Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Αντισταθείτε στον εκφοβισμό

Ο εκφοβισμός μπορεί να λάβει τη μορφή σωματικής ή λεκτικής βίας και συνήθως εμφανίζεται στο σχολείο. Γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε αν πέσετε εσείς ή κάποιος άλλος θύμα εκφοβισμού;

Τις περισσότερες φορές, ο εκφοβισμός ή η παρενόχληση ενός ατόμου βασίζεται στην εμφάνισή του, τη σωματική του διάπλαση, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τη φυλετική καταγωγή του.  Όμως, εκφοβισμός δεν είναι μόνο η σωματική βία,· αλλά και οποιαδήποτε πράξη που έχει σαν στόχο να κάνει το θύμα να αισθανθεί άσχημα. Για παράδειγμα, σπρωξίματα, χτυπήματα, τρικλοποδιές, παρατσούκλια, υβριστικές εκφράσεις, διάδοση κακόβουλων φημών ή κλοπή προσωπικών αντικειμένων.

 

Τι μπορείτε να κάνετε;

Κανένας δεν πρέπει να ανέχεται τον εκφοβισμό. Έτσι, αν είστε οι ίδιοι θύμα ή δείτε κάποιον άλλον να υφίσταται εκφοβισμό, πρέπει να μιλήσετε. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πρόληψης του Εγκλήματος παρέχει συμβουλές για τους τρόπους πρόληψης και περιορισμού των πράξεων εκφοβισμού στο σχολείο.

Ένας απλός τρόπος είναι να συμμετάσχετε στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Εκφοβισμού STAND UP. Πρόκειται για μια ειδική εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν νέοι απ΄όλο τον κόσμο φορώντας ένα ειδικό «τι- σερτ δέσμευσης» με στόχο:

  • να στείλουν ένα ηχηρό, αλλά όχι συγκρουσιακό μήνυμα αντίστασης στους εκφοβιστές
  • να εκδηλώσουν τη στήριξή τους στα θύματα και τη βούλησή τους να τα βοηθήσουν
  • να επιστήσουν την προσοχή στις επιπτώσεις του εκφοβισμού και να παρακινήσουν τους παθητικούς θεατές να αναλάβουν δράση.

Αυτή την ημέρα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, με τη διανομή των σχετικών τι- σερτ και την παροχή υπηρεσιών σε σχολεία και χώρους εργασίας σε 25 διαφορετικές χώρες. Για να συμμετάσχετε, αρκεί να εγγραφείτε μέσω Διαδικτύου.

Μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 3100 σχολεία, χώροι εργασίας και οργανώσεις που εκπροσωπούν περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα. Αν και η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε στη Βόρεια Αμερική εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο.

 

Εξωσχολικός εκφοβισμός.

Μερικές φορές ο εκφοβισμός εκδηλώνεται εκτός σχολείου, όπως π.χ στο Διαδίκτυο. Μπορεί να εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια εξωσχολικών δραστηριοτήτων, κατά τη συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα, στο σπίτι, στο δρόμο και στον χώρο εργασίας. Κατά τον κυβερνοεκφοβισμό, οι εκφοβιστές χρησιμοποιούν μερικές φορές κείμενα, ηλεκτρονικά μηνύματα ή διαδικτυακές αναρτήσεις για να διαδώσουν προκλητικές φωτογραφίες, απειλές και προσβλητικά μηνύματα.

Δημοσιεύθηκε: Πε, 03/09/2015 - 10:35


Tweet Button: 

Σχετικοί σύνδεσμοι


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!