Den europeiske ungdomsportalen
Informasjon og muligheter for unge i aldersgruppen 13 til 30.

Prijswinnaars én wereldverbeteraars: We Tube

Clichés en stereotypen door elkaar schudden. Dat was de opdracht die deelnemers van de videowedstrijd 'We Tube, Smash Clichés in a Clip' kregen.

Op donderdagavond 20 februari werden in het Institut des Hautes Etudes des Communications Sociales (IHECS) in Brussel de prijzen van de videowedstrijd We Tube, Smash Clichés in a Clip uitgereikt. Aan deze wedstrijd konden jongeren van 15 tot 25 jaar deelnemen. Zij moesten dan een filmpje maken waarin ze clichés en stereotypen eens grondig door elkaar schudden. 
 
“Weet er iemand soms hoe laat het is? Het is het uur van de waarheid.” Met dit grapje begon Bilal Fallah, een van de juryleden, aan de prijsuitreiking. En hoewel de zes aanwezige laureaten zeker een prijs naar huis zouden mogen meenemen, was de spanning te snijden in de zaal. Het waren stuk voor stuk prachtige beloningen, maar de twee juryprijzen waren natuurlijk het meest gegeerd. 

Je ne suis pas raciste, mais... 

De eerste juryprijs, die uitging van de ALS, werd gewonnen door La Gerbe AMO, AtMOsphères en Infor Jeunes. In deze korte film probeerden de organisaties de alledaagse clichés aan de kaak te stellen en mensen te laten nadenken over hun eigen stereotypen. 
 
“Het idee voor ons filmpje was er niet meteen, beetje bij beetje begon het meer vorm te krijgen. We hadden nooit durven denken dat we deze prijs zouden winnen,” vertelden de winnende deelnemers.
 
De winnaars wonnen een reis voor vier personen naar Marokko, waar zij zullen deelnemen aan een internationaal cultureel festival, "Art as an instrument and expression of social change" in Taroudant.

Je ne suis pas raciste mais

De Toneel Academie  Borgerhout ging aan de haal met de tweede juryprijs. Zij wonnen maar liefst 500 euro die de organisatie voor hun werking kan gebruiken. Deze juryprijs werd gesponsord door de Federatie Wallonië- Brussel.
 
Evelyne Huytebroeck, minister van deze federatie, reikte de prijs uit en was vol lof over het filmpje. “Niet alleen het verhaal was sterk, ook technisch zat het helemaal goed. Deze kortfilm was er echt eentje van hoog niveau.”

85421471

We Tube, Smash Clichés in a Clip

De bedoeling van deze wedstrijd was niet alleen het beste uit de jongeren te halen, maar ook om stereotypen, clichés en uiteindelijk racisme in vraag te stellen. De ALS had verschillende redenen om deze wedstrijd speciaal voor jongeren open te stellen. Volgens hen zijn jongeren creatiever en nog niet vastgeroest in bepaalde denkpatronen. 

Ook hebben jonge mensen de mogelijkheid alles door een andere bril te bekijken. Het resultaat van dit alles was uiteindelijk 18 ingezonden filmpjes, die elk op hun manier creativiteit en engagement tonen. Je kan ze op de website van Medea terugvinden.

 

Anna Lindh Stichting

De Anna Lindh Stichting, die de wedstrijd organiseerde, is een organisatie die je in maar liefst 42 landen kan terugvinden. Deze stichting probeert intercultureel dialoog en wederzijds respect te creëren. De ALS is vooral actief in Europa, het Midden-Oosten en de landen rond de Middellandse Zee. 

 

(c) 2014 - Mediaraven - Lara Deraes

Publisert: Ons, 05/03/2014 - 14:06


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Trenger du eksperthjelp eller råd?

Ask us!