Tairseach Eorpach na hÓige
Eolas agus deiseanna do dhaoine óga ar fud na hEorpa.

Jongeren weten te weinig over de Europese Unie

EU Social
Jongeren willen dat politiek dichter bij hun leefwereld wordt gebracht. Dat blijkt uit een bevraging van Mediaraven. In straatinterviews geven jongeren aan weinig geïnformeerd te zijn over wat Europa de leefwereld kan bieden.

Wat weten jongeren over de EU?

Wie is onze Europese Minster van Staat? Wat wordt besproken in het Europees Parlement? Het leverde verrassende antwoorden op. Meneer van Rompuy zegt jongeren bitter weinig. En van besluiten heeft de jeugd nog niks gehoord.

‘Europa heeft jongeren nog niet veel bijgebracht’

Het resultaat werd besproken met de redactie van BPolitix. De website die jongeren moet helpen een politieke keuze maken is niet verbaasd van het resultaat. “Jongeren hebben weinig besef waarom Europa voor hen noodzakelijk kan zijn.”

“Er moeten meer politici een stem laten horen aan de leefwereld. Ze moeten toch tenminste uitleggen welke invloed de Europese Unie kan hebben op jongeren. Als dit niet gebeurt blijft het ver van hun bed liggen,” legt oprichter Arnaud Hoornaert uit.

‘Politiek moet terug toegankelijk zijn voor jongeren’

Politiek zien de jongeren als iets voor ouderen. Maar volgens Arnaud mag dit niet het geval zijn. “Het is aan de jongeren om zelf iets te ondernemen. Doe iets aan de jeugdwerkloosheid. Het is aan Europa om te bewijzen dat er nog toekomstplannen op tafel liggen. Maar jongeren moeten de ministers aan het werk zetten."

Maar om jongeren aan het werk te zetten roept Arnaud pers en scholen op. "We moeten jongeren aanzetten om werk te maken van een eigen mening. Informatie verspreiden over de besluiten die politici maken blijft belangrijk. Ik denk dat we de politiek het beste terug toegankelijk maken aan de hand van een debat."

 

(c) 2014 - Mediaraven - Stijn Vandamme

Foilsithe: Céa, 05/03/2014 - 12:35


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

An bhfuil cúnamh nó comhairle uait?

Cuir ceist orainn!