Euroopa Noorteportaal
Teave ja võimalused noortele kogu Euroopas.

Права на ЛГБТИ

© iStockphoto.com - clearstockconcepts
В много страни и общества все още животът на лесбийките, хомосексуалните, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните лица не е лесен.

Научете къде да потърсите помощ.

 

В проучване „Евробарометър“ от 2012 г. 46 % от респондентите са заявили, че според тях лесбийките, хомосексуалните и бисексуалните лица са изправени пред дискриминация и че малко неща са се подобрили значително от предишното проучване през 2009 г.

 

Това становище е подкрепено от проучване на Агенцията на ЕС за основните права от 2014 г., в рамките на което 47 % от респондентите са заявили, че през предходните 12 месеца лично са били дискриминирани или тормозени заради сексуалната си ориентация. Процентът е бил най-висок сред лесбийките (55 %), младите хора на възраст 18—24 години (57 %) и хората с ниски доходи (52 %).

 

Действайте

Ако забележите изразяващо омраза онлайн съдържание, насочено срещу ЛГБТИ или други общности, можете да съобщите за тях на Hate Speech Watch website (Уебсайт за наблюдение на езика на омразата). Проучване на департамента за младежта на Съвета на Европа през 2012 г. установи, че сред най-често срещаните видове език на омразата са хомофобската и трансфобската реторика, проповядваща омраза.

 

Връзки по темата

 

Avaldatud: Neljap, 05/11/2015 - 15:55


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Vajad eksperdi abi või nõuannet?

Küsi meilt!