Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Sexting - Κυπριακό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, «CyberEthics»

Sexting - Κυπριακό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, «CyberEthics»
Ας μιλήσουμε για το σεξ και Γραπτά μηνύματα!

Αναρωτηθήκατε ποτέ πως θα θέλατε να σας δουν οι μελλοντικοί σας εργοδότες, οι φίλοι σας ή η οικογένεια σας;  Πως θα νιώθατε αν το sexting επηρέαζε την δική σας ζωή; Το καινούργιο φαινόμενο γνωστό ως  Sexting, έχει αρχίσει να μπαίνει και να επηρεάζει την ζωή των εφήβων. 

 

Το Sexting είναι η αποστολή ή λήψη εικόνων, βίντεο ή και γραπτών μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου μέσω κινητών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Συνήθως γίνεται μεταξύ εφήβων του ίδιου σχολείου ή άτομα εκτός του σχολείου που γνωρίζουν τον εικονιζόμενο άτομο του υλικού. Επίσης, έφηβοι που βρίσκονται σε σχέση, ανταλλάσσουν τέτοιου είδους φωτογραφίες και βίντεο είτε επειδή το ζήτησε ο ένας από τους δύο, είτε για να εντυπωσιάσει ο ένας τον άλλο.  Ωστόσο, οι φωτογραφίες και τα βίντεος μπορούν να εξαπλωθούν πολύ εύκολα μέσω γραπτών μηνυμάτων, emails και ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα αρκετά μεγάλο κοινό με αποτέλεσμα τον εξευτελισμό του εικονιζόμενου, την πρόκληση ψυχολογικών επιπτώσεων ή ακόμα και την αυτοκτονία.

 

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η λήψη και η αποστολή υλικού σεξουαλικού περιεχομένου που αφορούν ανηλίκους είναι παράνομη και το άτομο το οποίο ασχολείται με αυτό μπορεί εύκολα να κατηγορηθεί ότι παράγει ή διανέμει παιδική πορνογραφία. Επίσης αν κρατήσει το συγκεκριμένο υλικό μπορεί να κατηγορηθεί για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας και αυτό μπορεί εύκολα να βγει εκτός ελέγχου εφόσον πρόκειται για σοβαρό αδίκημα.

 

 Όταν τέτοιου είδους υλικό φτάσει στα χέρια ενός έφηβου το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να μην το προωθήσει σε κανένα. Ακολούθως θα πρέπει να μιλήσει με τους γονείς του ή σε κάποιο ενήλικα που εμπιστεύεται. Εάν το υλικό εξακολουθήσει να αναπαράγεται, ο έφηβος μαζί με τους γονείς του θα ήταν καλό να  το καταγγείλουν στη Γραμμή Καταγγελιών ή και στo Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας.

 

Αν ο γονιός αντιληφθεί ότι το παιδί του έχει στείλει είτε δικές του γυμνές φωτογραφίες ή άλλων ατόμων, πρέπει να βεβαιωθεί ότι αυτό θα σταματήσει αμέσως. Πρέπει να μιλήσει μαζί του σε ήρεμους τόνους, να στηρίξει τον έφηβο και να του εξηγήσει ποια είναι τα ρίσκα της προώθησης του συγκεκριμένου υλικού.

 

Από το 2009 μέχρι και σήμερα έχουν καταγγελθεί δύο περιστατικά που αφορούσαν sexting, στην Γραμμή Βοήθειας Cyberethics.   Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι ελάχιστα τακρούσματα στην Κύπρο. Αυτό συμβαίνει διότι οι περισσότεροι έφηβοι ακόμα δεν έχουν κατανοήσει πόσο επικίνδυνη είναι η προώθηση και κατοχή γυμνών φωτογραφιών, γεγονός που συνεπάγεται με παιδική πορνογραφία.       

 

Αν είσαι θύμα sexting και δεν ξέρεις πώς να το χειριστείς επικοινώνησε με την Γραμμή Βοήθειας Ασφαλούς Διαδικτύου. Είναι ανοιχτή για βοήθεια και καθοδήγηση για ασφαλή χρήση του διαδικτύου και παρέχει ψυχολογική και τεχνική υποστήριξη για άτομα τα οποία έχουν δεχθεί οποιοδήποτε είδος διαδικτιακής βίας. Η Γραμμή λειτουργεί πάντα με πλήρη εχεμύθεια και ανώνυμα. Ως Γραμμή Βοήθειας Ασφαλούς Διαδικτύου συνεργαζόμαστε με το Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας Κύπρου, καθώς και με τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπου και έχουμε την δυνατότητα για άμεση  επικοινωνία με εκπροσώπους του Twitter, Facebook και Ask.fm.

 

Η Γραμμή λειτουργεί καθημερινά από τις 9:00 μέχρι τις 19:00 στο 70000 116. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα chat μέσω της ιστοσελίδας μας (www.cyberethics.info ή www.helpline.cyberethics.info) από τις 15:00 μέχρι τις 19:00, μέσω email στο helpline@cyberethics.info αλλά και μέσω της εφαρμογής μας “HotHelp”, για κινητά τηλέφωνα.

 

Να είστε υπεύθυνοι και ενήμεροι όταν χρησιμοποιείτε τα ψηφιακά μέσα

Σταματήστε το Sexting - Μην το ξεκινάτε -Μην το διαβιβάσετε – Καταγγείλετε το

Δημοσιεύθηκε: Τρ, 06/05/2014 - 14:22


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!