Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Nιώσε ασφαλής κατά την διάρκεια του ταξιδιού σου στην Κύπρο

Είναι σημαντικό να οργανώσεις σωστά το ταξίδι σου στην Κύπρο γνωρίζοντας σημαντικές πληροφορίες που θα κάνουν την παραμονή σου ασφαλή και ευχάριστη. Μάθε πώς θα το πετύχεις αυτό!

Ακολούθησε τα 10 πιο κάτω βήματα και θα έχεις πετυχημένες και ασφαλείς διακοπές

 

 1.  Πριν ταξιδέψεις μάθε για την χώρα που πρόκειται να επισκεφθείς

 

 Η Κύπρος είναι ένα από τα ομορφότερα και φιλικότερα νησιά της Μεσογείου με καταγάλανες παραλίες και πολύ ζεστό κλήμα ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

2. Βρες την διεύθυνση και τα τηλέφωνα της πρεσβείας σου στην Κύπρο

 

Πολύ σημαντικό όταν ταξιδεύεις στο εξωτερικό είναι να ξέρεις πώς να επικοινωνήσεις με την αντιπροσωπεία της χώρας σου ή της ΕΕ στην χώρα που θα επισκεφθείς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Για την Ευρωπαϊκή Προξενική βοήθεια μπορείς να διαβάσεις το ενημερωτικό φυλλάδιο.  

 

3. Μην ξεχάσεις να ενημερωθείς για τα Δικαιώματα επιβατών αεροπορικών μεταφορών

 

Επειδή στην Κύπρο μπορείς να ταξιδέψεις κυρίως με αεροπλάνο μην ξεχάσεις να ενημερωθείς για τα δικαιώματα σου.  

 

4. Ταξιδεύεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Μην ξεχάσεις την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νοσηλέιας

 

Αφού προγραμματίζεις σωστά τις διακοπές σου στο εξωτερικό, ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο από όλα είναι την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας η οποία παρέχει πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη σε όλη την Ευρώπη.  (δεν εγγυάται τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών,. δεδομένου ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας διαφέρουν, υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στη χώρα σας μπορεί να μην παρέχονται δωρεάν σε μια άλλη).

Στην Κύπρο δεν υπάρχουν μεταδοτικές ασθένεις μεγάλης επικινδυνότητας και δεν είναι υποχρεωτικό να κάνεις κάποιο εμβόλιο πριν επισκεφτείς το νησί.

 

5. Κανονισμοί εισόδου και διέλευσης

 

Λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχουν περιορισμοί στους κανονισμούς εισόδου στη Κύπρο έχουν εφαρμογή μόνον στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι στις κατεχόμενες περιοχές, για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να μάθεις από το Υπουργείο Εξωτερικών.

 

6.  Να μεταφέρεις τα έγγραφα και τα λεφτά σου με ασφάλεια

 

Παρόλο που η Κύπρος είναι μια φιλική και ασφαλής χώρα, στις τουριστικές περιοχές υπάρχει η πιθανότητα μικροκλοπών, γι΄αυτό φρόντισε με ασφάλεια για τα πολύτιμα προσωπικά αντικείμενα σου όπως:  διαβατήριο, ταυτότητα, εισητήριο και χρήματα.    

 

 

 

7. Σε περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης, ατυχήματος, πυρκαγιάς, κλοπής ή χρειαστείς ιατρική βοήθεια κάλεσε 112

 

Αν τυχόν βρεθείς σε κάποια από τις πιο πάνω περιπτώσεις, επικοινώνησε άμεσα με τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης: 112 και για την Κύπρο επίσης με το 199.

Και επειδή «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» απομνημόνευσε τον αριθμό 112 για κάθε ενδεχόμενο J.

 

8. Εάν είσαι 18 ετών και άνω μπορείς να οδηγήσεις στην Κύπρο αλλά…

 

... η Κύπρος είναι μία από τις χώρες στις οποίες οδηγείς στην αριστερή πλευρά του δρόμου. Άρα υπάρχούν και διαφοροποιήσεις στους οδικούς κανονισμούς. Δεν είναι καθόλου δύσκολο, απλά να είσαι προσεκτικός και να μην κάνεις τρελό οδήγημα.

 

9. Κλίμα και προστασία από τον ήλιο

 

Το κλίμα στην Κύπρο είναι ήπιο τον χειμώνα αλλά πολύ ζεστό κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Πολύ σημαντικό κατά την παραμονή σου στην Κύπρο το καλοκαίρι, να χρησιμοποιείς πάντα αντιηλίακο (τουλάχιστον SPF15) ακόμη και όταν δεν βρίσκεσαι στον ήλιο. Για να αποφύγεις τα εγκαύματα όταν κάνεις τα θαλάσσια μπάνια ή τις βουτιές σου στη πισίνα, οι είδικοί συνιστούν να μην εκτίθεσε στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες δηλ. από τις 12:00-15:00.      

 

10. Νερό και ενυδάτωση

 

Το νερό στην Κύπρο είναι πόσιμο. Η μόλυνση του νερού είναι ασήμαντη και κάθε σπίτι έχει τρεχούμενο πόσιμο νερό. Το νερό της βρύσης, σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, δημόσια κτήρια κλπ., είναι επίσης ασφαλές και πόσιμο. Λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας στο νησί επιβάλλεται να καταναλώνεις αρκετό νερό ώστε να μην πάθεις αφυδάτωση.

 

Σου ευχόμαστε ονειρεμένες, αξέχαστες αλλά προπάντως … ασφαλείς διακοπές!