Европски младински портал
Информации и можности за млади луѓе низ Европа.

Колачиња за пребарување

За оваа страна да работи правилно, понекогаш ставаме податоци со помал обем кои се наречени колачиња за пребарување на вашиот уред. И големите веб-страни го прават истото.

Што се колачиња за пребарување?

Колачето за пребарување е документ со мал текст кој веб страната го зачувува на вашиот компјутер или мобилен уред кога ќе ја посетите страната. Не и овозможува на веб-страната да ги запамети вашите дејствија и приоритети (како што се логирање, јазик, големина на фонт и други параметри) во текот на еден временски период, така што ќе немате потреба повторно да се пријавите кога ќе влезете или пак да пребарувате од една до друга страна.

Како да ги употребите колачињата за пребарување ?

Бројот на нашите страни употребува колачиња за пребарување кои ги паметат:

  • Вашите преференции на самиот екран, како што е јазикот
  • Доколку веќе имате одговорено на анкета која ве прашува дали ви се допаѓа содржината на сајтот или не (па нема да бидете повторно прашани)
  • Доколку имате добиено поп-ап порака (па вие нема да ја видите оваа порака повторно)
  • Доколку се имате согласено (или не) за нашата употреба на колачињата за пребарување на оваа страна.

Исто така, за некои видеа кои се ставени на нашата страна користете ги колачињата за пребарување анонимно се со цел да се собират статистички податоци за тоа и кои видеа сте ги посетиле.

Колачиња за пребарување исто така се чуваат од страна на Europa Analytics, корпоративен сервис кој ги мери ефикасноста и ефективноста на веб-страната Европски Младински Портал.

Оневозможувајќи ги овие колачиња за пребарување, не е стрикно непотребно за веб страната да работи но ќе имате можност за подобро искуство со пребарувањето. Вие можете да ги избришете или да ги блокирате колачињата за пребарување, но доколку го направите ова можеби некои делови од оваа страна нема да работат како што треба.

Колачиња за пребарување кои се поврзани со информации не се користат за вашата лична идентификација и моделот на податоци е целосно под наша контрола. Овие колачиња за пребарување не се користат за друга цел освен за оние цели кои што се опишани тука.

Дали ние употребуваме други колачиња за пребарување?

Некои од нашите страни или теми можеби имаат потреба за дополнителни или различни колачиња за пребарување од оние кои се опишани погоре. Доколку има потреба, деталите за нив ќе бидат наведени во страната за известување на колачиња за пребарување. Можеби ќе бидете прашани за ваше согласување за чување на овие колачиња.

Како да ги контролирате колачињата за пребарување

Вие можете да ги контролирате и/или да ги избришете колачињата за пребарување како што сакате – за детали, посете ја страната aboutcookies.org. Можете да ги избришете сите колачиња за пребарување кои се веќе на вашиот компјутер и можете да поставите на сите интернет прелистувачи кои ги користите спречување да бидат ставени. Доколку го направите ова можеби ќе треба рачно да се прилагодат некои параметри секогаш кога ќе посетите некоја страна и некои други други услуги или фукнционалности можеби нема да работат.