Европейски младежки портал
Информация и възможности за млади хора в Европа

Били ли сте жертва на онлайн малтретиране?

© fotolia.com - Oscar Espinosa
Много от нас прекарват част от деня онлайн — като използват социални медии, изпращат съобщения на приятели, гледат телевизия или търсят информация за училище или за работата си. Какво се случва, ако станете обект на онлайн малтретиране?

Движението „Не на езика на омразата“ е младежка кампания за насърчаване на младите хора да защитават човешките права и да се борят с езика на омразата онлайн (например расизъм, хомофобия, сексизъм и други форми на кибертормоз).

 

Създадена от Съвета на Европа, идеята предвижда да се използва самата мрежа за борба с онлайн малтретирането. Целта на движението е да се повиши осведомеността на младите хора за езика на омразата, да им се обясни как да разберат кога човешките права на дадено лице са нарушени и да им се помогне да защитават своите човешки права и тези на другите хора.

 

В доклад на Агенцията на ЕС за основните права се посочва, че малцинствени групи (включително ромската общност, ЛГБТИ и мигрантите) най-често са обект на всякакви видове престъпления от омраза, включително онлайн малтретиране. Насилниците се възползват от анонимността на онлайн комуникацията.

 

Вижте официалния видеоклип на кампанията:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/l_0K08RLw_c" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

Как можете да помогнете?

Ето пет неща, които можете да направите, за да подкрепите движението „Не на езика на омразата“:

 

  1. Качвайте послания срещу езика на омразата, както и снимки, видеоклипове и друго създадено от вас съдържание.

 

  1. Били ли сте свидетел или жертва на онлайн малтретиране? Съобщете за това, като изпратите връзка на Hate Speech Watch (Уебсайт за наблюдение на езика на омразата)  — платформа, създадена специално за проследяване на езика на омразата онлайн.

 

  1. Четете блога „Не на езика на омразата“. Там ще намерите информация за предстоящи прояви и как да се включите в тях. Можете да следвате „Не на езика на омразата“ във Facebook или Twitter.

 

  1. Подпишете петицията за това 22 юли да стане Европейски ден на жертвите на престъпления от омраза.

 

  1. Организирайте проява в подкрепа на Европейския ден на жертвите на престъпления от омраза на 22 юли 2016 г. в училище, младежка група или на обществено място, за да се повиши осведомеността за престъпленията от омраза във вашата общност или страна.

 

 

Връзка по темата:

Набелязване на проекти за борба с езика на омразата онлайн

Публикувана на: четв, 05/11/2015 - 15:59


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Нуждаете се от експертна помощ или съвет?

Задайте въпрос!