Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Vlaams Jeugdparlement beslist over de toekomst

Uit de eerste simulatie van het 'Vlaams Jeugdparlement' kunnen we besluiten dat jongeren meer kennis moeten maken met een verschil aan democratische meningen.

Jongeren tussen 17 en 23 jaar kregen voor het eerst de kans om op de stoel van de Vlaamse volksvertegenwoordigers in het Vlaams Parlement te debatteren over thema's die in de samenleving van jongeren een belangrijke rol spelen. Na afloop werden de besproken argumenten voorgedragen aan de Vlaamse politici.

Drie dagen lang konden jongeren door een rollenspel ontdekken hoe politiek en democratie in elkaar zit. "We hebben ons vooral gericht op politieke vaardigheden. Sommigen hebben voor het eerst hun mening gegeven voor een groot publiek, wat positief is," reageert voorzitter Kasper Vanpoucke.


 
Jongerendebat

In jongerenfracties werden 124 jongeren ingedeeld om in de jongerencommissies Onderwijs, Mobiliteit, Inburgering, Economie en Werk argumenten te bespreken. In de koepelzaal werden deze tijdens een plenaire jeugdvergadering voorgesteld en besproken. Een concept van de werkgroep 'De Kracht van je Stem'.
 
"Door onze projecten laten we jongeren vooral kennismaken met de verschillende meningen binnen de democratie. We willen vooral de jongeren helpen om beter een keuze te kunnen maken bij de verkiezingen," reageert Coördinatrice Kris Van den Bremt.
 
Raadgever van het Kabinet Onderwijs Suzy Bleys en beleidsmedewerker van het agentschap Sociaal-Cultureel Werk Seppe Dams zijn ook aanwezig op de plenaire jeugdzitting. "Het is vooral de bedoeling om de kloof tussen jongeren en politiek te dichten."

 

Beroepsleerlingen

Marianne Meurrens, een leerkracht uit de BSO afdeling kantoor in Mechelen merkte het project op, en kwam met haar volledige klas. "Ik vind als leerkracht dat debat aanbrengt bij jongeren maar ze weten niet hoe ze daar aan beginnen. Dit is dus de ideal plaats om het te ontdekken."
 
Mohammed El Hadj (19) krijgt van zijn leerkracht ondersteuning, en nam voor het eerst deel aan een groot debat. "Na afloop zullen mijn vrienden verrast reageren als ik vertel dat politiek wel degelijk tof kan zijn, en niet altijd gaat om saaie debatten."
 
"Nu moeten jongeren niks weten van de politiek, maar door het als een vak op school te gaan beschouwen of door meer aandacht in de media kunnen jongeren misschien iets bijleren," legt Mohammed uit.

 

Ervaring opdoen

Sommige deelnemers kropen zelfs in de rol van minister of pers. Studente milieuwetenschappen Zanna Vanrenterghem kreeg door het project de kans om even minister van Mobiliteit te zijn. "Het is vooral een ervaring die echt oogt en het plezante aan het hele gebeuren is dat je vrienden maakt."
 
Zanna studeerde rechten en heeft interesse in jongerenproblematiek. Dat waren twee sterke punten waarom ze voor even mocht zetelen in de regering. "Ik weet dat het hier gaat om maatschappelijke thema's en dat 'haantjesgedrag' hier niet telt."

 

't Jong Halfrond

 Jongeren konden ook even in de huid kruipen van Linda de Win. "Een team van journalisten liep met een camera rond om reportages te maken voor 't Jong Halfrond, een journaal op Youtube," reageert Vanpoucke.
 
Julie Albrecht en Anne Van De Rostyne werken mee op de redactie. "We kregen een opdracht, filmen het en monteren de reportage dan tot een geheel voor in onze uitzending," reageren de studentes.
 
Maar tijdens de 3 daagse krijgt de simulatie ook wat jongerenpersagentschappen op bezoek. Valerie De Munck en Jolien Follens komen een reportage maken voor de KU Leuven. "Het is een oefening voor school, en het is ook eens een kans om hier in de zaal te filmen. Dat mag niet altijd, maar nu lijkt het bijna echt."

 

Talentenjacht

Ook Vlaams volksvertegenwoordiger Goedele Vermeiren (N-VA) kwam meeluisteren. "Je merkt wel degelijk dat er jongeren tussen zitten die talent hebben voor discussies en debatten, of het ook mijn collega's worden, moeten we afwachten," reageert Vermeiren.
 
Tussen die talenten zit jeugdvolksvertegenwoordiger Pieter-Jan Van Der Burgt. "Ik zetel normaal in de jeugdraad maar dit is toch helemaal anders. Iedereen doet alsof het echt is, en heeft niet het gevoel dat we maar een simulatie spelen. Je zit trouwens heel dicht bij de voorzitter, en dat had ik totaal niet verwacht."
 
Iedereen was op de slotceremonie erg tevreden over de simulatie. "Ik hoop dat de jongeren er iets van hebben opgestoken. Nu gaan we evalueren, en hopen op een vaste waarde," klinkt het bij voorzitter Kasper Vanpoucke.

 

foto (c) Stijn Vandamme
(c) 2013 - Mediaraven - Stijn Vandamme

Gepubliceerd: Di, 29/10/2013 - 15:55


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!