Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Κυβερνοεκφοβισμός: όταν ο εκφοβισμός μεταφέρεται στο Διαδίκτυο

Ο κυβερνοεκφοβισμός αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια καθώς οι περισσότεροι νέοι χρησιμοποιούν καθημερινά το κινητό και το Διαδίκτυο. Θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να τον αποτρέψετε και να τον καταπολεμήσετε;

Μιλάμε για κυβερνοεκφοβισμό όταν οι νέοι παρενοχλούνται, ταπεινώνονται, ταλαιπωρούνται, απειλούνται, έρχονται σε δύσκολη θέση, υφίστανται πιέσεις ή επιθετική συμπεριφορά από άλλους νέους μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, γραπτών μηνυμάτων, καναλιών συνομιλίας, κινητών και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ιστότοπων ή άλλων τεχνολογικών μέσων. Όταν ο εκφοβισμός αφορά ενηλίκους, λέγεται κυβερνοπαρενόχληση ή κυβερνοκαταδίωξη, δεδομένου ότι ο κυβερνοεκφοβισμός εκδηλώνεται μόνο ανάμεσα σε ανηλίκους.

 

Καταπολέμηση του κυβερνοεκφοβισμού

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ξεκίνησε την πρωτοβουλία Οι Νέοι Καταπολεμούν τη Γλώσσα Μίσους στο Διαδίκτυο με στόχο την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων στον κυβερνοχώρο. Το διάστημα 2012– 2014 οι νέοι και οι οργανώσεις νέων θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στον τρόπο αναγνώρισης αυτών των καταστάσεων και αντιμετώπισής τους. Το πρόγραμμα, μέσω ενός εκπαιδευτικού σεμιναρίου και διαδικτυακής εκστρατείας, προωθεί την ενεργότερη δράση και παρέμβαση.

 

Δράση εκτός Διαδικτύου

Ο κυβερνοεκφοβισμός εκδηλώνεται στο Διαδίκτυο, αλλά μπορείτε να κάνετε πολλά για να τον καταπολεμήσετε και εκτός Διαδικτύου. Στην «εργαλειοθήκη» του προγράμματος Στοπ στον κυβερνοεκφοβισμό μπορείτε να βρείτε  πολλές πληροφορίες για το πώς μπορείτε να αποτρέψετε και να καταπολεμήσετε τον κυβερνοεκφοβισμό στο σχολείο ή στην κοινότητά σας.

 

Προστατευθείτε

Είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς τον κυβερνοεκφοβισμό καθώς το Διαδίκτυο είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή και τα θύματα δεν μπορούν απλά να κλείσουν τον υπολογιστή ή το κινητό τους για να τον σταματήσουν. Στην ιστοσελίδα Ins@fe θα βρείτε διάφορες πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας στο Διαδίκτυο, όπως π.χ.να μη δημοσιοποιείτε το προφίλ σας στα κοινωνικά δίκτυα και να προσέχετε να μην κάνετε φίλους άτομα που δεν γνωρίζετε ή εμπιστεύεστε.

Δημοσιεύθηκε: Πε, 03/09/2015 - 11:08


Tweet Button: 

Σχετικοί σύνδεσμοι


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!