Europos jaunimo portalas
Informacija ir galimybės visos Europos jaunimui.

"Ik vond het perfect"

Sonia Hamidi (23) werd geboren in Kaboel. Haar vader is overleden in Afghanistan, en ze woont nu elf jaar in Antwerpen, met haar mama, haar broer en twee zussen.

Begin dit jaar behaalde ze via Tweedekansonderwijs en de Examencommissie haar middelbaar diploma Humane Wetenschappen. Via onze contacten met het tweedekansonderwijs in Hoboken kwam ze in contact met Short-Term EVS. Zo ging ze vorig jaar naar Turkije en vertrekt ze deze zomer opnieuw, dit keer naar Frankrijk.

 

Ik kende AFS al lang. Reizen is één van mijn dromen, en ik probeer altijd mijn dromen te verwezenlijken. Alleen had ik nog nooit de juiste formule gevonden. Vele aanbiedingen waren te duur en de reistijd was te lang. Het hele scala aan websites voor vrijwilligerswerk met hun ingewikkelde platforms en zoekmachines maakten mijn keuze er niet makkelijker op. Met wat we vroeger hebben meegemaakt, is het ook niet zo verwonderlijk dat ik van mijn moeder niet alleen mag reizen.

 

Vorig jaar was ik er eindelijk klaar voor. Toen ik die Short-Term EVS-flyer zag liggen op school, nam ik contact op met AFS. Ik schreef me in voor een project in Turkije. Ons project ging rond spelen met maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren uit Gaziantep, maar enkelen van ons, waaronder ikzelf, mochten ook het vluchtelingenkamp aan de Syrische grens bezoeken. Daarnaast bezochten we een weeshuis, een mozaïekcentrum waarvan de opbrengst aan kinderen met familiale problemen wordt geschonken, een leer-en opvoedingscentrum voor jongeren, een ziekenhuis met afdeling voor kankerpatiëntjes en een naburig dorp. We kregen ook Turkse taalles en elke week was er een culturele avond. Ik ben ook beste vriendinnen geworden met een meisje van Litouwse-Russische origine en hou regelmatig contact met haar.

 

Dit jaar heb ik me opgegeven voor een ecologisch project in Frankrijk. Ik ben vooral benieuwd naar het wonen en werken in de Alpen. Vanzelfsprekend wil ik ook mijn Frans verbeteren.

 

Ik ben AFS ontzettend dankbaar, want ze hebben mij meer dan een duwtje in de rug gegeven, ze hebben me eigenlijk gekatapulteerd in de wereld van vrijwilligerswerk. Ik vond het perfect. Ik ging er met een open mentaliteit naartoe en kreeg de mooiste ervaringen van mijn leven. Het was de Ramadan en dat maakte het voor mij zoveel rijker. De mooie, grote moskeeën, de oproep tot het gebed, de historische sfeer van Gaziantep, de markten en de vriendelijke mensen, de schattige kindjes en de toffe begeleiders en vrijwilligers,... Vooral op persoonlijk vlak heb ik er meer kunnen uithalen dan ik had durven dromen en op religieus vlak was dat zelfs nog miljoenen keer beter.

 

Waar ik ook heen ga, ik vertel iedereen - of die het nu wil horen of niet - over mijn reizen en het Short-Term EVS-aanbod! Ik ben een soort van ongevraagde ambassadrice voor EVS en AFS. Ik vind het een grote springplank naar toekomstige kansen in het werk, vrijwilligerswerk of gewoon unieke ervaringen voor het leven. Je leert er veel bij, het is zeker de moeite waard en niet onbelangrijk: het is zo goed als gratis!

 

Momenteel kan ik me niet inzetten als vrijwilliger voor AFS, maar ik wil dat zeker doen in de toekomst. Ik wil in september graag starten met universiteit en deeltijds werken. Ik pak het stap voor stap aan, want ik wil er ook nog van kunnen genieten!

Paskelbta: A, 09/07/2013 - 11:11


Tweet Button: 

Susijusios nuorodos


Info for young people in the western balkans

Reikia specialisto pagalbos ar patarimo?

Teiraukitės mūsų!