Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Meer en meer studenten vinden lief op Erasmus

© Michiel Verledens
Een Erasmuservaring of een kortstondige studie in het buitenland dient in de eerste plaats om andere culturen, ieder met hun eigen waarden en normen, te ontdekken. Daarnaast heeft zo’n uitwisseling gevolgen voor de privélevens van jongeren.

Volgens een studie, gepubliceerd door de Europese Commissie in september 2014, heeft 33 procent van de voormalige Erasmusstudenten een partner met een andere nationaliteit. Daartegenover staat dat slechts 13 procent van de Vlaamse studenten, die nooit een internationale uitwisseling zijn aangegaan, een buitenlandse partner heeft.

“Jongeren gaan heel vlot relaties aan”, zegt Isabelle Pertry, coördinator van International Office Howest. Dat merkt ze vooral bij korte IP’s, dit zijn intensieve programma’s waarbij studenten tien tot veertien dagen op uitwisseling naar het buitenland gaan. Hoewel deze IP’s zeer kort zijn, betekent het niet altijd dat het om kortstondige flirts gaat. “Op zo’n IP was een student iets begonnen met een Pools meisje”, vertelt Pertry. “Jaren later kwam ik hem terug tegen en blijkt dat ze nu een koppel zijn.”

Aangepaste levensstijl

Een multiculturele relatie is niet altijd gemakkelijk. Naast de normale relatieproblemen zijn er ook specifieke zaken waarmee rekening moet worden gehouden. Een internationale relatie vraagt een aanpassing van de levensstijl, zeker wanneer deze zich buiten Europa bevindt, als er sprake is van een tijdverschil van zes uur of meer.

“Ik slaap al maanden niet voor 1 à 2 uur ‘s nachts omdat mijn vriend en ik graag skypen na zijn werk”, zegt Faaty Ghafelzadeh (20) uit Kortrijk. “Dat zorgt voor frustraties, vermoeidheid en stress”, voegt ze eraan toe. Faaty is nu een half jaar samen met Jürgen Degrand (29), die in New York woont. Ze kennen elkaar sinds 2010, maar de stap naar een langeafstandsrelatie, was niet evident. “Je moet heel flexibel zijn. Neem nu de feestdagen”, vertelt Ghafelzadeh, “ik moet in november volop studeren zodat we samen van de vakantie of blokperiode kunnen genieten als hij in het land is”.

Telefoneren en sms’en wordt snel duur, voor Skype-gesprekken is een goede internetverbinding nodig en ook Facebook biedt geen oplossing als je elkaar zelden ziet. Zo komt het frequent voor dat iets fout geïnterpreteerd of verwoord wordt. “De perceptie van je bericht is soms helemaal anders dan bedoeld”, zegt Ghafelzadeh. “Een uitroepteken na een zin kan iets anders betekenen dan een punt”.

Persoonlijk verruiming

Daartegenover staan ook positieve zaken, want een langeafstandsrelatie speelt een grote rol in de persoonlijke ontwikkeling. Je leert veel nieuwe mensen kennen en je verruimt je eigen identiteit. Pieter Vercruysse (22) uit Brugge heeft al bijna twee jaar een relatie met Gintare Tamuleviciute (22), een Litouwse die hij op Erasmus in Noorwegen leerde kennen. “Ik heb altijd een open mindset gehad, maar moet toegeven dat ik door mijn relatie pas echt ben open gebloeid als persoon”, zegt Vercruysse.

Later zijn ze samen beginnen reizen. Zo hebben ze over de hele wereld veel vrienden gemaakt en delen ze kostbare herinneringen. “We beslisten vorig jaar samen een gap year te nemen in Australië en het was fantastisch”, zegt hij. “Sinds gisteren zijn we terug thuis en dus opnieuw gescheiden van elkaar.”

“Zo’n internationale relatie zal wellicht iets verrijkender zijn. Het is zeker niet slecht, maar beter dan een gewone Vlaamse relatie is het ook weer niet”, besluit Pertry.

 

© 2015 – C.H.I.P.S. StampMedia – Anissa Bougrea

Objavljeno: uto, 19/05/2015 - 10:55


Tweet Button: 

Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!