Europäisches Jugendportal
Informationen und Chancen für junge Menschen in ganz Europa.

Да напуснеш дома

© fotolia.com - Kirill Kedrinski
Да напуснеш дома за пръв път никога не е лесно. Ето няколко основни съвета, които ще ви помогнат да избегнете проблеми.

Повечето европейци на възраст 20—29 години (55,6%) все още живеят при родителите си, според скорошно проучване на Евростат.

 

Намиране на жилище

Ако все още живеете у дома, но се готвите да се преместите, уверете се, че наемът за новото жилище е разумен. Разликата в цените на наемите в различните държави и градове е огромна, така че проверете в Global Property Guide (Световен наръчник за недвижимата собственост), за да сравните средните наеми в Европа. Евростат също разполага с някои по-общи статистически данни за жилищата в Европа

 

Когато избирате квартал, помислете доколко той е безопасен, колко време ще трябва да пътувате до работа или до учебното заведение и какви транспортни връзки има. Ако мислите да се преместите в чужбина, вижте тази статия за повече съвети.

 

Ако планирате да споделяте жилище с други хора, опитайте се да намерите съквартиранти, които водят подобен на вашия начин на живот (обичате купоните или пък прекарвате много време в учене?). Запознайте се със съседите си — те може да ви помогнат, ако възникне проблем.

 

Бъдете много внимателни

Уверете се, че в спалнята ви има добра топлинна и звукова изолация и много естествена светлина. Проверете дали вратите се заключват, дали оборудването е с добро качество (например прозорци с двойно остъкляване и PVC дограма) и дали функционира добре. Когато се нанасяте, вижте къде се намира електрическият превключвател — в случай на спиране на електрозахранването.

 

Прочетете договора внимателно, включително текста с дребен шрифт. Проверете дали режийните разходи са включени в наема, дали можете да напуснете преди изтичането на договора и дали мебелировката (ако е упомената в договора) е в добро състояние. Ако не разбирате правните термини, поискайте да ви бъдат обяснени ясно или се обърнете към човек, на когото имате доверие. Научете повече за вашите права като потребител.

 

Грижете се за дома си

Състоянието на дома ви може да се отрази на вашето здраве. Почиствайте жилището си редовно, за да избегнете дихателни проблеми, и изхвърляйте боклука поне веднъж седмично (проверете кои са дните за събиране на боклука във вашия град). Затваряйте всички врати и прозорци, когато излизате от жилището, и пазете околната среда, като не разхищавате електрическа енергия или вода.

Veröffentlicht: Do, 05/11/2015 - 15:50


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Hilfe oder Beratung von Experten

Frag uns!