Den Europæiske Ungdomsportal
Information og muligheder for unge i hele Europa.

FAQs


A. REGLER

A.1 - Hvem kan deltage?

DiscoverEU henvender sig kun til unge med statsborgerskab i et EU-land, som er 18 år den 31. december 2018. Det betyder, at unge, som er født mellem den 1. januar 2000 og den 31. december 2000, kan deltage i initiativet. Ansøgninger kan sendes gennem Den Europæiske Ungdomsportal fra torsdag den 29. november 2018 kl. 12.00 (dansk tid) til tirsdag den 11. december 2018 kl. 12.00 (dansk tid).

A.2 - Kan jeg deltage, hvis jeg allerede har rejst med et rejsekort fra DiscoverEU som led i den første ansøgningsrunde i juni 2018?

Unge, som har rejst med et rejsekort fra DiscoverEU under første ansøgningsrunde i juni 2018, kan ikke indsende en ny ansøgning. Hvis de ansøger, vil det blive opdaget, når ansøgningen er indsendt. Hvis der under gennemførelsen af initiativet konstateres ansøgninger fra unge, som har fået et rejsekort fra DiscoverEU under første ansøgningsrunden, bliver ansøgeren udelukket. Dette gælder, uanset om det konstateres af den eksterne leverandør, som EU-Kommissionen har udpeget til at tage sig af bookingerne, eller af Kommissionen selv.

Hvis du imidlertid har ansøgt i den foregående ansøgningsrunde og stadig er 18 år den 31. december 2018, kan du dog godt deltage i denne runde.

A.3 - Hvorfor henvender initiativet sig kun til 18-årige?

Da Europa-Parlamentet søsatte initiativet, besluttede det at fokusere på unge mennesker, der fylder 18 år, fordi denne alder markerer overgangen til voksenalderen og europæisk medborgerskab.

A.4 - Jeg har ingen e-mailadresse. Kan jeg søge om at deltage i DiscoverEU?

Hvis du vil ansøge, skal du have en gyldig e-mailadresse. Der er mange sites, hvor du kan oprette en gratis e-mailkonto!

A.5 - Kan familiemedlemmer og venner over 18 år rejse sammen med en deltager?

Ja, men de skal selv bestille og betale for rejsen. Men vi anbefaler, at du ikke booker billetter eller ophold, før du modtager dit rejsekort fra DiscoverEU.

A.6 - Har bestemte trafikselskaber forrang?

Nej. Den leverandør, der booker rejserne kan frit vælge mellem de forskellige offentlige transportmidler, firmaer og linjer (privatbiler og charterbusser er som hovedregel udelukket).

A.7 - Jeg venter på et nyt pas eller ID-kort, mens jeg ansøger. Hvordan skal jeg gå videre?

Når du ansøger, kan du stadig bruge dit nuværende pas eller ID-kort, selv om det er udløbet. Men hvis du bliver udvalgt, skal du have et gyldigt rejsedokument (pas eller nationalt ID-kort) med på rejsen. 

Hvis du bliver udvalgt, anbefaler vi, at du venter med at bekræfte din booking, indtil du har modtaget dit nye rejsedokument. Hvis dit pas eller ID-kort udløber, efter du har foretaget din booking, skal du huske at have både det gamle og det nye pas/ID-kort med, når du rejser.

A.8 - Bliver min identitet kontrolleret, hvis jeg bliver udvalgt?

Hvis du bliver udvalgt, vil du blive bedt om at scanne et gyldigt rejsedokument (pas eller nationalt ID-kort) med f.eks. kameraet på din telefon eller webcam.

A.9 - Hvad forventes der af mig som deltager i DiscoverEU?

EU-Kommissionen vil gerne høre fra de unge rejsende og opfordrer dem til at fortælle om deres erfaringer og oplevelser. Derfor bliver alle udvalgte deltagere ambassadører for DiscoverEU. De bliver bedt om at fortælle om deres rejseoplevelser, f.eks. på sociale medier som Instagram, Facebook og Twitter eller til at holde en fremlæggelse på deres skole eller i deres lokalsamfund.  Der er oprettet en Facebookgruppe, og deltagerne er meget velkomne til at slutte sig til den.

A.10 - Jeg har prøvet at bekræfte min e-mailadresse, men har aldrig modtaget en e-mail med et link, så jeg kan ansøge. Hvad gør jeg?

 • Se under "Spam" eller andre mapper i din e-mail.
 • Se, om din mailboks skulle være fyldt op.
 • Vent lidt. Du skulle modtage mailen inden for 10 minutter. Undertiden kan der dog være helt særlige/midlertidige problemer, som gør, at mailen bliver leveret senere. Så vær tålmodigt!
 • Hvis mailen ikke er kommet efter en time, er du velkommen til at kontakte vores helpdesk.

B. UDVÆLGELSESPROCEDURE

B.1 - Hvordan ansøger jeg?

Hvis du vil deltage, skal du indsende en ansøgning om at få et rejsekort fra DiscoverEU på https://europa.eu/youth/discovereu, når ansøgningsperioden starter. Der er åbent for ansøgninger fra  torsdag den 29. november 2018 kl. 12.00 (dansk tid) til tirsdag den 11. december 2018 kl. 12.00 (dansk tid).

Hvis du rejser i en gruppe og er gruppeleder, skal du ansøge først og give alle medlemmerne din ansøgningskode. Gruppemedlemmerne skal bruge denne kode til at tilslutte sig din gruppe online. Alle gruppemedlemmer skal indsende deres oplysninger og være berettiget til at deltage i DiscoverEU for at kunne udvælges. Bemærk, at du kun kan søge en gang. Hvis du indsender to eller flere ansøgninger, er det kun den første ansøgning, der er registreret på Den Europæiske Ungdomsportal, som bliver taget i betragtning. Dine eventuelle yderligere ansøgninger (som enkeltperson eller som del af en gruppe) vil blive blokeret.

B.2 - Hvordan udvælges deltagerne?

Deltagerne vælges med et registreringsværktøj, der som nævnt findes online på Den Europæiske Ungdomsportal. Ansøgerne skal besvare 5 multiple choice-spørgsmål og et tillægsspørgsmål. EU-Kommissionen laver en rangliste over deltagerne for hvert land ud fra deres svar på quizzen og tillægsspørgsmålet. Mindst 12 000 unge vil blive udvalgt blandt de ansøgere, som har besvaret spørgsmålene rigtigt, og som er kommet tættest på at besvare tillægsspørgsmålet rigtigt. Unge med særlige behov (f.eks. nedsat syn eller mobilitet osv.) har ret til passende ekstra støtte.

B.4 - Kan jeg rejse alene eller sammen med en gruppe venner?

Deltagerne kan vælge at rejse alene eller i en gruppe på op til 5 personer. Du kan angive dit valg på ansøgningsformularen. Hvis der er tale om en gruppe, skal der udpeges en gruppeleder. Gruppelederen udfylder ansøgningsformularen og besvarer quizzen og tillægsspørgsmålet. Gruppelederen modtager en kode, når han/hun indsender ansøgningen. Den skal han/hun give videre til de højst 4 gruppemedlemmer, så de kan tilmelde sig. De andre gruppemedlemmer bruger koden fra gruppelederen, når de registrerer sig online og udfylder deres personlige oplysninger.

B.5 - Bliver alle gruppemedlemmer udvalgt samlet?

Ja, en gruppetilmelding behandles som en enkelt tilmelding? Men husk, at det kun er dem, som tilmelder sig online (og som har ret til at deltage) inden fristen, som kan blive udvalgt.

B.6 - Jeg har ansøgt som gruppeleder, men jeg er den eneste, der er udvalgt. Hvorfor?

Hvis du er blevet udvalgt som gruppeleder, men dine gruppemedlemmer ikke er blevet valgt, skyldes det, at medlemmerne ikke har indsendt deres ansøgning i tide på Den Europæiske Ungdomsportal, eller at de ikke opfyldte betingelserne for at blive udvalgt. Kun gruppemedlemmer, som har indsendt deres ansøgningen inden fristen med den kode, de har fået af gruppelederen, kan deltage i DiscoverEU.

B.7 - Hvad hvis jeg har angivet, at jeg ønsker at rejse alene, men jeg alligevel gerne vil have mine venner med?

Alle deltagere kan blive gruppeledere. Som deltager kan du tilføje op til 4 venner, som opfylder betingelserne for at deltage i DiscoverEU, hvis de har indsendt deres ansøgning, og det er sket inden fristen, selv om du har angivet på ansøgningsformularen, at du ønsker at rejse alene. Hvis du vil have dine venner med på din ansøgning, skal du give den ansøgningskode, som du modtager pr. e-mail.

B.8 - Hvad hvis jeg er blevet udvalgt og alligevel ikke ønsker at deltage?

Du skal bare sende en e-mail med din kode til den eksterne leverandør, som EU-Kommissionen har udpeget til at tage sig af billetterne. Det skal ske, før du bestiller rejsen med bookingformularen. Din billet vil så gå til en anden på reservelisten. Du får leverandørens e-mailadresse, hvis du bliver udvalgt.

B.9 - Kan jeg ændre planer og rejse alene, hvis jeg er med i en gruppe?

Hvis du er blevet udvalgt som medlem af en gruppe, men du har ændret planer og hellere vil rejse alene, kan det godt lade sig gøre. Du skal bare udfylde bookingformularen som enkeltperson med din personlige kode. Du behøver ikke gøre andet, og det påvirker ikke de andre gruppemedlemmer.

B.10 - Kan billetten overdrages til en anden person?

Nej. Hver billet er på navn og kan under ingen omstændigheder overføres til en anden person. Navnet på billetten kan ikke ændres.

B.11 - Jeg står på reservelisten? Hvad betyder det?

Alle ansøgere, der ikke er blevet udvalgt, opføres på en reserveliste, der er opdelt efter land, hvor de rangordnes efter svarene på quizzen og tillægsspørgsmålet. Hvis en udvalgt ansøger trækker sin ansøgning tilbage, eller hvis prisen på de tildelte billetter er lavere end det budget, der er til rådighed, kan EU-Kommissionen tildele billetter til ansøgere på reservelisten, indtil det samlede budget er brugt. Optagelse på reservelisten forpligter ikke EU-Kommissionen og garanterer ikke, at deltagerne udvælges til at rejse senere.

Ikke-udvalgte ansøgere på reservelisten kan blive kontaktet med opfordring til at tilmelde sig på platformen. Ansøgere, der bliver kontaktet tæt på projektets afslutning, fordi de står på reservelisten, kan ikke få refunderet rejser, der er foretaget, før de blev kontaktet, og de kan heller ikke anmode om at få rejseperioden forlænget.

C. REJSER

C.1 - Hvor mange dage kan jeg rejse?

Du kan rejse fra 1 dag op til 1 måned. Rejsen skal foregå mellem den 15. april 2019 (første startdato) og den 31. oktober 2019 (sidste dato for hjemrejse).

C.2 - Hvor mange lande må jeg besøge?

Det afhænger af, hvilken mulighed du vælger:

 • fastlagt rejse: højst to lande
 • fleksibel rejse: ubegrænset antal lande. Men antallet af rejsedage er begrænset. Man kan opholde sig i udlandet i op til en måned, men i løbet af denne måned kan man kun rejse i et bestemt antal dage.

Du kan læse mere om de to muligheder i svarene nedenfor. Leverandøren giver dig også flere oplysninger, hvis du bliver udvalgt.

C.3 - Hvad går det fleksible rejsekort ud på?

Med et fleksibelt rejsekort kan du rejse inden for en periode på én måned og helt konkret rejse på et fastlagt antal rejsedage (det vil sige, at du kan bruge et fastlagt antal rejsedage på et tog inden for denne måned).

Det fleksible rejsekort gør det muligt for dig at køre i tog i næsten alle EU-lande. Du kan rejse i dit eget tempo og i tog, der køres af de europæiske jernbaneselskaber.

Dine rejsedatoer er fleksible. Men vær opmærksom på, at det fleksible rejsekort har en "startdato". Dit rejsekort vil være gyldigt i én måned fra denne dato. Du kan ændre din afrejsedato, men vær klar over, at du måske mister nogle dage af rejsekortets gyldighedsperiode. Det er ikke muligt at ændre kortets startdato.

Du kan bruge rejsekortet som en normal billet, så du skal bare gå ombord på toget. Du kan bruge denne billet til mange højhastighedstog som TGV og AVE samt nattog, men du skal betale tillægsgebyr for at reservere plads eller køje.

Det fleksible rejsekort skal give dig den bedste form for togrejse i udlandet, og derfor kan du ikke bruge den i hjemlandet. Det fleksible rejsekort kan bruges i dit eget land på første og sidste rejsedag. Det betyder, at du kan begynde og afslutte dit eventyr med DiscoverEU på en af dine lokal stationer.

C.4 - Hvad er en fastlagt rejse?

En fastlagt rejse betyder, at du skal vælge faste rejsedatoer, som ikke kan ændres, efter at du har sendt din bookingformular. Billetterne til en fastlagt rejse er standardbilletter. Antallet af lande, du kan besøge med denne ordning, er begrænset til 2. Der er ingen reservationsudgifter forbundet med billetter til en fastlagt rejse, men der er et budgetloft på 260 euro.

Afhængigt af hvilke bestemmelsessteder du vælger, giver en fastlagt rejse dig kun mulighed for at besøge to lande, som er medlemmer af EU på det tidspunkt, hvor du bliver udvalgt. Derfor er denne mulighed måske ikke så passende, hvis du vil besøge flere lande. Til gengæld er en fastlagt rejse en god mulighed, hvis du kun vil besøge et enkelt land, som er et naboland.

Når du har ansøgt om en fastlagt rejse, fortæller den leverandør, som EU-Kommissionen har udpeget, dig inden for 5 arbejdsdage, om din rejse kan lade sig gøre. Hvis det viser sig, at den fastelagte rejse ikke kan lade sig gøre med dine rejseplaner, vil leverandøren anbefale en fleksibel rejse.

Hvis du vil have en bedre fornemmelse af, om dine rejseplaner kan lade sig gøre, anbefaler vi, at du besøger websitet Rome2Rio, som kan give dig en god idé om, hvorvidt din rejse kan ske med tog, hvor mange gange du skal skifte tog, hvor meget tid du skal regne med at bruge ombord på togene og et overslag over priserne.

C.5 - Hvad er forskellen på en fastlagt og en fleksibel rejse?

Fleksibel rejse

Fastlagt rejse

Dine rejsedatoer er fleksible. Men vær opmærksom på, at rejsekortet har en "startdato". Dit rejsekort vil være gyldigt i én måned fra denne dato.

Du skal vælge faste rejsedatoer, som ikke kan ændres, efter at du har sendt din bookingformular.

Du kan rejse inden for en periode på én måned og helt konkret rejse på et fastlagt antal rejsedage (det vil sige, at du kan bruge et fastlagt antal dage på et tog). Med den fleksible rejse har du mulighed for at rejse til mange EU-lande!

Du kan besøge op til 2 lande, som er med i EU på det tidspunkt, hvor du bliver udvalgt (dette omfatter hverken det land, hvor rejsen begynder, eller de lande, du rejser gennem), i en periode på op til én måned.

De udvalgte ansøgere kan rejse på sammenhængende dage, eller de kan sprede dem over rejseperioden. De må rejse med tog, der drives af de europæiske jernbaneselskaber samt færger og andre transportmidler, som EU-Kommissionens eksterne leverandør vælger.

Bemærk, at det kan være nødvendigt at bestille plads på visse tog. I så fald skal de udvalgte ansøgere selv sørge for at bestille plads i løbet af rejseperioden. Europa-Kommissionen dækker ikke ekstraudgifter til pladsbilletter eller andre udgifter under rejsen.

Der er et budgetloft på 260 euro, som skal overholdes. Så sørg for, at den rejseplan, du anmoder om, kan gennemføres inden for dette budget.

C.6 - Skal deltagerne altid rejse med tog?

Som hovedregel rejser deltagerne altid med tog. Men for at give flest muligt adgang bliver der også mulighed for andre transportmidler som busser og færger under hensyntagen til miljøet, tid og afstand. Det kan kun komme på tale at rejse med fly i helt særlige tilfælde.

Blandt undtagelserne kan nævnes:

●       Ansøgere, som bor i de ni regioner i den yderste periferi (Guadeloupe, Fransk Guyana, Martinique, Réunion, Mayotte, Saint-Martin, Madeira, Azorerne og De Kanariske Øer)

●       Ansøgere i lande/regioner, der ikke er adgang til med de nævnte transportmidler (tog, færge og bus)

●       Når deltagerne skal rejse i over 18 timer, før de forlader det land, hvor rejsen starter

●       Unge med nedsat mobilitet eller handicap. Denne vurdering skal foretages fra sag til sag.

Der kan kun flyves tur/retur fra det land, rejsen starter i. Derefter skal de unge rejse med tog eller en af de andre muligheder (som ikke omfatter privatbil eller charterbus).

C.7 - Hvad hvis jeg vil rejse til et af de baltiske lande?

Når du er blevet udvalgt og har modtaget et link til onlinebookingformularen fra den leverandør, EU-Kommissionen har udpeget til at arrangere din rejse, kan du vælge en af følgende to muligheder:

 • Fastlagt rejse: du angiver, hvilke byer du ønsker at rejse til. Så skal du bare inkludere de byer i de baltiske lande, du gerne vil besøge, i din ansøgning. Vær opmærksom på, at når du vælger en fastlagt rejse, skal den ønskede rejse holde sig inden for DiscoverEU-budgettet på 260 euro. 
 • Fleksibel rejse: du kan rejse til et baltisk land med den fleksible rejsemulighed. Du skal kontakte den leverandør, som EU-Kommissionen har udpeget til at arrangere rejserne. I din e-mail skal du fortælle leverandøren, at du vælger en fleksibel rejse sammen med et besøg i et baltisk land. Husk at kontakte leverandøren omkring 20 dage, før du tager af sted.

 

C.8 Kan jeg besøge flere steder inden for et enkelt land?

Du kan besøge lige så mange byer inden for et enkelt land, som du har lyst til, bare det ikke er dit hjemland.

C.9 - Hvad sker der, hvis jeg bliver nødt til at aflyse eller ændre rejsen?

Du skal selv betale eventuelle aflysnings- eller ændringsgebyrer. Der er ikke noget budget til den slags udgifter, uanset årsag.

Hvis du ønsker at aflyse din deltagelse, bedes du sende en e-mail til leverandøren. I så fald går din plads til en ansøger på reservelisten. Du får leverandørens e-mailadresse, hvis du bliver udvalgt.

Hvis du har valgt en fleksibel rejse, og du ønsker at foretage ændringer, behøver du ikke oplyse leverandøren om det. Hvis du har valgt en fastlagt rejse, skal du skrive til leverandøren.

 

C.10 - Hvordan kan jeg forberede rejsen?

Den Europæiske Ungdomsportal kan du finde praktiske oplysninger og nyttige tips om at rejse i Europa. Du skal have gyldigt rejsedokument/billet med på rejsen. Alt i forbindelse med dette dokument (gyldighed osv.) er dit eget ansvar.

Du har pligt til at medbringe et gyldigt pas eller ID-kort, når du rejser rundt i EU. Deltagerne bør også sørge for at have en sygesikring for hele rejsen. Alt i forbindelse med dette dokument (gyldighed osv.) er dit eget ansvar.

 

C.11 - Hvad er mine rettigheder som passager?

Du kan få mere at vide om dine rettigheder som passager på Den Europæiske Ungdomsportals del om rejser. Unge med et handicap kan sætte sig ind i deres rettigheder via dette link. Vær opmærksom på, at alle bestemmelser, der gælder for deltagere med et handicap, anvendes ud fra den konkrete sag, så det er lettere at planlægge deres rejse. 

C.12 Tekniske problemer med bookingformularen

Hvis du kommer ud for tekniske problemer, f.eks. hvis du ikke modtager en bekræftelseskode/e-mail, eller hvis der er fejl i oplysningerne, bedes du kontakte den leverandør, der er ansvarlig for bookingen. Du får leverandørens e-mailadresse, hvis du bliver udvalgt.

C.13 - Vi rejser som en gruppe, og en af os bliver nødt til at tage tidligere hjem. Kan resten af gruppen fortsætte rejsen?

Ja, det kan godt lade sig gøre, hvis I har valgt en fleksibel rejse.

 

C.14 - Må jeg godt rejse som del af en gruppe, selv om jeg har fået en rejse som enkeltperson?

Når du vælger en fleksibel rejse, kan du frit vælge at rejse som del af en gruppe. Du kan også skifte gruppe og retning, hvis du får lyst til det under rejsen.

Når du booker billetter, skal du huske at angive samme startdato som de andre deltagere, du ønsker at rejse sammen med.

Bookingformularen opdateres automatisk hver dag ved midnat og gør det muligt at booke tidligst 14 dage før afrejsen. Derfor anbefaler vi, at alle gruppemedlemmer udfylder formularen på nogenlunde samme tid. Når du har booket, er det ikke muligt at ændre afrejsedatoen.

 

C.15 - Skal jeg selv bestille billetter?

Nej. Du skal ikke selv bestille billetter, og billetter, der er købt separat, bliver ikke refunderet. Billetterne bookes, købes og leveres af den eksterne leverandør, som EU-Kommissionen har udpeget til opgaven.

 

C.16 - Hvor meget er billetterne værd?

Grundlæggende har hver deltager ret til billetter til en værdi af 260 euro. Rejserne foregår kun på 2. klasse. Men dette beløb kan være højere i særlige tilfælde:

 • For deltagere, der rejser fra regionerne i den yderste periferi (dvs. Guadeloupe, Fransk Guyana, Martinique, Réunion, Mayotte, Saint-Martin, Madeira, Azorerne og De Kanariske Øer) til Europa. Når deltagerne kommer til Europa, gælder hovedreglen.
 • For deltagere uden for de nævnte regioner i den yderste periferi, som har ret til at rejse med fly til det europæiske kontinent. Når de kommer til det europæiske fastland, gælder hovedreglen.
 • I visse særlige situationer, der vurderes fra sag til sag (f.eks. udvalgte ansøgere, der vælger den fleksible rejse og rejser fra/til de baltiske lande, eller for udvalgte ansøgere, der bor i Irland eller andre øer i EU), kan der blive tale om at dække en yderligere rejse med tog, færge eller bus.
 • For deltagere, med nedsat mobilitet og/eller særlige behov. Udgifterne vurderes i de enkelte tilfælde ud fra deltagernes behov. Udgifter til særlig assistance (ledsager, førerhund til synshæmmede osv.) kan evt. dækkes, hvis der fremlægges passende dokumentation for de særlige behov i henhold til bopælslandets lovgivning.

 

C.17 - Hvad er udgifter til reservationer, og er de dækket (fleksibel rejse)?

Nej. Reservationer indgår ikke i det fleksible rejsepas. Med dit rejsepas kan du let rejse uden reservation på mange lokal- og regionaltog. Der kræves dog reservation til de fleste højhastighedstog, internationale tog, visse intercitytog og alle nattog. Du kan titundgå at skulle reservere, hvis du tager et langsommere tog eller en anden rute med et regionaltog. Med fastlagte rejser er reservationen inkluderet, og der er ingen ekstra udgifter.

C.18 - Er følgende udgifter dækket: rejseforsikring, ophold, leveomkostninger eller andre udgifter i forbindelse med rejsen?

Nej. Initiativet dækker ikke rejseforsikring. Deltageren er selv ansvarlig for sin forsikringsdækning. Desuden skal deltagerne selv betale for ophold, leveomkostninger, rejseudgifter, der skyldes deltagernes eget valg (f.eks. hvis du begynder rejsen i et andet land), og alle andre udgifter i forbindelse med rejsen.

Deltagerne bør sørge for en passende syge- og rejseforsikring, der dækker hele rejsen. Normalt giver deltagerens nationale sygesikring grundlæggende sundhedsforsikringsdækning under opholdet i et andet EU-land gennem det europæiske sygesikringskort. Det europæiske sygesikringskort eller en privat sygeforsikring dækker imidlertid ikke nødvendigvis alle tænkelige tilfælde, især hvis der opstår behov for transport til hjemlandet eller særlig lægebehandling. Derfor tilrådes det at tegne privat sygeforsikring.

C.19 - Hjælper Kommissionen deltagerne med at booke deres ophold?

Nej. Deltagerne skal selv sørge for indkvartering. Vi anbefaler kraftigt, at du ikke booker indkvartering, før du har modtaget dit rejsekort.

D. VIGTIGE KONTAKTPUNKTER

D.1 - Hvor kan jeg læse mere om reglerne for DiscoverEU?

Reglerne for konkurrencen offentliggøres på Den Europæiske Ungdomsportal: https://europa.eu/youth/discovereu/rules_da

D.2 - Hvor kan jeg læse mere om selve transporten?

Hvis du bliver udvalgt, modtager du adressen på en platform, hvor du finder bookingformularen samt spørgsmål og svar om transport under rejsen. Du får også leverandørens kontaktoplysninger. Det er ikke muligt at ringe, og derfor foregår al kontakt på skrift.

Hvis du har brug for information, støtte eller gode råd på rejsen, er der forskellige kontaktpunkter, du kan bruge:

Hvis noget går galt

 • Det europæiske alarmnummer: Nummeret til alarmcentralen er 112 i alle EU-lande, uanset om du ringer fra en mobiltelefon eller fastnet. Opkald er gratis.
 • I tilfælde af tab eller tyveri, skal du henvende dig til det lokale politi. Du har brug for en politirapport, hvis du vil fremsætte krav over for forsikringsselskabet eller krav om erstatning. Mistede eller stjålne kreditkort bør spærres hurtigst muligt. Hvis du får dit pas stjålet, skal det anmeldes til dit hjemlands konsulat eller ambassade og til politiet.

Kontakt EU

 • Telefon eller e-mail: Eurodesk er en informationstjeneste for unge, der svarer på dine spørgsmål om muligheder i Europa (f.eks. europæiske volontørprogrammer, studier eller praktikophold i udlandet). Bemærk, at de ikke kan hjælpe med tekniske spørgsmål om din rejse med DiscoverEU. De spørgsmål tager rejsebureauet sig af, når de kontakter dig (hvis du bliver udvalgt). Du kan kontakte det nærmeste Eurodesk-infopoint fra det interaktive kort (https://map.eurodesk.eu/).
 • Online: Du finder oplysninger på alle EU's officielle sprog på Europa-websitet.
 • Personlig henvendelse: Der findes hundredvis af lokale EU-infocentre over hele Europa. Her finder du adressen på det nærmeste center.
 • Telefon eller e-mailEurope Direct er en tjeneste, der besvarer dine spørgsmål om EU. Du kan ringe (gratis inden for EU): 00 800 67 89 10 11 (visse mobiloperatører giver ikke mulighed for at ringe til 00800-numre eller tager muligvis betaling for opkald) eller pr. e-mail.
 • Læs om Europa: Klik dig ind på EU Bookshop og få mere at vide om EU.
 • Europa-Kommissionens repræsentationer: Kommissionens repræsentationer fungerer som dens talerør og følger den offentlige opinion i landet. De giver information om EU gennem arrangementer og uddeler brochurer og andre materialer.
 • Europa-Parlamentets informationskontorer: Deres rolle er at udbrede kendskabet til Europa-Parlamentet og EU og at opfordre folk til at stemme, når der er valg til Europa-Parlamentet.