Portal Europeu da Juventude
Informações e oportunidades para os jovens na Europa.

De Ambrassade lanceert “De Schoonmoeder aller verkiezingen"

De Ambrassade lanceert “De Schoonmoeder aller verkiezingen”, een project met jongeren in de aanloop naar de verkiezingen van 25 mei 2014. Minstens 100 jongeren krijgen de kans om een eigen campagne uit te werken.

De campagnes worden frisse alternatieven voor de maatschappelijke uitdagingen die jongeren zelf zien. Met het project wil De Ambrassade de verzuchtingen, idealen en dromen van jongeren zichtbaar maken tijdens de komende verkiezingscampagne.

 

Jongeren liggen wél wakker van politiek

De Ambrassade wil jongeren tijdens de nakende verkiezingscampagne niet lijdzaam laten toekijken hoe de strijd voor hun toekomst gevoerd wordt in tv-studio’s en politieke columns in de krant. Want jongeren liggen wel wakker van politiek, zo blijkt uit een recent onderzoek van het Centrum voor Politicologie van de KU Leuven.

Voor de meeste jongeren gaan de verkiezingen niet over staatshervormingen of vermogensbelastingen, noch over confederalisme of aankopen van propere lucht. Het gaat wel over het jeugdhuis om de hoek, veilig en goedkoop openbaar vervoer, stemrecht vanaf 16 jaar…

Nancy De Backer van De Ambrassade: “We zullen minstens 100 jongeren tussen 16 en 26 jaar uit Vlaanderen en Brussel aanspreken over zaken die hen dagelijks bezig houden. We zullen hen uitdagen, inspireren en coachen om samen met andere jongeren frisse alternatieven te bedenken voor de maatschappelijke uitdagingen die zij zien in Vlaanderen, Brussel, België en Europa.”

 

“Een unieke kans om onze dromen op de politieke agenda te zetten”

Het project mikt op individuele jongeren uit Vlaanderen en Brussel, waarbij ook een aantal jeugdwerkorganisaties zich alvast hebben geëngageerd om één of meerdere jongeren te zoeken en te ondersteunen.

Alle deelnemende jongeren doorlopen een traject van 15 februari tot 30 april. In die periode krijgen ze duiding rond politiek en verkiezingen en worden ze gecoacht om tot een eigen campagnebeeld en –slogan te komen. Elke deelnemer organiseert ook een lokale actie om andere jongeren te sensibiliseren en zijn of haar standpunt af te toetsen bij minstens 15 andere jongeren. Zo wordt dit project een gedragen verhaal waarbij minstens 1500 jongeren hun stem kunnen laten horen.

Eén van de hoogtepunten in het project vindt plaats op 30 april: dan worden alle campagnebeelden gepresenteerd in het Vlaams Parlement en vindt een groot jongerenevent plaats met alle deelnemende jongeren en de jongerenvoorzitters van de politieke partijen.

De 18-jarige Isaac Verhaeghe is lid van De Vlaamse Jeugdraad en zal tijdens het project andere jongeren op sleeptouw nemen: “Jongeren zijn actiever dan ooit: we schreeuwen we het uit op Facebook en Twitter en komen op voor onze rechten. Dit project is een kans voor ons, jongeren, om onze dromen ook op de politieke en maatschappelijke agenda te zetten en nieuwe thema’s in het debat te gooien.”

 

Echte schoonmoeder om jongeren te werven

Het project heet “De Schoonmoeder aller Verkiezingen” en zal uitgedragen worden door een echte schoonmoederfiguur, gespeeld door actrice Tine Van den Wyngaert.

“De Schoonmoeder begrijpt net als jongeren niet altijd goed hoe politiek werkt en waarover het gaat, maar dat wil niet zeggen dat ze geen mening heeft of niet betrokken wil worden. Naar jongeren toe is ze een fiere moeder die gelooft in hun krachten en hen aanzet om hun mening te laten horen,” besluit Nancy De Backer.

Vanaf 15 januari kunnen geïnteresseerde jongeren zich aanmelden voor het project via www.deschoonmoeder.be.

 

Minister Smet: “Als dit project lukt, hebben we al een deel van het regeerakkoord”

Ook Minister Pascal Smet steunt het project: “100 jongvolwassenen krijgen van De Ambrassade een megafoon om in aanloop naar de verkiezingen campagne te voeren voor zichzelf en via zichzelf voor andere jongeren. Ik ben als minister van Jeugd nogal wat jongeren tegengekomen: jongeren die zich engageren voor kinderen, jongeren die een passie delen met andere jongeren, jongeren die ambassadeur wilden zijn voor het jongerenpact, jongeren uit alle hoeken van de wereld die een overtuiging delen, jongeren die een wijk delen, jongeren die  het recht claimen op luide muziek en jongeren met een permanente oorsuis. Politiek is geen bedrijf van volwassenen, het is een overtuiging, een visie en oefening in empathie. Het is goed dat die jongeren ons daar aan herinneren. Het is een samenleving samen vorm geven, de eigen overtuigingen confronteren met de overtuigingen van anderen, de verhalen van jongeren die hier geboren zijn confronteren met verhalen van jongeren die van elders komen… Als dit project lukt, dan hebben we geen campagne, maar al een deel van een toekomstig regeerakkoord.”

Publicado: qui, 16/01/2014 - 14:58


Tweet Button: 

Ligações úteis


Info for young people in the western balkans

Precisas de aconselhamento especializado?

Pergunta-nos!