Portale Europeo per i Giovani
Informazioni e opportunità per i giovani in Europa.

Tips voor een veiliger digitaal leven

Hoe beveilig ik persoonlijke informatie? De meest efficiënte manier is geen internet of gsm gebruiken. maar zoiets is in onze samenleving natuurlijk ondenkbaar geworden. Daarom, een reeks tips voor een bewuster en veiliger digitaal leven.

Gebruik een gevarieerd wachtwoord. De naam van je huisdier of je lief maakt het voor jou gemakkelijk om het wachtwoord te onthouden, maar het kost hackers weinig moeite om je account te kraken. Probeer daarom hoofdletters, kleine letters, cijfers, leestekens en symbolen met elkaar af te wisselen. Behandel delicate informatie met zorg. Wil je de inhoud van e-mailberichten of documenten effectief geheim houden, codeer ze.

 

Het kan heel verleidelijk zijn om op advertenties te klikken. Maar van zodra je erop klikt, zit jouw IP-adres in het systeem van de bedrijven en kunnen ze deze informatie gebruiken om meer of gerichtere publiciteit aan te bieden. Uit die klik leiden ze namelijk een blijk van interesse voor hun product en mogelijke andere producten af.

 

Via MyPermissions.com kan je als gebruiker nagaan welke toelatingen je via sociale mediawebsites als Facebook, Twitter en Instagram hebt gegeven om jouw informatie te gebruiken. Een pagina liken of een spelletje spelen, kan betekenen dat je de gelinkte bedrijven toestaat in jouw naam verzoeken te sturen naar je Facebookvrienden of nieuwsbrieven te verzenden naar je mailbox.

 

The Onion Router (TOR) is een internetbrowser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox, alleen maakt deze browser een omweg via andere TOR-gebruikers in zijn zoekopdrachten. Hierdoor kan het surfgedrag niet aan één bepaalde locatie verbonden worden. Het nadeel aan deze browser is dat je hem niet voor alles kan gebruiken. YouTube-video’s bekijken lukt bijvoorbeeld niet, omdat Java en Flash als onveilig beschouwd worden.

 

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia – Pieter De Vleeschouwer, Illustratie: Liesbeth Knaeps

Pubblicato: mer, 08/01/2014 - 15:30


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Hai bisogno di aiuto o consulenza da parte di un esperto?

Chiedilo a noi!