Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Van klaslokaal ruilen - naar school in het buitenland

© fotolia.com - Drivepix
Ok, het is en blijft een school, maar je krijgt er nieuwe vrienden bij, leert goed een vreemde taal spreken en maakt kennis met een andere cultuur.

Een tijdje naar school gaan in het buitenland is een prachtkans voor je persoonlijke ontwikkeling en opleiding. Daarnaast staat het natuurlijk goed op je cv.

 

Individueel verblijf

Dit is de meest gebruikelijke vorm: je woont 3 tot 12 maanden bij een gastgezin in het buitenland en gaat er naar school.

In het kort:

-       Meestal woon je bij een gastgezin. Soms kun je op een kostschool terecht, maar dat is meestal wel duurder.

-       Meestal ben je tussen de 15 en 18.

-       Gespecialiseerde organisaties kunnen je helpen je verblijf te regelen.

-       Je moet ruim een jaar van tevoren beginnen te plannen.

-       De kosten variëren sterk, net als de diensten die zijn inbegrepen. Meestal moeten jij en je ouders alles betalen.

 

Groepsuitwisseling

Er zijn ook uitwisselingen tussen scholen, waarbij groepen leerlingen uit verschillende landen elkaar bezoeken, doorgaans georganiseerd door partnerscholen of stedenbanden. De meeste uitwisselingen duren niet meer dan een week of een maand.

 

Als je belangstelling hebt, kan je school of gemeente je waarschijnlijk wel vertellen of er een uitwisselingsprogramma is waaraan je kan meedoen. Zo niet, vertel hun dan over de Europese financieringsmogelijkheden, zoals het Comeniusprogramma van de EU of het programma Europa voor de burgers.

 

Ten slotte moet je ruim van tevoren op je eigen school navragen of ze je schoolactiviteiten in het buitenland erkennen. Let erop dat sommige scholen je het gemiste schooljaar laten overdoen.

Gepubliceerd: Ma, 03/06/2013 - 10:53


Tweet Button: 

Gerelateerde links


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!