Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Technopolis: het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap

Fietsen op een kabel op 5 m hoogte? Midden in een zeepbel staan? Een spijkerbed uitproberen? Zelf een vliegtuig aan de grond zetten? Je haar rechtop laten zetten met elektriciteit? Beleef het in Technopolis

Technopolis is vooral bekend van het doe-centrum in Mechelen. Maar het is meer dan dat. Technopolis wil op alle mogelijke manieren wetenschap en technologie dichterbij de mensen brengen. Dit gebeurt onder andere in het doe-centrum maar ook met tal van innovatieve outreach projecten naar specifieke doelgroepen toe.

 

Doe het zelf

Leren over wetenschap in Technopolis is niet hetzelfde als leren over wetenschap in de klas. Geen lange lijst met fysische wetten, geen theorie over hefboomsystemen, geen herbarium aanleggen. Maar wel de wetenschap blootleggen achter alledaagse dingen uit de wereld om ons heen. Leer waarom drinken en rijden niet samengaan, til dankzij een hefboom een auto op met slechts een vinger of maak je eigen regenboog.

Aan de hand van zes thema’s (: Lucht & Wind, Bouwstenen, Waterkant, Onzichtbaar, ActieReactie en Ruimtevaart) begrijp je de moeilijkste wetenschappelijke theorieën.

 

Experimenten

Naast het indoor doe-centrum kan je ook buiten experimenteren. Je kan met de Fluisterparabool je boodschap doorfluisteren naar iemand die 20 meter verder staat, je kan de sporen van dieren volgen of een steen van 5 ton laten draaien zonder enige moeite.

Maar de wetenschap en technologie komen ook naar jou toe. Op hun website vind je vele experimenten die je thuis kan doen, spectaculaire filmpjes, online proeven en een antwoord op al je vragen.

 

Test de wetenschap zelf uit!

Gepubliceerd: Wo, 08/05/2013 - 11:36


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!