Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Werkgelegenheid in Europa

© fotolia.com - goodluz
We weten allemaal dat de jeugdwerkloosheid hoog is. Maar anderzijds was de helft van alle mensen die in 2010 een nieuwe baan vonden 19 tot 29 jaar oud. Dat betekent dat zo'n 20 miljoen jonge Europeanen in 2010 een baan hebben gevonden. Hoe kan jou dat ook lukken?

Je begint natuurlijk bij je lokale arbeidsbureau (VDAB).

Je kunt daarnaast gaan zoeken op EURES, waar de banen van 5.000 arbeidsbureaus in heel Europa te vinden zijn. Werkzoekenden en werkgevers worden er actief geholpen om elkaar te vinden.

 

Op welke leeftijd mag je beginnen te werken?

Omdat kinderarbeid in de hele EU verboden is, mag je pas werken als je 15 jaar bent en niet meer onder de voltijdse leerplicht valt. In enkele uitzonderingsgevallen mag je beginnen te werken als je 13 of 14 bent.

Er gelden ook EU-regels voor gezondheid en veiligheid speciaal voor jongeren onder de 18. Daarin staan banen die niet geschikt zijn voor jongeren, banen die je mentaal of fysiek kunnen schaden, bijvoorbeeld door blootstelling aan gevaarlijke stoffen.

EU-regels voor werkomstandigheden van jongeren.

 

Vergroot je kansen

  • Neem de tijd om een goed cv te schrijven.
  • Ga na of je online-profielen (op sociale netwerksites e.d.) je niet in een ongunstig daglicht stellen. Veel werkgevers gebruiken internet om meer te weten te komen over sollicitanten. Zoek jezelf eens op en kijk wat er over jou te vinden is.
  • Wees proactief
  • neem direct contact op met bedrijven, ook als ze nu geen vacatures hebben
  • zorg dat je opvalt in de massa
  • vraag vrienden en bekenden of zij weten waar vacatures zijn
  • zorg dat iedereen die je kent, weet dat je op zoek bent en waar jij goed in bent
  • Volg een beroepsopleiding, want veel bedrijven zijn op zoek naar mensen met meer dan alleen een academische achtergrond.

Gepubliceerd: Wo, 12/06/2013 - 10:23


Tweet Button: 

Gerelateerde links


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!