Европейски младежки портал
Информация и възможности за млади хора в Европа

DiscoverEU


DiscoverEU
Благодарим ти за интереса към конкурса. За съжаление периодът за кандидатстване през юни 2018 г. приключи. Но не се безпокой, през есента на 2018 г. ще има друг кръг за подаване на кандидатури за DiscoverEU. Ще имаш нова възможност да спечелиш една от картите за пътуване (повече подробности ще бъдат обявени на по-късен етап).

 

Какво представлява DiscoverEU?

Ти си на 18 години? Готов ли си за приключение? Ако отговорът е „да“, приготви се да опознаеш Европа, като се включиш в DiscoverEU — инициатива на Европейския съюз, която дава възможност на младите хора да пътуват из Европа.

Първият кръг за кандидатстване през юни 2018 г. приключи, а ентусиазмът сред младите хора бе огромен. 100 480 младежи кандидатстваха за карта за пътуване DiscoverEU! 15 000 млади хора, които отговориха успешно на въпросите във викторината и дадоха най-близък до верния отговор на допълнителния въпрос, получиха карти за пътуване.

По-късно тази година през есента ще се проведе втори кръг за кандидатстване, който ще даде възможност на друга група млади хора да спечелят карти за пътуване.

Защо не използваш тази възможност, за да усетиш свободата на движение в Съюза, да научиш повече за многообразието на Европа, да се насладиш на нейните културни богатства, да намериш нови приятели и в крайна сметка да откриеш себе си?

Културното наследство на Европа съществува в множество различни форми. DiscoverEU е отлична възможност да научиш повече за Европа. Можеш например да посетиш Европейската столица на културата. Знаеш ли кой град има честта да бъде столица на културата тази година? Отиди на един от многобройните фестивали или спектакли, организирани в рамките на Европейска година на културното наследство 2018. Или пък предпочиташ да посетиш музеи или да се разходиш в природен парк? Откривайки нашето културно наследство, можеш да откриеш единството на Европа, както и нейното многообразие и да започнеш междукултурен разговор за общото между нас. Има толкова много неща, които можеш да откриеш!

Основно ще пътуваш с влак, което ще ти позволи да се потопиш в безкрайното разнообразие от градове и прекрасни пейзажи, които предлага нашият континент.

За да се гарантира достъп на европейските граждани от всички части на континента, с картата за пътуване ще може да се използва и алтернативен транспорт, като например автобуси или фериботи. В изключителни случаи и когато няма друг вид транспорт, ще се разрешава пътуване със самолет. Така ще се гарантира, че младите хора, които живеят в отдалечени райони или на острови, също имат възможност да участват в инициативата.

 

Първи кръг на кандидатстване

Първият кръг на кандидатстване се проведе от 12 юни, 12:00 ч. (централноевропейско лятно време) до 26 юни 2018 г., 12:00 ч. (централноевропейско лятно време). Младите хора можеха да кандидатстват само ако:

  • на 1 юли 2018 г. са на 18 години (родени между 2 юли 1999 г. и 1 юли 2000 г. включително);
  • са граждани на една от 28-те държави от Европейския съюз;
  • са въвели своите номера на лична карта или паспорт в електронния формуляр за кандидатстване;
  • започват своето пътуване в една от 28-те държави от ЕС;
  • планират да започнат пътуването си между 9 юли и 30 септември 2018 г.;
  • планират да пътуват от 1 ден до максимум 30 дни;
  • планират да пътуват до най-малко 1 и най-много 4 чуждестранни дестинации в рамките на ЕС;
  • са съгласни да станат посланици на DiscoverEU.

Настоящите пътешественици от DiscoverEU можеха да кандидатстват самостоятелно или в група от максимум 5 души. 

След срещата на комитета за оценка, която се проведе на 27 юни, крайните 15 000 победители бяха уведомени на 28 юни в съответствие с критериите за награждаване. Тази група победители вече има невероятната възможност да открие Европа през това лято. 

Искате ли да научите повече за първия кръг на кандидатстване? Вижте информационния документ за DiscoverEU, за да узнаете повече за инициативата, и прочетете за преживяванията на някои от нашите млади пътешественици:

 

Следващият кръг на кандидатстване е през есента

През есента на 2018 г. ще се проведе втори кръг на кандидатстване. Ако не си успял да получиш карта за пътуване в рамките на първия кръг, може да имаш още един шанс да спечелиш по време на следващия кръг.

Очаквай скоро повече информация на уебсайта на Европейския младежки портал и в социалните медии.

 

Европа е пред теб. Направи първата крачка.

 

Вдъхновяващ видеоклип на TEDx с Винсент-Емануел Хер

#FreeInterrail - A Vision of a Europe for All | Vincent-Immanuel Herr | TEDxOTHRegensburg

Video Description: 

 

Какво искаме от вас?

Когато станеш посланик на DiscoverEU ще бъдеш поканен да споделиш преживяното от теб по време на пътуването, например чрез социални медии като Instagram, Facebook или Twitter или като изнесеш презентация в твоето училище или местна общност. Без значение дали си избран, не пропускай да се присъединиш към групата DiscoverEU във Facebook!

 

Нуждаете се от повече информация?

Ако имаш въпрос за DiscoverEU, провери отговорите на страницата за често задавани въпроси (ЧЗВ). Ако на тази страница не намериш информацията, която ти е нужна, моля, свържи се директно с нас, като щракнеш върху „Попитай ни!“. Стремим се да отговаряме на всички запитвания до пет работни дни.
Задайте въпрос!