικανότητες που αποκτήθηκαν και εμπνέεται από το Youthpass.
 

Α.12 Μπορούν πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου να λάβουν μέρος σ’ αυτόν τον γύρο του DiscoverEU;

Όχι. Δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου 2020, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορούν πλέον να συμμετέχουν στο DiscoverEU. 

Η κατ’ εξαίρεση συμμετοχή των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου, που προβλεπόταν στη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έληξε το 2021. 
 

B. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Β.1 Ποια είναι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων;

Για να μπορέσεις να πάρεις μέρος στην πρωτοβουλία, θα πρέπει να υποβάλεις αίτηση για να λάβεις ταξιδιωτική κάρτα DiscoverEU στην ιστοσελίδα https://europa.eu/youth/discovereu_el μόλις ξεκινήσει η περίοδος υποβολής. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 7 Απριλίου 2022 στις 12:00, ώρα Κεντρικής Ευρώπης, και θα λήξει στις 21 Απριλίου 2022 στις 12:00, ώρα Κεντρικής Ευρώπης. 

Αν επιθυμείς να ταξιδέψεις με ομάδα και είσαι ο/η αρχηγός της, πρέπει πρώτα να υποβάλεις εσύ αίτηση και στη συνέχεια να δώσεις σε όλα τα μέλη της ομάδας σου τον κωδικό της αίτησής σου. Τα μέλη της ομάδας θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον κωδικό για να συνδεθούν διαδικτυακά με την ομάδα σου. Για να επιλεγεί η ομάδα σου εντός της προαναφερθείσας περιόδου αίτησης, όλα τα μέλη της ομάδας πρέπει να είναι 18 ετών, να υποβάλουν τα στοιχεία τους και να είναι επιλέξιμα για το DiscoverEU (βλ. κανόνας A.2). Πρέπει να γνωρίζεις ότι όλα τα μέλη της ομάδας μπορούν να υποβάλουν αίτηση μία μόνο φορά. Αν υποβάλεις δύο ή περισσότερες αιτήσεις, μόνο η αίτηση που έχει καταχωριστεί πρώτη στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας θα ληφθεί υπόψη κατά την επιλογή. Οποιαδήποτε άλλη αίτησή σου (είτε ατομική είτε στο πλαίσιο ομάδας) θα απορριφθεί. 
 

Β.2 Πώς επιλέγονται οι νέοι που θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία;

Η επιλογή των υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός διαδικτυακού εργαλείου εγγραφής που είναι διαθέσιμο στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας, όπως αναφέρεται παραπάνω (βλ. κανόνα Β.1). Οι αιτούντες πρέπει να απαντήσουν σε ένα κουίζ 5 ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής και σε 1 συμπληρωματική ερώτηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κατατάξει τους αιτούντες ανά υπηκοότητα, ανάλογα με τις απαντήσεις τους στο κουίζ και στη συμπληρωματική ερώτηση. Θα επιλεγούν τουλάχιστον 35 000 νέοι από τους αιτούντες που θα έχουν απαντήσει σωστά το κουίζ και θα έχουν πλησιάσει περισσότερο στη σωστή απάντηση της συμπληρωματικής ερώτησης. Αν υπάρχουν πάρα πολλές αιτήσεις (ατομικές ή ομάδων) που ισοβαθμούν στις τελευταίες θέσεις με βάση την ποσόστωση, τότε, ως έσχατη λύση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εφαρμόζει για τη χορήγηση των τελευταίων θέσεων την αρχή της προτεραιότητας. Πρόκειται για προληπτικό μέτρο, δεν έχει συμβεί ποτέ κατά τους κύκλους υποβολής αιτήσεων. Οι νέοι με ειδικές ανάγκες (π.χ. μειωμένη κινητικότητα, προβλήματα όρασης κ.λπ.) δικαιούνται να λάβουν κατάλληλη συμπληρωματική υποστήριξη.
 

B.3 Πώς θα μάθω αν μου χορηγήθηκε ταξιδιωτική κάρτα DiscoverEU ή αν περιλήφθηκα σε εφεδρικό κατάλογο;

Όταν ολοκληρωθεί η επιλογή, όλοι οι αιτούντες θα λάβουν τα αποτελέσματα με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Να φυλάς αντίγραφο του κωδικού της αίτησής σου στο DiscoverEU. Να μην μοιράζεσαι με κανέναν τον κωδικό της αίτησής σου (π.χ. στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), με εξαίρεση τον ανάδοχο που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μπορείς να ελέγχεις την κατάσταση της αίτησής σου στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας. Στα μέσα Μαΐου 2022 όλοι οι αιτούντες θα λάβουν ειδοποίηση. Αν δεν επιλεγείς, το όνομά σου θα περιληφθεί σε εφεδρικό κατάλογο και μπορεί να επιλεγείς αργότερα, αν κάποιοι επιλεγμένοι συμμετέχοντες αποφασίσουν να αποσύρουν την αίτησή τους.
 

Β.4 Υπάρχει ποσόστωση ανά χώρα;

Η επιλογή θα γίνει ανά υπηκοότητα και/ή χώρα διαμονής, κατά περίπτωση, ανάλογα με τον αριθμό των ταξιδιωτικών καρτών που αντιστοιχούν σε κάθε χώρα. Η εν λόγω κατανομή βασίζεται στην κλείδα κατανομής της βασικής δράσης 1, κινητικότητα των ατόμων «νεολαία», του προγράμματος Erasmus+.

Σε περίπτωση που οι αιτούντες είναι λιγότεροι από τις ταξιδιωτικές κάρτες που έχουν προβλεφθεί για μια συγκεκριμένη χώρα, όσες περισσέψουν θα κατανεμηθούν στις χώρες στις οποίες οι συμμετέχοντες είναι περισσότεροι από την προβλεπόμενη ποσόστωση. Η ποσόστωση ανά χώρα θα δημοσιευτεί μαζί με τα αποτελέσματα της διαδικασίας επιλογής.
 

Β.5 Μπορώ να ταξιδέψω μόνος ή με ομάδα φίλων;

Οι συμμετέχοντες μπορούν να ταξιδεύουν είτε μόνοι τους είτε σε ομάδες έως και 5 ατόμων. Μπορείς να δηλώσεις την προτίμησή σου στην αίτηση σου. Σε περίπτωση που αποφασίσεις να ταξιδέψεις σε ομάδα, θα πρέπει να έχει οριστεί ένας αρχηγός από την ομάδα πριν υποβάλεις την αίτησή σου. Ο αρχηγός της ομάδας πρέπει να συμπληρώσει την αίτηση και να απαντήσει τις ερωτήσεις του κουίζ και τη συμπληρωματική ερώτηση. Ο αρχηγός της ομάδας θα λάβει έναν κωδικό μόλις υποβάλει την αίτηση, τον οποίο θα πρέπει να μοιραστεί με τα έως και 4 υπόλοιπα μέλη της ομάδας ώστε να εγγραφούν και αυτά. Με τον κωδικό που θα τους χορηγήσει ο αρχηγός της ομάδας, τα υπόλοιπα μέλη μπορούν στη συνέχεια να εγγραφούν διαδικτυακά συμπληρώνοντας τα προσωπικά τους στοιχεία. Όλα τα μέλη της ομάδας, για να εγγραφούν, πρέπει να πατήσουν το κουμπί «Υποβολή».
 

Β.6 Θα επιλεγούν όλα τα μέλη μιας ομάδας;

Ναι, μια ομαδική αίτηση αξιολογείται ως μία αίτηση. Μην ξεχνάς ότι θα ληφθούν υπόψη για την επιλογή μόνο οι υποψήφιοι που θα εγγραφούν διαδικτυακά (και είναι επιλέξιμοι για συμμετοχή) πριν από τη λήξη της περιόδου υποβολής των αιτήσεων. Μια ομάδα μπορεί να αποτελείται από έως και 5 άτομα.
 

Β.7 Υπέβαλα αίτηση ως αρχηγός ομάδας, αλλά επιλέχτηκα μόνο εγώ. Πώς γίνεται αυτό;

Αν επιλέχτηκες ως αρχηγός ομάδας, αλλά τα μέλη της ομάδας σου δεν επιλέχτηκαν, αυτό σημαίνει ότι τα μέλη της ομάδας σου δεν συμπλήρωσαν εμπρόθεσμα την αίτησή τους μέσω της πλατφόρμας της Ευρωπαϊκής Δικτυακής Πύλης της Νεολαίας ή ότι δεν πληρούσαν τα απαιτούμενα κριτήρια επιλεξιμότητας ή ότι δεν πάτησαν το κουμπί «Υποβολή» κατά τη λήξη της διαδικασίας αίτησης ώστε να εγγραφούν. Μόνο τα μέλη της ομάδας τα οποία υπέβαλαν την αίτηση εμπρόθεσμα με τον κωδικό που έλαβαν από τον αρχηγό της ομάδας μπορούν να πάρουν μέρος στο DiscoverEU. Αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει ότι ένας ή περισσότεροι φίλοι σου είχαν υποβάλει πάνω από μία αίτηση, και στην περίπτωση αυτή λήφθηκε υπόψη μόνο η πρώτη υποβληθείσα αίτηση. 
 

Β.8 Τι θα συμβεί αν έχω δηλώσει ότι θέλω να ταξιδέψω μόνος, αλλά στη συνέχεια αποφασίσω ότι θέλω να κάνω μια ομάδα με τους φίλους μου;

Όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να γίνουν αρχηγοί ομάδας. Μπορείς, ως συμμετέχων, να προσθέσεις έως και 4 φίλους που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας του DiscoverEU, ακόμη κι αν έχεις δηλώσει στην αίτησή σου ότι επιθυμείς να ταξιδέψεις μόνος. Για να μπορέσουν οι φίλοι σου να συμμετάσχουν στην αίτησή σου, θα πρέπει να τους δώσεις τον κωδικό της αίτησής σου τον οποίο θα λάβεις με email. Για να πάρουν μέρος, θα πρέπει και οι ίδιοι να υποβάλουν εμπρόθεσμη αίτηση και να είναι επιλέξιμοι (βλ. κανόνα Α.2).
 

Β.9 Τι θα συμβεί αν έχω επιλεγεί και θέλω να αποσύρω τη συμμετοχή μου;

Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να στείλεις σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον κωδικό της αίτησής σου στον ανάδοχο που έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διεκπεραίωση των ταξιδιωτικών καρτών. Αυτό πρέπει να γίνει προτού κάνεις κρατήσεις για το ταξίδι σου μέσω του δελτίου κρατήσεων. Η κάρτα σου θα δοθεί σε άλλον υποψήφιο από τον εφεδρικό κατάλογο. Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αναδόχου θα σου ανακοινωθεί εφόσον επιλεγείς.
 

Β. 10 Επιλέχτηκα, αλλά δεν μπορώ να ταξιδέψω. Μπορούν ο φίλος ή οι φίλοι μου να ταξιδέψουν χωρίς εμένα; Μπορώ να μεταβιβάσω την ταξιδιωτική κάρτα σε άλλο πρόσωπο;

Αν έλαβες ταξιδιωτική κάρτα, αλλά έχουν αλλάξει τα σχέδιά σου, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να αποσύρεις τη συμμετοχή σου (βλ. κανόνα Β.9), δεδομένου ότι δεν μπορείς να μεταβιβάσεις την ταξιδιωτική κάρτα σου σ’ έναν από τους φίλους σου. Επιπλέον, κάθε ταξιδιωτική κάρτα συνδέεται με ένα άτομο, δεν μπορεί να αλλάξει ή να μεταφερθεί σε άλλο. 

Αν μέλος της ομάδας σου (ή ο αρχηγός της ομάδας) ακυρώσει το ταξίδι του/της, αυτή η απόφαση δεν θα επηρεάσει την υπόλοιπη ομάδα. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας θα μπορούν να ταξιδέψουν όπως έχει προβλεφθεί. Το πρόσωπο που αποσύρθηκε δεν μπορεί να αντικατασταθεί, και η ταξιδιωτική κάρτα που δεν θα χρησιμοποιηθεί θα δοθεί σε συμμετέχοντα από τον εφεδρικό κατάλογο.
 

Β. 11 Μπορώ να αλλάξω σχέδια και να ταξιδέψω μόνος παρότι είμαι μέλος ομάδας;

Αν έχεις επιλεγεί ως μέλος ομάδας, αλλά τα σχέδιά σου άλλαξαν και θα προτιμούσες να ταξιδέψεις μόνος, μπορείς να το κάνεις. Πρέπει απλά να συμπληρώσεις το δελτίο κρατήσεων ως άτομο με τον προσωπικό σου κωδικό. Δεν χρειάζονται άλλες διατυπώσεις, και δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις για τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.
 

Β.12 Η ταξιδιωτική κάρτα μπορεί να μεταβιβαστεί σε άλλο πρόσωπο;

Όχι. Η ταξιδιωτική κάρτα θα έχει το όνομά σου τυπωμένο και δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε άλλο πρόσωπο σε καμία περίπτωση. Το όνομα στην ταξιδιωτική κάρτα δεν μπορεί να αλλάξει.
 

Β. 13 Πώς λειτουργεί η ταξιδιωτική κάρτα;

Για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τις κάρτες ευέλικτου και σταθερού ταξιδιού, βλ. τις ενότητες Γ.5 και Γ.6 αντιστοίχως.
 

Β.14 Είμαι στον εφεδρικό κατάλογο. Τι σημαίνει αυτό;

Όλοι οι υποψήφιοι που δεν επιλέχτηκαν καταχωρίζονται σε εφεδρικό κατάλογο ταξινομημένοι ανά χώρα νόμιμης διαμονής και ανάλογα με τις απαντήσεις τους στο κουίζ και στη συμπληρωματική ερώτηση. Όταν ένας επιλεγμένος υποψήφιος αποσύρει την αίτησή του ή εάν η αξία των ταξιδιωτικών καρτών που χορηγήθηκαν είναι χαμηλότερη από τον διαθέσιμο προϋπολογισμό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να χορηγήσει ταξιδιωτικές κάρτες σε υποψηφίους που περιλαμβάνονται στον εφεδρικό κατάλογο, μέχρις ότου εξαντληθεί ο διαθέσιμος προϋπολογισμός. Η καταχώριση στον εφεδρικό κατάλογο δεν δημιουργεί κανένα δικαίωμα έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν εγγυάται ότι οι αιτούντες θα επιλεγούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Οι νέοι που περιλαμβάνονται στον εφεδρικό κατάλογο ενδέχεται να λάβουν πρόσκληση για να εγγραφούν στην πλατφόρμα κρατήσεων. Αυτοί που θα προσκληθούν να εγγραφούν προς το τέλος της πρωτοβουλίας, επειδή περιέχονται στον εφεδρικό κατάλογο, δεν μπορούν να αξιώσουν την επιστροφή των εξόδων για τα ταξίδια που πραγματοποίησαν πριν από την πρόσκληση, ούτε να ζητήσουν παράταση της ταξιδιωτικής περιόδου.
 

Β.15 Το όνομά μου είναι στον εφεδρικό κατάλογο, τι πιθανότητες έχω να λάβω μια ταξιδιωτική κάρτα;

Αυτό εξαρτάται από τρεις παράγοντες:

 • πώς απάντησες στις ερωτήσεις του κουίζ,
 • πόσοι από τους συμμετέχοντες που επιλέχθηκαν δεν επιβεβαιώνουν ή ακυρώνουν τη συμμετοχή τους (οι ταξιδιωτικές κάρτες που δεν χρησιμοποίησαν οι αρχικοί συμμετέχοντες προσφέρονται στους συμμετέχοντες από τον εφεδρικό κατάλογο),
 • τον αριθμό ταξιδιωτικών καρτών που απονέμονται στη χώρα υπηκοότητάς σου ή νόμιμης διαμονής, όπου υπάρχει. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί επίσης να χορηγήσει ταξιδιωτικές κάρτες σε αιτούντες που περιλαμβάνονται στον εφεδρικό κατάλογο σε οποιαδήποτε στιγμή μέχρις ότου εξαντληθούν οι διαθέσιμοι πόροι.
 

C. ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ

Γ.1 Πόσες ημέρες μπορώ να ταξιδεύω;

Μπορείς να ταξιδέψεις για τουλάχιστον μία ημέρα εντός περιόδου ενός μήνα. Με ένα ευέλικτο πάσο θα έχεις στη διάθεσή σου έναν ορισμένο αριθμό ημερών για να ταξιδέψεις εντός ταξιδιωτικής περιόδου ενός μήνα. Το ταξίδι σου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μεταξύ της 1ης Ιουλίου 2022 (πρώτη ημερομηνία για την έναρξη του ταξιδιού σου) και της 31ης Ιουνίου 2023 (τελευταία ημερομηνία για την επιστροφή σου).
 

Γ.2 Πόσες χώρες μπορώ να επισκεφτώ;

Αυτό εξαρτάται από την επιλογή που θα δηλώσεις:

 • επιλογή σταθερού ταξιδιού: ο αριθμός των προορισμών περιορίζεται σε 2 χώρες (ή δύο πόλεις στην ίδια χώρα)·
 • επιλογή ευέλικτου ταξιδιού: ο αριθμός των χωρών είναι απεριόριστος. Ωστόσο, ο αριθμός των ημερών ταξιδιού είναι περιορισμένος· για παράδειγμα, μπορείς να παραμείνεις στο εξωτερικό για έναν μήνα το πολύ, αλλά μέσα σ’ αυτόν τον μήνα μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο έναν συγκεκριμένο αριθμό ημερών ταξιδίου για πραγματική μετακίνηση (π.χ. με τρένο).

Περισσότερες πληροφορίες για τις 2 επιλογές θα βρεις στις παρακάτω ερωτήσεις. Ο εξωτερικός ανάδοχος θα σου δώσει επίσης περισσότερες πληροφορίες αν επιλεγείς.
 

Γ.3 Μπορώ να ξεκινήσω το ταξίδι μου από χώρα διαφορετική από τη χώρα διαμονής μου;

Ναι, μπορείς να ξεκινήσεις το ταξίδι σου από χώρα άλλη από τη χώρα νόμιμης διαμονής σου. Ωστόσο, τα έξοδα μετάβασης στη χώρα / στην περιοχή αυτή δεν καλύπτονται από το DiscoverEU και θα πρέπει να τα ανάλαβεις εσύ.
 

Γ.4 Μπορώ να ταξιδεύω με τοπικά δημόσια μέσα μεταφοράς με το πάσο μου;

Τα δημόσια μέσα μεταφοράς και τα ιδιωτικά μέσα δεν περιλαμβάνονται στο πάσο DiscoverEU. Πρέπει να αναζητήσεις όλες τις πληροφορίες για τα μέσα μεταφοράς, το κόστος των εισιτηρίων κ.λπ. σε όλους τους προορισμούς σου πριν ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου.

Εάν επιλεγείς, θα λάβεις μια εκπτωτική κάρτα DiscoverEU, η οποία θα έχει την ίδια διάρκεια ισχύος με το πάσο σου. Με την κάρτα αυτή θα έχεις εκπτώσεις σε ορισμένες τοπικές μεταφορές. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκπτωτική κάρτα, βλέπε τις παρακάτω ερωτήσεις.
 

Γ.5 Τι είναι η επιλογή πάσου ευέλικτου ταξιδιού;

Με ένα πάσο ευέλικτου ταξιδιού θα μπορείς να ταξιδεύεις με το τρένο για καθορισμένο αριθμό ημερών ταξιδίου εντός περιόδου ενός μηνός. Μπορείς να επιλέγεις ελεύθερα καθεμία από τις ημέρες ταξιδιού εντός της μηνιαίας περιόδου. Για κάθε ημέρα ταξιδιού, που διαρκεί από τα μεσάνυχτα έως τα μεσάνυχτα της επόμενης ημέρας, μπορείς να πάρεις το τρένο όσες φορές χρειάζεσαι (να έχεις υπόψη σου ότι για ορισμένα τρένα μπορεί να απαιτείται κράτηση θέσης και ότι η χωρητικότητα στα τρένα μπορεί να είναι περιορισμένη). 

Το πάσο ευέλικτου ταξιδιού σού επιτρέπει να ταξιδεύεις με το τρένο σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε χώρες εκτός της ΕΕ που συνδέονται με το πρόγραμμα Erasmus+. Οι ημερομηνίες κατά τις οποίες ταξιδεύεις παραμένουν ευέλικτες. Ωστόσο, μην ξεχνάς ότι το πάσο ευέλικτου ταξιδιού σου πρέπει να φέρει «ημερομηνία έναρξης». Μπορείς να επιλέξεις την «ημερομηνία έναρξης» που επιθυμείς εσύ, όταν ενεργοποιήσεις το πάσο σου με τη βοήθεια της σχετικής εφαρμογής, μέσω της επιλογής διαχείρισης του πάσου σου. Μετά από αυτή την ημερομηνία έναρξης, το πάσο σου θα ισχύει για ένα μήνα. Μπορείς να αλλάξεις την «ημερομηνία έναρξης» του πάσου σου οποιαδήποτε στιγμή πριν από την έναρξη της ημερομηνίας αυτής (00:00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης). Το πάσο σου είναι μη ανταλλάξιμο και μη επιστρεπτέο.

 • Για να χρησιμοποιήσεις το ταξιδιωτικό σου πάσο πρέπει να τηλεφορτώσεις την ειδική εφαρμογή του αναδόχου για κινητές συσκευές (DiscoverEU Travel App) στην κινητή σου συσκευή. Αφού κάνεις κράτηση για το ταξιδιωτικό πάσο, θα λάβεις ηλεκτρονικό μήνυμα από τον ανάδοχο με μοναδικό κωδικό που θα προσδιορίζει το πάσο ευέλικτου ταξιδιού σου και με οδηγίες για το πώς μπορείς να το προσθέσεις στην κινητή συσκευή σου. Για να προσθέσεις το πάσο σου στην κινητή συσκευή σου, θα πρέπει να εισαγάγεις το επίθετό σου και τον αριθμό του πάσου σου που περιέχεται στο ηλεκτρονικό μήνυμα επιβεβαίωσης που θα λάβεις. Μόλις καταχωρίσεις το πάσο σου στην κινητή σου συσκευή, μπορείς να το συνδέσεις με ένα δρομολόγιο δημιουργώντας ένα ταξίδι (ή χρησιμοποιώντας ένα υπάρχον δρομολόγιο που έχεις ήδη δημιουργήσει) στην κινητή εφαρμογή. 
 • Μόλις δημιουργηθεί το δρομολόγιο (ή τουλάχιστον το πρώτο τμήμα του ταξιδιού), μπορείς να ενεργοποιήσεις το πάσο προσδιορίζοντας την «ημερομηνία έναρξης». Το πάσο θα ισχύει για 1 μήνα από την «ημερομηνία έναρξης». 
 • •Η ημερομηνία έναρξης αντιστοιχεί στην πρώτη ημέρα του ταξιδιού σου. Έχεις στη διάθεσή σου καθορισμένο αριθμό ημερών ταξιδιού συνολικά. Μπορείς να επιλέξεις την ημερομηνία καθεμίας από τις ημέρες ταξιδιού σου προσθέτοντας τρένα από το ταξίδι σου σε αυτή. Μπορείς να αλλάξεις την ημερομηνία μιας ημέρας ταξιδίου μόνο μετά την έναρξη της συγκεκριμένης ημέρας (00:00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης)
 • Για τον έλεγχο εισιτηρίων θα σου ζητηθεί να επιδείξεις το «Ημερήσιο Εισιτήριο» του, το οποίο μπορείς να βρεις επιλέγοντας την αντίστοιχη ημέρα ταξιδιού στην κάρτα. Το ημερήσιο εισιτήριο περιλαμβάνει κωδικό QR και κατάλογο όλων των τρένων που έχεις προσθέσει στην εν λόγω ημέρα ταξιδίου.
 • Η προσθήκη ταξιδιωτικών τμημάτων στο ταξίδι σου είναι δυνατή μετά την ενεργοποίηση του ταξιδιωτικού πάσου σου στην κινητή συσκευή σου έως και την ημέρα πραγματοποίησης του ταξιδιού, εφόσον η ημέρα αυτή καλύπτεται από την περίοδο ισχύος του πάσου σου (δηλ. ένας μήνας). Θα πρέπει πάντα να έχεις μαζί σου το διαβατήριο / την ταυτότητά σου, καθώς οι ελεγκτές εισιτηρίων μπορούν να το/την ελέγξουν μαζί με το πάσο (και το εισιτήριο για την κράτηση της θέσης σου, αν απαιτείται).
 • Πρέπει να είσαι συνδεδεμένος/-η στο διαδίκτυο για να δημιουργήσεις το ημερήσιο εισιτήριο του πάσου. Δεν χρειάζεται να είσαι συνδεδεμένος/-η για να δείξεις ή να τροποποιήσεις το πάσο, π.χ. να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις τμήματα ταξιδιού.
 • Αν το πάσο σου παραμείνει «ανενεργό» για περισσότερες από 72 ώρες (δηλαδή αν παραμείνεις εκτός διαδικτύου για περισσότερες από 72 ώρες), δεν θα μπορείς πλέον να δημιουργήσεις εισιτήρια. Το πάσο σου θα ενεργοποιηθεί εκ νέου, μόλις συνδεθείς με το διαδίκτυο. Θα λάβεις ειδοποίηση 24 ώρες νωρίτερα μέσω της εφαρμογής για κινητές συσκευές (ακόμα και αν δεν είσαι συνδεδεμένος/-η και υπό την προϋπόθεση ότι έχεις ενεργοποιήσει τις ειδοποιήσεις) για να μπορέσεις να συνδεθείς στο διαδίκτυο εγκαίρως, προτού απενεργοποιηθεί το πάσο σου.
   

Γ.6 Πώς αναχωρώ από τη χώρα μου / επιστρέφω σ’ αυτή;

Το πάσο ευέλικτου ταξιδιού θα εκδίδεται με συγκεκριμένη χώρα διαμονής. Η χώρα αυτή θα είναι η χώρα που θα δηλώσεις στην αίτησή σου. Δεν είναι δυνατόν να ορίσεις άλλη χώρα διαμονής στο πάσο ευέλικτου ταξιδιού σου από τη χώρα που έχεις δηλώσει στην αίτησή σου. Τα ταξίδια εντός της χώρας διαμονής σου με το ευέλικτο πάσο σου περιορίζονται σε ένα ταξίδι αναχώρησης και σε ένα ταξίδι επιστροφής.

Στη χώρα διαμονής σου μπορείς να χρησιμοποιήσεις το πάσο σου δύο φορές: την πρώτη για ένα ταξίδι αναχώρησης (για να φύγεις από τη χώρα σου) και τη δεύτερη για το ταξίδι επιστροφής σου (για να έρθεις στη χώρα σου). Ωστόσο, το ταξίδι αυτό δεν πρέπει απαραίτητα να είναι το πρώτο ή το τελευταίο σου. Μπορείς να το πραγματοποιήσεις σε οποιαδήποτε στιγμή των μετακινήσεών σου. Αν χρειάζεται να κάνεις πάνω από μία διαδρομές για την αναχώρηση από τη χώρα σου και για την επιστροφή σου σε αυτή, για παράδειγμα για να διασχίσεις τη χώρα σου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου, έχεις πάντα τη δυνατότητα να αγοράσεις τα επιπλέον εισιτήρια που χρειάζεσαι από τη σιδηροδρομική εταιρεία της χώρας σου. Τα ταξίδια αναχώρησης και επιστροφής πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε δύο από τις ημέρες ταξιδίου του πάσου ευέλικτου ταξιδιού σου και, κατά συνέπεια, εντός της μηνιαίας διάρκειάς του. 

Όταν προσθέτεις μια διαδρομή τρένου με τόπο αναχώρησης ή τερματισμού στη χώρα διαμονής σου, το πάσο ευέλικτου ταξιδιού θα εκλάβει αυτόματα τη συγκεκριμένη ημέρα ταξιδίου ως ημέρα αναχώρησης/επιστροφής. Καθώς μπορείς να πραγματοποιήσεις μόνο ένα ταξίδι αναχώρησης/επιστροφής, στη συνέχεια δεν θα μπορείς να προσθέσεις διαδρομές τρένου στη χώρα σου για πάνω από δύο καθορισμένες ημέρες ταξιδίου.
 

Γ.7 Τι είναι η επιλογή σταθερού ταξιδιού;

Με το πάσο σταθερού ταξιδιού, πρέπει να επιλέξεις σταθερές ημερομηνίες ταξιδιού τις οποίες δεν θα μπορείς να τροποποιήσεις μετά την έκδοσή του πάσου σου. Κάθε πάσο σταθερού ταξιδιού είναι για την οικονομική θέση. Ο αριθμός των χωρών που μπορείς να επισκεφτείς με αυτή την επιλογή περιορίζεται σε 2. Επομένως, η επιλογή αυτή ίσως να μην σου ταιριάζει αν επιθυμείς να επισκεφτείς πολλές χώρες. Αντίθετα, αν αποφασίσεις να επισκεφτείς μόνο μία χώρα, η οποία μάλιστα γειτονεύει με τη δική σου, η επιλογή του σταθερού ταξιδιού είναι μια καλή λύση. Για τα πάσα σταθερού ταξιδιού δεν υπάρχουν έξοδα κράτησης. Ισχύει όμως όριο προϋπολογισμού ύψους 251 ευρώ (η ίδια αξία με το πάσο ευέλικτου ταξιδιού ώστε να υπάρξει ίση μεταχείριση και στις δύο επιλογές).

Αφού υποβάλεις αίτηση για την επιλογή σταθερού ταξιδιού, ο ανάδοχος που έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να κανονίσει τις κρατήσεις θα σου επιβεβαιώσει εντός 5 εργάσιμων ημερών ότι το δρομολόγιο που έχεις επιλέξει μπορεί να πραγματοποιηθεί. Σε περίπτωση που η επιλογή σταθερού ταξιδιού αποδειχτεί ακατάλληλη για τα ταξιδιωτικά σου σχέδια, ο ανάδοχος θα σου προτείνει να επιλέξεις το ευέλικτο ταξίδι.

Για να έχεις καθαρότερη εικόνα σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτά τα ταξιδιωτικά σου σχέδια, σου συνιστούμε να επισκεφτείς τον ιστότοπο Allaboard ή Rome2Rio, που θα σε βοηθήσει να σχηματίσεις γνώμη για το αν το δρομολόγιό σου μπορεί να πραγματοποιηθεί με το τρένο, πόσες στάσεις θα χρειαστεί να κάνεις και πόσα τρένα να αλλάξεις, πόσος χρόνος περίπου θα απαιτηθεί για τις μετακινήσεις σου με τρένο και πόσο περίπου θα κοστίσει το ταξίδι. Η ταξιδιωτική εφαρμογή DiscoverEU θα σου δώσει επίσης τη δυνατότητα να ελέγξεις τους χρόνους ταξιδιού και να προγραμματίσεις το ταξίδι σου.
 

Γ.8 Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της επιλογής σταθερού και ευέλικτου ταξιδιού;

Δες το ενημερωτικό γράφημα: Ευέλικτο και σταθερό ταξίδι (pdf)

 

Επιλογή ευέλικτου ταξιδιού

Επιλογή σταθερού ταξιδιού

Οι ημερομηνίες ταξιδιού των αιτήσεων που επελέγησαν παραμένουν ευέλικτες, έως ότου τα σχετικά άτομα ενεργοποιήσουν το ταξιδιωτικό πάσο τους.  Τα άτομα που επελέγησαν θα γνωστοποιήσουν στον ανάδοχο το επιθυμητό δρομολόγιο ταξιδιού με καθορισμένες ημερομηνίες και ώρες των μετακινήσεων και προκαθορισμένους προορισμούς. Οι ημερομηνίες και οι προορισμοί του ταξιδιού δεν μπορούν να τροποποιηθούν μετά την κράτηση του σταθερού εισιτηρίου. Το ταξίδι πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα σε έναν μήνα το πολύ.
Τα άτομα που επελέγησαν θα μπορούν να ταξιδεύουν για διάστημα ενός μήνα το πολύ, με καθορισμένο αριθμό ημερών ταξιδιού. Η επιλογή ευέλικτου ταξιδιού επιτρέπει στα άτομα που επελέγησαν να ταξιδέψουν σε όσες επιλέξιμες χώρες επιθυμούν. Τα άτομα που επελέγησαν θα μπορούν να επισκεφτούν έως και 2 χώρες που είναι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ (βλ. σημείο 2) κατά τη στιγμή της απόφασης επιλογής (δεν περιλαμβάνονται η χώρα αναχώρησης καθώς και οι χώρες διέλευσης) σε διάστημα ενός μήνα το πολύ.

Μόλις ενεργοποιηθεί το ταξιδιωτικό πάσο, τα άτομα που επελέγησαν μπορούν να ταξιδέψουν σε διαδοχικές ημέρες ή να τις κατανείμουν σε περίοδο ενός μήνα. Τους επιτρέπεται να ταξιδεύουν με τρένα τα οποία διαχειρίζονται ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές εταιρείες καθώς και με ορισμένα φεριμπότ και άλλα μέσα μεταφοράς επιλεγέντα από τον ανάδοχο, τον οποίο έχουν ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και o Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Επισημαίνεται ότι οι σιδηροδρομικές εταιρείες μπορεί να απαιτούν ή να προτείνουν κράτηση για ορισμένα τρένα. Το κόστος για τη κράτηση θέσης δεν περιλαμβάνεται στο πάσο ευέλικτου ταξιδίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή ο ΕΑCEA δεν θα καλύψουν τα επιπλέον έξοδα για κρατήσεις θέσης ή άλλα έξοδα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Όλα τα έξοδα κράτησης περιλαμβάνονται στην επιλογή σταθερού ταξιδιού, αλλά πρέπει να τηρηθεί το συνολικό όριο προϋπολογισμού ύψους 251 ευρώ. Οι επιλεγμένοι αιτούντες πρέπει να διασφαλίσουν ότι η διαδρομή τους είναι εφικτή.

Γ.9 Το ταξίδι θα γίνεται πάντα με τρένο;

Τα άτομα που συμμετέχουν θα ταξιδεύουν, κατά κανόνα, σιδηροδρομικώς. Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή πρόσβαση, το DiscoverEU θα προσφέρει και εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς, όπως φεριμπότ και λεωφορεία, αφού ληφθούν υπόψη παράγοντες που συνδέονται με το περιβάλλον, τον χρόνο και την απόσταση. Η μετακίνηση με αεροπλάνο θα εξετάζεται ως δυνατότητα μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Στις εξαιρετικές περιπτώσεις συγκαταλέγονται:

 • τα επιλεγέντα άτομα τα οποία κατοικούν σε νησιά, όπως η Κύπρος, η Μάλτα, η Ιρλανδία ή η Μάλτα, μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο.
 • όσα κατοικούν στις εννέα εξόχως απόκεντρες περιφέρειες (δηλ. Γουαδελούπη, Γαλλική Γουιάνα, Μαρτινίκα, Ρεϋνιόν, Μαγιότ, Άγιος Μαρτίνος, Μαδέρα, Αζόρες και Κανάριες Νήσοι)·
 • όσα κατοικούν στις υπερπόντιες χώρες και εδάφη της ΕΕ (Άγιος Βαρθολομαίος, Άγιος Ευστάθιος, Άγιος Μαρτίνος, Αρούμπα, Μπονέρ, Κουρασάο, Γαλλικές περιοχές του νοτίου ημισφαιρίου και της Ανταρκτικής, Γαλλική Πολυνησία, Γροιλανδία, Νήσοι Ουάλις και Φουτούνα, Νέα Καληδονία, Σάμπα, Σεν Πιερ και Μικελόν).
 • όσα κατοικούν σε χώρες/περιοχές που δεν είναι προσβάσιμες με τα προαναφερθέντα μεταφορικά μέσα (δηλ. τρένα, φεριμπότ και λεωφορεία)·
 • τα άτομα που συμμετέχουν τα οποία πρέπει να ταξιδεύουν πάνω από 18 ώρες για να διασχίσουν το κοντινότερο σύνορο της χώρας κατοικίας τους·
 • οι νέοι και νέες με μειωμένη κινητικότητα ή με αναπηρία. Αυτό θα πρέπει να αξιολογείται κατά περίπτωση.

Μόνο ένα ταξίδι με επιστροφή από/προς τη χώρα προέλευσης μπορεί να γίνει με αεροπλάνο. Στη συνέχεια, ο νέος θα πρέπει να ταξιδέψει με τρένο ή άλλο μέσο (τα ιδιωτικά αυτοκίνητα και τα ναυλωμένα πούλμαν αποκλείονται) στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Τα επιλεγέντα άτομα που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κύπρο, την Ισλανδία, την Ιρλανδία ή τη Μάλτα θα πρέπει να ενημερώνουν τον ανάδοχο. Για να ενθαρρυνθούν οι συμμετέχοντες να τις επισκεφτούν, ο αριθμός εισιτηρίων για τους εν λόγω προορισμούς θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την ποσόστωση των συμμετεχόντων από τα νησιά αυτά που θα επισκεφτούν την ηπειρωτική Ευρώπη με το DiscoverEU. Εάν ο ανάδοχος λάβει πάρα πολλές αιτήσεις, τα εισιτήρια για τους συγκεκριμένους προορισμούς θα λάβουν όσα πρόσωπα εκδηλώσουν πρώτα το ενδιαφέρον τους.
 

Γ.10 Μπορώ να ταξιδέψω σε διάφορα μέρη μέσα στην ίδια χώρα;

Μπορείς να ταξιδέψεις σε όσες πόλεις επιθυμείς (συμπεριλαμβανομένων των δύο ημερών ταξιδιού στη χώρα κατοικίας σου, σε περίπτωση που επιλέξεις το ευέλικτο ταξίδι), εφόσον δεν πρόκειται για τη χώρα σου και εφόσον δεν υπερβαίνεις τον καθορισμένο αριθμό των ημερών ταξιδιού.
 

Γ.11 Τι γίνεται αν χρειαστεί να ακυρώσω ή να αλλάξω το ταξίδι μου;

Όλα τα ενδεχόμενα έξοδα ακύρωσης ή αλλαγής του ταξιδιού θα πρέπει να καλυφθούν από εσένα τον ίδιο. Δεν προβλέπεται επιπλέον προϋπολογισμός για την κάλυψη τέτοιων εξόδων, ανεξάρτητα από την αιτία. Υπάρχουν διάφορες ιδιωτικές ασφάλειες ταξιδιού που καλύπτουν τέτοια έξοδα.

Αν θελήσεις να ακυρώσεις τη συμμετοχή σου, πρέπει να στείλεις σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον ανάδοχο. Στην περίπτωση αυτή, το πάσο θα δοθεί σε υποψήφιο από τον εφεδρικό κατάλογο. Η διεύθυνση ηλεκτρονικου ταχυδρομείου του αναδόχου θα σου ανακοινωθεί, εφόσον επιλεγείς.

Αν έχεις επιλέξει την επιλογή ευέλικτου ταξιδιού και θελήσεις να αλλάξεις την πρώτη ημέρα του ταξιδιού σου, μπορείς να το κάνεις οποιαδήποτε στιγμή πριν από την έναρξη της εν λόγω ημέρας (00:00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης) στην ταξιδιωτική εφαρμογή DiscoverEU (βλ. Γ.5) Αν θελήσεις να ακυρώσεις το ταξίδι σου, πρέπει να επικοινωνήσεις με τον ανάδοχο. 

Αν όμως έχεις επιλέξει το σταθερό ταξίδι, θα πρέπει να ενημερώσεις γραπτώς τον ανάδοχο. 
 

Γ.12 Πώς μπορώ να προετοιμάσω το ταξίδι μου;

Στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας, θα βρεις πρακτικές πληροφορίες και χρήσιμες συμβουλές στη σελίδα Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη

Πρέπει να έχεις μαζί σου έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο/πάσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ο,τιδήποτε έχει σχέση με τέτοια έγγραφα (ισχύς, κ.λπ) είναι ατομική σου ευθύνη.

Είναι υποχρεωτικό από τον νόμο να έχεις μαζί σου έγκυρο διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας, όταν ταξιδεύεις. 

Θα πρέπει επίσης να διαθέτεις έγκυρη ασφάλιση ασθενείας για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σου. Ο,τιδήποτε έχει σχέση με τέτοια έγγραφα (ισχύς, κ.λπ) είναι ατομική σου ευθύνη. 

Ανάλογα με την υπηκοότητά σου και το προγραμματισμένο ταξίδι σου (εκτός του χώρου Σένγκεν), μπορεί να χρειαστείς μία ή περισσότερες θεωρήσεις στο διαβατήριό σου. Οι θεωρήσεις αποτελούν αρμοδιότητα των κρατών. Συμβουλεύουμε τα συμμετέχοντα άτομα να ενημερωθούν σε επίσημες πηγές και να υποβάλουν εγκαίρως τα σχετικά αιτήματά τους. Για τις θεωρήσεις μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες. Το κέντρο βοήθειας DiscoverEU και το συναφές γραφείο υποστήριξης είναι εδώ για να σε βοηθήσουν με τα θέματα αυτά. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, έχεις την ευθύνη να ετοιμάσεις τα κατάλληλα έγγραφα προτού ταξιδέψεις. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Εκτελεστικός Οργανισμός Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (ΕΑCEA) και ο ανάδοχος δεν είναι σε θέση να επηρεάσουν τις αποφάσεις των εθνικών αρχών σχετικά με τις θεωρήσεις.

Το κόστος των θεωρήσεων καλύπτεται από το DiscoverEU. 

Όταν η ασφάλιση υγείας είναι υποχρεωτική για την απόκτηση θεώρησης, θα παρέχεται από τον ανάδοχο. Οι σχετικές δαπάνες θα καλύπτονται από το DiscoverEU.
 

Γ.13 Τι δικαιώματα έχω ως επιβάτης;

Για να ενημερωθείς σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών, ρίξε μια ματιά στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας στην ενότητα για τα ταξίδια. Οι νέοι με αναπηρία μπορούν να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους εδώ. Έχε υπόψη σου ότι όλες οι διατάξεις για τα άτομα με αναπηρία θα επανεξετάζονται κατά περίπτωση, ώστε να είναι ευκολότερος ο προγραμματισμός του ταξιδιού τους.
 

Γ.14 Τεχνικά προβλήματα σχετικά με το δελτίο κρατήσεων

Αν συναντήσεις τεχνικά προβλήματα, π.χ. αν δεν λάβεις κωδικό / ηλεκτρονικό μήνυμα επιβεβαίωσης ή αν έχουν υποβληθεί εσφαλμένα στοιχεία, μπορείς να επικοινωνήσεις με τον αρμόδιο για τις κρατήσεις ανάδοχο. Η διεύθυνση ηλεκτρονικου ταχυδρομείου του αναδόχου θα σου ανακοινωθεί, εφόσον επιλεγείς. Αν δεν γνωρίζεις τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορείς να επικοινωνήσεις με τον ανάδοχο στέλνοντας προσωπικό μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας στο Facebook.
 

Γ.15 Είμαστε ομάδα και κάποιος από εμάς πρέπει να επιστρέψει νωρίτερα. Μπορεί η υπόλοιπη ομάδα να συνεχίσει το ταξίδι;

Ναι, αυτό είναι δυνατόν αν έχετε επιλέξει το ευέλικτο ταξίδι.
 

Γ.16 Μπορώ να ταξιδέψω σε ομάδα, παρότι συμμετέχω ως μεμονωμένος ταξιδιώτης;

Όταν επιλέγεις το ευέλικτο ταξίδι, έχεις την ελευθερία να ταξιδεύεις σε ομάδα, καθώς και να αλλάζεις ομάδες ή και διαδρομή σε κάθε στιγμή του ταξιδιού σου.

Κατά τη διαδικασία των κρατήσεων, βεβαιώσου ότι θα δηλώσεις την ίδια ημερομηνία έναρξης με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες μαζί με τους οποίους επιθυμείς να ταξιδέψεις.

Το δελτίο κρατήσεων επικαιροποιείται αυτόματα καθημερινά, τα μεσάνυχτα, και επιτρέπει την πραγματοποίηση κρατήσεων 14 ημέρες πριν από την ημερομηνία αναχώρησης.
 

Γ.17 Πρέπει να κάνω εγώ τις κρατήσεις μου;

Όχι. Δεν πρέπει να κάνεις εσύ τις κρατήσεις, δεδομένου ότι για το πάσο που αγοράζεται ξεχωριστά δεν επιστρέφονται χρήματα. Όλα τα ταξιδιωτικά πάσα θα κλειστούν, θα αγοραστούν και θα διανεμηθούν αποκλειστικά από τον ανάδοχο που ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρέπει επίσης να προσέξεις να μην κλείσεις και να μην πληρώσεις κατάλυμα, μέχρις ότου βεβαιωθείς για τις ημερομηνίες του ταξιδιού σου και λάβεις το πάσο σου.
 

Γ.18 Τι αξία έχει ένα ταξιδιωτικό πάσο;

Ο βασικός κανόνας είναι ότι το κάθε άτομο που συμμετέχει δικαιούται ταξιδιωτικό πάσο αξίας 251 ευρώ. Το ταξίδι γίνεται μόνο στη 2η θέση. Ωστόσο, το ποσό αυτό μπορεί να είναι υψηλότερο, κατ’ εξαίρεση, στις παρακάτω περιπτώσεις:

 • για συμμετέχοντες που ταξιδεύουν από τις εξόχως απόκεντρες περιφέρειες (δηλ. Γουαδελούπη, Γαλλική Γουιάνα, Μαρτινίκα, Ρεϋνιόν, Μαγιότ, Άγιος Μαρτίνος, Μαδέρα, Αζόρες και Κανάριες νήσοι) προς την ηπειρωτική Ευρώπη. Μόλις φτάσουν στην ηπειρωτική Ευρώπη, ισχύει ο βασικός κανόνας·
 • για συμμετέχοντες εκτός των παραπάνω εξόχως απόκεντρων περιφερειών, οι οποίοι δικαιούνται να ταξιδέψουν με αεροπλάνο προς την ηπειρωτική Ευρώπη. Μόλις αυτοί φτάσουν στην ηπειρωτική Ευρώπη, ισχύει ο βασικός κανόνας·
 • Σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις που θα αξιολογούνται μεμονωμένα (π.χ. για τους συμμετέχοντες που κατοικούν σε νησιά της ΕΕ), μπορεί να καλύπτεται ένα επιπλέον ταξίδι με τρένο/φεριμπότ/λεωφορείο.
 • για συμμετέχοντες με μειωμένη κινητικότητα και/ή ειδικές ανάγκες. Τα έξοδα θα υπολογίζονται κατά περίπτωση, ανάλογα με τις ανάγκες. Τα έξοδα ειδικής βοήθειας (συνοδός, σκύλος συνοδείας για συμμετέχοντες με προβλήματα όρασης κ.λπ.) μπορεί να καλυφθούν, με βάση τα κατάλληλα έγγραφα για την αιτιολόγηση των ειδικών αναγκών, όπως απαιτείται δυνάμει της εθνικής νομοθεσίας του κράτους μέλους κατοικίας.
   

Γ.19 Ποια είναι τα έξοδα κράτησης; Περιλαμβάνονται;

Σε ορισμένα τρένα μεγάλης ταχύτητας, σε συγκεκριμένους συρμούς InterCity και σε όλα τα νυχτερινά τρένα πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις κράτηση. 

Το κόστος για τις κρατήσεις αυτές δεν περιλαμβάνεται στο πάσο ευέλικτου ταξιδιού και δεν καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, το πάσο που διαθέτεις σου επιτρέπει να ταξιδεύεις εύκολα με πολλά τρένα σε όλη την Ευρώπη, χωρίς να χρειάζεται να κάνεις κράτηση. Σε ορισμένες διαδρομές, που περιλαμβάνουν τρένα με υποχρεωτική κράτηση θέσης, μπορείς αντί γι’ αυτά να επιλέξεις τοπικά τρένα. Αυτό σημαίνει ότι, παρά το ότι υπάρχει τρένο μεγάλης ταχύτητας που συνδέει δύο πόλεις, μπορείς να ταξιδεύεις μεταξύ των πόλεων αυτών με κανονικά τρένα ή διαλέγοντας εναλλακτικές διαδρομές με τοπικά τρένα ώστε να αποφεύγεις επιπλέον έξοδα. Με την ταξιδιωτική εφαρμογή DiscoverEU μπορείς εύκολα να δεις ποια τρένα απαιτούν κράτηση θέσης και να προγραμματίσεις ανάλογα τις μετακινήσεις σου. Στο ενημερωτικό γράφημα εξηγείται πώς μπορείς να αποφύγεις έξοδα για κράτηση θέσεων.

Η επιλογή σταθερού ταξιδιού περιλαμβάνει και τις κρατήσεις (βλ. κανόνα Γ.5).
 

Γ.20 Περιλαμβάνονται κάποια από τα παρακάτω έξοδα; έξοδα καταλύματος, διατροφής ή άλλα έξοδα που σχετίζονται με το ταξίδι;

Όχι. Η δράση δεν καλύπτει τα έξοδα αυτά. Τα έξοδα καταλύματος και διαβίωσης, καθώς και τα ταξιδιωτικά έξοδα που προκύπτουν από προτιμήσεις των συμμετεχόντων (π.χ. έναρξη του ταξιδιού από άλλη χώρα) ή άλλα έξοδα που σχετίζονται με το ταξίδι θα καλύπτονται από τα άτομα που συμμετέχουν. Ωστόσο, ο ανάδοχος θα σου παράσχει την εκπτωτική κάρτα DiscoverEU με την οποία θα εξασφαλίσεις εκπτώσεις για καταλύματα, αποθήκευση αποσκευών και πολλές άλλες υπηρεσίες σε όλη την Ευρώπη (για περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ εδώ).

Τα άτομα που συμμετέχουν οφείλουν με δική τους ευθύνη να διαθέτουν την κατάλληλη ασφάλιση ασθένειας και ταξιδιού για όλη τη διάρκεια των μετακινήσεών τους. Η βασική ασφάλιση ασθένειας παρέχεται συνήθως από τον εθνικό ασφαλιστικό φορέα των ατόμων που συμμετέχουν, για τη διάρκεια της παραμονής τους σε άλλη χώρα της ΕΕ, μέσω της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας ή άλλη ιδιωτική ασφάλιση ενδεχομένως να μην καλύπτει όλες τις πιθανές περιπτώσεις, κυρίως όσον αφορά τον επαναπατρισμό ή συγκεκριμένες ιατρικές επεμβάσεις. Για να καλυφθεί αυτό το κενό, συνιστάται η σύναψη συμπληρωματικής ιδιωτικής ασφάλειας.
 

Γ.21 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βοηθήσει τα άτομα που συμμετέχουν στην κράτηση καταλύματος;

Όχι, η κράτηση καταλύματος αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των ατόμων που συμμετέχουν. Συνιστάται ιδιαιτέρως να μην κάνεις κρατήσεις για κατάλυμα, προτού λάβεις το ταξιδιωτικό σου πάσο.
 

Γ.22 Πού μπορώ να βρω πληροφορίες σχετικά με τους ισχύοντες ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην ΕΕ;

Μπορείς να βρεις πληροφορίες σχετικά με τα διάφορα μέτρα που εφαρμόζονται στα κράτη μέλη, όπως οι απαιτήσεις καραντίνας και διαγνωστικών εξετάσεων για τους ταξιδιώτες μέσω του ιστότοπου re-open EU. Ο ιστότοπος περιέχει πληροφορίες σχετικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ για να σε διευκολύνει κατά την άσκηση του δικαιώματός σου στην ελεύθερη κυκλοφορία, καθώς και σχετικά με τις εφαρμογές κινητών συσκευών για την ιχνηλάτηση των επαφών και την αποστολή προειδοποιήσεων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού. Οι πληροφορίες επικαιροποιούνται συχνά και είναι διαθέσιμες σε 24 γλώσσες. Αυτό θα σε βοηθήσει προγραμματίσεις τα ταξίδια σου στην Ευρώπη, παραμένοντας ταυτόχρονα ασφαλείς και υγιείς.