Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Κλιματική αλλαγή

green house
Green House
Τα κυριότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της Κύπρου και πώς μπορούμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση τους.

 

Η Κύπρος είναι ένα νησί το οποίο διαθέτει πλούσιο οικοσύστημα τόσο δασικό όσο και θαλάσσιο. Η αξιόλογη ποικιλία χαρακτηριστικών στην βλάστηση, την άγρια ζωή, τη γεωλογία με όμορφες τοποθεσίες και ακρογιαλιές, την καθιστούν ένα σημαντικό σταθμό - πόλο έλξης και ενδιαφέροντος όχι μόνο για τους φυσιολάτρες αλλά και για τους επιστήμονες.

 

Αρμόδιο Υπουργείο που παρακολουθεί και διαχειρίζεται την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στην Κύπρο, είναι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέσω του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

 

Η τοπική ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα για διάφορες πόλεις της Κύπρου.  Κυρίως η ατμοσφαιρική ρύπανση στις πόλεις προέρχεται από την αυξημένη κυκλοφοριακή κίνηση και τις κεντρικές θερμάνσεις αλλά και τις πολλές βιομηχανίες.

 

Κυριότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της Κύπρου

·         Ερημοποίηση της υπαίθρου

·         Αποψίλωση των Δασών

·         Φυτοφάρμακα

·         Εξαφάνιση ειδών

·         Διακίνηση Οχημάτων

·         Απόβλητα

·         Ακραία καιρικά φαινόμενα

·         Αντένες κινητής τηλεφωνίας

 

 

Ένας τρόπος να συνεισφέρουμε όλοι σε πολύ μεγάλο βαθμό στην προστασία του περιβάλλοντος είναι η Ανακύκλωση Απορριμμάτων Στην διαδικασία αυτή τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα αγαθά. Μέρος της διαδικασίας της ανακύκλωσης είναι και η μετατροπή βλαβερών για το περιβάλλον υλικών σε λιγότερο ή και καθόλου βλαβερά.

 


Απαιτείται λοιπόν  όλοι μας να συμβάλλουμε σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται μαζικά τα τελευταία χρόνια και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη και πιο οικολογική Κύπρο,  σε συνεργασία με την Green Dot

Τι σχέση έχει ο τρόπος που ζούμε με την κλιματική αλλαγή

Ποια από τα πράγματα που κάνουμε αυξάνουν το ποσοστό του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα; Υπολογίστε το δικό σας οικολογικό αποτύπωμα.

 

Τι μπορείτε να κάνετε;

Φυτέψτε ένα δέντρο – Τα δέντρα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και έτσι βοηθούν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Χάρη στην εκστρατεία «ένα δισεκατομμύριο δέντρα» έχουν φυτευθεί ένα δισεκατομμύριο δέντρα από το 2006 και μετά. Την εκστρατεία αυτή διαδέχθηκε τώρα η παιδική πρωτοβουλία «Ένα φυτό για τον Πλανήτη» [Plant-for-the-Planet], την ιδέα της οποίας είχε ο μαθητής Felix Finkbeiner.  Παρακολουθήστε την ομιλία του Felix στον ΟΗΕ.

Σβήστε τα φώτα – Στις 8.30 το βράδυ της 23ης Μαρτίου μπορείτε να βάλετε και σεις ένα λιθαράκι για τη σωτηρία του πλανήτη σβήνοντας απλώς τα φώτα. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε άλλες χώρες του κόσμου θα κάνουν το ίδιο την  Ώρα της Γης. Και εξοικονομήστε ενέργεια όποτε, οπουδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο μπορείτε.

 

Εκπαιδεύστε τη νέα γενιά – Μιλήστε στα μικρότερα αδέρφια σας για την κλιματική αλλαγή και ενθαρρύνετέ τα να ευαισθητοποιηθούν συμμετέχοντας στα παρακάτω διαδραστικά παιχνίδια.

Δημοσιεύθηκε: Πε, 23/05/2013 - 19:30


Tweet Button: 

Σχετικοί σύνδεσμοι


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!