Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Zin om de wet te veranderen?

Wat zou jij doen als je het voor het zeggen had? Dankzij het burgerinitiatief heb je inspraak in het EU-beleid en kan je zelf wetten voorstellen.

Via een Europees burgerinitiatief neem je rechtstreeks deel aan de Europese beleidsvorming, door de Europese Commissie te verzoeken een nieuwe wet voor te stellen.

 

Je hebt een idee…

Als je idee te maken heeft met een beleidsterrein waarvoor de Commissie bevoegd is om wetten voor te stellen, kun je een burgerinitiatief starten.

Natuurlijk moet je initiatief aan een aantal formele voorwaarden voldoen. Zo kan je het niet helemaal alleen indienen: het moet worden ingediend via een "burgercomité".

En je hebt 1 miljoen handtekeningen nodig uit een aantal verschillende EU-landen. Als je zo ver raakt, wordt het menens!

 

Wat gebeurt daarna?

Met je miljoen handtekeningen heb je de garantie dat:

-          de Commissie je initiatief serieus overweegt – je kunt zelfs ambtenaren van de Commissie ontmoeten om je voorstel toe te lichten

-          je je initiatief kan presenteren tijdens een openbare hoorzitting van het Europees Parlement

De Commissie is wettelijk verplicht formeel te antwoorden en duidelijk te maken welke maatregelen zij zal voorstellen en waarom, of waarom zij niets kan doen.

Als de Commissie ingaat op je initiatief, doet zij dat in de vorm van een formeel wetsvoorstel. Dat voorstel moet dan nog wel worden goedgekeurd, meestal zowel door het Europees Parlement als door de EU-landen, die gezamenlijk beslissen in de EU-Raad.

Gepubliceerd: Wo, 19/06/2013 - 16:45


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!