Европейски младежки портал
Информация и възможности за млади хора в Европа

Използвайте добре свободното си време

© iStockphoto.com - asiseeit
Ако имате свободно време, защо не направите нещо за другите?

Дайте своя принос за реална промяна

Искало ли ви се е някога да направите нещо, което настина си заслужава? Ако сте на възраст между 17 и 30 години, обмислете възможността да станете доброволец в чужбина чрез програмата на Европейската доброволческа служба (ЕДС). Кандидатствайте навреме (около година по-рано, ако е възможно), за да бъдете сигурни, че ще намерите подходящия проект.

 

Следвайте тези инструкции, за да кандидатствате за проект на ЕДС в европейска страна.

 

Ако не можете да намерите никакъв проект, не се отчайвайте! Има много други организации, които организират доброволчески проекти в чужбина
 

Бъдете част от общността

Ако ви харесва да работите на открито и да се срещате с нови хора, помислете за доброволческа работа в населени места. Проектите в населени места обикновено се състоят от 2—4 седмици доброволческа дейност в международна група, работеща в местна общност или по екологичен проект. Прочетете нашата статия за доброволческата дейност в населени места.

 

Обучение на работното място

Стажът е един от най-добрите начини да получите професионален опит и да научите повече за дадена работа във вашата страна или в чужбина. Повечето стажове продължават от 3 месеца до 1 година, така че е по-добре да направите това след завършване на образованието си или в рамките на учебната програма. Разгледайте нашия раздел Работа и учене и страницата на ЕС за стажове за лица, завършили висше образование, за да видите предложенията за стажове, и прочетете нашата статия за стажовете за повече информация.

 

Други възможности в чужбина

Други възможности за учене или работа в чужбина са достъпни онлайн.

Инструментът Напомняне за крайни срокове на Евродеск предоставя подробности за наближаващи крайни срокове, включително за програми за обучение и наемане на работа. Най-новите възможности за доброволческа работа ще намерите на страницата Предложения в последната минута на Евродеск.

 

Ако ви харесва да се занимавате с деца, помислете за работа като au pair — възможност да живеете в семейство в чужбина и да учите езика, докато помагате за отглеждането на децата или в домакинството.

 

Също така може да обмислите варианта за сезонна работа в друга европейска страна.

 

Връзки по темата

Живот в чужбина

Работа в друга европейска страна

Пътуване в Европа

 

 

 

 

 

 


 

Публикувана на: пет, 06/11/2015 - 11:49


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Нуждаете се от експертна помощ или съвет?

Задайте въпрос!