Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Διακρίσεις: πιο συχνές από ό,τι νομίζετε!

Η ισότιμη μεταχείριση αποτελεί βασικό δικαίωμα στην ΕΕ, εξακολουθούν όμως να υπάρχουν διακρίσεις πολλών μορφών και δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστούν.

Η διακριτική μεταχείριση λόγω ηλικίας, αναπηρίας, φύλου, φυλής, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού είναι παράνομη. Ωστόσο, μόνο το ένα τρίτο των πολιτών της ΕΕ έχει πλήρη επίγνωση των δικαιωμάτων του, οπότε έχει μεγάλη σημασία να μάθετε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας. Όσο καλύτερα ενημερωμένοι είστε, τόσο καλύτερα μπορείτε να αγωνιστείτε κατά των διακρίσεων.

 

Δραστηριοποιηθείτε!

Η Διεθνής Αμνηστία σάς ενημερώνει για το πώς μπορείτε να συμβάλετε με αρκετούς εναλλακτικούς τρόπους στην καταπολέμηση των διακρίσεων στην Ευρώπη. Μπορείτε να συνυπογράψετε τις διαδικτυακές δράσεις της οργάνωσης, να πείτε τη γνώμη σας στο ιστολόγιό της ή ακόμη να προσχωρήσετε σ' αυτήν.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα κοινωνικά σας δίκτυα για να βάλετε τέλος στον αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρία. Ο ιστότοπος End Exclusion σάς προτείνει να στέλνετε tweet σε Ευρωπαίους πολιτικούς, να διαδίδετε τα αγαπημένα σας βίντεο για την κοινωνική ένταξη και την αναπηρία, ή να αναρτάτε τα βίντεο που φτιάχνετε εσείς.

 

Μορφές διακρίσεων

Άμεσες διακρίσεις υπάρχουν όταν ένα πρόσωπο υφίσταται λιγότερο καλή μεταχείριση από τους άλλους, για άσχετη αιτία, όπως η φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, οι θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις, η αναπηρία, η ηλικία ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός. Παράδειγμα: όταν ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος αρνείται να προσλάβει άτομα που έχουν τα κατάλληλα προσόντα, απλά και μόνο επειδή ανήκουν σε κάποια φυλή ή εθνοτική ομάδα.

Έμμεσες διακρίσεις υπάρχουν όταν εκ πρώτης όψεως ουδέτεροι κανόνες, κριτήρια ή πρακτικές οδηγούν σε μειονεκτική μεταχείριση προσώπων λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, εκτός εάν η πρακτική αυτή δικαιολογείται αντικειμενικά από ένα θεμιτό στόχο. Για παράδειγμα, ένα πολυκατάστημα που απαγορεύει στους υπαλλήλους του να φορούν καπέλα όταν εξυπηρετούν πελάτες αποκλείει στην πράξη τα άτομα που καλύπτουν το κεφάλι τους για θρησκευτικούς λόγους, όπως π.χ. πολλές μουσουλμάνες.

 

Ζητήστε βοήθεια

Έχετε υποστεί διακριτική μεταχείριση; Μάθετε πού μπορείτε να ζητήσετε συμβουλές και βοήθεια.

Δημοσιεύθηκε: Πε, 03/09/2015 - 11:54


Tweet Button: 

Σχετικοί σύνδεσμοι


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!